Unutrasnje obloge (tapacirung) za vrata

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

deckyNS

Unutrasnje obloge (tapacirung) za vrata

Post by deckyNS »

Ova tema bi se pre svega odnosila na vlasnike onih Samara godista 89,90,91,92. Mozda ce se i neki drugi naci u celoj prici, ali ovo su godista i godine koje najcesce muce ovu muku, bar se tako pokazalo do sada...
Naime, prica je sledeca, da li vam se desavalo (ili desava) da vam se ona unutrasnja obloga (tapacirung) vrata odvoji od samih vrata, tacnije da se guma kojom je oblozena obloga (tapacirung) vrata odvoji od te plastike i izvitoperi. Licno sam imao problema sa svo 4-oro vrata, pa me zanima da li je jos neko od vas imalo isti problem i kako ga je resavalo.
Kod mene je slucaj da mi je Samara jedan od onih zadnjih u kontigentu isporuka (91/92) iz tada jos SSSR-a, koje su do SRJ putovale na brodu, pa su od stajanja po nekoliko meseci i zatvorenih prozora na njima, od jakog sunca, pocele da se odvajaju gumene obloge vrata, najcesce na gornjem delu uz sama stakla prozora. Kasnije je vremenom to preslo na donji deo i tako redom. Slikacu ih za uspomenu pa cu i pokazati.
Zanima me da li postoji neka varijanta vracanja te gume na oblogu (u vidu zagrevanja, rastezanja, navlacenja i lepljenja). Naravno uvek je izlaz auto-otpad ili dobri stari Valerij, Tolja, Nikolaj i ostala braca sa buvljaka...
Jel imao neko taj problem :?:

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Ja sam video na dve samare bas to sto pricas. Na jednoj se toliko odvojilo, do pola vrata.

Jedan je zagrejao i zalepio, to sigurno znam, ali kako ne znam, a drugi je kupio polovne sa samare iz SLO.

Nije to bas tako cest slucaj, kao sto pominjes. Desava se ali sporadicno.

Goxxy

Post by Goxxy »

Koliko znam jaaaaako, jako teško bi to bilo vratiti nazad. Pre bih preporučio kupovinu skaja sa tankim sunđerom pa oblaganje te plastične (sunđeraste) obloge skajom umesto vraćanja originala. Trajaće duže a i izgledaće mnogo lepše i skroz novije.

Ja nisam imao taj problem nikada, naprotiv. Imao sam više problema sa vitoperenjem zadnjih tapacira i problema da ih vratim tamo gde su bili nego da vraćam gumu tog tapacira.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

deckyNS

Post by deckyNS »

To vitoperenje tapacirunga je sledece sto dolazi, to znam. To sam primetio na nekoliko komada koje sam nasao. Zbog toga sama obloga (ta plastika) ne moze da pasuje lepo uz vrata nego se odvoji (najcesce bas gore kod stakla).

vigmir

Post by vigmir »

Moramo da se pomirimo sa losim kvalitetom ruske plastike i to je to.Retke su Samare sa perfektnim plasticnim delovima enterijera.Kao sto si rekao,naci neku slovenku i skinuti sa nje. :( :(

deckyNS

Post by deckyNS »

Ajde vec kad se vec sredjuje unutrasnjost, jel ima neko zadnju klupu sa naslonima za glavu u svojoj Samari? Jel se to moze naci i ugraditi u ove nase malo starije modele?

Goxxy

Post by Goxxy »

Ja sam presvukao zadnju klupu mog Sputnika u crno-belu kožu i jedino što mi je palo na pamet je da sa prednjih originalnih njenih sedšita skinem i naslone za glavu i mehanizam za naslone za glavu. Na naslonu zadnjih sedišta postoji prostor predviđen za naslone za glavu, ali nema mehanizam koji služi za stavljanje naslona. Jedino sam mogao da skinem menahizam sa prednjih i prebacim na zadnja, ali sam se iskreno toga kasno setio.

To je jedina caka - prebaciti taj mali mehanizam za obe šipke naslona glave sa prednjih na zadnja sedišta (ili nađi kompletnu polovnu zadnju klupu sa naslonima) i to je to.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

deckyNS

Post by deckyNS »

Ja se secam da sam u SU, iza pruge u onoj ulici sto vodi ka nadvoznjaku (SUboticani ce znati, ako ih ima ovde) u onom prodajnom salonu za Suzuki, Maruti i Ladu, video jednu Samaru (znaci govorim o 2002. godini otprilike) istog oblika kao ove nase, znaci ne ove koje se sada zovu Samare i koje su na sajtu VAZ-a, i na tim Samarama sam zapazio da su Rusi u tim zadnjim serijama starih Samara ugradjivali naslone za glavu na zadnjim sedistima.

Taj naslon ima svoju funkciju i ipak nije za dzabe tu, u suprotnom ne bi ga bilo ni na prednjim, i ja sam pobornik toga da ga treba imati i na zadnjim sedistima. Zato i trazim neku varijantu da to sredim...

Ta ideja sa premestanjem sa prednjih na zadnja nije losa, nisam se toga setio priznajem. Samo onda opet nabaviti novi set za prednja :?

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Na otpadu sa neke iz SLO. Bar toga ima koliko hoces. :D

vigmir

Post by vigmir »

Pazi samo da ti ne zatvori zadnju sajbu.Kad pogledas u retrovizor videces samo naslone.Mozda fabricki stavljaju manje naslone pozadi. :(

deckyNS

Post by deckyNS »

A jel stavljao (ugradjivao) neko sigurnosne pojaseve na zadnjoj klupi?

Alek

Post by Alek »

Kod mene u Samari 1996god ima fabricki ugradjene pojase na zadnu klupu

Goxxy

Post by Goxxy »

Takođe i kod mene na Sputniku iz 1991. godine. Dva na svakoj strani i treći na sredini.

deckyNS

Post by deckyNS »

Bas fabricki ugradjeni?

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Pa da ima ih, kao i samara sa zadnjim naslonima za glavu isa pocetka devedesetih.

Moj cale na 2105 iz '87.god. ima nazad fabricki stavljene pojaseve.

Post Reply