Motorna ulja

Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan

Winux

Post by Winux »

Ljudi, koliko para toliko i kvaliteta... zejtin je za auto kao krv za coveka... sipajte sto kvalitetnije ulje u srazmeri sa kvalitetom vaseg auta

Batalite raznorazne Ine Optime, Novoline, kako se zove ono zuto zeleno Lukovicevo....

Za nivu 1.7 (15w40 - Mobil, shell, castrol)
2101 - 2107 (isto to sa mobilom na prvom mestu)

Kosta oko 400 dinara po litri....nista bolje vam ne treba ako je motor ok (ne trosi ulje)

1xx serija do 1500ccm opet to isto...

1xx 1600 ccm polusintetika (10w40 Mobil castrol shell)
kosta oko 600 din po litri

Mobil uvek stavljam na prvo mesto kad su lade u pitanju

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Mobil pa Valvoline.
:D

Alekre

Post by Alekre »

''Coca - cola'' ulje ili ''Fanta''. Jedan lik to doneo da mu zamenim na praxi :)

Winux

Post by Winux »

nije to nista...vrhunac je poslati lika da ti donese litru kompresije

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

Winux wrote:Ljudi, koliko para toliko i kvaliteta... zejtin je za auto kao krv za coveka... sipajte sto kvalitetnije ulje u srazmeri sa kvalitetom vaseg auta

Batalite raznorazne Ine Optime, Novoline, kako se zove ono zuto zeleno Lukovicevo....

Za nivu 1.7 (15w40 - Mobil, shell, castrol)
2101 - 2107 (isto to sa mobilom na prvom mestu)

Kosta oko 400 dinara po litri....nista bolje vam ne treba ako je motor ok (ne trosi ulje)

1xx serija do 1500ccm opet to isto...

1xx 1600 ccm polusintetika (10w40 Mobil castrol shell)
kosta oko 600 din po litri

Mobil uvek stavljam na prvo mesto kad su lade u pitanju
ja stavljam 10w-40 zimi i 15w-50 leti motul 6100 synergie,
mobil volem ali nikad nisam siguran u originalnost .Inače u kolima mi je sve sad motul od fluida i prezadovoljan sam ,kupujem u mass company...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

jeronimo

Post by jeronimo »

valvoline izbegavam čak je i us -army otkazala kontrakt - pocrkali abramsi i hameri :D prešli na šel i texaco...(što bar nisu javili da im valjamo galax u pola cene :D )

Alekre

Post by Alekre »

To je hladni rat Jeronimo :)

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Mobil uvozi Plattner d.o.o. i sigurno je original, a Valvoline Valtek Sabac.

Ja u ladi vec godinama koristim Valvoline Maxlife 15W40 i predjoh 50 000 km bez problema, a moj cale vec skoro 150 000 sa istim tim uljem u 2105. Na 2105 potrosnja je oko 1l na 6000km, a kod mene nista.

jeronimo

Post by jeronimo »

lada je čudo od motora... :D

Goxxy

Post by Goxxy »

Pazi sada ovako Josife. U onom digitalnom VAZ-ovom uputstvu za modele 2106, 2108, 2109 i 21099 piše da u menjač idu sledeća ulja: 80W-85 GL-4 do 80W-90 GL-4 ili GL-4/5. Jesam li ja lud ili šta?

Dajte mi jedan primer gde piše 15W-40 (papir, crno na belo) pa da verujem, inače ja i dalje smatram da treba 80W-90, hipoidno.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Колико ја знам, Самара се вазда разликовала од већине аутомобила јер је користила моторно уље у мењачу, али такође знам неку причу из доба настанка 2108-це и тадашњих стандарда по питању мазива у СССР-у, која каже да једноставно није било уља вискозитета који би апсолутно одговарало, па су у ВАЗ-у давали веома широке препоруке што се уља за мењач 2108-це тиче.Да л' да потражим то и постујем?

Koliko ja znam, Samara se vazda razlikovala od većine automobila jer je koristila motorno ulje u menjaču, ali takođe znam neku priču iz doba nastanka 2108-ce i tadašnjih standarda po pitanju maziva u SSSR-u, koja kaže da jednostavno nije bilo ulja viskoziteta koji bi apsolutno odgovaralo, pa su u VAZ-u davali veoma široke preporuke što se ulja za menjač 2108-ce tiče.Da l' da potražim to i postujem?
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

Goxxy

Post by Goxxy »

Probaj, mislim da bi bilo izuzetno korisno da se ta dilema razreši. Imao sam mala zezanja sa menjačem na samom kraju putovanja sa Zlatibora (u Kovinu) pa sam skoro i ostao bez ulja u menjaču i posle konsultacija sa tim tehničkim uputstvom opet sipao - 80W-90. :lol:

Još ako neko ima baš fabričko uputstvo koje je dolazilo uz Samaru bilo bi idealno. Ja za sada imam knjigu koja preporučuje 80W-90 kao i to tehničko uputstvo koje je Savke doneo bio u Vršac. Tu baš piše da ide 80W-90 u menjač.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Ал' сам брз!

Al’ sam brz!

Коме је до превода на разумљивији језик од руског, адреса коју уписују у он-лајн преводилац је: http://www.ladyauto.ru/index.php?mod=53&id=633, а за остале, део текста који нас интересује, зашто је била препорука да се у мењач "Самаре" сипа моторно уље је следећи:

Kome je do prevoda na razumljiviji jezik od ruskog, adresa koju upisuju u on-lajn prevodilac je: http://www.ladyauto.ru/index.php?mod=53&id=633, a za ostale, deo teksta koji nas interesuje, zašto je bila preporuka da se u menjač "Samare" sipa motorno ulje je sledeći:

"В соответствии с международной системой API трансмиссионные масла подразделяются на группы:
GL-1 (ТМ-1 по ГОСТ), (SAE 75W) - применяются в прямозубых, конических, червячных передачах, при давлениях до 1600 МПа, до 90 ‘C
GL-2 (ТМ-2), (SAE 80W/85W) - применяются в прямозубых, спирально-конических и т.п. передачах, при давлениях до 2100 МПа, до 120 ‘C
GL-3 (ТМ-3), (SAE 90) - то же, до 2500 МПа, до 120 ‘С
GL-4 (ТМ-4), (SAE 140) - различные трансмиссии, включая гипоидные, до 3000 МПа, до 150 ‘C
GL-5 (ТМ-5), (SAE 250) - гипоидные передачи, свыше 3000 МПа, свыше 180 ‘C
GL-6 (ТМ-5) - гипоидные передачи, работающие в очень тяжелых условиях. Содержат высокоэффективные противозадирные и противоизносные присадки.

Таким образом, масло, которое необходимо заливать в коробку переднеприводных автомобилей, по условиям эксплуатации должно соответствовать группам GL-3 или GL-4. Так откуда взялась рекомендация завода заливать в коробку моторное масло?

Дело в том, что моторные масла по уровню эксплуатационных свойств находятся в группах не выше GL-1 и GL-2. К моменту начала выпуска переднеприводных автомобилей 2108 - 1984 г. в Советском Союзе не производилось в достаточном количестве масел, удовлетворяющим необходимым свойствам. Самым распространенными для легковых авто были моторные М5 з, М6 з, М8 з и т.п. и трансмиссионное ТАД-17, замененное впоследствии ТАД-17 И. ТАД-17 (ТАД-17 И) соответствует группе GL-5.
Таким образом, из двух зол было выбрано меньшее. Излишне вязкое масло в большого объема коробке приводило к слишком большой нагрузке на синхронизаторы и значительным механическим потерям, особенно зимой.

Но... времена идут, появились новые сорта, стали доступны импортные фирменные масла и рекомендации специалистов изменились. Сам завод внедрил у себя на сборочном производстве масло для первой заправки агрегатов трансмиссии ТМ 5-9П.
Это масло используется только на заводе и не поступает в торговлю. По рекомендации завода это масло не требует замены в КПП переднеприводных в течении 75 тыс. км. Обращаю внимание, на классике и полноприводных авто это же масло подлежит замене после приработки, после пробега 2000-3000 км. В продаже можно встретить предназначенное для коробок 08-099 масла ТСп-10 (ТМ-3-9), ТСп-15к (ТМ-3-18 ), Тап-15в (ТМ-3-18 ), ТСз-9гип (ТМ-4-9з ), «Рексол Т» SAE 80W-85 API GL-4, «Волнез ТМ 5-12», среди импортных - любые масла, на банках которых стоит классификация по классам GL-3, GL-4 и есть уверенность в том, что это не подделка."

Ево и индиректног помињања случаја Самаре и уља препорученог за њен мењач:

Evo i indirektnog pominjanja slučaja Samare i ulja preporučenog za njen menjač:

"Год рождения Самар и состояние индустрии ГСМ в тот период. Если меня не подводит память - 1984. Отечественная промышленность не справляется даже с потребностью на трансмиссионное масло (отсюда глупейшая рекомендация лить в коробку моторное). Импорта нет. А рекомендовать что-то надо. Ну рекомендовали, что было. Дальнейшее развитие сюжета - поставить надпись "рекомендовано ВАЗом" иностранцы любят. Что рекомендовал ВАЗ ? То, что имела страна в 1984 г. Все остальное ВАЗ не рекомендовал... Достаточно дурная логика, не так ли? А резину Бриджстоун ВАЗ мог рекомендовать, например, а трансмиссионное, с которым Сергей соглашается ? "
KamAZ je dobra mašina.

Goxxy

Post by Goxxy »

Odnosno, hoće da kažu da se 15W-40 bolje ponaša zimi (u Rusiji su hvala Bogu zime mnogo hladnije kod njih) nego 80W-90 pa se 15W-40 neće zgusnuti kao 80W-90. To je jedini razlog koji mogu da vidim, pošto malo ipak natucam ruski.

Ako hoćeš bitne stvari da prevedeš, bilo bi lepo.

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Канда ти је руски малчице зарђо.
То што пишеш јесте лoгично, али нема помена о томе, већ да је бирано мање од два зла: моторно или SAE 140.

Kanda ti je ruski malčice zarđo.
To što pišeš jeste logično, ali nema pomena o tome, već da je birano manje od dva zla: motorno ili SAE 140.
KamAZ je dobra mašina.

Post Reply