Bosch MP 7.0
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Re: Bosch MP 7.0
za ford je bila u bg-(goran mond prodavnica), lambda sonda meat-doria, dobrog kvalitete oko 60 eura, nemoras obe da menjas odjednom. to sa tablom bi trebao da ti pogleda dobar elektricar. Pre toga proveri kakav ti je katalizator (pre menjanja te zadnje sonde)
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
-
lada-senta
Hmm,LAMBDA dobrog kvalitetea?? Sta to znaci,kako moze to da se odluci,jel po proizvodacu,ili nekim drugim odlikama? Jer kodnas nema da se vidi,samo da narucim,da mi naruce....pa ne bi nesto lose....rekli su cenu oko 4800 din....Inace sam mislio zamenu obe sonde tako,da onu od napred,koja mi jos radi,bi da stavim nazad,a napred na vaznije mesto bi da stavim novu.Posto su mi rekli,da su kod lade,obe sonde iste.
I da znam za proveru katalizatora,provericu,vec su mi relki,da je izuzetno skup.....barem za moju platu:-)
I da znam za proveru katalizatora,provericu,vec su mi relki,da je izuzetno skup.....barem za moju platu:-)
lambde su u principu iste kod svih vozila, sto ce reci na golfu mozes staviti lambdu od lade ako je duzina i korak navoja isti, tj ako je mozes nasrafiti. dobar kvalitet oznacava da lamda tera bar 50-70 000 km, a tu kljucnu ulogu igra proizvodjac lambdi. po meni vazniju ulogu igra ova prva lambda koja direktno utice na smesu (diktira sastav smese a ecu nakon toga korigira istu ako nije dobra). ova druga vise sluzi za info o stanju katalizatora tako da neigra kljucnu ulogu za rad motora. raspitaj se malo o proizvodjacima lambdi, kako to narucis pa sta stigne? sta narucis, ko je proizvodjac? to moras znati uvek. sto se tice katalizatora, moja preporuka je da ako je otisao tj odradio svoje, ne bacaj pare za novi i drugi, ubaci umesto njega cev ili obicni "lonac"i teraj...
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Prednja i zadnja imaju različite utikače, tako da bi morao rezati i prebacivati. Također imaju različite one rupice kroz koje ulaze ispušni plinovi u njih, na samom vrhu. Zadnja ima te rupice puno manje, pa ne znam da li to igra neku ulogu, ali možeš probati. Ako imaš obe originalne lambde, odsječeš utikače i kačiš žicu na žicu iste boje. Nemoj da te zbune dvije bijele žice, jer su to od grijača, pa nije važno koja je +, a koja -, to ne možeš pogriještit. Samo pazi da spojiš sivu na sivu i crnu na crnu.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
I onda će da ti se uključi CHECK ENGINE lampica.stefanm wrote:sto se tice katalizatora, moja preporuka je da ako je otisao tj odradio svoje, ne bacaj pare za novi i drugi, ubaci umesto njega cev ili obicni "lonac"i teraj...
-
lada-senta
Nemanja,to je licno iskustvo? JEr su i tu rekli neki majstori,da treba ukloniti katalizator i tako voziti.....
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
Pa danas su svi majstori,to je poznato.
A da bi se pričalo o sondama,mora se malo razumeti proces katalitičke konverzije.
Sonda iza katalizatora meri s kolikom je efikasnošću katalizator preradio izduvne gasove. U tim prerađenim gasovima ima tačno određena količina kiseonika koju meri ta sonda. Naravno,to utiče na formiranje smeše kako bi katalizator efikasno radio.
Kada se postavi protočni lonac do sonde iza katalizatora stižu neprerađeni gasovi i ECU pali CHECK ENGINE lampicu.
Dakle,ove varijante sa protočnim loncima umesto katalizatora mogu da rade na vozilima sa jednom lambda sondom,ali na EURO3 i 4 motorima malo teže.
Postoji varijanta da se ECU zavara i da ne pali lampicu,ali verujem da je uspeh diskutabilan....
A da bi se pričalo o sondama,mora se malo razumeti proces katalitičke konverzije.
Sonda iza katalizatora meri s kolikom je efikasnošću katalizator preradio izduvne gasove. U tim prerađenim gasovima ima tačno određena količina kiseonika koju meri ta sonda. Naravno,to utiče na formiranje smeše kako bi katalizator efikasno radio.
Kada se postavi protočni lonac do sonde iza katalizatora stižu neprerađeni gasovi i ECU pali CHECK ENGINE lampicu.
Dakle,ove varijante sa protočnim loncima umesto katalizatora mogu da rade na vozilima sa jednom lambda sondom,ali na EURO3 i 4 motorima malo teže.
Postoji varijanta da se ECU zavara i da ne pali lampicu,ali verujem da je uspeh diskutabilan....
hehe znaci nema majstorisanja dok se ne savlada kataliticka konverzija..odoh da citam 
nemanja je generalno u pravu, mada moze se odraditi i uklanjanje kata. na novijim vozilima ali trazi malo pameti kod zadnje lambda sonde....
a tebi je on mozda i zapusen. kakve su performanse motora(da li prima gas normalno ili jako sporo) i da li se povecano greje i teze hladi?
a tebi je on mozda i zapusen. kakve su performanse motora(da li prima gas normalno ili jako sporo) i da li se povecano greje i teze hladi?
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
ucenje je majka mudrosti....stefanm wrote:hehe znaci nema majstorisanja dok se ne savlada kataliticka konverzija..odoh da citam
pre bih rekao "praksa (empire) je majka mudrosti... iz knjige mozes citati o onoj stvari milion stranica, ali dok ne probas ,,,, nema nijedne knjige koj ce to objasniti, kao sto to praksa radi
naravno malo sam "preformulisao" ali znas i sam dzaba cekicanje i gedore ako nema znanja, jedno sa drugim jedino daje rezultat...
- Ajvanho
- Automobil: Lada 111 1.5 16v
Jel ovo kod mene ALDL konektor? Jel to isto sto i OBD I? Koji uredjaj tu moze da se prikljuci?
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.
samo k interfejs ili originalna starija ladina dijagnostika ...
jedno je konektor, a drugo je protokol... sto ce reci, ovo sa slike je konektor a obd je nesto sasvim drugo...