Neravnomeran ler i cvaktanje pri davanju gasa
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Neravnomeran ler i cvaktanje pri davanju gasa
U zadnjih jedno dva meseca sam primetio da mi motor skakuce na leru(plin ili benzin) kako god da ga podesis.....pre sedam dana pocelo i neko cvaktanje pri ubrzanju i davanju gasa.... kao ck ck ck ck..rezak svuk kao da je jedan ventil pritegnut...odem kod mehanicara da skratim pricu.....1 i 4 klip kompresija 9,5. 2 i 3 klip kompresija jedva 6....predpostavka da je najverovatnije dihtung glave progoreo izmedju ova dva klipa....ne tera antifriz iz posude... po nedelji skidanje glave....Inace motor presao 102000km.
Re: Neravnomeran ler i cvaktanje pri davanju gasa
iskreno ja nemogu da shvatim pricu... auto neradi na leru i ima neko "cvaktanje", odes kod mehanicara i udaris merenje kompresije.????? nista pre toga, senzori davaci, kablovi, svecice? ali svejedno. kad skinete glavu videce se da li je u pitanju samo dihtung ili ima jos necega...po meni (na osnovu tvoje price), mislim da nevaljaju ventili na 1 i 4 cilindru, posto kazes, kao da su pritegnuti, najverovatnije izgoreli pa zbog toga i slabija kompresija, mada i na drugom i trecem klipu nije sjajna kompresija.. uostalom skidanje glave pa posle dijagnoza
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
Nema senzora-sem radilice i senz.temp...karburatorski motor... 1 i 4 klip imaju kompresíju 9,5 a 2 i 3 klip 6. Neverujem da su bas ventili na oba progoreli pre ce biti da prolazí kompresija...na leru nema skoro nikakve razlike kad se skine kabal sa svecice 2 i 3 klipa...a svecice nove i rade,kao i kablovi i sve ostalo...videcemo... Uzgred ako je fabricka kompresija 9,9 po meni je posle 102000km 9,5 sasvim ok kompresija...
he, ok... kad skinete glavu videce se pravi uzrok kvara. na ladi je fabricki "stepen kompresije" 9,9 a to nije isto sto i kompresija (pritisak u cilindrima). znaci jedno je stepen kompresije ,a sasvim drugo je kompresija - pritisak. na novoj ladi sa tim stepenom kompresije, fabricka kompresija bi trebala biti malo ispod 13 bara.
Ja sam bio ubedjen da je to isto...pa sta je to stepen kompresije? Tacno se tako zove... Pa ne trosi ni gram ulja..prekosutra skidam glavu,pa cu videti...kada sam je kupio imala je neki dodatni ugradjeni prekidac za ventilator kojí nije bio u funkciji i odmah mi je bilo sumnjivo...ko da gledam da je pregrevana...Ova seríja 11x je bas osetljiva na pregrevanja...
Inace od kada sam merio kompresiju pre neki dan presao sam vec. 300 kilometara...samo se to cvaktanje cuje pri ubrzanju mada je ne teram u nagla ubrzanja da mi ne probije u vodeni prostor ako je dihtung...ne vuce ona uopste toliko lose, samo dok je hladna teze povlaci iz nizih obrtaja
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Nisi jedini svakome se cuje to cvaktanje pri ubrzanju to je zbog loseg benizna cuju se ventili !samo se to cvaktanje cuje pri ubrzanju
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
da ne off-ujemo temu, (ako treba otvoricemo drugu) i objasniti sta je "stepen kompresije" a sta je "kompresija (pritisak u cilindrima)". uglavnom, to su dve razlicite stvari i objasnicu razliku neki drugi put i u drugoj temi. vezano za tvoj auto sada- to sto ne trosi ni gram ulja nije nista cudno, jer u principu, kompresija i potrosnja ulja nisu direktno uzrocno-posledicno povezane stvari. sto ce reci, auto moze imati extra kompresiju a da trosi ulja ko benzina i obrnuto, losa kompresija, a nema potrosnje ulja (slucaj kod tebe). najverovatnije su otisle kompresione karike a uljne (ili brisuce) su jos uvek dobre. ja se iskreno nadam da ces problem resiti kompletnim remontom glave i da ces tako resiti uzrok slabije kompresije, mada... ovo cvaktanje sto kazes, za sad zanemari, dok ne resis glavu. savetujem ti da odes kod dobrog majstora, koji ce (kada skinete i remontujete glavu) detaljno proveriti stanje cilindara, klipova i karika n tvom autu. nadam se da to nece odraditi odokativno (ne vide se risevi, dobro je sve) da ne bi posle bilo ponovnog rasklapanja motora. zahtevaj od majstora da ti kompratorom izmeri ovalnost cilindara, proveri stanje klipova i izmeri zazor (luft) izmedju klipova i zidova cilindara. pozzzz
retko odlaze karike i donji deo motora na toj kilometrazi(ako je iole imao ulja) ali gumice i sva njegova prepravka sa ubrizgavanja na karburator e to je vec druga prica... sve sreca i ventili imaju odlicnu leguru tako da poliranje zamena gumica i ravnanje(verovatno je ranije bila pregrevana) odradice posao u kompletu samo se postaraj da budu neke kvalitetnije gumice...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
kod njega je problem kompresija... potrosnje ulja nema..
Nema uopste potrosnje ulja...i ja racunam da je donji deo ok...videcemo sutra..
Uzgred nisam joj nista radio sem sto sam umesto inj. Sistem zamenio karburatorom..
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
To ti je najpametnija stvar koju si uradio , nego jesi li ostavio isto palenje ili si i njega zamenio (razvodnik komutator ...) ?
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
Stavio razvodnik i komutator i tako vozim,mada radi i modul kad idem preko njega-vozio i tako al vise trosi plina-malo je kasnije paljenje preko modula a ne moze da se šteluje,mada radi perfektno.Koga mrzi da stavlja razvodnik komotno ostavi kompjutersko paljenje..
U pitanju je bio dihtung glave,progoreo izmenju 2 i 3 klipa..