Sta trosi ulju u motoru

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

Cobi
Automobil: lada niva

Sta trosi ulju u motoru

Post by Cobi »

Treba mi pomoc,,,,,
Nedavno sam na nivi 1,6 odradio motor,
u isti mi je majstor sipao ulje mobil 10w40 i sve je radilo normalno, medjutim pocele se da se desavaju neke cudne stvari
Nivu vozim normalno na gas i ne primecujem da ista trosi ulje niti da dimi. U dva navrata u razmaku od 2-3 meseca desilo se nesto cudno.
Prilikom spustanja sa vozilom na putu koji je sa padom znaci voznja nizbrdo mahom u trecom brzini zbog motornog kocenja malte ne bez gasa u duzini od oko 8-9 km pocne da dimi na auspuhu i tada mi u oba ova slucaja izgori oko 200-250 grama ulja. Nakon toga izduvam motor i dalje radi normalno i ne trosi ulje. U poklopcu filtera za vazduh je suvo ko barut. Crevo iberlaufa i iber lauf nisu zapuseni sve normalno. Primetio sam samo da mi je malo vlazno ono tanko gumeno crevo sto ide id uber laufa gde je sipka za merenje nivoa ulja pa dalje na karburator na vakum,
Ima li ko predstavu sta moze biti uzrok ovakve cudne pojave.
Da li je u pitanju ulje ili sta vec kad na nizbrdici na brzaka proguta ulje a posle radi normalno.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Re: Sta trosi ulju u motoru

Post by Miljan »

Gumice ventila su lose najverovatnije.

djape1977

Post by djape1977 »

ostecene vodjice ventila u kombinaciji sa losim gumicama
j***** auto bez kardana

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

može li neko da objasni logiku kojom se zaključilo da su gumice? Zašto baš na nizbrdici, a ne konstantno?

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

gumice ventila......

djape1977

Post by djape1977 »

odvrni svecice jednu po jednu i pogledaj na kojoj ima tragova sagorevanja ulja.
j***** auto bez kardana

darkmensale
Automobil: Lada 2107

Post by darkmensale »

Dare wrote:može li neko da objasni logiku kojom se zaključilo da su gumice? Zašto baš na nizbrdici, a ne konstantno?
Kad kocis motorom na nizbrdici klapna na usisu je skroz zatvorena, a motor tad pravi veliki vakum i kad se otvori usisni ventil vakum povuce ulje izmedju vodjice i ventila (kad su lose gumice), mora da popusti gde je najslabiji :D
Strma dzada pici moja lada!!!
[url=http://www.ladafanclub.com][img]http://h.imagehost.org/0649/lfc.gif[/img][/url]

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

posto je receno da je covek odradio motor, ja bih prvo pitao sta je odradjeno na motoru (posebno na glavi, bloku...)?
dopunjujem post.. darkmensale je lepo objasnio, motoru je potreban vazduh da bi radio, a posto je leptir gasa skoro uvek zatvoren tih 8-9km voznje, on nema dovoljnu kolicinu vazduha (a sigurno su mu obrtaji veci nego na leru) pa izvlaci vazduh a sa njim i deo ulja iz prostora ispod poklopca glave. bas mi je cudno da za 8-9 km skoro nigde ne taknes gas. ja bih samo podsetio na zlatno pravilo da se nizbrdo ide onom brzinom kojom se i savladava uzbrdica. takodje ne ce biti naodmet i malo cesce saltanje iz 3 u 2 i obrnuto (jos bolje sa medjugasom) na toj relaciji
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Cobi

Post by Cobi »

stefanm wrote:posto je receno da je covek odradio motor, ja bih prvo pitao sta je odradjeno na motoru (posebno na glavi, bloku...)?
dopunjujem post.. darkmensale je lepo objasnio, motoru je potreban vazduh da bi radio, a posto je leptir gasa skoro uvek zatvoren tih 8-9km voznje, on nema dovoljnu kolicinu vazduha (a sigurno su mu obrtaji veci nego na leru) pa izvlaci vazduh a sa njim i deo ulja iz prostora ispod poklopca glave. bas mi je cudno da za 8-9 km skoro nigde ne taknes gas. ja bih samo podsetio na zlatno pravilo da se nizbrdo ide onom brzinom kojom se i savladava uzbrdica. takodje ne ce biti naodmet i malo cesce saltanje iz 3 u 2 i obrnuto (jos bolje sa medjugasom) na toj relaciji
nije da bas nigde ne taknem gas jeste ali i meni neke stvari nisu jasne
naime meni je pre servisa motor bio prosao sam 45000 hiljada, ali me zeznula uljna pumpa i signalna lampica pa mi zakovao.
Odradjeno je ovako,
- Radilica izvucena na 1 specijalu,
- zamenjeni lezajevi komplet,
- stavljeni novi klipovi u kompletu sa karikama /blok nije diran posta majstor kaze da je fenomenalan/
- stavljena nova uljna pumpa naravno sa zumpcanikom na razvodniku,
- izravnata glava i na njoj samo islajfovani ventili i stavljene nove /ko zna kakvog su kvaliteta/ gumice ventila jer mi je takodje majstor rekao da je i ona vrlo dobra i da ne bacam pare,

To je odradjeno i radilo je super, i pre ovog repaira motora sam isao tom relacijom posto mi je to put u selu gde mi zive roditelji ali mi nikada nije koristio gram ulja.

Kontaktirao sam majstora koji mi radio motor i kom sa naravno posteno platio koliko je i trazio, i on mi predlaze da najpre pokusamo sa nekim durgim uljem posto mi je bio sipao MOBIL 10w40, pa da onda vidimo drugu soluciju ali cisto sumnjam da je problem u ulju.

Pada mi na um da opet skinem glavu i da kad sam vec to odradio dam jos koju paru i da zamenim sve ventile, vodjice ventila i gumice ali je u svemu tome gde naci originalne delove - kvalitetne jer ako je moj problem u gumicama to smatram da je samo problem u kvalitetu istih ne u majstoru...... , mozda gresim ali opet nisam siguran :evil:

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

po meni je najveca greska ucinjena stavljanjem novih klipova u kompletu sa karikama na neobradjenom bloku. ne bih se slozio da je blok bio fenomenalan nakon predjenih 45000km. trebalo je i to odraditi ili ga bar odneti na masinsku proveru. pretpostavljam da majstor nije komparatorom proveravao stanje cilindara u bloku, vec onako odokativno, nema risa, nevide se ostecenja - fenomenalan je blok. sto se tice remonta glave, tebi je tom prilikom odradjeno gotovo kompletan remont, jedino je bila preostala zamena vodjica (pretpostavljam da su ventili bili dobri, pa im je bilo dovoljno slajfovanje) sto i nije neka skupa investicija (povecala bi ti ukupnu cenu za cirka 30 eura sa sve rukom). po meni, mislim da promenom ulja neces postici nista, a za pocetak bih ti predlozio samo zamenu gumica na ventilima (kvalitetnijim naravno),bez skidanja glave i zamene ventila i vodjica) to te nece kostati puno (oko 10 eura su kvalitetne gumice, za ruke neznam), pa ces videti rezultat
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

djape1977

Post by djape1977 »

na zalost, iz mojih dosadasnjih iskustava, nema bas toliko losih gumica da pocrkaju posle par hiljada km, vec je u pitanju luft izmedju ventila i vodjica pa stablo ventila razbije gumice munjevito.
j***** auto bez kardana

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

ja bih se slozio sa pedjom. remont se radi ili kako treba ili nikako, krpacenje obicno daje lose rezultate ili u najboljem slucaju kratkotrajno prihvatljive...
Last edited by jeronimo on Tue Oct 25, 2011 10:38 am, edited 1 time in total.
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Cobi

Post by Cobi »

Evo sad je vec vozim po ravnom i normalno ne dimi i ne trosi mi ulje - koji li mu je djavo bog bi ga znao
Jos jedno pitanje:
1. Ono tanje crevo precnika oko 7-8 milimetara sto ide pored iber laufa izlazi negde gde je sipka merac ulja pa ide na karburator kao vakum, ima li ono neku ulogu primetio sam da mi je tad bilo nesto kao vlazno moze li ono da napravi neki vakum pa da uvuce ulje tamo u karburator i da ga sagori pa da mi zato dimi tom prilikom, kako da probam da ga stopujem jednostavno da ga izvadim iz karburatora ali odakle da onda taj vazduh dovucem u karburator sto je dolazio na to crevce za vakum

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

to je mali iberlauf i ako je on ili veci iber zapusen javlja se povecana potrosnja ulja...(oba moraju biti celi i cisti-prihodni)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Cobi

Post by Cobi »

ma nisu zapuseni ni veliko crevo ni ovo malo planiram da ovo malo stopujem da probam ali neznam odakle da onda uzmmem vazduh za vakum na karburatoru sto je isao sa ovog tanjeg creva - cisto da proverim da mi vakum tu ne usisava ulje na nizbrdici......

Post Reply