Problem sa strujom
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Re: Problem sa strujom
provericemo, pa pisem sta se desava....
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
resili smo problem...kresnula je tavria... odradili smo sledece
-proveru varnice vrsili smo sa svecicom na kraju centralnog kabla- dosta bitna stvar za uocavanje varnice
-postavili kablove na bobini kao sto je na semi- bila su razmenjena mesta kablova na K i B prikljuccima bobine
- zamenjen komutator- bacao izuzetno slabu varnicu, i nije moga da upali vec je samo davao znake da hoce upaliti
zahvaljujem iliji i elektrinicaru pozzzzzzzzzz nadam se da ce ova tema koristiti nekome
-proveru varnice vrsili smo sa svecicom na kraju centralnog kabla- dosta bitna stvar za uocavanje varnice
-postavili kablove na bobini kao sto je na semi- bila su razmenjena mesta kablova na K i B prikljuccima bobine
- zamenjen komutator- bacao izuzetno slabu varnicu, i nije moga da upali vec je samo davao znake da hoce upaliti
zahvaljujem iliji i elektrinicaru pozzzzzzzzzz nadam se da ce ova tema koristiti nekome
-
Boki78
Uz nadu da nisam (mnogo
) omasio topic iznecu probleme u ovom topic-u jedan hronoloski, a druge obicno.
Pre izvesnog vremena sam primetio da u situaciji kada su mi ukljucena kratka svetla desni zmigavac ne radi, a stop svetlo "mesa" tj levo radi korektno, a desno slabo uz promenu intenziteta desnog pozicionog i paljenje signalne lampice za zadnja svetla za maglu na instrument tabli.Desni zmigavac je radio normalno bez upaljenih kratkih svetala.Kako sam morao na put, na brzinu je odradjena popravka kod jednog elektricara.Momak je prevezao masu na prednjem desnom zmigavcu i od tada desni zmigavac (nekako) radi.Sada je situacija da pri upaljenim i pozicionim i kratkim desni zmigavac radi ali mesa poziciono i zmigavac.Situacija sa stop svetlima je nepromenjena.Juce sam primetio da bez ukljucenih pozicionih ili kratkih, kada auto ide u rikverc mesa rikverc svetlo sa stop svetlima i sam ukljucuje desno poziciono.
Gde traziti problem.Tabla sa osiguracima je predvidjena za zamenu, da li postoji sansa da ce zamena iste resiti ovo ili su moguce dodatne komplikacije.
Drugi problem su mi brisaci, tj cudan rad u prvoj brzini, krene i stane na raznim pozicijama bez nekog pravila.Automat sam menjao (doduse nekim polovnim) i nista se nije popravilo.Tokom vremena sam primetio i da je treca brzina usporena.Pre je radio prilicno brzo u trecoj, a isto tako je imao problema u prvoj.
I poslednje pitanje.Kada je auto bio (davno) u garantnom roku relej termodavaca je crko.Zamenjen je tako sto je stavljen novi i dislociran kod hladnjaka (tj vise nije ni blizu table sa osiguracima) Sada ide direktno na akumulator, a otac mi tvrdi da je pre isao na kljuc i da se ventilator gasio vadjenjem kljuca (ja se toga ne secam). Kako da ovo vratim u originalno stanje kada budem menjao tablu sa osiguracima?Ako treba slikacu kako to sada izgleda.
Pre izvesnog vremena sam primetio da u situaciji kada su mi ukljucena kratka svetla desni zmigavac ne radi, a stop svetlo "mesa" tj levo radi korektno, a desno slabo uz promenu intenziteta desnog pozicionog i paljenje signalne lampice za zadnja svetla za maglu na instrument tabli.Desni zmigavac je radio normalno bez upaljenih kratkih svetala.Kako sam morao na put, na brzinu je odradjena popravka kod jednog elektricara.Momak je prevezao masu na prednjem desnom zmigavcu i od tada desni zmigavac (nekako) radi.Sada je situacija da pri upaljenim i pozicionim i kratkim desni zmigavac radi ali mesa poziciono i zmigavac.Situacija sa stop svetlima je nepromenjena.Juce sam primetio da bez ukljucenih pozicionih ili kratkih, kada auto ide u rikverc mesa rikverc svetlo sa stop svetlima i sam ukljucuje desno poziciono.
Gde traziti problem.Tabla sa osiguracima je predvidjena za zamenu, da li postoji sansa da ce zamena iste resiti ovo ili su moguce dodatne komplikacije.
Drugi problem su mi brisaci, tj cudan rad u prvoj brzini, krene i stane na raznim pozicijama bez nekog pravila.Automat sam menjao (doduse nekim polovnim) i nista se nije popravilo.Tokom vremena sam primetio i da je treca brzina usporena.Pre je radio prilicno brzo u trecoj, a isto tako je imao problema u prvoj.
I poslednje pitanje.Kada je auto bio (davno) u garantnom roku relej termodavaca je crko.Zamenjen je tako sto je stavljen novi i dislociran kod hladnjaka (tj vise nije ni blizu table sa osiguracima) Sada ide direktno na akumulator, a otac mi tvrdi da je pre isao na kljuc i da se ventilator gasio vadjenjem kljuca (ja se toga ne secam). Kako da ovo vratim u originalno stanje kada budem menjao tablu sa osiguracima?Ako treba slikacu kako to sada izgleda.
sto se tice "mesanja" svetala. (bilo kojih, nevazno), problem i dalje treba traziti u losoj "masi", od slabog kontakta mase do ogoljenih kablove, sve treba proveriti. za brisace neznam odg, a sto se tice ventilatora, pametnije je ostaviti ga kako je sad, znaci dozvoliti mu da odradi posao i bez kontakta i sa izvadjenim kljucem.
-
Boki78
Ok potrazicu lose kontakte.Pretpostavljam da pozadi postoji i problem sa stampom koja inace vazi za kriticnu na zadnjim svetlima kod samare.Ako budem menjato tablu sa osiguracima novom, pretpostavljam da ce ona doci i sa relejem termodavaca pa me buni kako ce to raditi sa vec postojecim, zbog toga me je zanimalo sta da radim.Mozda da samo izvucem relej na tabli.Isto tako imam neke sumnje da je polozaj kod motora dobar za relej, skoro sam ga menjao jedini koji sam uspeo da nadjem ima plasticno kuciste, a nalazi se u blizini motora.Nisam siguran da mu okolina koja gre prija dok radi.Mozda i gresim.
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
stampana ploca garant pravi problem. skini, ocisti lepo kontakte, isprskaj WD40 i nadam se da ce problem nestati. cesto sam imao istih problema dok to nisam uradio...
sto se brisaca tice, mozda je problem u ablenderu, ili ektromotoru za brisace. ako je do ablendera, onda on ima neke prekide pa salje pogresne komande elektromotoru i sve to zeza, a ako je to u redu, onda elektromotor zeza, jednostavno zakuca i nece da radi. (isti problem ja sad imam kod Yuga kog sam nedavno uzeo). oteras kod nekog krstenog elektricara i to se cas posla ispita...
a sto se ventilatora tice, tu ne mogu nista da ti pomognem, osim da ti kazem da se ventilator gasi cim ugasis kontakt, i pali kad das kontakt. tako je fabricki podeseno...
sto se brisaca tice, mozda je problem u ablenderu, ili ektromotoru za brisace. ako je do ablendera, onda on ima neke prekide pa salje pogresne komande elektromotoru i sve to zeza, a ako je to u redu, onda elektromotor zeza, jednostavno zakuca i nece da radi. (isti problem ja sad imam kod Yuga kog sam nedavno uzeo). oteras kod nekog krstenog elektricara i to se cas posla ispita...
a sto se ventilatora tice, tu ne mogu nista da ti pomognem, osim da ti kazem da se ventilator gasi cim ugasis kontakt, i pali kad das kontakt. tako je fabricki podeseno...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
to je u redu, donekle. jer, ventilator onda ima funkciju vetra, da tako kazem. motor ne treba ugasiti sve dok ventilator radi, jer i pumpa za vodu ima tu svoju funkciju. dzaba ventilator vrti ako pumpa ne okrece vodu kroz sistem.stefanm wrote:, a sto se tice ventilatora, pametnije je ostaviti ga kako je sad, znaci dozvoliti mu da odradi posao i bez kontakta i sa izvadjenim kljucem.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
bas tako, nikad motor ne gasiti dok ventilator okrece... to je pravi odgovorBokeYGTi wrote:to je u redu, donekle. jer, ventilator onda ima funkciju vetra, da tako kazem. motor ne treba ugasiti sve dok ventilator radi, jer i pumpa za vodu ima tu svoju funkciju. dzaba ventilator vrti ako pumpa ne okrece vodu kroz sistem.stefanm wrote:, a sto se tice ventilatora, pametnije je ostaviti ga kako je sad, znaci dozvoliti mu da odradi posao i bez kontakta i sa izvadjenim kljucem.
-
Boki78
Ablender je onaj automat u tabli sa osiguracima ili nesto drugo? Na zalost nije mi poznat termin.BokeYGTi wrote: sto se brisaca tice, mozda je problem u ablenderu, ili ektromotoru za brisace. ako je do ablendera, onda on ima neke prekide pa salje pogresne komande elektromotoru i sve to zeza, a ako je to u redu, onda elektromotor zeza, jednostavno zakuca i nece da radi. (isti problem ja sad imam kod Yuga kog sam nedavno uzeo). oteras kod nekog krstenog elektricara i to se cas posla ispita...
Ako je automat u tabli to sam menjao, samo ne mogu reci da je bio zamenjen pouzdanim delom.Nasao sam davno to na nekom auto otpadu koji je immao samo lade.
Da li je komplikovano skinuti elektromotor? Vec sam (doduse davno) otvarao sa ocem alternator i menjali smo lezajeve posle verovatno pet sest uzastopnih menjanja istih kod majstora i stalnih tvrdnji da je ekscentrican. Nadam se da bih se se ovim nekako uspeo da izborim.
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Ablender je onaj prekidac na volanu sa rucicom kojim ukljucujesh brisace !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
-
Boki78
A izvinjavam se.Dobro eto vec naucih nesto
Nije mi ni palo na pamet da to moze da stvara probleme.Kako bi mogao da izgleda test koji bi potvrdio, ili osporio neispravnost ablendera?
Uzmeš od nekoga drugi ispravan, probaš pa vidišBoki78 wrote:A izvinjavam se.Dobro eto vec naucih nestoNije mi ni palo na pamet da to moze da stvara probleme.Kako bi mogao da izgleda test koji bi potvrdio, ili osporio neispravnost ablendera?
Bez zezanja to ti je uz oba skidanja 20min posla.
-
Boki78
Hehe vidis ocigledan metod, ali ne i meni u prvi mah
Moracu da vidim ako je prezivela neka samara na pakringu kod mene, ali koliko mi se cini moja je jedina ...
Proveri sve mase na tim mestima gde imas problema,a i proveri dali je nesto budzeno to jest dali je struja premostavana,kazes da ti se mesa zmigavac sa stop svetlom e sad mi nije jasno dali stop svetlo zmiga kao zmigavac ili samo svetli i dali ono zmiga ili mu se samo menja intenzitet,ako se ponasa kao zmigavac negde se premostilo to jes negde su ti se kablovi prespojili prati ih do table,ako imas unimer mozes to sve lako ispitati!
Tabla je moguci uzrok tih problema ali tabla obicno usled vlage ostane bez vodova i prekine ih ali kod tebe je nesto premosteno!
Tabla je moguci uzrok tih problema ali tabla obicno usled vlage ostane bez vodova i prekine ih ali kod tebe je nesto premosteno!
-
Boki78
Do one brze popravke do sada elektrika vezan za svetla i signalizaciju nije dirana, u toj meri da su mu za sve godine zamenjene samo sijalice pozicionog svetla u farovima, sve ostalo je kako je i bilo.
Sto se mesanja tice.Kada je ukljuceno poziciono ili kratka svetla, desni zmigavac radi ali ga mesa sa desnim pozicionim (kao klackalica, kada je zmigavac ukljucen poziciono izgubi intenzitet, kada je iskljucen poziciono vrati intenzitet.Ako nije pritisnuta pedala kocice problema sa stop svetlom nema.
Ako se pritisne pedala kocnice, kada su upaljena poziciona ili kratka, a zmigavci ne rade onda desno stop svetlo radi po slobodnoj proceni duplo slabije od levog koje radi normalno, u isto vreme se smanji intenzitet desnog pozicionog, tj u prilicnoj meri se prigusi.Pritiskanje pedale sa ukljucenim zmigavcima nisam probao.
Imam unimer.Sta konkretno trebam da merim i u kojim tackama?
Sto se mesanja tice.Kada je ukljuceno poziciono ili kratka svetla, desni zmigavac radi ali ga mesa sa desnim pozicionim (kao klackalica, kada je zmigavac ukljucen poziciono izgubi intenzitet, kada je iskljucen poziciono vrati intenzitet.Ako nije pritisnuta pedala kocice problema sa stop svetlom nema.
Ako se pritisne pedala kocnice, kada su upaljena poziciona ili kratka, a zmigavci ne rade onda desno stop svetlo radi po slobodnoj proceni duplo slabije od levog koje radi normalno, u isto vreme se smanji intenzitet desnog pozicionog, tj u prilicnoj meri se prigusi.Pritiskanje pedale sa ukljucenim zmigavcima nisam probao.
Imam unimer.Sta konkretno trebam da merim i u kojim tackama?