koga da skinem?!kardane?mazalice?napodmazivao sam se poprilicno puta u zivotu ali nisam nikada skidao mazalice.i mislim da imam i mazalice na gornjim kuglama,naknadna ugradnja.Dare wrote:samo napred!
mazalice imas samo na kardanima ali moras prvo da ih skines.
Motorna ulja za Nivu (euro 2)
Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets
- matrix357
- Automobil: lada njiva
Re: Motorna ulja za Nivu (euro 2)
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Nije SAE nikako stari sistem, to je skraćenica za Society of Automotive Engineers.djape1977 wrote:sae su oznake starog sistema, kao funta u tezini recimo. iz nekog razloga su se zadrzale kod oznacavanja menjackih ulja.
...
I 10W40 ti je gradacija po SAE samo što se SAE tu ne stavlja jer odma implicira na ulje dok kod monogradnih ide samo broj pa se za ispred svaki slučaj doda ta skraćenica.
Takođe, ne treba mešati viskoznosti motornog i menjačkog ulja jer se ispituju na različite načine.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
kadrane moras da skines da bi podmazao krstove. Drugih mazalica nema. Sve ovo sto pisem vazi za originalne delove. Moguce da imas neke krstove kod kojih je mazalica drugde, pa je prilaznamatrix357 wrote:koga da skinem?!kardane?mazalice?napodmazivao sam se poprilicno puta u zivotu ali nisam nikada skidao mazalice.i mislim da imam i mazalice na gornjim kuglama,naknadna ugradnja.Dare wrote:samo napred!
mazalice imas samo na kardanima ali moras prvo da ih skines.
- na benzinskoj me vole
Pozz
Iskustva sa transmisionim uljima u nivi:
1. Mjenjač
literatura kaže negdje između 1.7 i 1.8 litara, ruske uputa za korištenje kažu da sve gradacije idu ali ovisno o klimi, za našu klimu je
ok 85w-90, ulja sa višim udjelom sintetičkih komponenti 75w-80 isto mogu. Ali stavljati sintetiku u "traktor" iz 78. god. je vrlo upitno.
budući da je meni kućište mjenjača malo tvornički u banani pa šumi mjenjač ja stavljam aditiv ABRO za prenose. Znači stavim pola tube, drugi put ću cijelu cca 2.5 deci + dvije litre ulja. A to radim tako da skinem shifter iz kabine i fino se napravi velika rupa kroz koju vidiš sve u mjenjaču. Znači to strogo gledano previše, ali ja sam samo profitirao. Ali nemoj ići puno preko 2. litre.
Inače ulje u mjenjaču obavezno mijenjati na 30 000, ovo ti najozbiljnije savjetujem, to je najvažnija stvar na tom autu. Ako predhoni vlasnik nije pazio na to (a jasno piše u uputama za održavanje) Vjerojatnost problema sa mjenjačem je značajno uvećana.
Kod mene kad sam stavio aditiv auto više nije usporavao kad na 90 kmh pustiš gas u 5-oj...
2. difovi i reduktor točiš dok više ne možeš utočiti pa i ide nazad na rupu. Ja nakrenem auto na suprotnu stranu od čepova, da više stane.
3. Volan isto nije loše staviti ulje koje stavljaš u prenos, a pogotovo staviti aditiv da se lakše vrti. Malo je zeznuto ali se isplati.
ukupno cini mi so nešto manj od 6 litara ako prepunjavaš: Getriba 2 l + zanji dif 1.5l + cca 1.2 predjji dif +0.7 reduktor+3deci volan. .. Ako mje sjećanje služi ispravno. Puni sve koliko ide osim mjenjača 2 litre je uvrh glave..
Iskustva sa transmisionim uljima u nivi:
1. Mjenjač
literatura kaže negdje između 1.7 i 1.8 litara, ruske uputa za korištenje kažu da sve gradacije idu ali ovisno o klimi, za našu klimu je
ok 85w-90, ulja sa višim udjelom sintetičkih komponenti 75w-80 isto mogu. Ali stavljati sintetiku u "traktor" iz 78. god. je vrlo upitno.
budući da je meni kućište mjenjača malo tvornički u banani pa šumi mjenjač ja stavljam aditiv ABRO za prenose. Znači stavim pola tube, drugi put ću cijelu cca 2.5 deci + dvije litre ulja. A to radim tako da skinem shifter iz kabine i fino se napravi velika rupa kroz koju vidiš sve u mjenjaču. Znači to strogo gledano previše, ali ja sam samo profitirao. Ali nemoj ići puno preko 2. litre.
Inače ulje u mjenjaču obavezno mijenjati na 30 000, ovo ti najozbiljnije savjetujem, to je najvažnija stvar na tom autu. Ako predhoni vlasnik nije pazio na to (a jasno piše u uputama za održavanje) Vjerojatnost problema sa mjenjačem je značajno uvećana.
Kod mene kad sam stavio aditiv auto više nije usporavao kad na 90 kmh pustiš gas u 5-oj...
2. difovi i reduktor točiš dok više ne možeš utočiti pa i ide nazad na rupu. Ja nakrenem auto na suprotnu stranu od čepova, da više stane.
3. Volan isto nije loše staviti ulje koje stavljaš u prenos, a pogotovo staviti aditiv da se lakše vrti. Malo je zeznuto ali se isplati.
ukupno cini mi so nešto manj od 6 litara ako prepunjavaš: Getriba 2 l + zanji dif 1.5l + cca 1.2 predjji dif +0.7 reduktor+3deci volan. .. Ako mje sjećanje služi ispravno. Puni sve koliko ide osim mjenjača 2 litre je uvrh glave..
Ruska mashinerija by Srky the only way to fly !