Ispada mjenjac u 5oj brzini
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Re: Ispada mjenjac u 5oj brzini
taj sistem ništa ne znači.
kod mene ne stoji u pravcu (sudeći po žicama), a opet, nemam ni vibracije ni na jednoj brzini kretanja. U ostalom, zglob valjda i služi da "pokrije" nesklad u položaju osa, tj nekolinearnost (nesaosnost)
kod mene ne stoji u pravcu (sudeći po žicama), a opet, nemam ni vibracije ni na jednoj brzini kretanja. U ostalom, zglob valjda i služi da "pokrije" nesklad u položaju osa, tj nekolinearnost (nesaosnost)
- thief
- Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45
A sta da kazem, da vibracija nema, ima ih. E sad kolike u odnosu na druge lade, ne znam. Nije strasno kako je bilo. Plus ja u mojoj ladi nema nikakve izolacije u podu, osim nekog "itisona" i guma za vodu i to je to. Tako da je kod mene uvijek buka 
Jel tako...tako jee
nosi kardane na balansiranje ako ima vibracija. to je cest problem na ladama, ni fabricki nisu dobro balansirani a kamo li tek posle 10tak godina upotrebe
j***** auto bez kardana
najkvalitetniji hardijev zglob se kida iz prve uz jedno malo zesce silovanje(pogotovu prilikom slepanja ili izvlacenja nekog drugog vozila)....pogotovu na nivama..djape1977 wrote:ako je sve ostalo ok, kvalitetan hardijev zglob traje 100.000km uz svako moguce silovanje. kad sam ubacio motor od 100+ks u ladu i 205 gume nazad, prvi hardijev zglob mi je trajao 5 dana a sledeci 5 godina (birth) i jos je na autu, preko 100k km kasnije. inace, meni manje traju zadnje gume od prednjih.
Last edited by stefanm on Thu Aug 25, 2011 3:25 pm, edited 2 times in total.
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
kardan na bilo kom vozilu prilikom skidanja se "obelezava" (bilo bojom, bilo sekacem, bilo brusilicom) i to OBAVEZNO i kod prednjeg i kod zadnjeg krsta (izmedju flanse diferncijala i kardana a takodje i na samim krstevima)i vraca se na isto mesto i u isti polozaj kako je i skinut (bez obzira da li se menjaju krstevi kardana ili ne, znaci UVEK)i onda nema nikakvog balansiranja a i samim tim i vibracija... ako to nisi odradio tj tvoj majstor pre skidanja (obelezavanje) posteno bi bilo da majstor skine i balansira a takodje i namontira -GRATIS
opet si dobio proliv?
juce sam specijalkom slepao 2km mercedesov kamion od 2,5 tone i jos natovaren. hardijev zglob je nekim cudom preziveo... ko bi rekao?
lim nije zastitni vec samo sluzi da stegne gumu radi lakse montaze. svakako spada sam prvi put kad kardan postigne 3-4.000 obrtaja. pri tom cangrlja i lupa za medalju a ima i nezgodan obicaj da se ponekad namota na kardan. naravno, da si ikad zaista menjao hardijev zglob, znao bi to, ne bi lupetao ovako.
sto se obelezavanja kardana tice, to stoji ali kad ti ga neki majstor kao nas stefan obelezi brusilicom, mozes odma da ga nosis na balansiranje.
juce sam specijalkom slepao 2km mercedesov kamion od 2,5 tone i jos natovaren. hardijev zglob je nekim cudom preziveo... ko bi rekao?
lim nije zastitni vec samo sluzi da stegne gumu radi lakse montaze. svakako spada sam prvi put kad kardan postigne 3-4.000 obrtaja. pri tom cangrlja i lupa za medalju a ima i nezgodan obicaj da se ponekad namota na kardan. naravno, da si ikad zaista menjao hardijev zglob, znao bi to, ne bi lupetao ovako.
sto se obelezavanja kardana tice, to stoji ali kad ti ga neki majstor kao nas stefan obelezi brusilicom, mozes odma da ga nosis na balansiranje.
j***** auto bez kardana
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
neistina.stefanm wrote: najkvalitetniji hardijev zglob se kida iz prve uz jedno malo zesce silovanje(pogotovu prilikom slepanja ili izvlacenja nekog drugog vozila)....pogotovu na nivama
ciji su sada postovi uvredljivi? moji mozda?djape1977 wrote:opet si dobio proliv?
kultura mi ne dozvoljva da se spustim na tvoj nivo ali, moram da napravim izuzetak i ovaj put...
uostalom da odgovorim na tvoja pitanja...
da li sam dobio proliv? moraces da se sagnes da mi pogledas gace i guzicu...
to sto si slepao kamion 2 km, ne znaci nista...mozda ce ti je malo lamela smrdela dok si krenuo ali ajde nebitno... neces priznati, a i recices da si stavio luk set pa mozes da vuces do 10 tona... da si hteo da malo silujes taj hardijev zglob i da malo naglo trgnes tu tezinu, ili da me bolje razumes da ga malo jace seckas u toku slepanja, prvo sto bi puklo tj nastradalo bio bi hardijev zglob... ...posto vidim da jos nisi cuo za obelezavanje kardana (cak i brusilicom) trebao bi da cutis, jer neobelezen ide odmah na balansiranje, a ovaj zarubljen brusilicom - NIKAD, ali nema veze naucices, posto si prepotentan, desice se da naucis za mnoooogo godina i mnogo oparenih klijenata
Last edited by stefanm on Thu Aug 25, 2011 3:28 pm, edited 3 times in total.
ako bi mi pozajmio tvoju nivu na 5 min (nadam se da imas najkvalitetniji hardijev zglob), dokazao bih ti u praksi da je moj prethodni post istinaDare wrote:neistina.stefanm wrote: najkvalitetniji hardijev zglob se kida iz prve uz jedno malo zesce silovanje(pogotovu prilikom slepanja ili izvlacenja nekog drugog vozila)....pogotovu na nivama
- thief
- Location: Sarajevo, Automobili: Lada Niva 1,7 , Citroen Xantia 2.0i 16v, Yugo Koral 45
a od balansiranja kardana nema nista...mislim da nije do njega...
prosle godine kada sam ih skidao i balnasirao nije se puno toga promjenilo...
a kada skidam obavezno ga oznacim sekacem i vratim kako je i bio...
jednom neko rece " lada nije pokvarena, samo nije ispravna do kraja", podrzavam tu teoriju u cijelosti...
bezveze se prepucavate i vrijedjate jedni druge, pa ovdje smo da razmjenimo misljena i steknemo neka nova iskustva, i da ima ona jos jedna stara " svako ima pravo na MOJE misljenje"
ili vas je ova vrucina udarli u glavu u sarajevu danas +38C
u hladu, koliko je na suncu niko ne smije ni da kaze...jedva cekam zimu 
prosle godine kada sam ih skidao i balnasirao nije se puno toga promjenilo...
a kada skidam obavezno ga oznacim sekacem i vratim kako je i bio...
jednom neko rece " lada nije pokvarena, samo nije ispravna do kraja", podrzavam tu teoriju u cijelosti...
bezveze se prepucavate i vrijedjate jedni druge, pa ovdje smo da razmjenimo misljena i steknemo neka nova iskustva, i da ima ona jos jedna stara " svako ima pravo na MOJE misljenje"
ili vas je ova vrucina udarli u glavu u sarajevu danas +38C
Jel tako...tako jee
- nemanya
- Automobil: NIVA 4x4
I još jedna stvar da se zna:
Kada je kardan balansiran,nema potrebe obeležavati ga pri skidanju.
nemanya wrote:I još jedna stvar da se zna:
svaka cast majstore, bice da si ipak ucio skolu, samo si izgleda stao negde kod cetvrtog razreda.... osnovne.
j***** auto bez kardana
- thief
Moze li lock na ovu temu...posto je ovo ocigledno otislo predaleko...
ja sam trazio par savjeta ali ovo...

ja sam trazio par savjeta ali ovo...
Jel tako...tako jee
o obelezavanju kardana brusilicom ne vredi raspravljati... moze svako to izvesti, a da li i kako neko to radi neznam. mogu vam pokazati kako se kardani obelezavaju brusilicom a da se ukupna masa ne smanji za 1/10 grama, sto ne rezultira nikakvim dodatnim vibracijama (u suprotnom, bilo bi, kako ti kazes promena u vibraciji kardana kad se na njega uhvati i zapekne blato od recimo ukupne tezine 5 grama... sad ces reci da ono otpadne u voznji... ae neka bude tako). na jednm vozilu se kardan jednom tako obelezi i te oznake ostaju maltene dok traje taj kardan
ovo sto si vukao kamion od 3,5 tona ne osporavam ni u kom slucaju (jos ako si stvarno profesionalac, kao sto si napisao- nista nelogicno). moze niva pazljivom voznjom i vise od toga. ali naveo sam kao primer samo, da si hteo (a nisi) ili da sam ja bio na tvom mestu tad i da bih ti dokazao da je moguce, (prilikom tog slepanja) pokidao bih tii najkvalitetniju hardijevu gumu za minut (a da lamela i ostalo bude ok) pozzz
ovo sto si vukao kamion od 3,5 tona ne osporavam ni u kom slucaju (jos ako si stvarno profesionalac, kao sto si napisao- nista nelogicno). moze niva pazljivom voznjom i vise od toga. ali naveo sam kao primer samo, da si hteo (a nisi) ili da sam ja bio na tvom mestu tad i da bih ti dokazao da je moguce, (prilikom tog slepanja) pokidao bih tii najkvalitetniju hardijevu gumu za minut (a da lamela i ostalo bude ok) pozzz
Last edited by stefanm on Thu Aug 25, 2011 3:24 pm, edited 2 times in total.