Mijenjač
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Re: Mijenjač
Sajla se menja u kompletu sa sve bužirom, skineš je sa viljuške menjača (otpustiš dve 17ice kojima se reguliše zategnutost i samo svučeš sa onog zuba - sve će ti se samo kasti), a onda iznutra skineš sa pedale kvačila - ima neki osigurač ali ukapiraćeš kako se skida. Onda je izvučeš iz motornog prostora i to je to. 
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
za krljanje u rikverc, ako vozis od skoro samaru, onda moguce da ne znas za foru... pre nego sto ubacis u rikverc, moras da nagazis kvacilo bar 3 sekunde pre. ja sam bio glavu prvih 2 meseca voznje, kad god treba u rikverc, ono iskrci, dok nisam prelistao tehnicko uputstvo za samaru u kome je to naznaceno. 
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
-
Boki78
Hvala! Svakako cu probati.Iza vikenda cu imati malo vise vremena pa cu jedno po jedno.choksi wrote:Sajla se menja u kompletu sa sve bužirom, skineš je sa viljuške menjača (otpustiš dve 17ice kojima se reguliše zategnutost i samo svučeš sa onog zuba - sve će ti se samo kasti), a onda iznutra skineš sa pedale kvačila - ima neki osigurač ali ukapiraćeš kako se skida. Onda je izvučeš iz motornog prostora i to je to.
Iskreno nisam to znao.Ali primetio sam da kada se poluga menjaca vuce u levo i ne moze bas odmah da ode skroz do polozaja iz koga se moze usaltati u rikverc.Nisam silio stvar nikad, ali iskren da budem nisam ni drzao nogu 3 sekunde na kvacilu pre bilo kakve akcije.Hvala!BokeYGTi wrote:za krljanje u rikverc, ako vozis od skoro samaru, onda moguce da ne znas za foru... pre nego sto ubacis u rikverc, moras da nagazis kvacilo bar 3 sekunde pre. ja sam bio glavu prvih 2 meseca voznje, kad god treba u rikverc, ono iskrci, dok nisam prelistao tehnicko uputstvo za samaru u kome je to naznaceno.
-
Boki78
Probao sam da skinem sajlu i jelte nisam uspeo
Skinuo sam deo koji ide na kvacilo ali onaj osigurac na pedali me ubo u mozak.Jasan je meni kako radi ali nikako da uspem da ga skinem, cak sam uspeo da slomim onu polugu na sedistu koja glavi pomeranje napred nazad
U svakom slucaju sipao sam ulje u buzir, sama sajla mi ne deluje problematicno, kada sam povukao onu zastitnu gumu ospod jedva da je bila prljava, onako deluje ko nova, a kada neko pritiska pedalu na prazno dok drugi drzi zategnutu sajlu nigde ne zapinje.
Kupio sam elfovo ulje 15w40, ali nekako se nisam usudio da ga sipam.Samo sipanje mi nije problem vec vise ideja da cu ga najverovatnije baciti.Nije da je bajno skupo ali ~15e je vec opipljiv procenat cene popravke.
Onda mi je drugar preporucio jednog majstora iz Zeleznika, odvezao sam se kod njega, covek je probao i kaze da je kvacilo u pitanju (krci u rikvercu, osetno zapinje u 4toj, a manje u svim ostalim) da kupim set kvacila i dodjem u petak navece.
Nasao sam Ruen lamelu u Beo Car-u za 1300 dinara.Ovde sam vec citao pozitivne komentare na tu lamelu, ali malo me cena buni, tj. deluje mi nisko za novu kvalitetnu lamelu.Korpa je kod njih oko 2300, a druk lager oko 600.Ceo ceh je manji od 45e.Onda sam nazvao Ruskog i za Mapa set mi traze preko 8000 dinara.To mi pak deluje nekako previse. Gresim li negde?
Kupio sam elfovo ulje 15w40, ali nekako se nisam usudio da ga sipam.Samo sipanje mi nije problem vec vise ideja da cu ga najverovatnije baciti.Nije da je bajno skupo ali ~15e je vec opipljiv procenat cene popravke.
Onda mi je drugar preporucio jednog majstora iz Zeleznika, odvezao sam se kod njega, covek je probao i kaze da je kvacilo u pitanju (krci u rikvercu, osetno zapinje u 4toj, a manje u svim ostalim) da kupim set kvacila i dodjem u petak navece.
Nasao sam Ruen lamelu u Beo Car-u za 1300 dinara.Ovde sam vec citao pozitivne komentare na tu lamelu, ali malo me cena buni, tj. deluje mi nisko za novu kvalitetnu lamelu.Korpa je kod njih oko 2300, a druk lager oko 600.Ceo ceh je manji od 45e.Onda sam nazvao Ruskog i za Mapa set mi traze preko 8000 dinara.To mi pak deluje nekako previse. Gresim li negde?
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Bezi od Ruskog,deru,pa ubijaju.Ok je cena 50e za set kvacila,tako mu dodje,jos toliko za ruke.I sipaj kvalitetnije ulje u menjac,ti rece elf si uzeo,je l to za menjac ili za motor?
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
-
Boki78
Slazem se, nego sam pomislio da li je mozda taj Mapa set kvalitetniji pa je opravdano, ili ipak samo deru.Kod njih smo se nekad nakupovali manzetni za homokineticki, od kojih jedna nije sastavila vise od 1000km.Uzeo sam motorno ulje.
Bezi od Ruena kao djavo od krsta,ali bukvalno,Ja sam na caletovoj Samari zamenio ruen set i korpa je pukla posle 7000 km,sasvim lagane i opustene voznje.
Moj ti je savet Valeo set,imaju ga u auto disku,mozda malcice skuplji (1000 din) od Ruena,ali zato mnogo bolji,meni gura vec 15 000 km na novoj Samari bez problema,kazu da se dobro pokazao,e sad kolko je to tacno videcemo,ali je od Ruena mnogo bolji.
Mapa i jeste dobar proizvodjac,sto ne proveris u Euro autu da li imaju taj set,jer znam da drze njihove delove.Ja sam u Euro autu uzeo Mapin homokineticki zglob,bio je jedno 800 din skuplji nego ovi standardni,u kompletu je imao sve i sto je jako bitno,garanciju od 6 meseci,pozovi,ako imaju verujem da je bar 1000 din jeftiniji nego u ruskom,ali ti je moj drugarski savet Valeo,cena kvalitet odnos i vise nego dobar.
Za manzetne mi nista ne pricaj,za spoljni zglob odgovaraju od Golfova,pravi ih Febi,Lobro i tako malo poznatije i bolje marke,pa kada se one namontiraju drze sigurno par godina.
Ja muku mucim sa manzetnom za unutrasnji zglob,bez preterivanja,ali svaku menjam na najvise 4 meseca,skoro kada sam radio nesto oko menjaca,zamenim jednu,nema vise od 3 meseca,pre neki dan gledam,vec je guma onako solidno ispucala po rubovima,i tako unazad jedno 5 godina.Sve originalne ruske,sa deklaracijom i tako to,kupovane na razlicitim mestima,mozda je malo vise izdrzala Master sport manzetna,koju sam dobio u kompletu sa unutrasnjim zglobom,zasebno se ne prodaju.
Ne znam da li mozda ta unutrasnja manzetna odgovara od golfova ili nekog slicnog?ako ne,moracu licno da se uverim,jel mi je vise izaslo na nos menjanje unutrasnjih manzetni
Moj ti je savet Valeo set,imaju ga u auto disku,mozda malcice skuplji (1000 din) od Ruena,ali zato mnogo bolji,meni gura vec 15 000 km na novoj Samari bez problema,kazu da se dobro pokazao,e sad kolko je to tacno videcemo,ali je od Ruena mnogo bolji.
Mapa i jeste dobar proizvodjac,sto ne proveris u Euro autu da li imaju taj set,jer znam da drze njihove delove.Ja sam u Euro autu uzeo Mapin homokineticki zglob,bio je jedno 800 din skuplji nego ovi standardni,u kompletu je imao sve i sto je jako bitno,garanciju od 6 meseci,pozovi,ako imaju verujem da je bar 1000 din jeftiniji nego u ruskom,ali ti je moj drugarski savet Valeo,cena kvalitet odnos i vise nego dobar.
Za manzetne mi nista ne pricaj,za spoljni zglob odgovaraju od Golfova,pravi ih Febi,Lobro i tako malo poznatije i bolje marke,pa kada se one namontiraju drze sigurno par godina.
Ja muku mucim sa manzetnom za unutrasnji zglob,bez preterivanja,ali svaku menjam na najvise 4 meseca,skoro kada sam radio nesto oko menjaca,zamenim jednu,nema vise od 3 meseca,pre neki dan gledam,vec je guma onako solidno ispucala po rubovima,i tako unazad jedno 5 godina.Sve originalne ruske,sa deklaracijom i tako to,kupovane na razlicitim mestima,mozda je malo vise izdrzala Master sport manzetna,koju sam dobio u kompletu sa unutrasnjim zglobom,zasebno se ne prodaju.
Ne znam da li mozda ta unutrasnja manzetna odgovara od golfova ili nekog slicnog?ako ne,moracu licno da se uverim,jel mi je vise izaslo na nos menjanje unutrasnjih manzetni
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
-
Boki78
Hvala na savetu.Pozvacu sutra te prodavnice pa cu uzeti Valeo ako ga budem nasao.Zvao sam danas KIT Commerc koji se reklamira prodajom Valeo seta kvacila, ali za Samaru su imali samo Ruen.
Mi smo davno menjali te manzetne (poslednji put, a pre toga svako malo) i onda je otac naleteo na neke od golfa (ne rece mi koja generacija) i do sada nisu mrdnule.Skoro mi je pokazao kutiju od jedne ali sam zaboravio koji je proizvodjac.
Mi smo davno menjali te manzetne (poslednji put, a pre toga svako malo) i onda je otac naleteo na neke od golfa (ne rece mi koja generacija) i do sada nisu mrdnule.Skoro mi je pokazao kutiju od jedne ali sam zaboravio koji je proizvodjac.
-
Boki78
Bio sam danas u Auto Disku i uzeo Valeo (PHC) korpu i lamelu.Prodavac je izuzetno korektan i savetovao me je da ne uzimam lager iz ponude zato sto je imao plasticni nosac.Pokusao je da skine lager sa njega i montira na metalni nosac za ladu 110, ali nije pasovalo.Pored ta dva imao je jos jedan kojim takodje nije bio zadovoljan.Ja sam se ponadao da cu kod mene u kraju naci nesto bolje i na kraju sam zavrsio sa istim onim koji je on imao pored prva dva pomenuta, samo skuplje placenim
Taj ima metalni nosac, ali ima i neku plasticnu cauru.Proizvodjac je SBR zemlja porekla Francuska.Koliko je pametno to ugraditi?
-
Boki78
Juce sam sve zavrsio.Set kvacila je zamenjen, nasuto je novo ulje u menjac i radi odlicno.Pedala je meksa, u brzine ide glatko, nema krljanja rikverca, a auto je i nekako tisi, bolje "prihvata" gas ... Prilicno sam zadovljan ...
No u nesto malo price sa mehanicarem napomenem da cu da farbam ladu (pocela da povrsinski rdja na vise mesta) i on mi kaze da to ne radim jer je verovatno necu moci da registrujem kroz nekoliko godina (2 do 3 najvise) zato sto se ocekuje poostravanje propisa o emisiji gasova.Sad nije mi logicno da drzava sama sebi isece barem polovinu voznog parka, i tome uskrati prihode po osnovi akciza za benzin, taksi prilikom registrovanja kao i niza poreskih dazbina koje prate odrzavanje automobila.No ako se to ipak desi da li se lada moze da "prepravi" da li bi se auto provukao ako se ugradi gas (sto bi ionako radio) ili je to kraj price?
No u nesto malo price sa mehanicarem napomenem da cu da farbam ladu (pocela da povrsinski rdja na vise mesta) i on mi kaze da to ne radim jer je verovatno necu moci da registrujem kroz nekoliko godina (2 do 3 najvise) zato sto se ocekuje poostravanje propisa o emisiji gasova.Sad nije mi logicno da drzava sama sebi isece barem polovinu voznog parka, i tome uskrati prihode po osnovi akciza za benzin, taksi prilikom registrovanja kao i niza poreskih dazbina koje prate odrzavanje automobila.No ako se to ipak desi da li se lada moze da "prepravi" da li bi se auto provukao ako se ugradi gas (sto bi ionako radio) ili je to kraj price?
Sa plinom ce emisija stetnih izduvnih gasova biti mnogo manja,treba tu srediti jos malo stvari,ventile,paljenje,nastelovati smesu benzin/plin,i ako motor nije raspad sistema,mora proci eko test,a ako se ti propisi bas toliko poostre,moze se naknadno ugraditi katalizator i nema problema.
-
Boki78
Da budem iskren to sam i zeleo da cujem
Svejedno bih je farbao pa makar stajala kod ujaka na selu, mada ovo mi vise prija 
moje je misljenje da se nece moci registrovati vozila sa naknadno ugradjenim katalizatorima...
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
-
Boki78
Zbog cega? Ako mu je emisija u okvirima propisanih granica valjda bi trebalo da moze.
Bas iz ovog razloga sam gledao malo ponudu starih vozila na http://www.mobile.de i npr nadjem stari WV Scirocco u Nemackoj koji je registrovan
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=1
Pise da je Emission Class: Euro 1 (sto su valjda i nase stare Lade), ali postoji i neki Emission Sticker: 4 (Green)
Bas iz ovog razloga sam gledao malo ponudu starih vozila na http://www.mobile.de i npr nadjem stari WV Scirocco u Nemackoj koji je registrovan
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=1
Pise da je Emission Class: Euro 1 (sto su valjda i nase stare Lade), ali postoji i neki Emission Sticker: 4 (Green)
Srbija je ovo,vozice se ovde krsine jos dugo dugo.