nemoj brate molim te !
pa to bi potrajalo vise od svih tema napisanih na ovom forumu
najosnovnije je znati ispitati tranzistor a ako to neko ne zna onda je sve drugo komplikovano.
Ne zameri al zaista elektronika se tesko moze nauciti za par meseci.
Ja tranzistor ispitujem na način da ga prislonim na uho i onda vrtim ono dugme gdje se mijenjaju stanice
@dragan112: kako si ga uspio otvoriti. Ja sam jednom probao i odustao. Koliko god sam strugao, nikako da popusti, onda sam probao na klasičnu silu, zabo šarafciger u jednu manju rupicu koju sam uspio napraviti i vukao, pa bar da pukne, ali ni to nije pomoglo. Na kraju sam ga bacio u smeće i od svega sam imao samo manju ranu na ruci ali unutrašnjost nisam vidio.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Vrlo jednostavno se rastavlja. Uzeo sam šaber i svuda oko metalne pločice ožuljao oko 1,5mm dubine. Za odvajanje elektronike od tela modula ipak treba malo sile , jer su ona 3 metalne cevčice malo kao pertlovana za elekroniku. Sve što sam merio unimerom svi su isti rezultati. A ona 2 integralca ipak neznam izmeriti. Uspoređivao sam rezultate 1 sa 2 inegralcem ( nožice) i svi su isti ili je neznata razlika primer na jednoj strani je 1,87Koma a na drugoj 1,88Koma. Da li to baš toliko utiče na paljenje neznam. Možda su samo problem bili oni mostići koji vežu elektroniku za modul. Probaću ovih dana da sastavim tj povežem sa žicama kao na onom sajtu koji sam link objavio. Pa javljam da li je to bio problem
Probao sam da ga precinujem, povežem ili nisam nikako uspeo sa cinovanjem. A naj novija vest je da ja ovaj novi modul koji sam kupio u novembru prošle godine CRKAO. Sada moram da kupim opet novi. Ovaj zadnji je izdržao svega 3 meseca. I opet nema varnicu na 2 i 3 svećici. Svi moduli su mi na istoj grešci crkli(3 komada ). 2 i 3 svećica. Da li i vama su bili problematični 2 i 3 ili su vam crkali 1 i 4.
Ako ti stalno rikava na isti način, možda imaš neki problem, koji se manifestira rikavanjem modula. Npr. meni je svaki modul počeo rikavati na način da mi je počeo javljati missfire na 3. cilindru. Prvi modul, koji je originalno došao sa ladom, sam sačuvao, jer nije bio potpuno riknuo, samo je davao missfire na 3. cilindru. U zadnje vrijeme ja sam sređujem plinsku instalaciju i evo već neko vrijeme vozim sa tim starim modulom bez missfirea na 3. cilindru. Očigledno je bio problem u plinskoj instalaciji, konkretno u injectoru, a ne u samom modulu. Inače promjenio sam ih cca 4 komada (modula, a ne plinskih instalacija). Naravno ako je riknuo nakon 3 mjeseca vjerojatno je i modul bio loš. Kod mene su svi novi, koje sam stavio nakon ovog originalnog, trajali otprilike jednu godinu. Ovaj originalni koristim već mjesecima, nakon što mi je godinama stajao skinut.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Pa kako da nađem nešto. Modul preko konektora dobija (1. 12+Votli na jednom kontaktu. 2. 12-Volti na drugom kontaktu 3. I po jedan signal za svaki krug paljenja.(za 1-4 cilindar i za 2-3 cilindar)). E sada kako izmeriti signal na kontaktu za 2 i 3 cilindar kada nije stalna struja. Ja osciloskop nemam. Pa mi predložite neko rešenje