TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Re: TNG u Ladi

Post by BokeYGTi »

s obzirom na nove okolnosti, pitanje je sledece: koja je verovatnoca da mi je otisao multiventil, i koji su simptomi kvara multiventila? kako da to proverim?

pitam ovo jer sam zvao jednog majstora, objasnio sam mu sta se desava i rekao mi je da to nije nepovratni ventil vec multiventil i da moze da mi zameni nepovrati i da ce opet isto da bude, samo ce da mi uzima pare bezveze, i da mu se javim kad istrosim plin da bi mi skinuo to. zvao sam drugog, i potvrdio mi je ono sto ste mi i vi rekli, da je nepovratni ventil u pitanju i da idem sutra da sredimo to. sad sam ja malo u cudu... :? pa bi hteo da proverim da li je zaista multiventil u pitanju, da ne bi placao dva puta i menjam nesto sto je ispravno.

dakle, kad se puni i kad se izvadi pistolj iz adaptera, curi plin. onda zatvorim dolazni vod na boci, iscuri ono sto je u cevi i posle toga vise ne curi. probao sam i srafcigerom, dok je plin bio pusten, i nije davalo rezultate, i dalje je curelo. sta dalje da probam, kako da utvrdim tacan kvar?
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Pera

Post by Pera »

Problem ti je prikljucak za punjenje i nista drugo.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Definitivno:
Pera wrote:Problem ti je prikljucak za punjenje i nista drugo.
mada najverovatnije da ti ni multiventil nije neke kvalitete.
Ja sam za crvenu samaru 1.3 za multiventil dao nesto vise od 100 eur i znam da je to najkvalitetniji multiventil koji se u tom momentu mogao naci na trzistu sa ko zna koliko sigurnosnih ventila i podsklopova u sebi. Taj multiventil koji ti imas je verovatno jedan od najjeftinijih koji se mogao naci na trzistu jer je vecia nas pri ugradnji gledala da prodje sto jeftinije i tu je onda kompromis kvaliteta. Multiventil koji sam ja imao u sebi je imao i dopunsku kuglicu u sebi koja je sprecavala naglo isticanje TNG u slucaju da zataji ta kuglica na prikljucku za punjenje.
Ono sto ti je prvi majstor hteo da kaze je sledece: ako ti ugradi samo prikljucak za punjenje postoji opasnost da pukne bakarna cev jer je verovatno sve vec korodiralo/oksidiralo, u tom slucaju naradice se malo vise a malo ce moci da naplati jer prikljucak je jeftin. Ako je vec dosta korodiralo/oksidiralo oko bakarnih cevi - onda je bolje zameniti komplet multiventil jer se uz njega ionako dobije novi prikljucak za punjenje a i lakse je sve naplatiti jer multiventil malo vise kosta pa je lakse uzeti hiljadarku ili dve nego samo za zamenu prikljucka za punjenje. Izmedju ostalog taj prvi majstor ce biti sigurniji u svoj dobro odradjeni posao i za tvoju bezbednost jer ti je ipak odradio "kompletan" posao pa si miran na duze staze. Nisam siguran ali mislim da ima novih multiventila vec od 2500 dinara pa skuplje.
Proceni sam odnos novca i onoga sto dobijas, ali smatram da je definitivno problem samo u prikljucku za punjenje.

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

hvala, opet. videcemo sutra kod majstora kako stoje stvari.

elektronicar, verovatno si u pravu da je moj multiventil jedan od jeftinijih, ali ne bih ga menjao ako ne moram, posto nesto nisam pri parama pa gledam da steknem svaki dinar. ali sad, da su mi korodirale cevi, nisam siguran, jer sam relativno skoro ugradio TNG uredjaj (pre 2 i po godine), ne verujem da tako brzo moze da propadne sve to... a multiventil radi posao dobro, da ga ne ureknem, cak mi i skala tacno pokazuje :)

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ma samo zameni priključak - deo na koji se kači pištolj.

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

choksi wrote:Ma samo zameni priključak - deo na koji se kači pištolj.
zamenjeno, sad je sve ok. 10 evra kosta to zadovoljstvo. jbg, umesto u bocu, odose na adapter :D

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Sta moze biti problem, kada evo na novom akumulatoru moja Samara ni da cuje? Pa ceo dan punio akumulator a ona bas soooopo vergla i ne reaguje? Kablovi? Svecice?

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

Kobac SPO wrote:Sta moze biti problem, kada evo na novom akumulatoru moja Samara ni da cuje? Pa ceo dan punio akumulator a ona bas soooopo vergla i ne reaguje? Kablovi? Svecice?
prvo, promasio si temu, ova je za vezana za TNG :D
a drugo, jel posle sporog verglanja upali, ili? kakva je situacija na benzin? daj jos neke detalje... ;)

Lenjin

Post by Lenjin »

Jel zna neko da mi objasni kako tacno funkcionise dodok plina u motor tj. u rasprsivac pre njega. Konkretno me interesuje elektromagnetni ventil za plin. Danas sam nesto cackao oko Lade i primetio da je sve vreme, dok je prekidac plinske instalacije u polozaju za benzin, ventil za benzin pod naponom tj. ukljucen je sto je i logicno. Medjutim ovo nije slucaj sa ventilom za plin. Kad se prekidac postavi u polozaj za plin ventil za plin dobije struju na nekih par sekundi i iskljuci se. E sad mozda je to zbog toga sto sam napajnje ventila proveravao sa iskljucenim motorm, ne znam...
Inace cela ta elektro instalacija plinskog uredjaja mi je skroz konfuzna, ventil plina je povezan sa rasprsivacem, prekidacem i ako se ne varam nekim racvanjem preko 7.5A ubodnog osiguraca sa bobinom...
Eh i ovo da pitam mada sumnjam da ce iko znati da odgovori jer kapiram da postoji milion varijanti prekidaca za plin. Naime u polozaju za plin pored cetiri zelene diode koje predpostavljam signaliziraju napunjenost boce postoji i zuta dioda koja je ukljucena samo par sekundi, neposredno nakon prebacivanja na plin, cini mi se da se u voznji ne ukljucuje. Sta ona signalizira? Desavalo mi se (mada retko) da ova dioda nekada zasvetli crveno umesto zuto a tada zelene ne svetle i ako u boci ima plina. Onda posle jedno pet minuta ona dobije standardnu zutu boju posle jos par minuta zasvetli prva zelena dioda pa onda druga i tako redom u razmacima od par minuta dok konacno ne zasvetle sve zelene. Zasto se ovo desava i sta signalizira, zna li neko? U pitanju je Landi uredjaj.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

E ovako. Ti izgleda imaš elektronac, odnosno membrana se pomera el. magnetom koji struju dobija sa bobine (odnosno kabla koji ide ka kapi).
To što si proveravao - ventil dobije struju samo na kontaktu da nadruka malo plina radi lakšeg paljenja.Kad se upali bobina daje uvek struju i ventil je uvek pod naponom.
Žuta lampica označava verovatno vožnju na plinu - a za benzin ima lampicu druge boje. Kad se upali crveno, a zelene ne svetle označava rezervu (ali zna i da zeza- kao i plovak za benzin da pokaže manje ili više u zavisnosti od nagiba vozila.

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

BokeYGTi wrote:
Kobac SPO wrote:Sta moze biti problem, kada evo na novom akumulatoru moja Samara ni da cuje? Pa ceo dan punio akumulator a ona bas soooopo vergla i ne reaguje? Kablovi? Svecice?
prvo, promasio si temu, ova je za vezana za TNG :D
a drugo, jel posle sporog verglanja upali, ili? kakva je situacija na benzin? daj jos neke detalje... ;)
Pa za TNG i jeste vezan problem. Nazalost nije upalio uopste. Menjao i drugi nov akumulator ... mrka kapa. Ja na benzin ne palim auto gotovo uopste, jer sam prosle godine, kupio novu pumpu, ocistio kod majstora karburator, sipao 15l benzina kad sam krenuo na more i posle gotovo da ga nije bilo (ispario ili je gutao dok sam malko vozio na benzinu ne znam) uglavnom je voznja na benzin meni nepovoljnija od voznje taksijem.

ono sto me cudilo najvise danas, to je, mislio sam da je akumulator prazan (iako je kupljen novembra 2011.), pa kada sam povezao kablovima na akumulatoru upaljene Corse mog druga, mogao sam da verglam do mile volje i opet nista. Vise uopste ne sumnjam u akumulator, vec u anlaser ili sta vec ne znam ni sam. Dakle kad bih vozio auto do pre par dana, palio je non stop, sada pitam ja vas znalce: Koji je to deo koji treba zagrejati da bi auto upalio? Anlaser? Rasprsivac nije, sipao sam 5l vrele vode na njega i nista.

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

vrlo moguce da je anlaser. ja sam imao tih problema pre neku godinu, isto me tako zezao, slabo verglao i jedva palio. onda sam stavio drugi i to je bila druga prica. nazalost, do jutros... da ne duzim pricu, cale jutros nije mogao da upali. samo cakne a ne vergla.

juce termostat napravio cirkus na -24, danas anlaser, sta li je sledece? poterala nas ova nedelja samo tako... izgleda da je Djape u pravu kad kaze da sranja uvek idu 3 za redom :D

djape1977

Post by djape1977 »

jbg, sta ocekujes na -24? to su ipak ekstremni uslovi.
j***** auto bez kardana

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

ma zeza me taj anlaser 3 meseca unazad (preskace, nece da uhvati, nekad zagrebe iz prve a nekad iz petog pokusaja), ali reko, ajde, pregurace zimu. kad medjutim, jutros mrtav. cakne (valjda automat), prekine struju kao da vergla, ali nista, tisina. kolega povuko caleta da upali, i kad je cale stigo na poso, ugasi i ajde da pokusa, i on radi, upali iz prve. :D jbg, kad te nece-nece te...

msenic

Post by msenic »

opet problem..
nakon stavljanja novog razvodnika (mislim da je orginalni, starije proizvodnje).. rijesio sam problem poderane membrane vakuum regulatora. I super je sve bilo. Stroboskopom nastimano paljenje. (tada se nije moglo puno u plus ici, jer se ugasi odmah).

Sada, kako je sve hladnije, ne mogu da upalim dok ne pomjerim paljenje za jedan podiok u plus (moze i skroz u plus, da se ne gasi). I tako svakih 10ak dana, jedan po jedan podiok, dok nisam dosao do zadnjeg.

Potrosnja plina je kao i ljetna 12l/100km (iako je temperatura uvijek dobro ispod nule), ne vuce bas nesto, ali dovoljno.
ne znam kakva je prije iskra bila, ali je sada zuta, i trebam bobinu promjeniti.
Da li je taj problem povezan sa potrebom da vracam u ranije paljenje (nadam se), i sta se desava u krajnjem slucaju kada je iskra zuta??

mozda je malo offtopic, ali vozim na plin tako da bi moglo proci :D

da napomenem da sam juce pokusao upaliti samaru (paljenje na plin uvijek bilo i moglo) i alnaser mi riknu..
pisao sam vec o tome u topicu alnaser ali da ponovim.
vrlo slabo vergla (kao da je aku prazan)
nakon toga se zaglavio i nastavio verglati cak i bez kljuca u bravi tako da sam morao kleme da skidam

Post Reply