Trese u 4-oj i 5-oj brzini

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Trese u 4-oj i 5-oj brzini

Post by vladista »

Ljudi od skoro kako sam menjao set kvačila trese mi se cela karoserija pri ubrzanjima u 4 í 5 oj brzini.Čim pustim gas ilí stísnem kvacilo sva vibracíja prestaje.Znaci do trece nista samo 4 i 5 brzina..

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Re: Trese u 4-oj i 5-oj brzini

Post by rascho »

A ti nemoj koristiti 4tu i 5tu.
Šala mala :)
Može biti da je zbog kvačila, ali može biti i da je zbog guma. Da li prestane tresti kada nastaviš ubrzavati, odnosno da li se trešnja događa samo u nekom (užem) rasponu brzine? Ako je tako, ja bih prije probao izbalansirati gume.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Pri kojoj brzini pocinje i zavrsava se tresenje?Imaj na umu da ti trese mozda i ako su ti felne krive.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Moj čovek, ja to pokušavam da rešim već mesecima ali... Menjao sam set kvačila i ništa, amortizere, diskove.. jedino da je nešto u menjaču neki q..c I to ne uvek nego samo pri ubrzavanju a kad se postigne npr 80 u 4 to prestane ???

vladista

Post by vladista »

Da najizrazenije je od 60 do 90 km/h...posle manje dosta.Ali u bilo kom trenutku ako pustim gas ilí stisnem kvacilo sve prestaje...da je guma nastavila bi da trese..a volan je uvek miran...samó trese školjku..

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Krive poluosovine, propali unutrašnju homokinetički a može biti da je propao nosač motora.
Od kog proizvođača si stavio lamelu i korpu? Ruen?

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ko zna da li je izbalansirana... :mrgreen:
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

vladista

Post by vladista »

korpa i lamela su bile neke ruske sa nalepnicama na kutiji koje imaju vodene zigove..plavo bela boja...pise na ruskom u fazonu ,,Vaz,,set za zamenu kvacila...mislim da je ,,Nacalo,, nesto od toga mislim da je druk lezaj je bio ,,master sport,,(8000din sam dao za korpu,lamelu i druk lezaj)... znaci ne mogu da budem pametan sta je...samo od 60 u cetvrtoj,peta od sedamdeset osamdeset....e sad problem je u tome sto ta vibracije nije stalna,nije istog intenziteta i nekada toliko trese auto da je to neverovatno a nekada se jedva oseca...nosaca sva tri su nova...promenuo bas zbog toga..nisu oni.....E sad karakteristicno je to da je stara korpa koja je skinuta na 100000 dal je fabricka ili nije ne znam ali je ista kao ova koju sam stavio-bila brusena na delu koji naleze na zamajac i to na delu gde su safovi koji je drze...(stanjivana da bi prisla blize zamajcu) i bila je dobra al rekoh hajde da stavim novu kad sam je vec rastavio.....dal moze korpa tako da zeza?Ne znam kako se manifestuje kada odu ti unutrasnji homokineticki? Spoljasnji su kao novi niti se cuju niti su zapekli kako bi majstori rekli.....

rascho

Post by rascho »

Da nemaš možda ugrađen plin? Ako je loše podešen plin zna tresti u velikim brzinama pri malim okretajima (što je otprilike brzina koju si opisao). U tom slučaju su vibracije od motora :(

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Šta je on sve radio sa tim motorom čudo je da i uopšte radi :D
Šala mala ;)

Pa pazi najbezbolnije ti da probaš da promeniš korpu i vidiš šta se dešava. Znam da je posao ali bolje to brzo eliminisati da ti se od vibracija još nešto ne pokvari.
Probaj još da dostigneš brzinu tu brzinu i kad se iste lepo osete samo cimni menjač iz brzine da vidiš dal prestanu. Da ti nisu možda dali korpu za Samaru? Čini mi se da su za montiranje isti ali samara ima manji prečnik frikcione površine.

rascho

Post by rascho »

Nažalost, svi mi znamo da Lada obiluje raznim izvorima vibracija, a ovdje su navedeni već mnogi od njih. Najvjerojatnije je da kod tebe u određenim uvjetima dolazi do rezonancije različitih izvora vibracija i dobiješ sumarnu vibraciju povelike amplitude. Ja bih rekao da dio vibracija dolazi od motora (bilo zbog plina ako ga ima, bilo zbog drugog izvora nepravilnog rada), upravo zato što se vibracije javljaju u režimu velikog opterećenja motora (niski obrtaji u visokoj brzini), pa motor sporo mijenja broj okretaja, a samim tim i frekvenciju vibracija, pa vibracije imaju dovoljno vremena da rezoniraju (možda još u kombinaciji sa nekim drugima). Kada je auto u nižoj brzini, motor je manje opterećen i nabrzinu digne broj obrtaja kada stisneš gas, pa vibracije iz motora ne rezoniraju tj. skoro ih i ne osjetiš.
BTW. Samo naglas razmišljam, možda da ti dam neku ideju, pa da uštediš novce na dijelovima.

Inače ovo su neki od načina koji su utjecali na smanjenje vibracija na mojoj Ladi:
1. Balansiranje guma - inače vrlo zanimljiva pojava, koja mi se desila nekoliko puta, odem od vulkanizera savršeno izbalansiranih guma; nakon nekog vremena odem na servis nečega što nema veze sa točkovima (možda se eventualno treba točak skinuti i vratiti, ali ništa više) i auto počne tresti; ja mislim nema šanse da su gume jer su izbalansirane, ali nakon nekog vremena odem kod vulkanizera na balansiranje i nakon balansiranja opet sve u redu; za ovu pojavu nemam objašnjenje i još uvijek me zbunjuje.
2. Zamjena diskova i bubnjeva - uglavnom je smanjila vibracije kod kočenja.
3. Zamjena seta kvačila - baš prošli petak, stavio Valeo i Lada klizi ko merdžan :)
4. Podešavanje plina
5. Stavljanje onog nosača na mjenjač koji fali na 1.5 16v motorima
Vjerojatno ima toga još. Ali naravno to ne znači da i sada nema nekih vibracija u vožnji, samo su jako male i podnošljive, ali s vremenom će se vjerojatno ponovo pojačati, pa će nešto opet na zamjenu :)

vladista

Post by vladista »

Imam ugradjen plin...nikada nisam imao problema sa istim.....potrosnja od 7 do 14 litara u zavisnosti kuda i kako se vozi....to je takva vibracija da bih je najlaksa uporedio sa Rivinim kardanom kada ode krst kardana ili centralni lezaj na kardanu... :-) samo me buni sto ovde nemam kardan i sto to stalno ne trese...inace bi lako....Od 110-ke je korpa,bas je prodavac koga dugo poznajem pominjao razliku izmedju lamela 110 8v i 110 16v i samare... A tacno je da i ja imam nekad osecaj kao da se skupi nekoliko vibracija i da imaju neku rezonancu velike amplitude...a da se svaka ponaosob ne oseca...Ne mogu da budem pametan...
Last edited by vladista on Tue Sep 13, 2011 9:12 pm, edited 1 time in total.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Da li si sve nosace motora i menjaca proverio?
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

vladista

Post by vladista »

sve proverio,svi novi...tj.sva tri....toliko ih ja imam...

vladista

Post by vladista »

stim sto ne ynam dal je normalno al mi nosac na menjacu(koji nemaju 16v) nekako gura u patos i tu tako stoji...dok mi se cini da je stari nosac lezao na gumi nije gurao gumu u patos....kao da mi je motor i menjac nekako propet na tom nosacu sada...

Post Reply