Motorna ulja za Nivu (euro 2)

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

kad ces sledeci put ovamo? bio sam na odmoru pa nisam u toku sa desavanjima...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

na benzinskoj me vole

Post by na benzinskoj me vole »

Nema veze, dolazit ću opet za 2 tjedna otprilike, pa da razmjenimo doživljaje i u stvarnom svijetu :xixi

A oćemo mobitele razmjeniti?
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !

jeronimo

Post by jeronimo »

ocemo... :D

matrix357
Automobil: lada njiva

Re: Motorna ulja za Nivu (euro 2)

Post by matrix357 »

dragite mladici,posto u utorak pocinjem sa sklapanjem masine imam par pitanjaca.stavit cu neko 10-40 ulje u masinu a u getribu i difove 75-90.pronasao da je filter mann 914/2.za masinu znam da su mi 4l dosta ali za getribu i difove nemam pojma koliko mi treba.budite dobri pa me prosvijetlite!glava odradena,promijenjeni svi ventili i gumice a vodilice ostale iste jer nije bilo potrebe za mijenjanjem.preporuka majstora koji je rekao da mu je bez veze da me zanje a nije potreba.do kraja tjedna ce biti u voznom stanju i vjerujem polakirana i stavljeni bull barovi :) !ako ne odem na put u cetvrtak...

jeronimo

Post by jeronimo »

5l za sve komplet....
e sad ako hoces tacno u gram koliko gde staje moras da castis pice.... ;)
inace ulje(menjacko) ide u:
glavu volana
prednji dif
reduktor
menjac
zadnji dif....
jesam li malo pomogao ili sam uneo jos vecu zabunu... :)

matrix357

Post by matrix357 »

jerkane castim s pice ako je do 15eura :D !neznam samo dali u ovoj rijeci pice postoji i č ili je c :D !da,volio bi kada bi znao koliko ulja u sta ide a ako ostane sta od 5l to cu u koljena da si ulijem :D !

jeronimo

Post by jeronimo »

sreca tvoja pa pijem kafu sa slagom i kiselu...
ali u St. Moritz-u.... :D
salim se naravno, ;) moze i u Aspenu... :mrgreen:
znaci:
menjac-1.35l
zadnji dif -1.3l
reduktor - 0.75l
prednji dif - 1.15l
glava volana - 0.215l
jesam li bio od pomoći....? :)
u praksi, auto je na dizalici ili kanalu vodoravno nivelisan i kada se zaviju donji srafovi za drenazu utaces kroz gornje dok ne procuri. ondak zavijes na 25nm...i to je to... :prvi

matrix357

Post by matrix357 »

najbolje da ja tebe castim kod sindelica ako nisi vegan ili kod trovaca u grockoj ako si vise za ribu :D !naravno da si bio od pomoci!sada jos jedino dvojim izmedu 75-90 ili 85-90.neki kazu da niva nije predvidena za polu ili cisti sintetik vec za mineral.ajde jos tu pomazi!prije prve voznje bi volio promijeniti sva ulja i podmazati sve sto se moze!

djape1977

Post by djape1977 »

za menjac 1,8 litara sae80 ili motorno 15w40. ako sipas menjacko sae80 trazi ulje bez oznake EP jer su EP ulja za menjace sa celicnim sinhronima za razliku od ladinih koji su bronzani.
praksa je pokazala da crkava 5. brzina jer se slabo podmazuje. redje ulje i vise ulja delimicno otklanja taj problem. zamena ulja u menjacu na 30.000kmi povremeno pregledaj semeringe i dihtunge da negde ne curi.
j***** auto bez kardana

matrix357

Post by matrix357 »

djape1977 wrote:za menjac 1,8 litara sae80 ili motorno 15w40. ako sipas menjacko sae80 trazi ulje bez oznake EP jer su EP ulja za menjace sa celicnim sinhronima za razliku od ladinih koji su bronzani.
praksa je pokazala da crkava 5. brzina jer se slabo podmazuje. redje ulje i vise ulja delimicno otklanja taj problem. zamena ulja u menjacu na 30.000kmi povremeno pregledaj semeringe i dihtunge da negde ne curi.
neznam dali sam te dobro razumjeo u biti koliko sam elokventan sto se tice motornih ulja.zar nije SAE oznaka viskoznosti kod motornog a ne transmisijskog ulja?ili grijesim.namjeravao sam staviti lukoilovo ulje TM 5 w80-90 pa reci kako se to uklapa.ujutro pocinju radne akcije na nivi...

jeronimo

Post by jeronimo »

ako se ima para onda bez sumnje 75w-90(sintetika) a ako je restrikcija onda 80w 90(mineralno) ja recimo u menjacu koristim 80w-90 gearbox motulov(crni kao da je star 100 godina) a u difetrencijalima 80w-90 hd(crveni). cena kod nas za 5l je oko 50 evrica ali vredi...
trnsmisija je posle 150 000(a i ostalo u fabrickom stanju)..
inace 5. kod tebe je vec manji problem ali hoce da ode ako se forsira ispod 2500 obrtaja u njoj (da ispadne)...
p.s. ako stvarno svracas kod "trovaca" javi se pa da se vidimo ja sam tamo barem 3 puta nedeljno.... ;) moze i kod sindjelica.... :) tamo sam manje ali ne puno...
inace kakav vegan čista Carnivora..... :D
p.p.s. semeringe obavezno proveri ....

matrix357

Post by matrix357 »

Namjera mi je sva ulja brzo izbaciti van iz auta,cisto ga zelim isprati jer nisam siguran da je mijenjano po ps.poslije cca 1000km sve van i onda kvaliteta.

matrix357

Post by matrix357 »

malo su me obaveze danas sje.... tako da krecem od sutra.prvo sva ulja van,pa punjenje svih mazalica,sklapanje masine i dobro pranje svega.transmision ulje od lukoila w80-90,masinsko w15-40 shell old school,filter fram i ngk svjecice.poslje dolazi polusintetika i iridium svjecice :D !

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

samo napred!
mazalice imas samo na kardanima ali moras prvo da ih skines.

djape1977

Post by djape1977 »

sae su oznake starog sistema, kao funta u tezini recimo. iz nekog razloga su se zadrzale kod oznacavanja menjackih ulja.

sipaj redje ulje u menjac, objasnio sam ti zasto. kvalitetno motorno ulje 15w40 ce sasvim dobro zavrsiti posao
j***** auto bez kardana

Locked