Moj odgovor (kao i svi do sada) se odnosi na ELM intefejs i spomenutu Ladu 112 sa Bosch MP7.0 ECU-om, dakle pretpostavljam EURO3 (kao i moja), dakle podržani OBD II protokol je ISO 9141-2. Tek toliko da se rasprava ne razvlači.
Očitani kodovi su spremljeni u memoriji ECU-a i svejedno je da li se očitavaju sa upaljenim ili ugašenim autom. Postoje takozvani "Active Errors" dobivaju se sa OBD komandom "03" i sadržavaju greške koje su se dogodile, dakle aktivne su, i "Pending Errors" dobivaju se sa OBD komandom "07" i sadržavaju greške koje su se dogodile jednom, ali standard propisuje da se greška mora ponoviti da bi se prijavila kao aktivna (za svaku grešku postoje uvjeti pod kojima se prijavljuje). Aktivne greške pale "Check engine".
Greške se resetiraju sa komandom "04". Sve ove komande se mogu upisati ručno iz terminala u proceduri koju sam gore opisao.
Odgovori na pitanja po brojevima:
1. Sve informacije. Npr MAF senzor vraća vrijednost 0 jer je tok zraka kroz usis nepostojeći, dakle 0, i tako redom svi ostali senzori. Naravno ta informacija je potpuno nevažna za dijagnostiku, ali je točna u tom trenutku.
2. Taj napon daje ECU na lambda sondu. Ne znam točno zašto, ali sam ga izmjerio i unimerom na priključku lambda sonde i tamo je kada je auto izgašen.
3. Smjese nema, pa nije ni bogata ni siromašna, inače taj se podatak očitava sa lambda sonde. Ispravnost dizni se ne očitava nikako. Eventualno nespravna dizna može prijaviti grešku, pa se očita greška, ali te greške su mahom ograničene na neispravnost strujnog kruga dizne (OBD greške P02XX). Kompresija u cilindrima se ne očitava nikada. Ne postoji senzor za to.
4. Kao i za dizne i MAF senzor uglavnom prijavljuje grešku u strujnom krugu, dok očitanja mora znati majstor da li su u granicama normale ili ne.
5, 6 i 7. Kao što sam već napisao očitanja senzora sa ugašenim motorom su točna (osim lambda sonde koja pogazuje napon narinut izvana), samo što su nebitna za analizu rada motora, tu si u pravu, ali ja nisam niti tvrdio da se motor može analizirati ugašen, samo da se mogu očitati vrijednosti senzora.
Većina senzora prijavljuje greške u strujnom krugu, a neki mogu i prijaviti pogrešna očitanja, ako je moguće iz više senzora izračunati neke parametre, pa se može zaključiti da jedan senzor izlazi iz granica, ali za svaku grešku OBD standard lijepo opisuje koji se uvjeti moraju desiti da bi se prijavila, pa koga zanima neka traži po internetu.