Kupio sam nove kocione diskove koji nisu napravljeni po fabriskim merama vec nesto bez veze. Sve sumlje su otklonjenje po pitanju mogucnosti da su ti diskovi za neki drugi model. Znaci diskovi su za ladu 2101-2107. Spoljasnji precnik diska je ok, dubina diska ok, debljina takodje, rupe sve na svom mestu mada su malo vece nego sto bi trebalo. Problem je u unutrasnjem precniku diska (120mm), koji je za 3mm veci od spoljnog precnika glavcine (117mm), tako da je izuzetno tesko postaviti disk u centar i disk nema nikakav oslonac na glavcinu. (Imam i slike koje bih hteo da postavim ali nije mi bas jasno kako to da uradim.) Pokusao sam sa diskovima drugih proizvodjaca ali stvar je ista. Majstori kazu da to nije normalno da disk bude toliko veci od glavcine a prodavci kazu da nesto nije uredu sa mojim autom, da sam lud i da taj disk kad se stegne ne moze da "baca" gore dole, kao i to da mi je kriv zastitni lim (anker platna). Tako da sam u potrazi za novim diskovima i potrebni su mi sto pre jer stare koje sam obradio nisu bas pravi... Hvala svima
2107 i problem sa novim kocionim diskovima.
Moderators: dejo, dejca, Miljan
2107 i problem sa novim kocionim diskovima.
Naime, trebalo bi da bude ovako: odes u prodavnicu i kupis nov deo namotiras i sve ok, ALI NIJE TAKO.
Kupio sam nove kocione diskove koji nisu napravljeni po fabriskim merama vec nesto bez veze. Sve sumlje su otklonjenje po pitanju mogucnosti da su ti diskovi za neki drugi model. Znaci diskovi su za ladu 2101-2107. Spoljasnji precnik diska je ok, dubina diska ok, debljina takodje, rupe sve na svom mestu mada su malo vece nego sto bi trebalo. Problem je u unutrasnjem precniku diska (120mm), koji je za 3mm veci od spoljnog precnika glavcine (117mm), tako da je izuzetno tesko postaviti disk u centar i disk nema nikakav oslonac na glavcinu. (Imam i slike koje bih hteo da postavim ali nije mi bas jasno kako to da uradim.) Pokusao sam sa diskovima drugih proizvodjaca ali stvar je ista. Majstori kazu da to nije normalno da disk bude toliko veci od glavcine a prodavci kazu da nesto nije uredu sa mojim autom, da sam lud i da taj disk kad se stegne ne moze da "baca" gore dole, kao i to da mi je kriv zastitni lim (anker platna). Tako da sam u potrazi za novim diskovima i potrebni su mi sto pre jer stare koje sam obradio nisu bas pravi... Hvala svima
Re: 2107 i problem sa novim kocionim diskovima.
a sta ocekujes za 2100din? da valjaju? odrasti.
a te sto si kupio, jesi li ih montirao i ustanovio da trese ili ne?
gde se nalazis?
jesi li probao sa nekim drugim diskovima?
imam nove "brembo" diskove za ladu, 70e par.
obrada diskova? bacanje para a pride i opasno. treba to zakonom zabraniti pod hitno, kao sto je u evropi odavno.
a te sto si kupio, jesi li ih montirao i ustanovio da trese ili ne?
gde se nalazis?
jesi li probao sa nekim drugim diskovima?
imam nove "brembo" diskove za ladu, 70e par.
obrada diskova? bacanje para a pride i opasno. treba to zakonom zabraniti pod hitno, kao sto je u evropi odavno.
j***** auto bez kardana
Pa pre pet sest godina sam menjao diskove na predhonoj ladi i sve je bilo super a bili su isto nesto jeftino. Nisam montirao jer da jesam nebih mogao da ih vratim i onda ni para ni diskova. Probao sam u skoro desetak radnji i svi imaju istu stvar. Master sport, MPS i neke koji su samo u celofanu tako reci no name. A posto nisam upeo da nadjem nove da valjaju morao sam da obradim stare iako sam u napred znao da to nije pravo resenje. Stari stoje u centru u odnosu na glavcinu, tj. ima adekvatno naleganje na glavcinu ali su malo krivi i setaju levo desno izmedju plocica jedno pola mm, tako da prilikom kocenja pedala kocnice podrhtava. Novi diskovi ne setaju izmedju plocica, vec baca gore dole u odnosu na anker platnu za oko 2mm. Kad bih znao kako da postavim slike sve bi bilo jasnije.
Zivim u prnjavoru kod sapca. Stavicu vasu ponudu na spisak. A imate li i plocice takvog kvaliteta.
Zivim u prnjavoru kod sapca. Stavicu vasu ponudu na spisak. A imate li i plocice takvog kvaliteta.
A evo i slika
1.dimenzija glavcine
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 11016.jpg/
mada se vidi na predhodnoj, ali
http://imageshack.us/photo/my-images/9/24052011017.jpg/
2. problematican dimenzija diska
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 11033.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... 11037.jpg/
3. a evo i jednog video snimka koji bi trebalo da bolje predstavi u cemu je problem. Nadam se da ce moci da se odgleda.
http://imageshack.us/clip/my-videos/402/v8z.mp4/
1.dimenzija glavcine
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 11016.jpg/
mada se vidi na predhodnoj, ali
http://imageshack.us/photo/my-images/9/24052011017.jpg/
2. problematican dimenzija diska
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 11033.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... 11037.jpg/
3. a evo i jednog video snimka koji bi trebalo da bolje predstavi u cemu je problem. Nadam se da ce moci da se odgleda.
http://imageshack.us/clip/my-videos/402/v8z.mp4/
ma ok, kapiram i bez slika sta je u pitanju. slazem se da je nezgodno, glupo ili kako vec hoces da opises cinjenicu da se u nekoj zapi**** proizvode diskovi koji samo izdaleka lice na diskove. da vidis kako tek izgleda kad kinezi naprave bravu za vrata! sve kao da je to to ali se ni jedna dimenzija ne gadja sa ISO standardom, sve omase za milimetar-dva.
nazad na diskove. jeftini diskovi su bacanje para i gubljenje vremena. imao sam zadovoljstvo da kupim pre desetak godina diskove koji su se iskrivili posle 4-5 dana voznje. od tada je deo auta koji je za mene bio najobicniji komad gvozdja postao nesto vredno razmisljanja i truda da se nabavi kvalitet. jeftini diskovi se bez greske obiju o glavu korisnika pre ili kasnije. kroz cenu zamene, ili cenu razbijenih branika, farova, haubi itd zbog zaustavnog puta produzenog za 10 ili vise procenata.
imam i plocice koje po kvalitetu odgovaraju brembo li bilo kojim diskovima, grafitne, lucas ili textar, biraj, cena 30e.
sa ovom kombinacijom diskova i plocica garantujem 15% kraci zaustavni put od bilo koje kombinacije koju si dosad probao, pod uslovom da kad namontiras kocnice sve lepo operes "brake cleaner" sprejom i kocis lagano prvih 100km.
u zavisnosti od stila voznje, dikovi ce ti trajati od 80-100.000km a plocice od 15-30.000km. meni su na crvenoj karavanki trajali diskovi 80.000 a plocice po 18.000 a i to je sa 120ks i veoma agresivnim stilom voznje.
nazad na diskove. jeftini diskovi su bacanje para i gubljenje vremena. imao sam zadovoljstvo da kupim pre desetak godina diskove koji su se iskrivili posle 4-5 dana voznje. od tada je deo auta koji je za mene bio najobicniji komad gvozdja postao nesto vredno razmisljanja i truda da se nabavi kvalitet. jeftini diskovi se bez greske obiju o glavu korisnika pre ili kasnije. kroz cenu zamene, ili cenu razbijenih branika, farova, haubi itd zbog zaustavnog puta produzenog za 10 ili vise procenata.
imam i plocice koje po kvalitetu odgovaraju brembo li bilo kojim diskovima, grafitne, lucas ili textar, biraj, cena 30e.
sa ovom kombinacijom diskova i plocica garantujem 15% kraci zaustavni put od bilo koje kombinacije koju si dosad probao, pod uslovom da kad namontiras kocnice sve lepo operes "brake cleaner" sprejom i kocis lagano prvih 100km.
u zavisnosti od stila voznje, dikovi ce ti trajati od 80-100.000km a plocice od 15-30.000km. meni su na crvenoj karavanki trajali diskovi 80.000 a plocice po 18.000 a i to je sa 120ks i veoma agresivnim stilom voznje.
j***** auto bez kardana
Znaci to dodje 100 evrica. Malo dok skupim para pa ce mo napraviti neku trgovinu, da ih imam u rezervi. jer nije to za ovaj moj autu. Za dve ili tri godine (tj kad se sve ovo sto sam uradio na njoj pocne kvariti) lajka ide u penziju. Mehanika je na njoj skroz ok ali je limarija pocela da popusta. Godisnje jedva da predjem 20000km (sto i nije puno) ali i to joj presedne jer prevuce sve i svasta. To je auto za svaki dan i za rad, a povremeno odem negde dalje. Tako da bi bilo steta da ti diskovi odu u vecna lovista na polovini svog zivotnog veka.
pa i ja prelazim oko 20k godisnje sa lajkom, i meni je radni auto. stavi ljudske kocnice i preporodices se.
ne cvile nikad, nema nepravilnog trosenja diskova, nema pregrevanja, i posle vise uzastopnih jakih kocenja dobro koce.
ne cvile nikad, nema nepravilnog trosenja diskova, nema pregrevanja, i posle vise uzastopnih jakih kocenja dobro koce.
j***** auto bez kardana
- zlatkodesign
- Automobil: LADA Samara 1.3
Oprezno sa MasterSport delovima, nesto je dobro a ovi diskovi ocigledno nisu dobri. Ja sam na Samari(znam da nisu isti) stavio FederalMogul mislim da idu i pod brendom Ferodo, montiranje bez problema i za sad se nisu iskrivili. DJAPE1977 je u pravu, bez obzira na namenu vozila probaj da nadjes neke kvalitetnije diskove. Da budem iskren da sam kupovao za mene i ja bih uzeo MasterSport ne bih ocekivao da budu krivi, ako je za utehu istu problematiku imaju i ljudi sa skupljim automobilima. Sto se DJAPE-ove ponude tice 70evra za Brembo diskove je pristojna cena.
Sledeci auto Priora coupe.
MasterSport diskovi su od zvake...kupio sam ih stavio na specialku i trese i u voznji u kocenju kad kocim ako se ne vezem letim po kolima
znaci jezivo...otiso u prodavnicu ovaj kao nece da vrati pare jer sam ih montirao...i kao meni auto ne valja i ja lepo otvorim gepek uzeo malo veci pajser i lepo je vratio pare i otiso na u drugu prodavnicu auto delova i uzeo sam za fiata nekog isti ko ladini...brembo 4300din kom diska i uzeo oba i uzeo lukas plocice i da me bog vidi koci bolje nego ferari
ne cvili,skripi itd niti trese...
nijedan disk na nijednom autu nije u milimetar sa istim unutrasnjim precnikom kao sto je spoljasnji glavcine. to je sasvim normalno, a disk na glavcinu centriraju ona dva srafcica mala ako ih kod tebe ima(ako se rupe za ta dva srafcica kao i za felnu ne gadjaju onda to nisu diskovi za tu ladu). ne centrira glavcina polozaj diska... ne bacaj pare, vidim da trazis druge, nacices iste i to je sasvim normalno. nemoze ti bacati taj disk i podrhtavati pedala zbog toga. namontiraj te diskove slobodno. bacanje diska tj vibracije na pedali kocnice sa javljaju i kod novih diskova (jer u prirucniku koji ja imam za lade, lepo pise da se disk menja u paketu sa glavcinom), medjutim kriza pa to niko ne radi, a taj problem moze resiti majstor na strugu, kad odneses glavcinu i disk zajednu(zasrafljene jedno za drugo) i na strugu ih proveri. bacanje ne sme biti vece od 0,15mm, ako je vise od toga obradjuju se, s tim da se vodi racuna da debljina diska ne bude ispod 9,5mm. dakle, diskovi su ti dobri, namontiraj, postavi ta dva srafcica, ako ih i nema mozes i bez njih, slobodno, kad zategnes felnu, sve ce doci na svoje mesto...drpele wrote:Naime, trebalo bi da bude ovako: odes u prodavnicu i kupis nov deo namotiras i sve ok, ALI NIJE TAKO.
![]()
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
nije me mrzelo da uprljam ruke i slikao sam disk i glavcinu od mog auta, medjutim, tek sad vidim da se na nonijusu ne vide crtice, ali ovako stvari stoje. unutrasnji precnik diska je za 4mm veci od spoljasnjeg precnika glavcine, dok kod manjeg otvra diska(onamo gde ide matica za zatezanje lezaja tocka) luft iznosi skoro 2mm.(precnik otvora na disku, veci od precnika glavcine)
http://imageshack.us/clip/my-videos/543/10507706.mp4/
evo videa, tebe muci ovaj problem, a to ustvari i nije problem...
http://imageshack.us/clip/my-videos/543/10507706.mp4/
evo videa, tebe muci ovaj problem, a to ustvari i nije problem...
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
Da mene muci bas taj problem. Jasno mi je da bez obzira na to i ako je disk prav papucica nece tresti, ali u tom slucaju nedostaje naleganje diska na glavcinu koje je po meni neophodno. Takav disk je ce zasigurno kad tad napraviti problem, jer ako slicajno popusti safic ili saf koji drzi tocak postoji mogucnost da disk izleti iz centra i ravnoteze. Inace nasao sam dikove ciji je unutrasnji precnik 117,5 mm, kod nekog rusa (ili sta je vec), koji su u fazonu iz masnog papira. Treba da ih namontiram ali nikako da stignem. a sto se tice obrade diska nikad vise. Vama se zahvaljujem na ulozenom trudu za resavanje ovog problema.
Da ne otvaram novu temu, meni pri brzinama vecim od 70km/h, i pri malo jacem pritisku na papucicu kocnice, se javljaju vibracije koje su sve jace. Inace sam presao skoro 120.000 km i nikada nisu menjani diskovi, a od skoro je pocelo da mi se desava to, tako da pretpostavljam da su oni problem. Zna li neko koji diskovi da se kupe a ima ih u okolini BG-a?
Hvala u napred na odgovoru...
Hvala u napred na odgovoru...