Raspevana pumpa za gorivo

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

samara1500

Post by samara1500 »

Baš tako kako reče Pera... nisam baš siguran da bi ostavljanje meh. pumpe s napetom membranom bilo pametno, sve i da se ispostavi da može tako da se zaustavi. To "nešto" se ne isključuje tek tako ni kod električnih pumpi nego se ugrađuje jedan relej koji gasi tu (inače prilično skupu) pumpu dok radi na gas.
;)
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

aj da ne otvaram novu temu, i onako ih je vec previse...

imam problem sa pumpom za gorivo.
pre 2 godine me ostavi Lajka na putu, ona kratka poluga, sipka ili kako vec da je nazovem, sto preko bregastog vratila pokrece pumpu se istrosila i onemogucila rad iste, a samim tim i moje dalje putovanje. sreca, ostavi me 100 metra od stana, a trebao sam da krenem na malo duzi put. to je reseno navarivanjem vec postojece polugice, "za prvu pomoc", i tako vozeno narednih godinu dana kada se desila ista stvar. onda je kupljena nova poluga i sluzila sve do danas, celih godinu i kusur dana. ostavi me Lajka u sred grada, kad sam se vracao iz teretane, srecom posao okolnim putem da bih izasao na glavni i tu stade, u mrklom mraku.

e sad, ja uradio sta sam mogao pod onim slabim svetlom za osvetljavanje motornog prostora, uglavnom, ustanovio sam da pumpa ne baca gorivo i sumnjam na tu polugicu jer se gorivo nije osecalo, sto znaci da nisu u pitanju membrane. elem, drugar me doslepao do kuce i sutra ce se tacno utvrditi sta je u pitanju.

mene sad zanima zbog cega se ta polugica ( ako je ona u pitanju ) tako brzo pojela? ona prva, original je trajala 14-15 godina pa je navarena i sluzila jos godinu dana, a ova druga samo godinu i nesto dana? jel postoji mogucnost da je to nesto do motora ili je samo los kvalitet tih "zajebancija" od 50 dinara, zbog koje cu sutra morati da rasturam pumpu? :evil:
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Pera

Post by Pera »

Samo los kvalitet i nista drugo.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

eh da, problem je sredjen.

ipak su membrane bile u pitanju. odsrafile se i ispale iz lezista... :roll: cim sam otvorio onaj gornji deo, opruga je gurnula i sve je izletelo....

samara1500

Post by samara1500 »

Ne razumem kako to mogu membrane da ispadnu iz ležišta... misliš, odvruo se onaj šraf u sredini, pa se poluga odvojila od membrana?
:?

pesadinac

Post by pesadinac »

letos sam kupio samaru, nisam mogao da prebaciom na benzin-nije bilo sanse.
pitam majstora kod kog je bila lada na "prvom servisu" po kupovini, a on mi rece da radi na benzin, da je on vozio i na benzin (rekao sam da malo provoza ladu da vidi sta jeste, sta nije OK).
pomislih da sam verovatno smotan (blago receno, trenuci samokriticnosti su bili suroviji), pa odem kod drugog majstora, koji mi rece da odem i kupim pumpu, pa da se zameni, kao i creva.
pri sledecoj poseti roditeljima, kazem caletu da skinemo pumpu, ako je vec za menjanje, da vidimo sta ne radi, nikakva steta ako je crkla.
elem, poenta je bila da su usled nevozenja, membrane blago zalepile za metal, posle blagog fizickog odvajanja membrana i naknadnog sastavljanja i montiranja pumpe-radi kao doksa i dan danas-u retkim prilikama kad auto castim voznjom na benzin.
direktna posledica svega prethodno opisanog, jeste da sam promenio majstora, onog prvog sto je rekao da je vozio na benzin, a sa onako ulepljenim membranama mislim da ipak nije mogao. Takodje, rekao sam da malo provoza auto, da vidi u kakvom je stanju i sta je za menjanje, a on meni napravio lepu kilometrazu. Nismo se razumeli sta znaci malo provozati ili njemu treba vise da vozi da vidi sta ne radi :lol:

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

samara1500 wrote:Ne razumem kako to mogu membrane da ispadnu iz ležišta... misliš, odvruo se onaj šraf u sredini, pa se poluga odvojila od membrana?
:?
da, na to mislim... a ja ne razumem kako je taj sraf mogao uopste da se odvrne, ali ajde, sto se Lade tice, nista me vise ne moze iznenaditi... :roll: :D

Pera

Post by Pera »

Taj sraf kada se menjaju membrane treba na kraju da se udari necim,da bi se stvorio usek izmedju matice i osovine,da se ne bi odvrnulo.

samara1500

Post by samara1500 »

Nije neko čudo da se odvrne jer je stalno izložen jakim oscilacijama. Kod mene je on samo jako stegnut, e sad da li ima feder podlošku ispod - ne sećam se, ali mislim da da. Inače feder podloške uvek okrećem tako da oštriji kraj ide prema šrafu, a ako su izlizane - menjam.
:!:

zlatko83vr

Re: Raspevana pumpa za gorivo

Post by zlatko83vr »

Kako da pricvrstim ovaj metalni deo za pumpu za gorivo? Ispao je sam od sebe. Slikao sam staru pumpu i na njoj se sam vadi.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Mislim da se kod svih vadi, samo ga gurni unutra ili možda malo da proširiš kraj koji ulazi u pumpu (zavučeš neki šrafciger pa malo ukrug da se malčice raširi).

Pera

Post by Pera »

Ali uradi to dobro i sto posto sigurno,jer se moze desiti da jednom pogresis...
Ja bih ipak da budem sto posto siguran, uzeo drugu pumpu.Ta cev i nije predvidjena da se vadi.

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

najbolji nacin vracanja te cevcice u pumpu (da vise nikad ne ispadne, a takodje i da nepusta gorivo je sledeci: uzmes malo vecu lemilicu, cinol pastu i kalaj. kalajisi (nanesi kalaj) na taj deo sto ulazi u pumpu. ne treba debeli sloj kalaja, vec tek ovlas oko cele cevcice napravis kao film kalaja, potom cekic i preko neke letvice nabijes u pumpu...pozzzzz
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Kad se ohladila pumpa jedva sam ga ugurao, udarao cekicem. E sad kad se ugreje pumpa, praticu da li ce ponovo ispasti. Inace, ovo ne bih ni dirao, da nisam ostao bez plina pa pokusavao da uzalud verglam na benzin.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

secas li se filma "Majstorska radionica" ? Karnister benzina na krov i crevima direktno do karburatora pa mozes da vozis i bez pumpe :P

Post Reply