Moja Samara 1.5

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

djape1977

Re: Moja Samara 1.5

Post by djape1977 »

pazi kad nisam nikad obratio paznju, nije me interesovalo.
pa opet, moze veca remenica, samo je malo komplikovanije za pronaci. u principu moze da ima jedan zub vise i da bude malo veci precnik a razliku ce ili kompenzovati spaner ili za zub duzi zupcasti kais u najgorem slucaju
j***** auto bez kardana

Pera

Post by Pera »

Ali cekaj,zar nije veci broj obrtaja pumpe ako je remenica pumpe manja?
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

bas tako pero, potrebna ti je manja remenica na pumpi, mada je dosta komlikovano odraditi taj posao.. termostat bi trebao da odradi posao... radi li dobro svoj posao ventilator hladnjaka?
Last edited by stefanm on Thu Jul 14, 2011 11:48 am, edited 1 time in total.
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Pera

Post by Pera »

E jbg,kako to uraditi nemam pojma,jedino da trazim nekog glodaca da to uradi,a opet mozda bude i problem sa zupcastim,nisam pametan...

stefanm

Post by stefanm »

pero zasto opterecujes mozak razmisljanjem o "poduhvatu" da menjas remenicu????????? :x pusti takve price, to nije vredno citanja.. probaj sa termostatom (proveri na koliko otvara stari), proveri kako funkcionise ventilator hladnjaka (kad se ukljucuje, kako okrece)

djape1977

Post by djape1977 »

Pera wrote:Ali cekaj,zar nije veci broj obrtaja pumpe ako je remenica pumpe manja?
pardon, u pravu si. znam da sam se baktao pre nekoliko godina sa tim problemom ali sam zaboravio vec...
j***** auto bez kardana

Pera

Post by Pera »

Termostat je od 110 sa 16 v,otvara valjda na 87,termoprekidac je 92-87,a neposredno posle otvaranja pali se ventilator hladnjaka,vrti ventilator odlicno,nije fabricki,nego je od Hyundai Ponija,veci je od fabrickog,i ima zaobljene elise,mnogo veci kapacitet ima od fabrickog.Najvise me buni sto kazaljka nije tacna,moja procena je da bar 2 mm pokazuje vise od realne temperature motora,da li se kazaljka (instrument) moze nekako izbazdariti-nastelovati???tj.da li neko to moze da uradi?

Verovatno da bi i manja remenica pumpe uticala,e sad kolko to vec ne znam,sve utice pomalo.Jbg kad zivimo gde zivimo pa se nista ne moze pronaci,u Rusiji fabrika Luzar pravi pumpu veceg kapaciteta,sa drukcijom elisom,nije ni mnogo skuplja od fabricke,ali kad toga nema ovde... :(

djape1977

Post by djape1977 »

neki jeftini kineski multimetri imaju i sondu za merenje temperature koja je prilicno tacna. ja sam moj kupio na buvljaku za 300din
j***** auto bez kardana

stefanm

Post by stefanm »

Pera wrote:Termostat je od 110 sa 16 v,otvara valjda na 87,termoprekidac je 92-87,a neposredno posle otvaranja pali se ventilator hladnjaka,vrti ventilator odlicno,nije fabricki,nego je od Hyundai Ponija,veci je od fabrickog,i ima zaobljene elise,mnogo veci kapacitet ima od fabrickog.Najvise me buni sto kazaljka nije tacna,moja procena je da bar 2 mm pokazuje vise od realne temperature motora,da li se kazaljka (instrument) moze nekako izbazdariti-nastelovati???tj.da li neko to moze da uradi?

Verovatno da bi i manja remenica pumpe uticala,e sad kolko to vec ne znam,sve utice pomalo.Jbg kad zivimo gde zivimo pa se nista ne moze pronaci,u Rusiji fabrika Luzar pravi pumpu veceg kapaciteta,sa drukcijom elisom,nije ni mnogo skuplja od fabricke,ali kad toga nema ovde... :(
kako si ustanovio da kazaljka "laze"?

Pera

Post by Pera »

Kada sam je kupio uvek je otvarala 2 mm posle oznake 90,mislio sam da termostat kasnije otvara i prekidac kasnije pali,uzeo sam fabricki samarin termostat 87 C,i prekidac 92-87,na istom mestu otvara termostat i pali ventilator,mislio sam da i taj novi termostat ne valja,pa sam ga vratio i uzeo drugi,ista prica,a isto se desava i sa termostatom od 110 16 v,pa ako 4 termostata otvaraju na istom mestu,onda mislim da kazaljka nije tacna,svi bi trebalo da otvaraju na 87,a od 110 cak mislim da otvara na 85 C.

stefanm

Post by stefanm »

pero po literaturi koju sam citao, termostat na samari treba da pocne sa otvaranjem na temperaturi od 87 +,-2 stepena, sto znaci i da je otvaranje, tj pocetak otvaranja na 89 stepeni ispravan.mada kazaljka ne bi smela nikako da ide u crveno, za pocetak bi trebao da skines i proveris pocetak otvaranja termostata u posudi sa vodom i termometrom (pretpostavljam da vec znas to). posto si naveo da ostali ucesnici u sistemu hladjenja (hladnjak nov, ventilator odlican, pumpa ispravna) funkcionisu normalno, ostaje termostat za proveru. mada pises da je po najvecoj vrucini, neznam da li si ga pritiskao po gasu jace, vozio u koloni mozda, sve to doprinosi losijem hladjenju, ali ponavljam u crveno ne sme kazaljka nikad (jedino ako je neispravan pokazivac). radjeno nesto skoro oko ventila, paljenja, karburatora? motor dobar?

Pera

Post by Pera »

Moguce,davno sam citao taj podatak.
Znam,provericu to.Slikacu najbolje kako kazaljka stoji u razlicitim rezimima voznje.
Pa onako,sve zavisi,ako je bilo jace brdo,morao sam da ga stisnem,bilo je i kolona,tipa predjem uzbrdicu,kazaljka stoji 2 mm od crvenog,ali mi je cudno sto kad opterecenje prestane (predjem brdo),dosta se sporo spusta temperatura i ako idem sigurno 60 na sat,a mozda i vise.
Radjeno je oko motora,trnovan je blok,ventili i paljenje nisu dirani,inace motor je odlican.Slikacu to i vozim danas do SU,pa cemo videti sta kaze,mada i nema nesto brda tuda.

stefanm

Post by stefanm »

na +35 se dosta teze spusta temperatura, to je normalno... sto se tice kazaljke ja sam shvatio da je isla 2mm u crveno? ovde si napisao 2mm od crvenog polja, i ako je tako pretpostavljam da je sve bilo od nacina voznje, brdovitog puta, kolona, spoljne temperature..
sto nisu odradjeni ventili ako je trnovan blok? trebalo je to u paketu uraditi, nije lose proveriti i doterati paljenje, ciscenje karburatora (naravno posle provere termostata ukoliko se problem i dalje javlja)

Pera

Post by Pera »

Ne ne,dosla je dva mm od crvenog,nije usla u crveno.
Ventili su radjeni pre par hiljada km,paljenje je podeseno,kao i karburator koji je nov,sad cu da probam da postavim slike kako se T kretala danas.

Pera

Post by Pera »

Prva slika pokazuje nocnu voznju od malopre,bez brda,brzina oko 80 na sat,takvu T je drzao sa svim termostatima i otkad je kupljen i kada nije imao klimu,tako da ipak mislim da kazaljka malo laze.Takodje,pri ovoj temperaturi se ne pali ventilator,sto mi govori da verovatno tih 100 stepeni sto pokazuje nije tacno,jer bi trebalo da ga pali na 92.
Druga slika je danasnja voznja po gazeli,brzina izmedju 60-80 km /h,po najvecoj vrucini,na onoj uzbrdici od studenjaka prema Zagrebu.Na vecem brdu ume i vise da digne,ali nijednom nije uslo u crveno,negde 2 mm od crvenog,ali opet ako instrument ne meri dobro,onda to i nije tako strasno,moram naci neki termometar da vidim sta kaze.

I ako neko zna da mi kaze kako da smanjim slike kad ih update-ujem preko foruma.

Post Reply