Altinjanin 112

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Re: Altinjanin 112

Post by altinjanin »

blagodarimo!!!!!!!!! ;) ;) ;)
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

altinjanin

Post by altinjanin »

Ljudi,zna li neko kako ide procedura atesta za gas,ako idem sam npr.u AMSS,jer ako ugradim gas u servisu gde inace odrzavam lajku,idem sam za atest,pa me interesuje kako,sta i koliko? hvala unapred

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

sto ce ti plin? nije je fabrika napravila na to,pa nemoj ni ti...benzin je benzin... ,inace kolko kosta ugradnja? i dali se isplati????

altinjanin

Post by altinjanin »

Sta ce mi plin???Pa sasvim je logicno,jeftinija voznja,benzin je 14o dinara,a plin 62 dinara,malo li je?Isplati se nego,sta,na 10 000 predjenih kilometara usteda je oko 550e.Cena sequent plina za mene je oko 420e,velika boca/60l/,auto se isto ponasa na plinu kao na benzinu,uz potrosnju plina za 10posto vise

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

No obaziri se na takve.
Elem sad je lako, odeš u AMS i tamo odradiš sve, dobiješ atest i čuvaš ga do registracije kada ga predaš da upišu u novu dozvolu.
Nema više onog čekanja u SUPu da se dobije uput za atest ali je zato sam atest malo skuplji ali izađe na isto.

altinjanin

Post by altinjanin »

Hvala,tako sam i mislio,s obzirom da mi je registracija krajem oktobra,a plan mi je da do kraja septembra ugradim gas,ne mogu vise,benzin ubi...

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

imajte u vidu da je benzin benzin,a plin plin...nije isto za motor plin i benzin...nikako,mada seqvent je bolja opcija,al za 420e ces ti da vozis na benzin...iha ha..+ atesti i ta cuda...+cijena plina koju bi i sipao inace.... tako da je razlika vrlo mala...treba ce ti godina ipo -2 da ga odplatis voznjom a do tad ce doci na cijenu i plin....

stalker92
Site Admin
Site Admin
Automobil: '81 Ford Taunus TC3

Post by stalker92 »

ivan_lakcevic wrote:sto ce ti plin? nije je fabrika napravila na to,pa nemoj ni ti...benzin je benzin... ,inace kolko kosta ugradnja? i dali se isplati????

:roll:
Nije ti ovo neki turbak ili ozbiljno nasvirana trkalica pa da kazes da je gre'ota plin na to... Ako prelazi iole ozbiljniju kilometrazu sa autom isplatice ga samo tako, a s obzirom na to da se odlucio za sekvent ne verujem da ce imati ikakvih problema sa njim... ;)
'81 Ford Taunus TC3 1.6 L
'07 Zastava Yugo Koral In 1.1 DMB
'99 Peugeot 306 GTI-6
'02 BMW 330i E46
'04 Suzuki SV650

bruyoni

Post by bruyoni »

Ajde i nama Ivane onda lepo reci koja je to drastična razlika između benzina i plina? A ida oćeš da voziš na benzin ima prekidač kojim gasiš plin znam ljude i sa turbinama i sa VTEC Hondama koji imaju plin i nemaju problema. Turbine rade savršeno a na VTEC se obično namešta da se vrati na benzin na nekih 5500 o/min kada se angažuju drugi bregovi.

altinjanin

Post by altinjanin »

@Ivane,a razlika je mislim,i nadam se,kada na pumpu dodjes,pa sipas 45l plina/dajem primer/,i platis 2 700 dinara,pa se vozis i zaboravis kada si sipao,ili da platis 6 300 za isto toliko benzina,pa sad razlika i racunica je vise nego ocigledna.A posto dosta putujem,isplaticu ga vrlo brzo.Npr,ovaj put do Beca me je kostao/sa svim vinjetama/ i benzinom oko 110e,a sa plinom bi bilo daleko manje.

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

znam ,ali ljudi plin je suv i motor strada od njega-nema podmazivanja kao od benzina(tako mi je otac rekao), doduse OBICNI plin... a ne sekvent... i ja sam za to! jer je jefitnije mnogo,ali ipak ako pogledas ako prelazis dosta onda da! ,ali ja koji prelazim 15.000km godisnje,platim plin 300i kusur eura ugradnju...i sta..? ne isplatim ga...+placanje sipanja plina i servisiranje,a najgore sto u CG nema nidje da se ugradi kvalitetno.... i dje si mislio da stavis bocu i od koliko? posto i mene zanima da ugradim,al sve vise odustajem zbog cijene, i odje je 75-77centi plin...

bruyoni

Post by bruyoni »

Sa iste slavine ide i plin za sekvent i za venturi, nema razlike. Da je suvlji, jeste, i to u poređenju sa olovnim bezinom gde olovo služi kao čvrsto mazivo dok je u odnosu na bezolovni razlika zanemarljiva. Ipak je tu i dalje odušak uljnih isparenja (narodski iberlauf) koji po malo doprema ulje do ventila. Najčešća greška nastaje kada ljudi sami nameštaju plin za što manju potrošnju pa osiromašuju smešu što prilično povećava temperaturu u kompresionom prostoru.
Pa pazi kod nas bi ti za manje od godinu dana isplatio plin sa tom kilometražom koju prelaziš, plus što bi kad vidiš nižu cenu još više prelazio jer bi te duplo manje ispadalo nego da ideš na benzin. Ako u CG nema gde da su ugradi pređi u Srbiju, vidi ako negde ima dobar plinadžija a u krajnjem slučaju odeš do BG da ti ugrade ako imaš neki posao. Predpostavljam da kod vas za atest ne bi bio problem, na kraju krajeva poštom su slali odavde saobraćajne i tablice i bez tehničkog rešavali registraciju a ne da će neko da malo progleda kroz prste da uvaži atest iz Srbije.

altinjanin

Post by altinjanin »

Veliku bocu stavljam u gepek/cilindricna 50-60l/,necu u rezervni tocak.I to sequent,samo to,to i vredi.Servis plina ide na 10 000,zamena filtera plina/oko 500 dinara/ i prikljucenje na komp zbog provere,to kosta 1500 din.To je sve,nema sta,sipaj i vozi.Bitno je da kod sequenta uvek palis na benzin,a tako je i podeseno,i kada motor dostigne odredjenu temperaturu,sam prebaci na plin,nista se ne oseti,samo gas i vozi.A ako prelazis 15 000 godisnje,isplati ti se da ugradis,stavi sve na papir,pa ces videti ustedu. meni je zao sto ranije nisam ugradio,ali ajd sad,bolje ikad nego nikad.

ivan_lakcevic

Post by ivan_lakcevic »

eeee sad se i slazem s tobom,al znam covjeka koji je imao problema,jer je i palio na plin(vozio je 5godina na plin,bez ijednog paljenja i jednog jedinog kilometra na benzin,doduse nije 11X serija,nego obicna lada) :) ,e a raspitaj mi se koliko se krecu cijene komplet ugradnje? posto u cg nema toga,mozda dodjem tamo da odradim to....

altinjanin

Post by altinjanin »

Pa kazem ti 420e sve komplet,znaci ugradnja plina,sistem ''kljuc u ruke''.jedino posle me ceka atest/sad sam zvao 5000/ kosta,u AMSS,sa papirima odes i sve zavrsis.Znam gomilu ljudi koji voze samo na plin,to nije dobro,zato sto onda stradaju creva,pumpa i jos sto cuda,ja sam na staroj ladi 2105 imao plin,ali sam jednom nedeljno bar 20-ak km vozio na benzin,i nikada nisam imao problema,kod starog sistema sam prebacujes,malo je gnjavaza,hoce da trza,cima,ali radilo je,e kod sequent toga nema,pali i vozi,ugradjuje se komp koji prati rad na benzinu/prati rad ECU-a/,i brizgaljke plina/kao sto imamo brizgaljke benzina/,zato se auto ponasa isto,i ide isto,posto ima direktno ubrizgavanje plina.

Post Reply