Kugle

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Kugle

Post by bruyoni »

Kakvo vam je iskustvo sa kuglama na desetkama? Cisto da se razumemo problem nije hronican jer mi sam na mojoj za osam godina promenio samo jednu, ne secam se koju. Cini mi se da mi se desna solja cuje po malo kao i kugla pa bi je promenio kad vec skidam nosac. Onako kucka pri malim brzinama na neravnini a solja (lezaj) se cuje kako struze pri motanju. Nude mi od ruskih do FAD-a preko Mapco-a i Delphi-ja. Fad jos najskuplji, mapco najjeftiniji 500 din dok je Delphi u sredini nekih 700 din. Najradije bi delphi uzeo ali bi mi godilo ako neko vec ima iskustva.

Hvala

PS: ne ynam sta je stavljeno kad je pre 4-5 godina menjana kugla.

stefanm
Automobil: ford, lada

Re: Kugle

Post by stefanm »

fad je u toj konkurenciji najbolji....imao sam iskustva sa delphhijem, nazalost losih... moja preporuka.... FAD
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Fad !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Rale
Automobil: Samara 1.5 21083

Post by Rale »

Ja bih ti preporucio OCAP, italijanske proizvodnje, imaju ih u Gazela komercu. Ima vise od godinu dana kako sam ih zamenio na Samari i zadovoljam sam.
Ma, pusti Kadilak bolji je Ladilak!

djape1977

Post by djape1977 »

fad je djubre, jos mi ni na jednom autu ni jedan njihov deo nije trajao duze od 10.000km. u roku od mesec dana im pukne zastitna guma i kad jednom dospe voda unutra zna se sta sledi.
delphi kugle su mi na crvenoj karavanki trajale 80.000km i jos su ispravne - premestio sam ih na belu specijalku
j***** auto bez kardana

stefanm

Post by stefanm »

FAD, FAD i samo FAD... kakav delphi, prosle godine sam stavljao DELPHI i kugle i silen blokove na mom autu... nikad vise.. propale su za god dana, 15000km. FAD (kugle i spone ) su odlicnog kvaliteta... iz iskustva (ne samo mog) topla preporuka
PS kugla 80000km, i jos uvek tera.... misliiiimm, sto je mnogo, mnogo je.. necemo da se lazemo sad. :D

djape1977

Post by djape1977 »

a sta ti je tu cudno? fabricke ladine traju redovno oko 100.000
j***** auto bez kardana

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

Ja sam stavio na samaru fadove evo vec 100000 km sam presao i ok su , obe sam promenio !

stefanm

Post by stefanm »

nije mi cudno sto traju 100000km, ali fabricke he he he ... cudno mi je kad vidim vozaca lade sa otpalim prednjim tockom zbog kugli koje nisu menjane 100000km, pa mi dodje da ga puknem u glavu...
salu na stranu, evo pojasnicu sta mi je cudno... 100000km, jedan auto u proseku prodje za otprilike 3-5 god, zavisno od voznje. kugla tj njena zastitna guma je svih tih 3-5 god izlozena raznim vremenskim uticajima (sneg, blato, mraz, kisa, temperatura) i retko kad da moze izdrzati taj vremenski period. obicno propadne za otprilike 1-2 god, i onda kao sto si i rekao, udje voda i ode kugla za par meseci i onda... ispadaju tockovi....gine narod...

djape1977

Post by djape1977 »

tockovi ispadaju jer su jeftine "ruske" kugle konstruisane tako da jabucica moze da ispadne iz solje ili zato sto "majstori" ne znaju da razlikuju gornje i donje kugle.
kvalitetne kugle, ukljucujuci i fabricke, mogu da dobiju luft, da lupaju, da auto pogubi geometriju trapa pa da zdere gume ali ne mogu da ispadnu sem ako bi pogodio saht bez poklopca sa 60km/h a i onda bi pre pukla jabucica nego sto bi ispala iz solje.
dok se nisam naucio da ne kupujem kugle na bubanj potoku i meni su ispadale i to stare po mesec dana i sa po 2-3.000 predjenih kilometara
j***** auto bez kardana

Samar-Guja

Post by Samar-Guja »

Tacno tako na samari i 11x serije jabucica i kad propadne ne moze nishta da se desi jer drugacije okrenuta za razliku od ostalih lada !

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

po meni ili ruske(ali kvalitetne) ili fad(ali original)...moje fabricke evo ih 150 000 a vozene su da moze roman da se napise. na sluzbenim zamena ide cesce ali se voze kao tudje i ide fad opusteno preko 100 000 (ali opet ne kod svih, zavisi ko kako vozi)....
od proizvodjaca jedino nisam probao svag(na ladi) ostalo je sve testirano...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Pera

Post by Pera »

Ja isto nemam ama bas ni jednu lepu rec za Fadove kugle i krajeve spona.
Na staroj Samari kada sam menjao pre 7 godina,trajale su oko 2 godine,ali tada nisam mnogo vozio,da bi dve godine od tada menjao skoro na svakih godinu dve,kao sto kaze djape,pokida se zastitna guma,ispere mast,udje voda i tu je kraj veoma blizu,ja ih vise nikada ne bih kupio.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Hvala svima
Uzeo sam OCAP, deluje dosta kvalitetno, ozbiljno odrađeno pakovanje dobijeni šrafovi sa jasno čitljivom oznakom kvaliteta.
Guma dosta kvalitetna videćemo kako će se pokazati u ekspolataciji. Jasno se vidi da je napravljena iz dva dela lepo zavarena.
Fad nisam uzeo jer su mi neki ljudi potvrdili da im kvalitet gumenih delova nije za pohvalu a i da ima dosta falsifikata, Delphi mi na fotkama izgleda kao da je kugla upresovana u ležište. Ruske sam video i te to sam ja video ne ulivaju poverenje ni u ruci, loša završna obrada i guma koja imau sebi očigledno previše plastike.

Ako nekog interesuje šolja kupljena ruska, kažu nema drugih proizvođača Monroe kao pravi ali kod nas jako slabe šanse da se dovuče.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

FAD je, pretpostaljam, Fabrika Autodelova iz Gornjeg Milanovca? Moji starci imaju kuću pored Gornjeg Milanovca, pa vjerujem da bih tamo mogao naći originale. Koje sve dijelove (osim spomenutih kugli) proizvodi FAD za Ladu i da li biste preporučili kupnju tih dijelova? Nisam ni znao da oni proizvode za Ladu.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Post Reply