Lose(mnogo lose) paljenje

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Pera

Re: Lose(mnogo lose) paljenje

Post by Pera »

@Zlatko
Jedno je voziti Lade 20 godina,a jedno je popravljati ih,a to bre ocigledno ne razumes,jer ne znaci vredjanje,vec naglasavanje necega sto nije tacno i sto moze dovesti u zabunu one koji citaju ovaj forum.
Ja Samare vozim 8 godina i sve na njima sam popravljam,i ako neko napise da auto tesko pali zbog ler dizne onda ja kazem otvoreno da nema pojma i da je to elementarno neznanje :!:

A paljenje zavisi i od razvodnika,nije obavezno pravilo na kojoj crtici mora da stoji,u sustini trazis najranije paljenje bez detonacija.Najmirniji rad ces dobiti u dosta velikom opsegu pomeraja razvodnika,trazi najranije,a da nema detonacija.

A Igor bi mogao malo da otvori haubu i prekontrolise PAR stvari koje smo naveli,da ne nagadjamo vise :D
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Sto se tice paljenja ja sam kod mene stelovao onako od oka ali nastelujem i vozim 5-tom stotku i vidim kako ide a pritom i gde se nalazi skazaljka ekonomera pa onda opet pomerim jos malo i vozim dok nedobijem naj bolje rezultate,sada kad vozim 5-om 115 skazaljka economera dodje na crveno ali ne ulazi!

Zupcasti uzubljujem prema oznakama ali oznaku na zamajcu poklapam sa oznakom na remenici bregaste! Vidjao sam da ljudi uzubljuju prema onim oznakama na poklopcu zupcastog kajsa i remenice alternatora sto nije dobro jer te dve crtice na poklopcu znace prva kraca 2 stepena ranije i druga duza 5 stepaena ranije i sluze za stelovanje paljenja!

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

Najbolje nastelovano paljenje je najranije bez detonacija pod opterecenjem..... :-) bar do 6200 obrtaja.....Slazem se sa Perom...NEMA SANSE DA LER DIZNA UTICE NA PALJENJE!Vrlo je moguce da ti je kasno paljenje......Upali je i pomeraj razvodnik gde najbrze radi a da ne pocne da treska motor....Onda ga fiksiraj i probaj kako pali.Ako tako bude svezala na cvrgu-sto bi rekli,onda ga ne po crtu,nego po pola i manje crta vracaj u kasnije da izgubis detonacije,a i trzuckanje koje ces imati kada stuka motor.....

Igor88
Automobil: Lada Samara 1.5,1.3

Post by Igor88 »

Proveren razvodnik i razvodna ruka-nema lufta nimalo,kais na mestu nije prezubio,svecice zamenjene,kablovi zamenjeni,creva proverena i nakon svega toga je bilo malo bolje.Zatim sam vratio stare svecice i kablove i paljenje je opet bilo malo bolje nego sto je bilo pre radova(znaci nije bilo ni do njih.Onda sam lepo uzeo i odvrnuo plin do kraja i laganim zatezanjem sam dosao do toga da pali bolje na plinu dok je na benzinu ostalo losije paljenje.Moguce i vrlo verovatno da je sraf za podesavanje lera na isparivacu bio pretegnut sto je spomenuo Pera i da je to uzrok svega.
Medjutim mene zbunjuje to sto mi je paljenje skroz u - jer je logicno da stoji na sredini,eventualno +/- 1.Na drugoj samari mi je paljenje bukvalno na sredini i kod je sve u najboljem redu sto se tice paljenja.
Drustvo koliko ja vidim otici ce moja lajka na generalnu jer joj je to i planirano.
Neko je spomenuo da pricamo o samari 1.3 ali u pitanju je samara 1.5 koju sam kupio (ili bolje receno otkupio od mog brata :) )
Nema potebe za nikakvom svadjom i ljutnjom izmedju clanova jer svako od nas pokusava da pomogne savetima sto bolje i sto vise moze i zna.
Srpskim putem jedna marka vlada,
a to je naravno ruska lada.

Pera

Post by Pera »

I vrlo bitno,kakva je boja svecica?
I namesti zazor na 0.7 mm.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Boki78

Post by Boki78 »

Vec neko vreme imam problem sa paljenjem.Do danas je hladan palio korektno, a topao kako kad, uglavnom nakon par sekundi verglanja.Onda sam jednom dekoncentrisan uspeo da ne izbacim iz brzine a okrenem kljuc, i sad sa vremena na vreme vergla ko mutav, a ne pali ni za lek.Da li sam uspeo da ga prezupcim, i kako mogu da proverim da li jesam? Ako nije ovo sta drugo jos moze da bude.Od najnovijih simptoma, jutros sam imao prvi put priliku da okrenem kljuc i cujem samo klik/cak i nista vise, onda sam nakon ponovnog pokusaja i par sekundi verglanja uspeo da upalim.

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

proveri anlaser... cetkice, automat, biksne, kolektor..
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

stefanm

Post by stefanm »

Igor88 wrote:Proveren razvodnik i razvodna ruka-nema lufta nimalo,kais na mestu nije prezubio,svecice zamenjene,kablovi zamenjeni,creva proverena i nakon svega toga je bilo malo bolje.Zatim sam vratio stare svecice i kablove i paljenje je opet bilo malo bolje nego sto je bilo pre radova(znaci nije bilo ni do njih.Onda sam lepo uzeo i odvrnuo plin do kraja i laganim zatezanjem sam dosao do toga da pali bolje na plinu dok je na benzinu ostalo losije paljenje.Moguce i vrlo verovatno da je sraf za podesavanje lera na isparivacu bio pretegnut sto je spomenuo Pera i da je to uzrok svega.
Medjutim mene zbunjuje to sto mi je paljenje skroz u - jer je logicno da stoji na sredini,eventualno +/- 1.Na drugoj samari mi je paljenje bukvalno na sredini i kod je sve u najboljem redu sto se tice paljenja.
Drustvo koliko ja vidim otici ce moja lajka na generalnu jer joj je to i planirano.
Neko je spomenuo da pricamo o samari 1.3 ali u pitanju je samara 1.5 koju sam kupio (ili bolje receno otkupio od mog brata :) )
Nema potebe za nikakvom svadjom i ljutnjom izmedju clanova jer svako od nas pokusava da pomogne savetima sto bolje i sto vise moze i zna.
nasteluj prvo da pali dobro na benzinu. proveri karburator i benzisku pumpu. nisi napisao zasto kod tebe razvodnik stoji skroz u -.? jesi li pokusavao da ga vratis prema sredini/ sta se desi onda?

Boki78

Post by Boki78 »

stefanm wrote:proveri anlaser... cetkice, automat, biksne, kolektor..
Hvala :)

E sad malko da zapitkujem (posto u predstavljan ju vec reko da sam lamer za ovo) ... Anlaser nekako kntam da je dobar, sem onog jutrasnjeg usamljenog! incidenta uvek je verglao (cak i posle svaki put)... Cetkice pretpostavljam da mislis na one u anlaseru? A automat, biksne i kolektor vec ne znam ni sta su ni gde da ih trazim :D

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

sve se to nalazi u ili na anlaseru. automat ti je onaj drugi deo anlasera, manji. :D ne znam kako bi ti drugacije objasnio... :D
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

stefanm

Post by stefanm »

Boki78 wrote:
stefanm wrote:proveri anlaser... cetkice, automat, biksne, kolektor..
Hvala :)

E sad malko da zapitkujem (posto u predstavljan ju vec reko da sam lamer za ovo) ... Anlaser nekako kntam da je dobar, sem onog jutrasnjeg usamljenog! incidenta uvek je verglao (cak i posle svaki put)... Cetkice pretpostavljam da mislis na one u anlaseru? A automat, biksne i kolektor vec ne znam ni sta su ni gde da ih trazim :D
pogledaj ovde, olaksace ti http://www.autoprospect.ru/vaz/2109-sam ... arter.html
mada cim si laik najbolje bi bilo da ti to odradi neki elektricar pozz

Boki78

Post by Boki78 »

BokeYGTi wrote:sve se to nalazi u ili na anlaseru. automat ti je onaj drugi deo anlasera, manji. :D ne znam kako bi ti drugacije objasnio... :D
stefanm wrote: pogledaj ovde, olaksace ti http://www.autoprospect.ru/vaz/2109-sam ... arter.html
mada cim si laik najbolje bi bilo da ti to odradi neki elektricar pozz
Hvala obojici :)

Elektrotehnika mi nije bas udaljena, ali onaj njen elektroenergetski deo bogme jeste :D

Anlaser sam joj svojevremeno zamenio, od onda nije zezao ni malo ... Meni je nekako sumnjiviji deo koji baca struju na svecice, ali to ne znam kako bih proverio ... Desavalo mi se letos da kad malko rasirim kontakt na kablu koji ide u bobinu lakse krene topao.Kad pogledam kontakt na bobini ne deluje mi lose, a kablovi su novi ...Ali opet provericu i ovo, bas zbog onog usamljenog slucaja kada je samo kliknuo bez verglanja ...

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

kliktanje bez verglanja ukazuje na automat, cale menjao pre mesec dana.
ako zavergla pa preskoci (cuje se ono kao zujanje), da ne uhvati zub, onda treba proveriti biksne, cetkice i ostale zezancije. ali ako se desava to da u polozaju kljuca kad treba da zavregla, a ustvari se ne desava nista (klikne, pogasi sve potrosace kao da vergla, a ustvari ne vergla), onda je automat.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Boki78

Post by Boki78 »

To sa kliktanjem mi se dogodilo samo jedan jedini put, juce izjutra. Pre toga u mnogo navrata, i jednom posle se desavalo da zagrejan nece da pali normalno, od toga da mu treba verglanje od nekoliko sekundi, do toga da se upali nekim cudom nakon niza bezuspesnih dugih verglanja.

Boki78

Post by Boki78 »

Mislim da se polako ukazuje na nesto drugo.Naime sada je zvuk motora postao pomalo traktorski na leru, i kada se nakon paljenja malo smanji sauh, tamo gde je pre vrteo bez problema sada se davi ko nezdrav.Mozda je kraburator prljav, isprava nisam ni pomislio na to jer je sredjivan krajem prosle godine, ali sad mi sve vise lici na njega ...

Post Reply