Ispada mjenjac u 5oj brzini
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
Re: Ispada mjenjac u 5oj brzini
raspalu hardijevu gumu, si morao "osetiti" odmah, mislim da ona dosta doprinosi razbijanju menjaca, krsteva i td... sto se tice ladinih menjaca, podrzavam tezu da su stvarno (da ne kazem neunustivi) veoma izdrzljivi ako se njima iole pravilno rukuje (ne potcenjujem nicije vozacko umece)... cena hardijeve gume je kod mene 600 din (no name)... neznijom voznjom sluzice ti oko 2 god
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
hardijevu gumu stavi uazovu presovanu(ili za shevy nivu slicna je) ako nema originala, a original je skup jer ide u paketu sa malim kardanom i balansiranjem celog tog sklopa (tako stize) cena kod nas je oko 90 e...
ostalo sve krace traje, cuo sam neke glasine da pase od bmw serije 3 "kockica"...neki su se hvalili da voze sa ladinim
duze im traje i jeftinije su
ali to nisam licno video...
ostalo sve krace traje, cuo sam neke glasine da pase od bmw serije 3 "kockica"...neki su se hvalili da voze sa ladinim
ali to nisam licno video...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- thief
- Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45
Evo kako on trenutno izgleda, sutra ga skidam...

a ovaj sam kupio pa cu da ga montiram on je no name...

a ovaj sam kupio pa cu da ga montiram on je no name...

Jel tako...tako jee
ako vozi 3-4.000km godisnje eventualnostefanm wrote:neznijom voznjom sluzice ti oko 2 god
taj aluminijum kako kazes je obican lim koji sluzi da se lakse namontira i posle montaze se skida a ako ga ne skines spasce sam vrlo brzo.
gledajuci prvu sliku imam utisak da ti neki od nosaca motora, menjaca, reduktora ili kardana ne valja. prekontrolisi ih obavezno, ne samo vizuelno vec pajserom nategni da podignes svaku od komponenti pojedinacno pa ces videti jesu li se gumeni delovi odvojili od metalnih
j***** auto bez kardana
- thief
- Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45
Godisnje prelazi izmedju 10-15.000km.djape1977 wrote:ako vozi 3-4.000km godisnje eventualnostefanm wrote:neznijom voznjom sluzice ti oko 2 god
taj aluminijum kako kazes je obican lim koji sluzi da se lakse namontira i posle montaze se skida a ako ga ne skines spasce sam vrlo brzo.
gledajuci prvu sliku imam utisak da ti neki od nosaca motora, menjaca, reduktora ili kardana ne valja. prekontrolisi ih obavezno, ne samo vizuelno vec pajserom nategni da podignes svaku od komponenti pojedinacno pa ces videti jesu li se gumeni delovi odvojili od metalnih
Provjericu sve prije montaze novog. Dobio sam preporuku za majstora sa iskustvom rijesavanja ovog i ostalih problema sa Ladama, a inace radi samo terence. Pa eto nakon sto uradimo posao sutra podnijecu izvjestaj sta je i kako je.
Jel tako...tako jee
javi obavezno, mada bih rekao da je djape u pravu. zadnji nosac motora(onaj na menjacu) je verovatno los....
- thief
Evo izvjestaja...
Gumice kompletne na zadnjem trapu otisle, moraju se zamjeniti. Reduktor u odnosu na mijenjac stoji predaleko, nije dobro postavljen. Dolazi do zatezanja izmedju reduktora i mjenjaca,a samim tim do trganja hardijeve gume. Majstor u petak uzima Ladu u rad. Prvo ce da rijesi zadnji trap. Kada njega zategne kaze da ce onda lakse da rijesi ostalo.
Cini se kao neko ko zna sta mu je ciniti.
Prepusticu mu rad pa cemo vidjeti.
Gumice kompletne na zadnjem trapu otisle, moraju se zamjeniti. Reduktor u odnosu na mijenjac stoji predaleko, nije dobro postavljen. Dolazi do zatezanja izmedju reduktora i mjenjaca,a samim tim do trganja hardijeve gume. Majstor u petak uzima Ladu u rad. Prvo ce da rijesi zadnji trap. Kada njega zategne kaze da ce onda lakse da rijesi ostalo.
Cini se kao neko ko zna sta mu je ciniti.
Jel tako...tako jee
zalosno je bilo voziti auto sa ovakvom gumom.......ovakva hardijeva guma, (kao na slici se oseca odmah) i ne vozi se uopste vec se menja..takav sa limom okolo kod mene je 600 din, i malo neznijom voznjom (bez posebnog zapinjanja, slajfovanja, startovanja, vuce drugog vozila) tera 20 000 km (po10 000 km godisnje) bez problema. siledzijskom voznjom, i najskuplji hardijev zglob (guma) kida se za par dana (mogu to dokazati prakticno). nisam shvatio ovo oko reduktor i menjaca...ako je skidan menjac, reduktor... to je vec druga stvar.. ima tu centriranja, podesavanja i puno drugih zaj....
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
obaska sto hardijevu gumu i montiraju tako sto je "oslobode " ovog prstena za centriranje prilikom montaze i onda je natezu svim i svacim da nabace na srafove a ostale elemente prenosa nabacaju kako ko stigne...i ne vrate signalizaciju a cesto ni pinjon brzinomera... 
ako je sve ostalo ok, kvalitetan hardijev zglob traje 100.000km uz svako moguce silovanje. kad sam ubacio motor od 100+ks u ladu i 205 gume nazad, prvi hardijev zglob mi je trajao 5 dana a sledeci 5 godina (birth) i jos je na autu, preko 100k km kasnije. inace, meni manje traju zadnje gume od prednjih.
j***** auto bez kardana
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
tebi su uništene i podloške kod šrafova,a ne samo guma. Ovu što ćeš ugraditi prepoznajem, imao sam takvu na staaaaaaaaroj nivi i nije se proslavila. Ne znam gde nabaviti fabričku, ali za nju imam samo reči hvale, 103 000 km i još radi... A vukla je i prikolicu i ganjana auto putem...
E sad, ne znam kakve veze imaju gumice zadnjeg trapa sa crkavanjem ove gume. Ako si imao zanošenje zadnjeg trapa sa puštanjem u dodavanjem gasa ili ljuljanje auta napred-nazad kad povučeš ručnu to znači da su stvarno crkle, u suprotnom ih ne diraj
Ovo što Jeronimo kaže o montaži "kod majstora" je sasvim tačno. Po meni je najlakši način skinuti 4 šrafa ključem 13 koji spajaju zglob za menjač i onda skinuti reduktor i izvaditi ga napolje. Svaki drugi način ili pokušaj zamene na licu mesta mislim da je nemoguć. Osim toga, kod novijih niva kroz ovu gumu prolazi i neka osovina ili šta već, što održava pravac
- thief
Gumice nemaju veze, nego su u losem stanju pa cemo prvo to da rijesimo, pa onda redom dalje.
Slazem se sa Jeronimo i s tobom, nadam se da ce ovaj majstor za kojeg sam vec rekao da sam dobio preporuke odraditi sve kako treba.
Slazem se sa Jeronimo i s tobom, nadam se da ce ovaj majstor za kojeg sam vec rekao da sam dobio preporuke odraditi sve kako treba.
Jel tako...tako jee
nista , javi kako je ispalo pa da vidimo koliko majstor zna...
- thief
Evo u kratko...
Sve je utegao dotegao, zadnji trap sve gumice na onim sponama promjenio...
Sto se tice Hardijeve gume, zamjenio je. Skidao je reduktore te ga ponovo vratio. Sad jeli ga pomjerio ili nije nisam pitao, samo znam da rucice od karadana i blokada difa neskacu i ne tresu pa tome zakljucujem da je sve ok.
Rekao je da bi trebalo nekad provjeriti neku glavicinu sto ide iz motora prema mjenjacu i hardijevoj gumi ali da je to bas posao. To cemo neki drugi put.
Sve u svemu radio je jutros od 10h do 15:30, kaze namucio se, vecina sarafa zapekla, a za rad je uzeo 35 eura plus sto sam ja uzeo Hardijevu gumu, a gume za zadnji trap sam imao od ranije.
Sutra idem na brdo pa cemo da vidimo kako sta radi i kako se ponasa.
Toliko.
Sve je utegao dotegao, zadnji trap sve gumice na onim sponama promjenio...
Sto se tice Hardijeve gume, zamjenio je. Skidao je reduktore te ga ponovo vratio. Sad jeli ga pomjerio ili nije nisam pitao, samo znam da rucice od karadana i blokada difa neskacu i ne tresu pa tome zakljucujem da je sve ok.
Rekao je da bi trebalo nekad provjeriti neku glavicinu sto ide iz motora prema mjenjacu i hardijevoj gumi ali da je to bas posao. To cemo neki drugi put.
Sve u svemu radio je jutros od 10h do 15:30, kaze namucio se, vecina sarafa zapekla, a za rad je uzeo 35 eura plus sto sam ja uzeo Hardijevu gumu, a gume za zadnji trap sam imao od ranije.
Sutra idem na brdo pa cemo da vidimo kako sta radi i kako se ponasa.
Toliko.
Jel tako...tako jee
Ako ručice ne tresu, trebalo bi da je dobro namešten položaj reduktora. Trajnost uglavnom zavisi od kvaliteta ugrađenog dela, kao što su drugi i rekli. Na žalost, većina priča oko lade se na to. Evo jednog klipa kako se proverava polpžaj pomoću komada obične žice. Video sam i jedan bolji ali ne mogu trenutno da ga pronađem ali sistem je u osnovi isti. http://www.youtube.com/watch?v=C9N0a3Ml ... re=related
langsam, aber sicher