Problem sa strujom u 110?

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Re: Problem sa strujom u 110?

Post by elektronicar »

nije bas sve tako, mada generalno si u pravu. Da postoje iznimke uverio sam se u razgovoru sa strucnjacima iz battery centra u Beogradu.
Naime prijatelju je za audija trebao novi akumulator, al naravno uvek cena utice na izbor. Na pitanje zasto ne bi mogao Black Horse odgovorili su nam da alternator tog audija prema specifikaciji puni jacom stujom nego sto Black Horse moze da izdrzi pa zato pregreva celije akumulatora i prerano isuse celije a samim tim i kraci vek trajanja.
Iznenadio sam se kolicinom informacija kojom raspolazu strucnjaci battery centra po pitanju i poznavanja teorije i vozila i proizvodjaca akumulatora i modela akumulatora. Nije samo napon punjenja znacajan.
Kod vozila novije generacije ugradjuju se akumulatori koji podrzavaju naglo punjenje i ta vozila mogu se prepoznati po strujnim klestima oko jedne od klema akumulatora. Kompjuter prati i stuju praznjenja i struju punjenja akumulatora i u zavisnosti od rezima voznje i stanja akumulatora upravlja reglerom novije generacije.
Npr. ako je akumulator delomicno ispraznjen a motor nema opterecenje (voznja nizbrdo) kompjuter ce pustiti znatno vecu struju punjenja nego u nekim drugim rezimima voznje. Tako npr. pri naglom dodavanju gasa (slicno stanju kick-down) kompjuter ce potpuno iskljuciti punjenje akumulatora kako bi svaki raspolozivi kilovat razvijene snage usmerio na tockove (slicno kao sto ce u takvoj situaciji iskljuciti i klimu).
Vecina majstora kod takvih dinamickih sistema punjenja akumulatora ostace zbunjena i mogu doneti pogresne odluke jer vozilo u leru ako je moze imati izmeren napon na akumulatoru samo 12,2 V ! I opet je sve ispravno jer je tu kompjuter koji upravlja reglerom i jedino test aparatom mozemo zadati kompjuteru da privremeno prestane sa upravljanjem punjenja kako bi smo na konvencionalni nacin premerili napon punjenja.
Majstori koji se prvi put susretnu sa ovakvim sistemima pogotovo se zbune jer ne znaju kako na stolu da ispitaju alternator kome na regler dolazi konektor sa vise zica nego sto su navikli.
Strucnost u nekoj oblasti ne zavrsava se zavrsetkom klasicnog skolovanja, danas svako u svojoj oblasti mora konstantno da prati naucna istrazivanja, inovacije, nove tehnologije i da se konstantno usavrsava. Znaci ucimo celog zivota i opet na kraju umremo a da u svojoj oblasti znanja ne znamo bas sve. :(

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

nekad i nije bas dobro znati sve... ;) radoznalost je ubila macku :mrgreen:
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Par informacija o novim sistemima alternatora:

Type............................................A002TJ1291 A002TJ1381.......................................LIE8
..........................................................MITSUBISHI make...................................BOSCH make
Nominal rating [V - A]...................................12 -110.............................................14 - 150

Minimum revolution under no-load
(When 13.5 V is applied) [rpm]....................Less than 1,300...................................Less than 1,200

Hot output current (When 13.5 V is
applied)[A/rpm]......................................More than 21/1,300..............................More than 30/1,500
..........................................................More than 95/2,500..............................More than 125/2,500
..........................................................More than 116/5,000.............................More than 145/5,000

Regulated output voltage [V]...........................14.1 - 14.7*....................................14.1 - 15.0

*: Adjustment range of power generation voltage variable control is 11.4 − 15.6 V.

Izvinjavam se ali ne smem da kopiram strucnu literaturu bez odobrenja, ali zato mozete nesto vise o ovim alternatorima i odgovarajucim akumulatorima procitati na internetu ako malo proguglate ...
Smem da kazem da se ti sistemi uveliko primenjuju na Nissan Juke i Nissan Qashqai vozilima sa akumulatorima po Japanskom standardu JIS, a nose oznaku 80D23L i 110D26L, prepoznatljivi su jos i po ugradjenim strujnim klestima oko minus kleme akumulatora.
S obzirom da je Nissan deo Renault-Nissan korporacije ubedjen sam da se ti sistemi pojavljuju i na nekim Renaultovim novijim modelima vozila.
Ono sto je interesantno je da nisam sreo nijedno vozilo da ima ugradjen taj sistem a da istovremeno ima i neki akumulator po EN standardu mada vizualno gore navedeni akumulatori deluju identicno kao i obicni akumulatori sa celijama, kiselinom, cepovima odozgo,... za punjace se isto definisu kao konvencionalni akumulatori, tj. nisu ni spiral ni gel, ni ... vec bas kao obicni mada je sigurno neka nova tehnologija u pitanju i samo je pitanje dana kada ce takvi akumulatori i sistemi postati svakodnevica na svim vozilima.
Najverovatnije da ovakvi sistemi nisu nepoznanica i ostalim proizvodjacima vozila i da se ti sistemi jos negde primenjuju mada meni nije poznato.
Objavicu za koji dan neku fotografiju tih akumulatora i sistema, a u medjuvremenu za one koji ne veruju da svet ide napred i da su inovacije svakodnevna pojava - preporucujem da posete najblizi Nissanov prodajni salon i da zavire malo ispod haube Juke i Qashqai vozila ili da o svemu malo porazgovaraju sa kadrovima Nissanovih servisa koji su prosli fabricku obuku.

Kod ovih sistema napomenuto je da akumulatori mogu naknadno da se zamene sa obicnim akumulatorima ali da se onda gubi funkcionalnost dinamickog punjenja.

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

.... I da se vratimo mojoj lajki ...
Bio sam kod električara. Riknuo je akumulator. Kupio sam Vartin. Blue edition 60mAh. Već kada sam ga stavio primetio sam razliku. Svetla više ne čkilje, brže greje grejač zadnjeg stakla. Motor nekako snažnije radi (ili je osećaj subjektivan).
Još jednu stvar bih da napomenem: čuo sam da ima uticaja na stanje akumulatora kada se na autu nešto vari i da treba skinuti - klemu. Nešto se prisećam, kroz maglu, rekao bih da majstor koji mi je vario auspuh baš to i ne praktikuje. Da li je to ubrzalo propadanje rahmetli Black Horse-a , ili su ovi akumulatori definitivno i potvrđeno krš, nemam pojma. Tek, ovaj ,kod mene trajao je 2g i 3m.
http://www.palvet.webs.com/

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

60 mAh
???
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

djape1977

Post by djape1977 »

teba skinuti klemu kad se nesto vari ali ne zbog akumulatora vec zbog elektronike na autu
j***** auto bez kardana

djape1977

Post by djape1977 »

bilo koju. zato sto je prilicno redovna pojava da crkne nesto od elektronike dok se vari nesto na autu.
j***** auto bez kardana

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Ovo samo vazi kada se vari sa elektroncem aparatom (elektrode stari aparati bez ispravljaca) za sve ostale ne mora jer ostali rade na jednosmernu struju !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

djape1977

Post by djape1977 »

ne i zato i ne radim ta vozila niti me zanimaju. samo znam da kad propustis struju od 40V kroz sistem koji je predvidjen za 12V nesto mora da crkne. na ladi obavezno crkne regler ako ne skinem klemu. teoretski, ako bi masu zakacio na 5cm od mesta na kojem se vari i tako da struja ne ide okolo kroz ceo auto da bi stigla do elektrode, ne bi trebalo nista da crkne ali ipak praksa pokazuje drugacije
j***** auto bez kardana

jeronimo

Post by jeronimo »

minus klema se skida kada se vari... inace je kocka sa elektronikom(moze da capne ali ne mora da znaci) da ne pricamo da ecu ima izvode koji ne podnose vise od 5,5 volti(i nije problem samo napon nego i amperaza)...
automobile novije generacije i ne mogu da rade oni koji nemaju dijagnostiku ili ne znaju da rukuju sa istom iz istog razloga je servisni sat na takvim mestima visestruko skuplji... i tako u krug...

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

Gde mi je bila pamet do sada?! Vidite kakvo je vreme, a ova kombinacija je ispala više nego uspešna. Pali na pola ključa i podnosi sve potrošače , bez problema.
http://www.palvet.webs.com/

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Evo da se i ja pohvalim sa gremlinima. Ustvari desio mi se takav kvar koji nisam viđao do sada ni na jednim kolima.
Prilikom vađenja akumulatora (uzimao ga kolega) prosuto je malo kiseline, ta kiselina je u samari padala ispod kola i nisam obraćao pažnju na to. Međutim na 11x ispod akumulatora idu kablovi ka alternatoru te je kiselina pala na kabal za punjenje i progrizla ga. Goli kabal je u vožnji dotakao metal (masu) i ugrejao se da se istopila cela izolacija kabla od alternatora do akumulatora, ali su licne ostale cele. Moje pitanje je da li obavezno menjati kabal ili mogu da ga samo izolujem izolir trakom, inače auto sad normalno radi i sa tim kablom bez izolacije.

jeronimo

Post by jeronimo »

treba ga zameniti jer je blago receno u defektnom stanju, OBASKA STO TE JE CUDO SPASLO OD TOGA DA VATROGASCI IGRAJU KOLO OKO TEBE, izvinjavam se za velika slova ali ovo je kockanje sa zivotom svih u autu kao i onih usput...

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

choksi wrote:Evo da se i ja pohvalim sa gremlinima. Ustvari desio mi se takav kvar koji nisam viđao do sada ni na jednim kolima.
Prilikom vađenja akumulatora (uzimao ga kolega) prosuto je malo kiseline, ta kiselina je u samari padala ispod kola i nisam obraćao pažnju na to. Međutim na 11x ispod akumulatora idu kablovi ka alternatoru te je kiselina pala na kabal za punjenje i progrizla ga. Goli kabal je u vožnji dotakao metal (masu) i ugrejao se da se istopila cela izolacija kabla od alternatora do akumulatora, ali su licne ostale cele. Moje pitanje je da li obavezno menjati kabal ili mogu da ga samo izolujem izolir trakom, inače auto sad normalno radi i sa tim kablom bez izolacije.
Ovako napamet ti čovjek ne može preporučiti niti jedno niti drugo, osim što je naravno sigurnije zamijeniti, ali to si znao i bez da pitaš.
Ako se odličiš za izoliranje postojećeg kabela nemoj izolirkom, nego imaš one termoizolacije što se kupuju na metar. To staviš na kabel i onda industrijskim fenom je skupiš, ona se priljepi uz kabel i izgleda kao original. Prije toga naravno dobro očistiš žicu iz kabela.
Ti se vjerojatno pitaš što je najgore što se može desiti ako nešto zajebeš. Ako pretpostavimo da izolaciju dobro odradiš, a to je stvarno lako sa termoizolacijom (po potrebi stavi dvije jednu na drugu ovisno o debljini postojeće izolacije i debljini termoizolacije), najgore je da ti se akumulator neće puniti, ili se slabije puni zbog povećanog otpora kabela. Inače hrpa ljudi misli da kada se kabelu poveća otpor da se onda više zagrijava, no to nije točno, on se manje zagrijava, ali mu je i slabija provodljivost. No međutim ako je točno da trenutno nemaš problema u radu auta (i punjenju akumulatora) za pretpostaviti je da je sam kabel u redu i da je problem samo sa izolacijom.
Dakle da je to moje, ja bih odluku bazirao na tome da li su svi oštećeni kablovi lako dostupni i da li je moguće izvesti kvalitetno izolaciju nanovo, ako bih bio uvjeren da mogu onda bih to tako napravio. Ako je mjesto teško dostupno, ili nisam siguran da mogu 100% sve izolirati kvalitetno onda bih naprosto zamijenio kablove.
Evo i link kako se popravlja izolacija http://www.youtube.com/watch?v=qzTQaGxiUnk
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Da je opasno jeste, i to veoma. Što se kupovine ili krpljenaj tiče postubio bi kao Rašo s tim što bi ako ima smisla praviti izolaciju prvo prešao slojem neke izolir trake za visoki napon poput 3M Super 33+ Možda ima koja druga ali sam ovu uzeo od električara na jednoj montaži pa mi stoji jer nemam gde da je iskoristim pošto je poprilično deblja od običnih izolir traki. A potom bi ko što rašo kaže navukao i stisao termo bužir.
Takođe je pitanje koliko si dugo tako ovzio i koliko je korozija/temperatura oštetila licne. A kako ste uspeli da prospete kiselinu, izvadio sam gomilu akumulatora raznih vrsta i nikad nisam kap prolio. Mora da ste ga poprilično treskali ili ga je kolega vadio sa odvrnutim čepovima.

Post Reply