Potrosnja gasa do prvog servisa
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
ivan_lakcevic
Re: Potrosnja gasa do prvog servisa
brojim dane do ugradnje
,a sad je najteze naci "servis" u crnoj gori i "MAJSTORA" koji ce da ugradi NOVO i provjereno i KVALITETNO....pa da covek i ne zali para...ali svakako moram ugraditi,pa cu vidjet dje...ali nadam se kroz mjesec-2 da ce biti plin u ladi... 
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
nesto sam cuo, a smatram da bi nam Bruyoni ili neko drugi o tome mogao vise napisati; da se pri siromasnijoj smesi plina razvija veca temperatura u motoru nego sa bogatijom smesom; tj. postavlja se interesantno pitanje koliko je potrebno ici daleko sa tom pricom o potrosnji TNG kad se s druge strane usled povecane temperature mogu pojaviti povecano trosenje motora ili neki drugi troskovi odnosno nuspojave. Smatram da je potrosnja od 10 lit zadovoljavajuca i da nije potrebno preterivati jer potrosnja zavisi i od stila voznje - tj. vozaca. Da ne spominjemo da pohaban-istrosen motor mora trositi vise TNG od motora koji je nov, tako da ako neko ima manju potrosnju - mozda mu je motor uopste u boljem stanju ! 
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Da zbog siromašne smeše nastaje pregrevanje. Jes da izgleda kontradiktorno ali tako je a dešava se zbog niske brzine plamenog fronta tj brzine izgaranja smeše pa se tako desi da smeša još izgara dok je otvoren izduvni ventil pa se plameni front prebaci u izduvne kanale u grani. Prilično je štetno pre svega za glavu iventile jer su duže izloženi uticaju toplote pa se tako dosta često dešava da "majstori" koji sebi našteluju nisku potrošnju dođu na servis sa puknutim glavama. Prilično dobra naznakada vam je smeša siromašna je usijana izduvna grana tj njena bela boja kad se ohladi.
U plin se ne razumem ali kako su mi učeniji pričali dosta zavisi od detalja u ugradnji nakon isparivača. Zavisi od užine vodova od dizni do usine, zavisi položaj gde se stavi ispust pliina u usis, pa onda od przina i pritiska vazduha u svakom vodu, venturi efekta, odvrnutosti isparivača, naštelovanost mape... svaka od tih sitnica posebno neće nešto drastično povećati/smanjiti potrošnju ali ako se napravi lep kompromis, ipak ne može sve idealno, dobije se potrošnja plina koju npr ja imam gde nisam video preko 8,5 l osim jednom kad je bila preko 9 ali to je bilo do lošeg gasa koji sam sipao što je utvrđeno punjenjem na proverenom mestu. A ako majstora mrzi da se bakće sa sitnicama i tim detljnijim podešavanjima mape onda se dobija tih 10 litara. Naglašavam da najverovatnije nisam merodavan po pitanju potrošnje za gužve jer ne živim u BG pa nemam problem sa Gazelom ali sam u BG 2-3 puta nedeljno pa me i to zna zahvatiti.
U plin se ne razumem ali kako su mi učeniji pričali dosta zavisi od detalja u ugradnji nakon isparivača. Zavisi od užine vodova od dizni do usine, zavisi položaj gde se stavi ispust pliina u usis, pa onda od przina i pritiska vazduha u svakom vodu, venturi efekta, odvrnutosti isparivača, naštelovanost mape... svaka od tih sitnica posebno neće nešto drastično povećati/smanjiti potrošnju ali ako se napravi lep kompromis, ipak ne može sve idealno, dobije se potrošnja plina koju npr ja imam gde nisam video preko 8,5 l osim jednom kad je bila preko 9 ali to je bilo do lošeg gasa koji sam sipao što je utvrđeno punjenjem na proverenom mestu. A ako majstora mrzi da se bakće sa sitnicama i tim detljnijim podešavanjima mape onda se dobija tih 10 litara. Naglašavam da najverovatnije nisam merodavan po pitanju potrošnje za gužve jer ne živim u BG pa nemam problem sa Gazelom ali sam u BG 2-3 puta nedeljno pa me i to zna zahvatiti.
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Npr. kod Landi Renzo Omegasa se može podesiti da sam prebaci, a možeš ostaviti ručno prebacivanje. Kod mene je ostavljeno ručno prebacivanje. Inače nema bojazni i kod ručnog prebacivanja, jer nestanak plina nije kao nestanak benzina da se samo ugasi, jer plin pri kraju boce počne gubiti tlak, pa onda pomalo nestaje. Prvo se primjeti kod naglih ubrzanja da ga fali, a onda se počne primjećivati i kod jednolike vožnje (ti stišćeš gas, a auto usporava, baš bude cool). To sve traje nekoliko kilometara vožnje tako da se slobodno možete igrati. Naravno kada fali plina onda dolazi do siromašne smjese, a o tome je već pisano pa se nemojte baš puno zaigratipesadinac wrote:ne znam da li su me majstori prevarili,
ali rekose,
da kod ovih novih sistema,
pri nestanku gasa,
komp automatski prebaci na benzin,
tako da bojazni nema.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Malo mi bez veze da kod sekvencijalnog postoji ručno prebacivanje, OK svi imaju dugme da možeš da isključiš/uključiš plin, ali ako neko već neće da vozi na gas onda odmah po davanju kontakta može da isključi plin na dugme i da kad mu zatreba ponovo ga na to isto dugme uključi, sa druge strane ako nekom rano prebacuje na plin lako se namesti u kompijuteru za gas viša temperatura rashladne tečnosti na kojoj će kompijuter sam da prebaci.
Što se tiče prebacivanja sa gasa na benzin i ovog usporavanja o kome Rašo priča lično to nisam iskusio a nestajalo mi je gasa kako pri 60 tako i pri 120 i ni jednom ni trzaj nisam osetio. Zaista ne znam kako kompijuter za gas očitava da je boca prazna ali mi se čini da je jedino moguće ili preko plovka ili senzora pritiska.
Što se tiče prebacivanja sa gasa na benzin i ovog usporavanja o kome Rašo priča lično to nisam iskusio a nestajalo mi je gasa kako pri 60 tako i pri 120 i ni jednom ni trzaj nisam osetio. Zaista ne znam kako kompijuter za gas očitava da je boca prazna ali mi se čini da je jedino moguće ili preko plovka ili senzora pritiska.
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Da se nadovezem,meni vec treci dan pali/gasi lampica,da je na rezervi plin,ali i dalje ide,i dalje ima plina,ne znam koliko,ali evo 167 km,sa 15 l,ocito da je bilo u rezervoaru jos plina kada sam zadnji put sipao,teram ga do kraja da vidim bas koliko jos,to sto kazete bez bojazni i panike da cu ostati bez plina i stati,ali koliko shvatam on pali rezervu na 10l
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Kod landi renza se u softveru odredi da li žiliš ručno ili automatsko prabacivanje, također se može odrediti da li želiš paliti na plin ili benzin. Znam ovo jer imam softver pa sam prčkam po njemu. Za prabacivanje na benzin kod nestanka plina se uzima tlak, dakle upiše se granični tlak i ispod toga prebacuje na benzin (opet govorim za LR, i to mislim da se uzima tlak kod injectora, a ne u boci, ali nisam siguran). Ono usporavanje možeš osjetiti samo ako ti je isključena opcija automatskog prebacivanja, u suprotnom čim tlak padne on ti prebaci na benzin pa ništa ne osjetiš, dok kod mene ne prebacuje pa mogu osjetiti.bruyoni wrote:Malo mi bez veze da kod sekvencijalnog postoji ručno prebacivanje, OK svi imaju dugme da možeš da isključiš/uključiš plin, ali ako neko već neće da vozi na gas onda odmah po davanju kontakta može da isključi plin na dugme i da kad mu zatreba ponovo ga na to isto dugme uključi, sa druge strane ako nekom rano prebacuje na plin lako se namesti u kompijuteru za gas viša temperatura rashladne tečnosti na kojoj će kompijuter sam da prebaci.
Kod mene je sve podešeno na ručno jer sam programer, pa se ježim pomisli da kompjuter razmišlja za mene
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
Danas sam se vratio sa puta i odmah do majstora da mi pritegne spojnicu da ne curi gas.
Mazali smo sapinicom na mestima svih spojeva - trenutno nige vise ne curi.
Preostaje da vozim dok ne stane (ili ce da zapisti i prebaci na benzin - kako rece majstor).
Generalno, presao sam 780 km, bitnijih razlika u voznji nema osim na malom broju obrtaja - kada krecem iz mesta moram malko jace da stisnem papucicu u odnosu na benzin...
Majstor mi je pokazao dijagram zavisnosti broja obrtaja i "jacine" smese... Generalno, gas je veoma los i ocekivano je da potrosnja bude za oko 30% veca sa ovim kvalitetom gasa. Uobicajeno je da to bude max 20% - ako je dobar gas.
Pravi ping pong. Ovi prebacuju na kvalitet gasa a ovi drugi govore kako su uredjaji i instalacija losi...
Ako je verovati Alvirovicima - kod nas gas nigde ne valja i svuda je dobar.
Mazali smo sapinicom na mestima svih spojeva - trenutno nige vise ne curi.
Preostaje da vozim dok ne stane (ili ce da zapisti i prebaci na benzin - kako rece majstor).
Generalno, presao sam 780 km, bitnijih razlika u voznji nema osim na malom broju obrtaja - kada krecem iz mesta moram malko jace da stisnem papucicu u odnosu na benzin...
Majstor mi je pokazao dijagram zavisnosti broja obrtaja i "jacine" smese... Generalno, gas je veoma los i ocekivano je da potrosnja bude za oko 30% veca sa ovim kvalitetom gasa. Uobicajeno je da to bude max 20% - ako je dobar gas.
Pravi ping pong. Ovi prebacuju na kvalitet gasa a ovi drugi govore kako su uredjaji i instalacija losi...
Ako je verovati Alvirovicima - kod nas gas nigde ne valja i svuda je dobar.
- altinjanin
Welcome home boss!!!!!!!!!
Ja sam ga danas napunio,oko 32l je stalo,a pre toga sam sipao 15l,i vozio,vozio,zadnja 3-4 dana je na rezervi,i dalje ima,ima,i ide,nisam vise hteo da ga teram do kraja,ali po nekom mom proracunu ostalo je oko 8-9 l plina.Sutra idem atest da odradim.
kod mene je 9-10.5 zavisi od godisnjeg doba i guzve 
po otvorenom od 6-7.5, zavisi od brzine kretanja.
Inache nemam razliku u voznji na gas ili benzin, ubrzava mi isto, cak mi je i majstor rekao da ako se desi tako nesto da dojem da vidi sta je jer snaga mora da ostane ista... barem sa moju lajku 1600, 16v
po otvorenom od 6-7.5, zavisi od brzine kretanja.
Inache nemam razliku u voznji na gas ili benzin, ubrzava mi isto, cak mi je i majstor rekao da ako se desi tako nesto da dojem da vidi sta je jer snaga mora da ostane ista... barem sa moju lajku 1600, 16v
- altinjanin
Nisam jos na otvorenom merio potrosnju,u novembru mozda za bec idem,pa kaad ga natankujem austrijskog gasa,da vidim bas koliko ce da izdrzi 

ukratko,citam kako se hvalite s potrosnjama plina od 8-10 litara,
ja pored lajke ima i renault lagunu 1.8,i nije sekvent plin vec klasika i mogu vam reci da trosi ko nenormalna
13 litara kombinovano,ali ide ko Sveti Ilija
isao sam ja na stelovanja plina ,svaku zimu i na proljece..ali male razlike,nikad ispod 11 litara,ni na otvorenoj cesti u 5.brzini 90 kad idem 
skup sekvent majku mu,a ovaj je bio u laguni i kad sam ju kupio,odradio sam slikanje...tj.atestiranje.nisam imao vecih zezancija do sad..jedino sto bi sekvent oborio potrosnju..al skup sport
ja pored lajke ima i renault lagunu 1.8,i nije sekvent plin vec klasika i mogu vam reci da trosi ko nenormalna
skup sekvent majku mu,a ovaj je bio u laguni i kad sam ju kupio,odradio sam slikanje...tj.atestiranje.nisam imao vecih zezancija do sad..jedino sto bi sekvent oborio potrosnju..al skup sport
- altinjanin
jeste,ali vredi..i laguna je 1.8,jbg,ide kao zmaj,ali i trosi...
moj brat vozi mazdu od 1300 ccm,16v, 91god, sa izuzetno malom kilometrazom motora (doduse nije sekvent plin) i takodje navodi da mu je potrosnja oko 12-13l plina maximalna, ali zato taj auto ide ko sumanut. na auto putu prema makedonskoj granici licno sam bio svedok kako ide 200km/h. ja sam ostao zapanjen. takodje imam druga koji vozi starog passata (karavan, mislim da je b2) od 1800ccm, i koji je 95god, i koji je prosao dosta kilometara ali takodje ide ko blesav (mislim na plin), i sa njim stalno izracunavamo potrosnju, i dosad nijednom nije prekoracio 10l/100km. (doduse nisam bio prisutan kad sipa plin)
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
I moj drug golfa 2 gti 16v obican plin ide ko metak a potrosnja ne oko 11 L plina !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)