PROCITAJ AKO IMAS BAS VISKA VREMENA....

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

DEL_BOY
Automobil: 2111

Re: PROCITAJ AKO IMAS BAS VISKA VREMENA....

Post by DEL_BOY »

Ovde izgleda ko o cemu baba o ustipcima...Sa retardinjosima ne vredi razgovarati majke mi. Ali dobro,nismo svi isti i nevolimo svi iste stvari,odnosno nemozemo svi da vozimo Audije i Renoe,jebene Fordove i sve ostale vrhunske marke auta. Inace brat mi vozi Reno Megan i zadnjih godinu ipo dana kako se pocela kvariti ozbiljnije (a bila je pre 4 godine auto da padnes na dupe kako izgleda kada je uvezao preko kolege nekog sa "samo" 160.000 km) udara glavom u zid i nezna sta da radi sada s njom. Da li da je proda ili da je popravlja,a popravke su kao prva ljubav. HVALA LEPO sto se mene tice toga. Ja nemam para kao Dzajic da me boli uvo. A ako hoce da je proda nece dobiti za nju ni za polovnu Ladu. I Megan ima sve zivo od opreme,klimu koju je prvo popravljao jer je crkla pa je punio,elektro prozore od kojih je suvozacki riknuo pa ajd u servis itd itd. Stvarno auto ima sve. PONAVLJAM! Nemas bre pojma koja je to nemacka ili austrijska bagra vozala i arcila. Kod njih nije kao kod nas da se auta pale samo kada ides kod rodbine na selo u goste. Oni ga pale i za 100 metara da neidu peske. Sve znam...puna mi Evropa rodbine. Stric u Italiji koji zivi kada je bio ovde kod nas seda u auto do prodavnice a ona na sledecoj raskrsnici,ja mu vicem pa gde ces covece autom a on kaze "Ma nema veze". Sto znaci u prevodu (izvinjavam se na recniku):JEBE SE MENI ZA AUTO,GORIVO I SVE OSTALO,NECU PESKE I KRAJ. :P
Mislim da sam sa ovim sve rekao.
Zašto krava pase travu? Jer nema ruku da smota...

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Evo ja predlazem da pored nasih lajki kupimo svi po audi,ford,mecku,renault,peugeot,pa lepo kada nesto crkne da nam besplatno odrzavaju ''gospoda'' sa visih spratova!!!!!!!!!!!!!!
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

nemanya
Automobil: NIVA 4x4

Post by nemanya »

Što reče brat moje devojke - kupujem auto koji mogu da održavam.

U zemlji Srbiji živiš život koji možeš da finansiraš.
Svi koji drugačije pričaju sigurno savijaju kičmu malo jače i na silu.

Divne su priče da automobil može u zemlji Srbiji da prelazi 100.000 km bez održavanja.
Tako sam baš danas saznao da su mom kolegi s posla rekli u ovlašćenom servisu tih vaših zapadnih marki da sa velikim servisom (zupčasti,španeri,vodena pumpa) ni u kom slučaju ne pređe više od 60.000 km. Što u prevodu znači 50.000 km.

Direktor moje firme vozi Audi A8,automatik sa full opremom. Ne vozi penzionerski,uglavnom otvorenim putem. Na nekih 100.000 km - crk'o mu motor. Jeste vi čuli negde da crkne motor u takvom automobilu koji je redovno održavan u ovlašćenom servisu,a da se nije vozio u Srbiji? Čovek promenio ceo motor! Ej,ceo motor na 100.000!!!
Auto sad trenutno ima 300.000 km. Menjač mu je na izdisaju. Znate koliko košta menjač? 10.000 eur!
E,to ni on koji ne zna ni sam odakle mu novci izviru jednostavno neće da plati.
Pa čuj,možda će na Ladi da rikne menjač i na 150.000,ali sigurno neće da košta kao cela ta Lada.

A da spomenemo preporuku fabrika da se redovni servisni intervali u zemlji Srbiji skrate na pola. To je sigurno znači da u ovoj zemlji treba terati zapadne automobile bez menjanja ulja 20.000-30.000 km.

Kad već spominjete MAF,TPS i slične delove koji traju do odlaska na otpad,ja bih se osvrnuo ,na primer,na - plivajući zamajac.
Na mojoj Nivi će zamajac trajati skoro do odlaska na otpad. A da li će na tim divnim zapadnim extra kvalitetnim automobilima trajati toliko?
Mislim da odgovor znate i sami. A i cene dotičnog dela.

Ne bih pominjao dizne,turbine,EGR ventile i tome slično.

Pa kad se sabere i pogleda trošak - odgovor se za racionalne ljude sam nameće :)

altinjanin

Post by altinjanin »

Prosle godine mi je pukao zupcasti kais,ceh je bio 375e,a ja sam pitam koliko bi me to ''zadovoljstvo'' kostalo da imam audi,mecku,ford...? za mazdu 6 iz 2006 god.znam 1260e!!!A znam i da za mecku C klase automatski menjac kosta 4500e,posto je komsiji,inace covek radi u ambasadi Jordana crkao prosle nedelje,i to na 170 000km.

DEL_BOY

Post by DEL_BOY »

375 evra??? Skupo si ti to platio decace :evil: Odmah da su kupio Megana ili A4 recimo,to se tamo nekvari nikad!!! :!: :P :D

francuz

Post by francuz »

Meni je ceh nakon pucanja zupcastog kaisa bio 3000 !!!
(dinara)

aleksa

Post by aleksa »

Auuu bre koji "lada fanatici",nema diskusije sa njima! :D ;)

DEL_BOY

Post by DEL_BOY »

;)

altinjanin

Post by altinjanin »

Sta skupo 375e?A sta 3000,cega?

altinjanin

Post by altinjanin »

Pa kod 8v ne iskrivi ventile kada pukne zupcasti,a kod 16v iskrivi,tako da je ceh toliki,e sad da li je jeftino ili skupo....

aleksa

Post by aleksa »

altinjanin wrote:Sta skupo 375e?
Pa naravno da je skupo! :D

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

momci, samo polako... bez nevoze. kao prvo del boy nigde ne videh da si mi odgovorio na pitanja u zadnjem postu. nije lepo nekoga nazivati reterdinjos, zbog toga sto on ne misli isto kao i ti, bez obzira ko bio u pravu, ali i taj recnik govori o samom tebi. par postova mi bodu oci pa cu na njih da iznesem moje misljenje. kao prvo: ja napisah cene delova za forda koji je za klasu bolji auto od lade. izgleda niko nije procitao. spominjete A6, c klasu, s klasu i sl.govorim vam iz iskustva, vozio sam ladu i znam koliko me kostalo njeno odrzavanje (odrzavana po ps cak i bolje), odrzavanje sadasnjeg vozila me kosta max 20% skuplje nego kada bih odrzavao ladu. napisite vi cene delova za vase lade pa uporedite sa onim sto sam ja napisao pa udarite matematiku. drugo izuzetno zanimljivo pisanie je da audiju A8 crkne motor na 100 k km. nisi napisao uzrok crkavanja motora. garantujem da nije bio u pitanju kvalitet izrade tog auta, vec neadekvatno odrzavanje i rukovanje istim. kao primer ti navodi da znam par mercedesa (tipa koji imaju predjenu kilometrazu od preko 400kkm a ciji motori niso jos uvek otvarani, pale dobro vuku dobro, uz zanemarljivu potrosnju ulja). ista prica i sa menjacem. zar mislis da je kvalitetnija izrada ladinog menjaca u odnosu na audijev? ja ne mislim tako. kao trece plivajuci zamajac (napominjem da ga nema svako vozilo), normalnom voznjom tera u proseku 200kkm. zamena sa sve rukom za vozilo tipa focusa kosta 500 eura, od cega za zamenu tj majstora ide 50 eura, oko 100 eura kosta set kvacila, i 350 eura je zamajac. ti ces na tvojoj ladi na 200 kkm manje vise biti bez motora, dok ce do 200kkm sigurno menjati lamelu 2 puta. ko placa vise? uostalom meni je svejedno sta cete voziti. s moje strane toliko. zelim vam ugodnu i prijatnu voznju sa vasim ladama. pozzz
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Iggy

Post by Iggy »

Čitam sta pišete, smijem se i plačem, pa ajd' reko da napišem koju "pametnu".

Kao stari korisnik i ovisnik o VW, ljubitelj Renoa 4 (u mom riječniku - tetrapak) i Fiat Pande (kockice), od 2005. bez terapije skinut sa VW i vlasnik Lade 111, kupljene iz izloga, te korisnik flote novih auta u firmi, šta da kažem što već nije rečeno. Situacija je takva kakva je, iz ove kože se ne može, svako od nas ima svoju "radost", samo što su nama "radosti" finansijski ograničenije nego onima na zapadu, gdje kad pitaš koliko si platio auto kažu 7000 dodatne opreme (cijena modela se podrazumjeva). Kad pitaš o vrsti motora, broju ventila, kažu šta ti ja znam, znam samo gdje se sipa tečnost za šoferšajbu. Koje gume koristiš, imam četri za zimu i četri za ljeto. Što si kupio ovaj model, da imam za po gradu, a za daljeg puta imam u garaži veće auto... Jbg, šta čovijek da pomisli. Ljudi su maksimalno rasterećeni i sve što se traži od njih jeste da u predviđenom roku potroše dodatno koju paru, manju ili veću zavisno od toga koliko se možeš pružiti. Ne vozi u švabiji svako Mercedesa i Audija, ima i onih što voze Renoa i Pežoa, a bogami i onih što voze Ladu. Karakteristično neka od ovih vozila se mogu naći poslije tri godine u prodaji, a opet, ako posjećujete mobil.de ili slične sajtove, neka vozila ne možeš naći mlađa od 7 godina. U ovoj grupi bar koliko sam ja primjetio najviše se nalazi pomenutih Renoa, Pežoa, a ima i Opela, Forda. Ono čega sam najmanje našao (možda je sublektivno), je Škoda Octavia, Mercedesi više klase, Tojote i zanimljivo Lada. Sad ovo poslednje može biti iz dva razloga, nije ih toliko kupljeno pa nema ni ponude, ili ta auta služe svrsi za koju su namjenjena, a samim tim su i plaćena za tu namjenu.
Apsurdno je govoriti o tome da bi svako htio da vozi novije, skuplje, opremljenije, sigurnije, udobnije, bla, bla, bla, ... auto, normalno da bi, čovijek i treba da napreduje, usavršava se, razvija,... međutim, pitanje je samo koliko si spreman i koliko si u mogućnosti da izdvojiš za njega.
Nemojte biti u zabludi da švabo, austrijanac, francuz ili bilo ko ne stavi na papir sve prije nego se odluči za kupovinu ovog ili onog modela, da li na lizing, kredit, kešom, da li da kupi jedno veće i jedno manje, karavan ili limuzinu...
Sve to oni računaju više i to mnogo, mnogo više nego što računamo mi na prostorima gdje je finansijska situacija desetine puta gora.
Ono što je mene odlučilo da kupim novo jeftinije, umjesto za iste pare višu klasu, a staro 7 godina, je to, što sam ja uvijek za varijantu novog. Golf I kojeg je stari kupio novog izdržao je 24 godine, ja sam kupio polovnu dvicu od švabe staru 13 godina, vozio je pet godina i prebacio starom, sada ona opet ima 24 godine. Lajka sada ima 6,5 godina služi me kako služi, daje mi sve što mi treba, dobila je plin, redovne servise, nove gume ako ne svake godine onda sveke druge, služi kao gradsko, teretno, putničko, terensko, luksuzno, dostavno, odn. univerzalno vozilo (rusi su znali zašto je prave pa su je nazvali Lada Univerzal). Sa njom sam imao manje i veće probleme, ali sve u svemu preveze me gdje hoću, ispuni svoju funkciju zbog koje je imam. Ono što mi kod nje treba je još samo klima. Normalno, planiram kupovinu sledećeg auta, što opet zavisi isključivo od finansijske situacije. To sledeće auto najvjerovatnije neće biti Lada, a nastojaću da ne bude ni polovno.
Imao sam zanimljive situacije od strane okoline, međutim meni okolina nije ni kupila auto, niti ga održava, ja ga imam za svoje potrebe i potrebe moje porodice. Šta ko misli ne tangira me, ako procjenim da je dobronamjerno, saslušam, ako nije na jedno uđe na drugo izađe. Svako opet ima svoju "radost".

I kako sad završiti ovu maratonsku priču?
Mislim da je najbitnije biti zadovoljan onim što imaš, poželiš li nešto veće ako imaš mogućnost ispuni sebi želju, ako poželiš nešto a nisi nikako u mogućnosti to da dobiješ, smo te psihički opterećuje, najčešće to utiče na tvoje najbliže, nezadovoljstvo raste, razboliš se. Svi smo većinom nepravedno dovedeni finansijsku u situaciju u kakvoj smo, a opet i ona narodna kaže samo da ne bude gore.

Ja sa zadovoljan ovim što imam, samo nek me dobro služi, kad bude prilike ponoviću se, do tada ću je održavati koliko mogu.

francuz

Post by francuz »

altinjanin wrote:Sta skupo 375e?A sta 3000,cega?
Pise 3000 dinara. Kais plus majstor da namesti kais. To je bila jedina steta.

altinjanin

Post by altinjanin »

Previd,video sam kasnije,ok slazem se i znam koliko kosta kais,ali kod mene je druga prica bila.

Locked