Bosch MP 7.0

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Bosch MP 7.0

Post by rascho »

Uff... znao sam da ćeš to uzeti k srcu. :)
Moj odgovor (kao i svi do sada) se odnosi na ELM intefejs i spomenutu Ladu 112 sa Bosch MP7.0 ECU-om, dakle pretpostavljam EURO3 (kao i moja), dakle podržani OBD II protokol je ISO 9141-2. Tek toliko da se rasprava ne razvlači.

Očitani kodovi su spremljeni u memoriji ECU-a i svejedno je da li se očitavaju sa upaljenim ili ugašenim autom. Postoje takozvani "Active Errors" dobivaju se sa OBD komandom "03" i sadržavaju greške koje su se dogodile, dakle aktivne su, i "Pending Errors" dobivaju se sa OBD komandom "07" i sadržavaju greške koje su se dogodile jednom, ali standard propisuje da se greška mora ponoviti da bi se prijavila kao aktivna (za svaku grešku postoje uvjeti pod kojima se prijavljuje). Aktivne greške pale "Check engine".

Greške se resetiraju sa komandom "04". Sve ove komande se mogu upisati ručno iz terminala u proceduri koju sam gore opisao.

Odgovori na pitanja po brojevima:
1. Sve informacije. Npr MAF senzor vraća vrijednost 0 jer je tok zraka kroz usis nepostojeći, dakle 0, i tako redom svi ostali senzori. Naravno ta informacija je potpuno nevažna za dijagnostiku, ali je točna u tom trenutku.
2. Taj napon daje ECU na lambda sondu. Ne znam točno zašto, ali sam ga izmjerio i unimerom na priključku lambda sonde i tamo je kada je auto izgašen.
3. Smjese nema, pa nije ni bogata ni siromašna, inače taj se podatak očitava sa lambda sonde. Ispravnost dizni se ne očitava nikako. Eventualno nespravna dizna može prijaviti grešku, pa se očita greška, ali te greške su mahom ograničene na neispravnost strujnog kruga dizne (OBD greške P02XX). Kompresija u cilindrima se ne očitava nikada. Ne postoji senzor za to.
4. Kao i za dizne i MAF senzor uglavnom prijavljuje grešku u strujnom krugu, dok očitanja mora znati majstor da li su u granicama normale ili ne.
5, 6 i 7. Kao što sam već napisao očitanja senzora sa ugašenim motorom su točna (osim lambda sonde koja pogazuje napon narinut izvana), samo što su nebitna za analizu rada motora, tu si u pravu, ali ja nisam niti tvrdio da se motor može analizirati ugašen, samo da se mogu očitati vrijednosti senzora.

Većina senzora prijavljuje greške u strujnom krugu, a neki mogu i prijaviti pogrešna očitanja, ako je moguće iz više senzora izračunati neke parametre, pa se može zaključiti da jedan senzor izlazi iz granica, ali za svaku grešku OBD standard lijepo opisuje koji se uvjeti moraju desiti da bi se prijavila, pa koga zanima neka traži po internetu.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

rascho

Post by rascho »

lada-senta wrote:Imam USB variantu,ali sam snjime dobio i drivere,za USB koji kazu rade. Posto ovaj stariji laptop koji imam poseduje samo jedan USB izvod,tako nemam mnogo sta da pobrkam,jer na USB-izlazu kad utaknemm prepoznaje uredaj,problem sam imao sa komunikacijom prema vozilu. Na interfejsu mi pise ELM 327 USB version 1,5 a Baud rate 38400. To mi je problem,da nemam mogucnost da probam sa vise racunara,jer kod kola mogu da odnesem samo laptop. Ali probacu da cackam podesavanja,mislim na podesavanja konekcije.Do uvece cu biti pametniji.
Kako znaš da je problem u komunikaciji sa autom? Da li imaš neke lampice na uređaju ili samo pretpostavljaš?
Ako znaš koji virtualni com port su ti driveri napravili probaj ono što sam ti rekao. Ako ti to uspije, postoje komande za elm327 koje upišeš u terminal i onda ti on kaže da li se je spojio sa autom i koji je OBD protokol našao. Ako se uspiješ spojiti javi pa ću ti napisati koje komande da upišeš u terminal i lako ćemo dijagnosticirati gdje je problem. Ako ne znaš naći com port, pitaj nekoga, jer ja koristim linux, ali u pravilu bi se trebao pojaviti u device manageru pod com ports, i to kada je uređaj uštekan, a kada ga izštekaš com port nestane.

lada-senta

Post by lada-senta »

Pozdrav rascho.E posvetio sam malo vrmena diagnostici,i uspeo sam da dovedem u red,sada radi. Na interfejsu imam led dioda i oni svetle ako je uspostavljen pravilan kontakt,zato znam,dali je sve u redu. Nego sam sada primetio nesto drugo.Kao sto sam ranije napisao imam dva programa MoDiag i ScanMaster. Ako se ne varam,vi ste mi onda rekli,da vama radi Scan MAster.... Kod mene je MoDiag proradio bez problema,znaci konektuje se pravilno,pojavjuju se realni rezultati kod senzora itd...Medutim, kada uklucim ScanMaster on uspostavi kontakt sa COM portom,tamo se zaustavi,izbaci neki prozor,da je neka greska....ali odma vratim drugi program( MoDiag) i taj bezprekorno radi !!!
Sve u svemu,proradio je,sada dolazi da naucim sta gde i kako treba,sme i moze da se podesava....hvala na strpjenju,prema mojim naivno-pocetnickim pitanjima. Da,jos toliko,ako neko zna neki link,gde moze da se skine fabricko podesavanje za Ladu 112 1,5 16 V bio bi zahvalan......jer bez tog,ne znam da pokazana vrednost dali odstupa od normalnog. A moj majstor je takav,da ako mu kazem sta da uradi,onda to uredi,ali nema pojma o diagnostici......

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Koliko ja znam za te programe ne postoje default vrednosti za VAZ vozila,sem ako nisu nešto update-ovali.
Za bilo kakvo ozbiljnije praćenje rada automobila i servisiranje na osnovu podataka sa dijagnostike moraćeš da sakupiš dosta podataka kako tvoj motor radi i da ih razumeš šta znače,što je u suštini najbitnije.

Bitno je da znaš da greške iz ECU-a (kada sija MIL lampica) možeš da očitaš i da obrišeš (znači ne skidaš više klemu sa akumulatora) kada daš kontakt.
Ostale (takozvane LIVE parametre) možeš da pratiš samo kad upališ motor.

Pošto tek krećeš sa dijagnostikom, slobodno eksperimentiši malo. I nemoj da se plašiš,ne možeš ništa da pokvariš. ELM327 uređaj ne može da promeni ni jedan parametar u kompjuteru automobila.

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

he he ok rasho, zadnji komentar s moje strane na ovu temu, ne uzimam nista k srcu:
- kao prvo, cilj diajgnostike nije ocitati arhivirane kodove (tj da tako nazovem staro stanje), ve c ocitati trenutno, realno stanje motora tj senzora. te, kako kazes vrednosti, ne znace nista vise od toga sem da je senzor da tako kazem "ziv", postoji.. ostale odgovore necu da komentarisem jer su ti laicki i neozbiljni, pogotovu ovo oko "senzora kompresije" dijagnostike "dizni"...to sto si izneo je smesno i mogu dokazati da gresis ali nekom drugom prilikom ...
pozzzz
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

rascho

Post by rascho »

Hmmm... da li ja ne razumijem tebe ili ti mene? Ali definitivno se ne razumijemo.
U svakom slučaju moram ispraviti još jednu grešku. Cilj dijagnostike (kad govorimo o greškama koje su prijavljene), jeste očitanje grešaka koje su arhivirane u memoriji ECU-a. Uz greške se arhivira i tzv "Freeze frame data", što su zapravo stanja određenih senzora u trenutku prijavljivanja greške i s tim se može vidjeti koji je bio režim vožnje u trenutku prijavljivanja greške.

Što se tiče kompresije i dizni, evo stranice na kojoj su prikazani svi error kodovi koje lada sa bosch mp7.0 ecuom može prijaviti
http://www.v45.ru/remont/codes/mp7.htm
Ako malo pogledaš, grešku u kompresiji ne može skužiti, a za injectore javlja samo "cicruit malfunction", "circuit high", i "circuit low" - dakle sve su greške u strujnom krugu (onaj "circuit" na engleskom). Ali ja dozvoljavam da si ti svjestan nekih nedokumentiranih funkcija u boschovom mp7.0 ecuu i da možeš iz njega izvući više informacija nego ja.

Što se tiče detaljnije dijagnostike, naravno da je potrebno raditi očitanja senzora tijekom vožnje i onda to analizirati. Međutim zbog ograničenja koja ELM327 ima, a to je da može raditi oko tri-četiri očitanja po sekundi (možda pet-šest, ovisno o brzini rs232 ili usb konekcije i brzini samog OBD priključka, a i o nekim internim postavkama samog čipa), ne dobiva se dovoljno podataka za malo ozbiljniju dijagnostiku. Inače što se tiče informacija o malo ozbilojnijoj dijagnostici svima preporučujem da pročitaju http://www.tidala.bloger.hr/ tu ima puno korisnih informacija.

rascho

Post by rascho »

lada-senta wrote:Pozdrav rascho.E posvetio sam malo vrmena diagnostici,i uspeo sam da dovedem u red,sada radi. Na interfejsu imam led dioda i oni svetle ako je uspostavljen pravilan kontakt,zato znam,dali je sve u redu. Nego sam sada primetio nesto drugo.Kao sto sam ranije napisao imam dva programa MoDiag i ScanMaster. Ako se ne varam,vi ste mi onda rekli,da vama radi Scan MAster.... Kod mene je MoDiag proradio bez problema,znaci konektuje se pravilno,pojavjuju se realni rezultati kod senzora itd...Medutim, kada uklucim ScanMaster on uspostavi kontakt sa COM portom,tamo se zaustavi,izbaci neki prozor,da je neka greska....ali odma vratim drugi program( MoDiag) i taj bezprekorno radi !!!
Sve u svemu,proradio je,sada dolazi da naucim sta gde i kako treba,sme i moze da se podesava....hvala na strpjenju,prema mojim naivno-pocetnickim pitanjima. Da,jos toliko,ako neko zna neki link,gde moze da se skine fabricko podesavanje za Ladu 112 1,5 16 V bio bi zahvalan......jer bez tog,ne znam da pokazana vrednost dali odstupa od normalnog. A moj majstor je takav,da ako mu kazem sta da uradi,onda to uredi,ali nema pojma o diagnostici......
Ne postoje OBD postavke posebne za svaki auto. OBD 2 je standard koji propisuje svim proizvođačima točno koje podatke moraju vratiti i na koji način, dakle proizvođači ne mogu izmišljati ništa svoje. Da bi omogućili neke naprednije postavke, to se onda ne radi po OBD standardu, nego proizvođač implementira neki svoj interfejs i onda ti trebaju posebni softver/hardveri (npr. ovi putni kompjuteri koji se mogu naručiti iz rusije imaju mogućnost mijenjanja temperature uključivanja ventilatora, ti sa ELM327 to ne možeš jer OBD to ne propisuje). ELM327 je čip koji ima mogućnost samo komunikacije po OBD standardu. Dakle sva očitanja koja ti softver pokaže moraju biti točna. Nisam nikada radio sa MoDiag, ali jedino što mi pada na pamet, zašto bi tražio neka posebna podešenja za pojedini auto je ako prikazuje neku maks i min vrijednost, koja bi se onda čitala iz tog file-a, ali očitanja senzora (dakle ona trenutna vrijednost) su sigurno točna.

lada-senta

Post by lada-senta »

Kao prvo,zao mi je sto se tako prepirete oko diagnostike,nije mi bio cilj,da bilo koga sukobim....Sa druge strane mozda ova 1.5 verzija zna vise,jer ja sam imao problem sa duhtungom glave,kod drugog cilindra...kada sam juce otvorio diagnostiku,tacno je pisalo,da problemi sa kompresijom kod drugog cilindra. Cilj mi je bio samo da cujem ako je neko imao iskustva,na sta da pazim....naprimer kod neustaljenih gresaka mi je izpisao da problem sa brzinomerom...sto ja nisam primetio. Verovatno neka elektircna greska.....provericu,kod majstora. Drugo sto sam gledao,da moze li sa diagnostikom da se podesava ler gas,ili ni na to nema uticaja? Prvi put ,kada sam nosio tu kod jednog sto radi diagnostiku,on mi je rekao da je nastelovao ler gas....onda mora da moze da se uradi,

stefanm

Post by stefanm »

lada-senta wrote:Kao prvo,zao mi je sto se tako prepirete oko diagnostike,nije mi bio cilj,da bilo koga sukobim....Sa druge strane mozda ova 1.5 verzija zna vise,jer ja sam imao problem sa duhtungom glave,kod drugog cilindra...kada sam juce otvorio diagnostiku,tacno je pisalo,da problemi sa kompresijom kod drugog cilindra. Cilj mi je bio samo da cujem ako je neko imao iskustva,na sta da pazim....naprimer kod neustaljenih gresaka mi je izpisao da problem sa brzinomerom...sto ja nisam primetio. Verovatno neka elektircna greska.....provericu,kod majstora. Drugo sto sam gledao,da moze li sa diagnostikom da se podesava ler gas,ili ni na to nema uticaja? Prvi put ,kada sam nosio tu kod jednog sto radi diagnostiku,on mi je rekao da je nastelovao ler gas....onda mora da moze da se uradi,
nema prepirke 8)
klasicnog stelovanja bilo kakvih parametara na motoru sa dijagnostikom-NEMA. e postoji mogucnost da brisanje gresaka doprinese poboljsanju rada motora , probacu da objasnim i kako, (ovo se odnosi uopsteno, nije vezano za ladu). kad bilo koji od nekih sklopova da ih tako nazovem (senzori, davaci si sl) iz bilo kog razloga ne vrsi svoju funkciju korektno, ecu registruje gresku i preuzima odredjene "mere" i dovodi rad motora u tzv "rezim havarije", sa ciljem da ne dodje do vecih ostecenja na motoru. u tom rezimu ecu prilagodjava tj komanduje svim sklopovima kako da se "ponasaju" u tom rezimu, i omogucava da se auto "dovuce" do majstora. resetom, tj brisanjem gresaka ecu se dovodi u stanje pre pojave greske, tj pocinje tzv "normalni" rezim rada motora. e sad je pitanje koji sklop je izazvao takve rezime, da li je u medjuvremenu otklonjen kvar i sl. jedan primer kako bi me lakse shvatili:
recimo da na dijagnostici izadje napr neispravna lambda sonda,(a uzrok toga je napr. nedovljna zagrejanost motora, ili nema struje na njoj, pregoreo osigurac, los kontakt) ecu memorise i ide u stanje koje sam gore opisao. u medjuvremenu napravite novu dijagnostiku na lepo zagrejanom motoru (ili ste zamenili taj osigurac, ili popravili kontakt)- znaci motor ima sve uslove da radi u normalnom rezimu, onda brisanje gresaka tj dijagnostika(ako se brisanje moze nazvati dijagnostikom) moze izvrsiti kako si rekao "STELOVANJE" motora, tj vracanj odredjenih parametara u normalni rezim rada..
nadam se da sam bio jasan i da sam olaksao
pozzzz :)
Last edited by stefanm on Wed Jul 06, 2011 4:18 pm, edited 2 times in total.

rascho

Post by rascho »

Ne svađamo se, samo razmjenjujemo mišljenja. Tome forum i služi da naučimo i da pomognemo jedni drugima.
Ako imaš Ladu 112 sa euro 3 motorom i Bosch MP7.0 ECUom onda ti ne može prijaviti niti grešku sa kompresijom niti grešku sa brzinomjerom. Na linku gore pogledaj točan spisak grešaka koje taj ECU prijavljuje. Greške veće od P1000 su manufacturer specific, tako da ako ti je prijavio neku grešku veću od P1000, možda je softver ispisao tekst greške za neki drugi auto. U tom slučaju točan opis greške provjeri na linku koji sam dao. Dakle, nije do verzije ELM-a, nego do verzije ECUa.
Napiši brojeve grešaka koje si dobio, baš me zanima.

rascho

Post by rascho »

stefanm wrote:nema prepirke 8)
klasicnog stelovanja bilo kakvih parametara na motoru sa dijagnostikom-NEMA. e postoji mogucnost da brisanje gresaka doprinese poboljsanju rada motora , probacu da objasnim i kako, (ovo se odnosi uopsteno, nije vezano za ladu). kad bilo koji od nekih sklopova da ih tako nazovem (senzori, davaci si sl) iz bilo kog razloga ne vrsi svoju funkciju korektno, ecu registruje gresku i preuzima odredjene "mere" i dovodi rad motora u tzv "rezim havarije", sa ciljem da ne dodje do vecih ostecenja na motoru. u tom rezimu ecu prilagodjava tj komanduje svim sklopovima kako da se "ponasaju" u tom rezimu, i omogucava da se auto "dovuce" do majstora. resetom, tj brisanjem gresaka ecu se dovodi u stanje pre pojave greske, tj pocinje tzv "normalni" rezim rada motora. e sad je pitanje koji sklop je izazvao takve rezime, da li je u medjuvremenu otklonjen kvar i sl. jedan primer kako bi me lakse shvatili:
recimo da na dijagnostici izadje napr neispravna lambda sonda,(a uzrok toga je napr. nedovljna zagrejanost motora, ili nema struje na njoj, pregoreo osigurac, los kontakt) ecu memorise i ide u stanje koje sam gore opisao. u medjuvremenu napravite novu dijagnostiku na lepo zagrejanom motoru (ili ste zamenili taj osigurac, ili popravili kontakt)- znaci motor ima sve uslove da radi u normalnom rezimu, onda brisanje gresaka tj dijagnostika(ako se brisanje moze nazvati dijagnostikom) moze izvrsiti kako si rekao "STELOVANJE" motora, tj vracanj odredjenih parametara u normalni rezim rada..
nadam se da sam bio jasan i da sam olaksao
pozzzz :)
Da ne kažu da ja tebi samo lupam repliku :D evo da se i složimo.
Samo bih ja dodao specifičnosti za gorespomenutu ladu. Koliko ja znam ona nema rezima havarije, kao što to imaju neki kvalitetniji auti u kojem se auto stvarno ne može voziti, negi samo "dovući" do majstora. Ali naravno kod prijave određenih grešaka prilagođava neke parametre kao što si i rekao.
Primjer sa lambda sondom sam osobno isprobao, pa sam vozio sa nespravnom, sa odsječenom žicom signala i sa odsječenom žicom grijača (namjerno sam se igrao). I na prednjoj i na zadnjoj lambdi. Kada lambda ne radi auto ide u "open loop", dakle gorivo se dozira prema položaju leptira gasa, podatku sa MAF-a i internoj mapi doziranja goriva u ECUu. U takvom režimu auto nešto više troši, ali se defacto ne primjeti na voznim karakteristikama auta. Inače auto vozi u "open loopu" i kada je hladan i kada naglo ubrzava, a sa ispravnom lambdom. Pri ravnomjernoj vožnji i laganim ubrzavanjim auto je u "closed loopu", dakle signal sa lambda sonde utječe na doziranje goriva (bogata/siromašna smjesa.) Kod ovih euro3 Lada zadnja lambda sonda ne utječe na fuel trim, iako ima auta kod kojih utječe, a stvar je isključivo eko-prirode.

I za kraj, ler gas se kod ovih lada ne može nikako nariktavati, jer ga kontrolira ECU (možda nekim reprogramiranjem ECU-a, tzv. chip tuningom), dakle majstor laže.

stefanm

Post by stefanm »

ide li mp 7.0 na lade sa sesnaest ventila????

dajko3
Automobil: Samara 2108, 2115

Post by dajko3 »

da se i ja malo ukljucim...izvinjavam se u napred jer ce mozda biti malo off
ali posto vidim da dobro poznajete ovu materiju pa bi hteo da pitam za savet...
imam samaru nisam siguran dali ima 7.0 verziju ecu-a ali toliko sam uspeo procitati na poklopucu da pise bosch.inace motor je euro2 a konektor za dijagnostiku je ALDL
e sad kad upalim auto sija mi lampica check engine.posle resetovanja tj skidanja klemne sa akumulatora lampica se ugasi.lampica se ne pali sve dok se auto ne ugreje na radnu temperaturu.sad me zanima dali je to ecu upamtio neku strau gresku(ranije menjan protokomer) ili mu treba malo vremena posle reseta da prikupi info i onda prijavi ako postoji neka "trenutna" greska.hvala unapred
Samara 4ever

lada-senta

Post by lada-senta »

E pa rascho,neznam dali moze,da otkriva diagnostika naprimer kvar na brzinomeru,ali danas posle podne smo otisli sa drugom,hteo sam da vidim sta radi diagnostika ako auto ne stoji,nego ide,zbnaci svi senzori su u funkciji. Pre nego sto smo krenuli,izbrisao sam sve i postojece greske,i one sto su na takozvanoj pripremnoj listi-nisu jos stalne ali ih ECU registruje. Otislismo oko 10 km,i dok smo se okrenuli,opet je ispisao da brzinomerna jedinica ne radi .....I stvarno,ECU ga ne vidi,on radi,mozda neki kontakt.....Sve ostale verednsoti pise dobro,obrtaje,protok vazduha,itd.....Nego sto me malo brine,ispise mi da ECU registruje nepravilnost kod LAMBDA -sonde ,tako pise 1 red cilindra 2. sonda,pa sam izbrisao,i opet se pojavjuje. Znam da tako mi nece niko kazati sta je problem,ali sam u poslednje vreme primetio,da po meni vise trosi,nego u pocetku.Ako dobro znam,nepravilnost Lambde,moze da uzrokuje vecu potrosnju,pa razmisljam da ga promenim,samo kosta ko kajgana :-)No,ni necu da vas mucim dalje.....

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Ne menjaj lambdu tek tako.
Očitaj parametre rada lambde u vožnji,pa ćeš videti da li radi kako treba.

Post Reply