Punjenje akumulatora

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

nikolabg

Punjenje akumulatora

Post by nikolabg »

Dijagnoza problema

Posle definitivno neispravnog reglera (napon punjenja bio 13.2 v), zamnejeni i regler i diodna ploca na alternatoru (nije bilo moguce naci regler za postojecu diodnu plocu).
Nakon toga napon punjenja 13.67-13.77, ali akumulator se ponovo ne puni dovoljno, ne moz' da ga ostavis 7 dana da stoji (po hladnom 3 dana) a da ga posle ne palis na kablove.
Bio kod majstora da reklamiram, ali mi kaze da je za sve lade tako i da on tu ne moze nista(zovem druga ista lada 14.16v napon)....
Garancija za akumulator otpada jer mora minimalno da bude 13.9 punjenje da bi priznali garanciju....
Ajde neki savet, jel neko resio ovakav slucaj???

bgzoka

Re: Punjenje akumulatora

Post by bgzoka »

Kod mene je napon punjenja oko 13.7V, koji opadne na 13.2 ako se ukljuce svjetla, ventilacija, CD player...

Prvi put cujem da se garancija vezuje za napon punjenja. Imas li ti negdje na garantnom listu da to pise. Ako ne pise...

dado_bl
Automobil: lada,reno,zastava

Post by dado_bl »

ja sam imao slican problem,akumulator black horse,punjenje slicno tvom, i ostavim akumulator u prodavnici,koja je i generalni zastupnik u banja luci da ga ispitaju i dosli su do zakljucka da je akumulator bio los a bio je samo 3 mjeseca star,nije bila uredu kiselina u akumulatoru

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

uvek se kupovina novog akumulatora vezuje za ispravnost instalacije i napon punjenja. cak sto vise u neki garancijama i stoji da se iste nece prihvatiti ako kupac novog akumulatora ne poseduje racun (potvrdu) o kontroli ispravnosti elektroinstalacija, sto je po meni ispravno, a preporucujem ga svakom ko je kupio nov akumulator. doduse ne proveru u ovlasceno servisu, vec obicnu proveru unimerom da li alternator dovoljno puni. ako alternator ne radi svoj posao dobro, bilo koji novi akumulator nemoze da odradi svoj posao i i de u aut otprilike za par dana do par meseci (zavisno od rada alternatora). ukoliko alternator dobro obavlja svoj deo posla, i najjeftiniji akumulatori znaju da teraju po 5-6god. sad vezano za napon punjenja, sa ukljucenim potrosacima (svetla, ventlator, grejac stakla i sl) napon punjenja ne sme da spadne ispod 13,6v, dok sa iskljucenim potrosacima on moze da ide do 13,9 v max (preko 14 v nije dobro)
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

Imao sam i ja iste probleme, ali sam ih predupredio tako što:
Pred svaku zimu stavim nove svećice,
palim , zimi, na benzin, pa tek kada se suto zagreje, prebacim na gas
Ako počne ujutru, kada je veliki minus, da mi duže vergla, tih par noći , skinem kleme na akumulatoru , da mi ne vuče badava struju, pa ujutru vratim ;)
Jedno vreme sam , čak ,imao i rezervni akumulator u gepeku ,pošto radim dosta hitne intervencije , he,he ...
http://www.palvet.webs.com/

nikolabg

Post by nikolabg »

...ma na garanciji i pise da napon punjenja ne sme da bude ispod 13.9v a iznad 14.4v...to me i kolje, vec sam jednom bio da reklamiram i otkacili me, cak mi rekli da ako ne sredim to da cu izgubiti garanciju(isto pise u garantnom listu)....
nije mi problem u vucenju struje, auto kada je iskljucen vuce oko 80mA (78 tacno), sto je nista jer za 24 sata izvuce 2A....znaci trebao bi ako je sve ispravno bez problema da stoji 20 dana bez paljenja... ALI.... pre toga mora i lepo da se napuni..... :evil:

nikolabg

Post by nikolabg »

....dodatak.....
testirao sam akumulator na poslu i stvarno, napon preko 13.9 ostvaruje struju punjenja od oko 5A, sto je i potrebno za akumulator od 56Ah, posto je preporucljivo da je struja reda velicine 10% od kapaciteta akumulatora....kada je napon manji struja ne prelazi 3.5A i zato ne moze da stigne da se napuni a i kad se napuni veoma se brzo isprazni , jer se punio sa nizim naponom...

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

Kako rešiti problem punjenja?
http://www.palvet.webs.com/

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

kontrolom punjenja i po potrebi servisiranjem alternatora ili zamenom reglera...
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Kako pravilno izmeriti tj. gde meriti, pri kom režimu rada, pri kojoj temperaturi napon dok radi motor.
Sad sam nešto merio, onako da prekontrolišem, i na leru na klemama akumulatora kad ništa ne radi je 13.7V, kad upalim oborena, duga, ventilator (zaboravih grejač stakla) padne na 13.6. Svo vreme motor je bio hladan znači stoji od juče, upalio sam ga i tako izmerio.
Koji je najveći napon koji bi mogla instalacija i akumulator da izdrže 15V? 16V?

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

kod Nissan Qashqai postoji dinamicki rezim punjenja akumulatora pa su stradavale pozicione led diodice (naknadna ugradnja) jer nisu mogle da izdrze 15V, ali je sada to reseno novim tipom led dioda koje trpe i taj napon.
Kod konvencionalnih sistema za proracun se uzima koliko se ja secam 14,4V kao normalno za max punjenja, mada tehnologija se menja i sada su te granice pocele da se pomeraju i preko 15V. Problem nastaje kod naknadne ugradnje na ovim novijim vozilima kada se ugradjuje oprema koja je predvidjena za starija vozila pa oprema ne moze da izdrzi vise od 14,4V. Takodje ni svaki akumulator ne moze da izdrzi dinamicki rezim punjenja pa mu sve preko 14,4 skracuje zivotni vek. Dolazimo do toga da ili ce se korisnici obrazovati o tehnologiji ili ce morati sve prepustati ovlastenim servisima jer bi samostalnim intervencijama zbog nepoznavanja tehnologije mogli napraviti vise stete nego koristi.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Planiram kupiti novi akumulator, ali planiram kupiti i punjač akumulatora, konkretno CTEK MXS 5.0 (http://www.beren.hr/ctek.html). Zanima me da li ovi punjači stvarno mogu malo pomoći starom akumulatoru, da ga malo "obnove"? Naime, ako mogu, onda bih kupio punjač, pa malo "obnovio" ovaj stari, koji već sam po sebi nije tako loš, dakle nije mi hitno mijenjati, a možda bi sa tom obnovom mogao još izdržati npr. dvije godine, pa tek onda da kupim novi.
E da, da izbjegnem savjete tipa, kupi novi akumulator, zajebi punjač, da odmah kažem, ako kupim novi akumulator, kupujem i punjač, jer stari akumulator planiram korisiti za nešto, pa ga moram puniti. Ali ako punjačem mogu "obnoviti" stari akumulator, onda bih odgodio kupnju novoga, jer za taj projekt, za koji mi je potreban akumulator, moram nabaviti još neke dijelove, pa tek kada sve skupim bih kupio novi akumulator za auto, a stari koristio za spomenuti projekt.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

problem starih akumulatora je uglavnom u "trosenju" elektroda, tj deo elektroda se vremenom odvaja i talozi na dno pa se samim tim smanjuje i aktivna povrsina elektroda koja utjece na ukupan kapacitet akumulatora. Dovoljno je da je ostecena samo jedna od elektroda pa da ceo akumulator ima slabiji kapacitet.
Tako da u neku veliku regeneraciju akumulatora ne verujem.
Postoji druga varijanta a to je da ako su elektrode dobre onda specijalni punjaci mogu postici vecu dubinu aktivne polarizacije elektroda pa se na taj nacin privremeno dobija bolje stanje akumulatora nego ako se akumulator konstantno puni alternatorom koji daje konstantnu struju punjenja.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

A i čini mi se da ovi Ctek nemaju dovljnu struju da pokrenu desulfatizaciju, OK su ono za punjenje i dopunjavanje.
Čuo sam od ljudi koji prave te stvarčice da su najbolji "ruski punjači" nije iz Rusije ali tako zovu šemu, kao ima sve moguće kontrole i procese a može da služi i kao starter

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Evo kupljen novi akumulator. Munja 75Ah. Stao je bez problema na predviđeno mjesto, čak nisam morao ništa prebacivati sa jedne strane na drugu, a mislio sam da ću morati malo preurediti crijeva (što ne bi bio nikakav problem, ali eto obradovalo me je što niti to nisam morao). Mislim da su se ti Munja akumulatori ugrađivali u stojke za vrijeme Juge. Nisam se puno uspio voziti sa novim akumulatorom jer mi je jutros pukla sajla kvačila, pa mi je sada auto na servisu :)
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Post Reply