Prije mjesec dana otišao mi je davač ler gasa na 111 1.6 16V, koji sam zamjenio rezervnim, ali model za 8V koji mi je ostavio rođak kad je prodao svoju Ladu. Naravno otišao sam odmah u servis gdje mi je rečeno da isti odgovara i ne moram da kupujem novi, tj. da bezveze dajem 40€. Od tada imam problema sa check engine koji se redovno palio na nekih 10-15 predjenih km. Od našeg kolege sa foruma sam posudio lajkin boardComp na kojem sam mogao da očitam greške i to:
- 134 i 135 koje se odnose na nedostatak signala sa prve lambde (Odsustvo signala sa DK1)
- 327 nedostatak signala sa DD
- 1602 za koju smo kasnije ustanovili da se javi kada se skine klema pa se restartuje comp
Prilikom davanja gasa pri nižim obrtajima osjeti se sekunda ili dvije kad auto kao da se muči da povuče i onda kad povuče nema problema. Prva pomisao mi je bila da je u pitanju modul (bobina) na svjećici, pošto sam imao sličnu sutuaciju prošle godine i rješio zamjenom nove na 4-tom cilindru.
Pošto sam trebao da idem na more odvezao sam lajku u servis gdje su mi odmah rekli da su moduli ok i da je u pitanju lambda sonda, zamjenili istu (90€) i to je to. Usput sam za svaki slučaj stavio i novi davač ler gasa, a postojeći ostavio za rezervu. Nisam napomenuo da na lajki imam Landi sequent instalaciju za plin.
Ok, mislio sam da je problem rješen, međutim poslije pređenih 20-tak km ponovo se počne javljati greška 134 (Odsust vo signala sa DK1). Odvezem auto nazad u servis, ostanem cijeli dan, i ne rješimo problem. Pokušali smo razne varijante od promjene svjećica kojima je bilo vrijeme za zamjenu, do promjene samog kompjutera (BOSCH), međutim opet se ista greška ponavljala.
Na kraju vratio sam staru lambdu, pomjerio odlazak na more za sutradan i što je najgore nisam riješio problem.
Odem sa lajkom na more, upali mi se check engine, resetujem ga uz pomoć boardComp, pa ispočetka, poslije kilometar dva javi se greška 134, pa opet upali lampica, ja resetujem i tako pređem 1150km.
Sad nemam pojma šta da radim, palo mi je na pamet da odvezem i očitam greške na compu za plin pošto bi trebao da uradim servis na 50000km, a opet ne vidim zašto bi mi pravio problem jer se greška javlja i na plinu i na benzinu.
Ako ko ima kakvu ideju pomažite, izludih, padaju mi lude ideje zamjene auta, a pretpostavljam da je u pitanju neko jednostavno rješenje.