Problem sa strujom
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
Re: Problem sa strujom
meni je do skoro povremeno skiljila lampica alternatora, sve dok alternator nije skroz stradao - cetkice istrosene do kraja, mada je sve do dog momenta punio normalno
skiljenje sijalice alternatora moze biti i zbog neispravnosti na nekoj od malih dioda prema D+ izvodu alternatora (ne onih velikih sto ispravljaju napon za punjenje), moze biti i zbog labavog kaisa alternatora, desava se i usled loseg kontakta osiguraca na osigurackoj tabli
skiljenje sijalice alternatora moze biti i zbog neispravnosti na nekoj od malih dioda prema D+ izvodu alternatora (ne onih velikih sto ispravljaju napon za punjenje), moze biti i zbog labavog kaisa alternatora, desava se i usled loseg kontakta osiguraca na osigurackoj tabli
Pozdrav svima!!!
Danas sam primetio da mi je na karburatoru kanal od onog korektora paljenja zapusen i nisam mogao da ga otpusim,nego sam resio problem tako sto sam zamenio mesta crevima od korektora i onog za ekonomicnost na tabli i auto mnogo bolje radi (mirniji ler)! Nego me zanima dali to tako moze?
Ako je neko rasturao karburator jel mi moze reci dali se taj kanal od korektora nalazi ispod ili iznad leptira?
Danas sam primetio da mi je na karburatoru kanal od onog korektora paljenja zapusen i nisam mogao da ga otpusim,nego sam resio problem tako sto sam zamenio mesta crevima od korektora i onog za ekonomicnost na tabli i auto mnogo bolje radi (mirniji ler)! Nego me zanima dali to tako moze?
Ako je neko rasturao karburator jel mi moze reci dali se taj kanal od korektora nalazi ispod ili iznad leptira?
Taj kanal se nalazi tacno u nivou leptira kada je zatvoren i tada tu prolazi manje vazduha,a kada das gas leptir se otvara i ne zapusava taj otvor i tada naravno vakum vise povlaci membranu korektora i tera paljenje u ranije.
Ja sam kod mene jednom probao tako da povezem vakum crevo,mozda za nijansu mirnije radi,ali mi se cini da je malo vise trosio,ali nisam siguran-napominjem,mada kad tako povezes vak.crevo,teorijski bi moglo paljenje uvek da bude ranije nego sto bi tyrebalo,jer ne postoji regulacija vakuma onim otvorom kod leptira,msm. postoji i ovako,ali mislim da nije toliko precizna,a na kraju krajeva vozi malo tako pa vidi sta kaze.
Ja sam kod mene jednom probao tako da povezem vakum crevo,mozda za nijansu mirnije radi,ali mi se cini da je malo vise trosio,ali nisam siguran-napominjem,mada kad tako povezes vak.crevo,teorijski bi moglo paljenje uvek da bude ranije nego sto bi tyrebalo,jer ne postoji regulacija vakuma onim otvorom kod leptira,msm. postoji i ovako,ali mislim da nije toliko precizna,a na kraju krajeva vozi malo tako pa vidi sta kaze.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Ovako kako sam ja povezao sad auto mi neverovatno mirno radi!
Ja kontam da sad to ovako izgleda:Kada je gas pusten i leptiri su zatvoreni pod pritisak u grani postaje veci i vuce membranu korektora i pomera paljenje ranije,kako se leptiri otvaraju tako vise vazduha- smese ulazi kroz karburator i membrana se vraca nazad odnosno paljenje se vraca u normalu!
Ja kontam da sad to ovako izgleda:Kada je gas pusten i leptiri su zatvoreni pod pritisak u grani postaje veci i vuce membranu korektora i pomera paljenje ranije,kako se leptiri otvaraju tako vise vazduha- smese ulazi kroz karburator i membrana se vraca nazad odnosno paljenje se vraca u normalu!
Pa korektor paljenja treba da radi suprotno od ovog sto si napisao. Ja mislim da je taj vakum verovatno slab pa i ne povlaci membranu.ilija90 wrote:Ovako kako sam ja povezao sad auto mi neverovatno mirno radi!
st@meni wrote:Pa korektor paljenja treba da radi suprotno od ovog sto si napisao. Ja mislim da je taj vakum verovatno slab pa i ne povlaci membranu.ilija90 wrote:Ovako kako sam ja povezao sad auto mi neverovatno mirno radi!
Nemam pojam ali je lepo radila i sa tako povezanim korektorom,ali inace nisam imao mira pa sam skinuo karburator i ocistio taj kanal tako da sad sve radi odlicno!
poz kolege... desetak dana sa ortakom nemozemo da upalimo njegovu tavriu.. nema varnice na bobini. radili smo sledece:
1. probali sa novim elektromagnetnim prekidacem u razvodniku(holl senzor ili kako se vec zove, dva komada novih-nista)
2.probali sa polovnim razvodnikom od druge tavrie-nista
3. probali 3 bobine (elektronske, sa ispravnih vozila)- nista
4. probali 3 komutatora (takodje sa ispravnih vozila)- nista
5. probali cutt- off (sa ispravnog vozila)- nista
6. proverili i probali sa drugim ispravnim kablovima - nista
7. proverena struja na holl senzoru i komutatoru - ispravno, na bobini dovod ispravan (na b+ i na k 12v na kontaktu)...
i posle svih tih provera ne baca varnicu na bobini (tj ne pali). jedino ovaj relej (obelezen crveno) nismo nasli niti gde stoji, niti koju funkciju vrsi pa nismo ni probali sa novim

Uploaded with ImageShack.us
svaki savet dobrodosao... hvala
1. probali sa novim elektromagnetnim prekidacem u razvodniku(holl senzor ili kako se vec zove, dva komada novih-nista)
2.probali sa polovnim razvodnikom od druge tavrie-nista
3. probali 3 bobine (elektronske, sa ispravnih vozila)- nista
4. probali 3 komutatora (takodje sa ispravnih vozila)- nista
5. probali cutt- off (sa ispravnog vozila)- nista
6. proverili i probali sa drugim ispravnim kablovima - nista
7. proverena struja na holl senzoru i komutatoru - ispravno, na bobini dovod ispravan (na b+ i na k 12v na kontaktu)...
i posle svih tih provera ne baca varnicu na bobini (tj ne pali). jedino ovaj relej (obelezen crveno) nismo nasli niti gde stoji, niti koju funkciju vrsi pa nismo ni probali sa novim

Uploaded with ImageShack.us
svaki savet dobrodosao... hvala
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
Proverite zice od holl senzora da nisu ostecene pa da nalezu na masu takodje neznam kako je na tavriji ali ako je razvodnik isti kao kod samare onda proverite da niste ga naopako okrenuli jer pipci od spojnice na razvodniku su u eks-centru nateras repere na radilici ili na zvonu menjaca i proveri gde stoji razvodna ruka trebalo bi da stoji na prvom kablu!
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
mozda ste ipak negde pogresili u postupku ispitivanja 
ispitivanje vrsite tako sto varnicu prvo promatrate na centralnom kabelu razvodne kape, tj. onome sto dolazi sa bobine, a promatrate tako sto neku rezervnu svecicu spojite na taj kabel direktno sa bobinom, tako da moze da se vidi svaka varnica bez obzira na polozaj razvodne ruke u razvodniku.
razvodnik moze i da se skine pa da mu se osovinica vrti rukom dok je auto na kontaktu i varnica mora biti prisutna na toj svecici sto je direktno zakacena na centralni kabel sa bobine. (izbegavate verglanje i brzo praznjenje akumulatora)
ja jos umem da laziram signal razvodnika sa hallovim davacem tako sto odredim koja zica je plus a koja minus i koja je izlazni signal hallovog davaca prema komutatoru; onda kratkom zicom signalnu zicu prespajam prema plus ili prema minus i u jednoj od te dve kombinacije pojavljuje se varnica. Naime hallov davac radi tako sto ako mu nije prepreceno magnetno polje na signalnoj zici daje jedno stanje a kad pokretni zaslon prepreci magnetno polje daje drugo stanje, Jedno stanje daje 0 volti a drugo 12 volti al nisam sasvim siguran koje stanje daje kakav izlaz, a i ovo objasnjenje uopste nije tehnicke prirode nego tako da bi bilo pristupacnije amaterima.
za odredjivanje signalne zice koristi se voltmetar, jedna zica votmetra ide direktno na minus kraj akumulatora a drugom zicom voltmetra ispitujemo tako sto na konektoru voltmetra prvo poksamo da odredimo koja zica je dovodni plus a koja je masa. ako zakacimo konektor na hallov davac onda ako rukom okrecemo razvodnik na signalnoj zici mozemo pratiti na voltmetru kako se menja stanje 0V ili 12V i tako sa sigurnoscu utvrditi dali je hallov davac ispravan
Znaci ako sve postupite kao sto sam gore naveo onda na kontaktu imate spojenu zicu kojom prekidate signal prema plusu ili minusu umesto hallovog davaca, komutator, bobinu i jednu svecicu na centralnom visokonaponskom kabelu bobine. Mora da proradi, a ako nece onda je ipak broj komponenti koje vam ostaju sumnjive sveden na minimalno, proverite masu komutatora.
Ako ovakvim ispitivanjem dobijete varnicu onda zakacite originalni hallov davac razvodnika pa rukom okrecite razvodnik i varnica se mora pojaviti na centralnom kabelu bobine.
Tek ako ste i ovako dobili varnicu onda postavite cetiri rezervne svecice na kablove razvodne kape a centralni kabel sa bobine vratite na kapu i trebalo bi kad rukom okrecete razvodnik da vidite varnicu na onoj svecici prema kojoj je u tom trenutku okrenuta razvodna ruka.
Ovakvim postepenim ispitivanjem ako u nekom koraku imate varnicu a u sledecem koraku nemate varnicu onda bar znate sta ste zadnje spojili i sta moze da vam pravi problem.
Sretno !

ispitivanje vrsite tako sto varnicu prvo promatrate na centralnom kabelu razvodne kape, tj. onome sto dolazi sa bobine, a promatrate tako sto neku rezervnu svecicu spojite na taj kabel direktno sa bobinom, tako da moze da se vidi svaka varnica bez obzira na polozaj razvodne ruke u razvodniku.
razvodnik moze i da se skine pa da mu se osovinica vrti rukom dok je auto na kontaktu i varnica mora biti prisutna na toj svecici sto je direktno zakacena na centralni kabel sa bobine. (izbegavate verglanje i brzo praznjenje akumulatora)
ja jos umem da laziram signal razvodnika sa hallovim davacem tako sto odredim koja zica je plus a koja minus i koja je izlazni signal hallovog davaca prema komutatoru; onda kratkom zicom signalnu zicu prespajam prema plus ili prema minus i u jednoj od te dve kombinacije pojavljuje se varnica. Naime hallov davac radi tako sto ako mu nije prepreceno magnetno polje na signalnoj zici daje jedno stanje a kad pokretni zaslon prepreci magnetno polje daje drugo stanje, Jedno stanje daje 0 volti a drugo 12 volti al nisam sasvim siguran koje stanje daje kakav izlaz, a i ovo objasnjenje uopste nije tehnicke prirode nego tako da bi bilo pristupacnije amaterima.
za odredjivanje signalne zice koristi se voltmetar, jedna zica votmetra ide direktno na minus kraj akumulatora a drugom zicom voltmetra ispitujemo tako sto na konektoru voltmetra prvo poksamo da odredimo koja zica je dovodni plus a koja je masa. ako zakacimo konektor na hallov davac onda ako rukom okrecemo razvodnik na signalnoj zici mozemo pratiti na voltmetru kako se menja stanje 0V ili 12V i tako sa sigurnoscu utvrditi dali je hallov davac ispravan
Znaci ako sve postupite kao sto sam gore naveo onda na kontaktu imate spojenu zicu kojom prekidate signal prema plusu ili minusu umesto hallovog davaca, komutator, bobinu i jednu svecicu na centralnom visokonaponskom kabelu bobine. Mora da proradi, a ako nece onda je ipak broj komponenti koje vam ostaju sumnjive sveden na minimalno, proverite masu komutatora.
Ako ovakvim ispitivanjem dobijete varnicu onda zakacite originalni hallov davac razvodnika pa rukom okrecite razvodnik i varnica se mora pojaviti na centralnom kabelu bobine.
Tek ako ste i ovako dobili varnicu onda postavite cetiri rezervne svecice na kablove razvodne kape a centralni kabel sa bobine vratite na kapu i trebalo bi kad rukom okrecete razvodnik da vidite varnicu na onoj svecici prema kojoj je u tom trenutku okrenuta razvodna ruka.
Ovakvim postepenim ispitivanjem ako u nekom koraku imate varnicu a u sledecem koraku nemate varnicu onda bar znate sta ste zadnje spojili i sta moze da vam pravi problem.
Sretno !
nisu ostecene zice holl senzora (proveravane su, da ne kazem bezbroj puta, probali smo sa dva nova i jednim polovnim senzorom), ne dodiruju masu...ilija90 wrote:Proverite zice od holl senzora da nisu ostecene pa da nalezu na masu takodje neznam kako je na tavriji ali ako je razvodnik isti kao kod samare onda proverite da niste ga naopako okrenuli jer pipci od spojnice na razvodniku su u eks-centru nateras repere na radilici ili na zvonu menjaca i proveri gde stoji razvodna ruka trebalo bi da stoji na prvom kablu!
ravodnik je u principu isti kao kod samare, takodje je i ta osvinica u ekscentru, tako da se nemoze naopacke uzubiti (reperi su na mestu, nije prezubljen), mada bi varnicu trebao bacati na kablu bobine i kad nije dobro uzubljen
Last edited by stefanm on Sun Jul 24, 2011 7:18 am, edited 1 time in total.
tako smo i vrsili proveru (na centrlnom kablu razv kape, tj kablu bobine), jedino smo probali bez svecice (mozda je to greska, citao sam da moze nastradati komutator kada se tako proba, ali smo taj isti komutator sa tavrie skidali i stavljali u samaru i u nivu i oba auta pale i rade odlicno).elektronicar wrote:mozda ste ipak negde pogresili u postupku ispitivanja
Sretno !
probali smo i sa skinutim razvodnikom (prikljucenim na kontakt) isto- nema varnice
odredili smo i koja je koja od te tri zice sto se kace na holl davac, na crvenoj (krajnja leva ili krajnja desna zavisi kako se gleda) je napon 12 v na kontaktu, srednja je (na ovim davacima zelene boje -signal prema komutatoru (tu ima izlaznog napona oko 4,5v na kontaktu,) i treca (crna)je masa -. buni me da taj napon na signalnoj zici se ne menja u toku verglanja tj nema oscilacija nikakvih (dok ga merimo unimerom bez verglanja, primetan je lagani pad tog napona), znaci nema promena stanja napona okretanjem razvodnika tj njegove osovinice. ovo sa prespajanjem signalne zice sa dovodnom ili masom nismo probali. ali smo merili unimerom dok okrecemo razvodnik, promena na signalnoj zici nema ili su one toliko male da ih nismo uspeli ocitati. signalnu zicu ukljucenu u hol senzor smo ispratili do komutatora, i do njega stize napon od oko 4,5v (ponavljam bez osilacija).
Ja sam mislio da ste rasturali razvodnik skroz pa da ste taj eks centar naopako vratili! Probaj dok auto verlga da spoljasnim delom sake dodirner kabal koji dolazi od komutatora ka bombini trebalo bi da osetis drmanje struje,dali bombina ima masu mislim dali joj je nosac dobar nije zardjao...stefanm wrote:nisu ostecene zice holl senzora (proveravane su, da ne kazem bezbroj puta, probali smo sa dva nova i jednim polovnim senzorom), ne dodiruju masu...ilija90 wrote:Proverite zice od holl senzora da nisu ostecene pa da nalezu na masu takodje neznam kako je na tavriji ali ako je razvodnik isti kao kod samare onda proverite da niste ga naopako okrenuli jer pipci od spojnice na razvodniku su u eks-centru nateras repere na radilici ili na zvonu menjaca i proveri gde stoji razvodna ruka trebalo bi da stoji na prvom kablu!
ravodnik je u principu isti kao kod samare, takodje je i ta osvinica u ekscentru, tako da se nemoze naopacke uzubiti (reperi su na mestu, nije prezubljen), mada bi varnicu trebao bacati na kablu bobine i kad nije dobro uzubljen
Taj holl davac na srednjoj zici daje impuls koji dalje ide do komutatora a komutator taj impuls koristi da bi dobio naizmenicnu struju na bombini!
jesmo rasturali komplet razvodnik, ali znamo za taj jadac sa ekscentrom na osovini razvodnika.. tu nije greska. bobina ima masu, skidali smo i vracali 3 bobine, cistili smo masu. ne razumem te koji kabal od komutatora do bobine... verovatno mislis na taj sto na bobini ima oznaku "K"?
bas me i taj impuls sa holl davaca zbunjuje... nema oscilacija na njemu vec je konstantan napon od oko 4,5v
bas me i taj impuls sa holl davaca zbunjuje... nema oscilacija na njemu vec je konstantan napon od oko 4,5v
Da bas na taj kabal i mislim na njemu dolazi naizmenicni napon iz komutatora,uzmi unimer i meri napon na tom kablu ali postavi unimer na ac ~ 20v i vidi sta ce reci dok verglas!
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0% ... 0%B0%D1%82
Примене Холових сензора
Уређаји засновани на Холовом ефекту по природи производе одзивни сигнал који је малог интензитета и захтева појачавање. Појачавачи на принципу вакуумских цеви, коришћени у првој половини двадесетог века, били су због високе цене, габарита, потрошње енергије, и непоузданости у условима свакодневне употребе, применљиви искључиво у лабораторијским условима. Тек са продором технологије интегрисаних кола и појавом далеко мањих, јефтинијих и поузданијих појачавача, Холови сензори улазе у масовну примену. Бројни уређаји који су тренутно доступни на тржишту, у себи заправо садрже Холов сензор и интегрисано коло које је заправо појачавач са високим коефицијентом појачања. Ова два уређаја се на нивоу данашње технологије испоручују у јединственом заједничком кућишту.
Када су правилно произвођачки упаковани и заштићени, Холови сензори су отпорни на прашину, блато и воду. Ова особина чини Холове сензоре квалитетнијим у применама детекције положаја у односу на конкурентске технологије какве су оптичко или електромеханичко детектовање. Првенствена предност се огледа у теоријској линеарној зависности мерене величине у односу на улазне величине.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0% ... 0%B0%D1%82
Примене Холових сензора
Уређаји засновани на Холовом ефекту по природи производе одзивни сигнал који је малог интензитета и захтева појачавање. Појачавачи на принципу вакуумских цеви, коришћени у првој половини двадесетог века, били су због високе цене, габарита, потрошње енергије, и непоузданости у условима свакодневне употребе, применљиви искључиво у лабораторијским условима. Тек са продором технологије интегрисаних кола и појавом далеко мањих, јефтинијих и поузданијих појачавача, Холови сензори улазе у масовну примену. Бројни уређаји који су тренутно доступни на тржишту, у себи заправо садрже Холов сензор и интегрисано коло које је заправо појачавач са високим коефицијентом појачања. Ова два уређаја се на нивоу данашње технологије испоручују у јединственом заједничком кућишту.
Када су правилно произвођачки упаковани и заштићени, Холови сензори су отпорни на прашину, блато и воду. Ова особина чини Холове сензоре квалитетнијим у применама детекције положаја у односу на конкурентске технологије какве су оптичко или електромеханичко детектовање. Првенствена предност се огледа у теоријској линеарној зависности мерене величине у односу на улазне величине.