moje osakaceno siroce niva

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

matrix357
Automobil: lada njiva

Re: moje osakaceno siroce niva

Post by matrix357 »

kao prvo hvala svima na savjetima...ali,postoji uvijek onaj ali jebem li ga!posto mi ostaju stari serafi majstor koji susi brusi glave mi je rekao da ga zategnem u stupnjevima jer kilaza i stupanj bas nisu uvijek u poklapanju.ako je seraf malo sjeban ili je tvornicki krivo narezan u u nekom desetom dijelu nece pokazati na kilo kljucu istu silu a stupanj uvijek ostaje stupanj.dali je to ispravno?i kao zadnje bih zamolio da se ne prepucavate na mom topicu vec da si za to otvorite novi posto vidim da to vase datira vec malo duze vrijeme.

djape1977

Post by djape1977 »

ako si u mogucnosti, kupi nove srafove za glavu motora. ima ih gde se inace prodaju delovi za generalke, ne moraju biti za ladu, samo ponesi jedan originalni za uzorak kad budes kupovao. pasuju od nekog fiata, oni koriste isti navoj, samo moras naci odgovarajucu duzinu.
j***** auto bez kardana

matrix357

Post by matrix357 »

tako ce i biti djape da ne userem bez veze dobro odradjen posao.

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Post by Milan 2107 »

ako nema u zg skokneš do banjaluke tu je možeš sastaviti
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

u principu, novi srafovi glave za ladu ne trebaju, cak ni autodata to ne preporucuje. fabricki su napravljeni odlicno i diferencijalno okaljeni tako da traju koliko i motor bez problema...
ni na jednoj sluzbenoj nije nikada kupljen set srafova a presle su jako mnogo i pre i posle obrada glave...
ne treba bacati pare, ali ako hoces to je preporucena procedura za vecinu evropskih proizvodjaca koji koriste manje kvalitene delove.
stefane, ja nisam opisao kako treba(rekao sam uopsteno) da se zategne glava, nego kako rade u vecini servisa u srbiji....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

matrix357 wrote:kao prvo hvala svima na savjetima...ali,postoji uvijek onaj ali jebem li ga!posto mi ostaju stari serafi majstor koji susi brusi glave mi je rekao da ga zategnem u stupnjevima jer kilaza i stupanj bas nisu uvijek u poklapanju.ako je seraf malo sjeban ili je tvornicki krivo narezan u u nekom desetom dijelu nece pokazati na kilo kljucu istu silu a stupanj uvijek ostaje stupanj.dali je to ispravno?i kao zadnje bih zamolio da se ne prepucavate na mom topicu vec da si za to otvorite novi posto vidim da to vase datira vec malo duze vrijeme.
matrix357, licno mislim da ovde sam sebi komplikujes posao i to previse... ostavi stare srafove, to ne strada na ladama, (ili strada izuzetno retko). kao sto nisi siguran kakvi su stari srafovi, zapitaj se kakvog su kvliteta novi.. imas svega i svacega danas da kupis, moje licno uverenje je da se tesko nalazi takav kvalitet, poput onoga sto je koristeno za prvu ugradnju. sto se tice zatezanja, da li u stepenima dali u nm, nije toliko bitna preciznost do ranga 1 stepena ili par nm, cak sam proizvodjac dozvoljava izvesna odstupanja u zatezanju, i ona idu od za ladu konkretno od 100nm do 120 nm. znaci to su granice, i sve unutar toga je "pravilno zategnuta glava" i nece biti problema..
jeronimo, kapiram te odlicno, nije problem...
pozzzz
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

stefanm wrote: na kraju mala napomena za gospodu majstore koji te savetuju na koliko "kila" da zategnes glavu.... na nijednom "moment, tj kilo" kljucu ne postoji oznaka za pritezanje u "kilima", vec u NM (njutnmetrima) i kg/cm2 (kilogram po santimetru kvadratnom). koliko kila ima kg/cm2 ili nm ili obratno(koliko kila ima nm), objasnjenje prepustam njima. pozzzzzzzz
Kg/cm2 je jedinica za pritisak, a nikako za moment. Govori ti koliko kilograma se rasporedjuje na 1 cm2 povrsine. Njutnmetar ili ti Nm je jedinica za moment sile. Po definiciji, to je proizvod intenziteta sile izrazenog u Njitnima, i duzine kraka sile izrazenog u metrima. Jos nesto, vazi i da je 9,81N=1kg ali to vazi samo na Zemlji :D Pritom, N je jedinica za silu, a kg za masu.
Tako da izgleda da si se malo pogubio u Si-sistemu.

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

svaka cast na pazljivom citanju..
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

matrix357

Post by matrix357 »

glava postavljena,motor u fazi,agregati pospajani,tekucine usute.sutra ce nadam se zapresti.vjerovatno cu morati skinuti poklopac ventila jer hidropodizaci zajebavaju,ostali su otvoreni ventili...uzgred,nisam bas siguran da se glava moze zategnuti na vise od 105nm...
imam jedno pitanjce.dali netko zna gdje bi se mogla naci nekakva sportska bregasta za ladu nivu?

djape1977

Post by djape1977 »

http://raspredval.ru/product/dc21213.phtml

posalji mail i pitaj sta ti treba, salju robu svuda
j***** auto bez kardana

matrix357

Post by matrix357 »

Nece nikako da proradi na sva 4 cilindra!nesto me ubija a neznam sta!ubacio sam sada tekucinu za čišćenje injektora pa cu vidjeti.sve je ostalo ispostivano.neznam samo dali se hidropodizaci zatezu na određenu kilazu pa me možda oni maltretiraju...

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

dotezu se i to nece moci da ti resi niko tamo...kvaka 22 je sto mogu da budu i neispravni a to ne umeju da provale(a onda se dotezu rukom na osecaj)...
ovde to zna samo par njih(prosvecenih)... ;) koji su sedeli na uralu i meditirali zadnjih sedam godina... :D
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

matrix357

Post by matrix357 »

Sad je otišla na slepi do prijatelja koji je Bog za starije lade a ovo ima da mu zanimaciju za vikend haha!ako on ne provali onda cu platiti i kurvu i ljekara mjesto samo kurve!naravno,kad sam podigao temp u sistemu razletio se ventil grijanja i vush,oblak pare u kabini haha!nekako cemo ju srediti da radi,ne bojim se toga.uzgred,kaze kolega da neki deda ima ladu zigoli kao novu za cca 500eura.prvi vlasnik.

djape1977

Post by djape1977 »

kupi i prebaci motor u nivu, da se resis bede
j***** auto bez kardana

matrix357

Post by matrix357 »

djape1977 wrote:kupi i prebaci motor u nivu, da se resis bede
u neku ruku se slazem sa tobom ali da sam htjeo tako kupio bi staru podrtinu i sredio je.ne muce me teski poslovi sa limom i zeljezom,tu sam doma ali ove finese,e tu sam tanak kao vjerujem i vecina kvazi mehanicara koji te oderu.sredit ce se i ovo,jbg,stajala je 6mj,svasta se desilo na njoj jadnoj.

Post Reply