cudan zvuk

Moderators: dejo, jeronimo, na benzinskoj me vole, parkvets

matrix357
Automobil: lada njiva

Re: cudan zvuk

Post by matrix357 »

pesadinac wrote:
matrix357 wrote:postoje dvije opcije:
ili cu je srediti kako spada
ili cu je zapaliti kako spada...
bez obzira na opciju,
izabranoj opciji ce se pristupiti sa istom ozbiljnosti.
pozdravljam!
:D
bas tako!!!u oba slucaju cu biti studiozan i dosljedan :D

vladista
Automobil: Lada Niva 1.7

Post by vladista »

na benzinskoj me vole wrote:Kod lade nemoj trošiti živce i novce na zvukove i hrđu....
Uvijek će nešto ružiti, eto ja dans krećem sa parkinga, nešto vibrira, nikad čuo takav zvuk zadnjih 5 godina, auto se ugrije i nema problema...
Ne mogu se sloziti sa ovim..... Lada moze i mora kada ide da samo susti....svake vibracije,tresenja i slicne pojave nisu normalne i ne treba da ih budu (ne racunam brzine preko 125km/h kod Nive-tu mora imati malo vise buke ali ne i tresenja sto bi rekli da spadaju patike :-) )... Sto se korozije tice to je prica za sebe ali moze se i tu voditi racuna... Npr.kod mene na leru bukvalno sto bi rekli-casa vode mora da stoji na motoru bez mrdanja....ko kaze da ne moze Lada da se usteluje i da mora da trese,stuca i vibrira, taj je nikakav majstor... Nisu nju konstruktori toliko dugo konstruisali da bi tresla i vibrirala,sve to ima svoje mere i tolerancije... A sama resenja su uglavnom vrlo prosta i traze vrlo malo posvecenosti. - mada ima saljivdzija koji kazu da je Staljin konstruisao Ladu da ljudi kada dodju sa posla nemaju vremena da misle na politiku :D

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Ljudi, dajte malu pomoć.

Prilikom prvog jutarnjeg paljenja u motoru nive nešto klapara, zvecka... Čuje se do otprilike 2000 obrtaja. To tako traje minut-dva i prestaje, celog dana ništa. Normalno radi, ima snagu.... Sve ostalo OK. Čuje se negde otprilike iznad prvog cilindra. Lanac nije. Jedino što mi pada na pamet gledajući autoprospect.ru je da je možda pukla ili oslabila opruga koja drži klackalicu, pa da klackalica zvecka dok ulje ne dopre do one kugle na koju je klackalica oslonjena.
Dajte neku ideju.
U poslednje vreme baš ima zvuka pa se brinem, a i nervira me. To samo na hladan motor. Čim poradi minut-dva odmah nestaje.

Ovo traje već duže vreme ali sad kao da se pojačalo.
Jesenas sam štelovao ventile i ništa čudno nisam primetio. Naštelovani su, lanac se vidi da je stegnut ali zvuk nije nestao. Čini mi se da se blago bio primirio ali evo ga opet. Šta bi moglo biti ?

Milan 2107
Automobil: 2107 e39 525D

Post by Milan 2107 »

ja sam na rivi imao neviđenih problema sa ventilima odvrtali se nakon ~3000km dok nisam promijenio sve šarafe za štelovanje, sasvim moguće da ti se otpustio jedan ,
provjeri još nešto vidi da li je stegnut šaraf na remenici na radilici meni je to isto zveketalo jedva sam skontao šta je skroz malo se odvrnuo i kajla kako je uža od žlijeba na remenici pa je klaparalo .....
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela

Dare

Post by Dare »

remenica sigurno nije. A u gornjem delu ne znam šta još ima pokretno što bi moglo da zvecka osim klackalica. Prvo sam mislio da je lanac ali nije jer sam ga dotezao, a i ceo set razvoda sam menjao pre godinu dana i ništa se nije promenilo.

Da li ventil/klackalica/šta već tu... lupka kad je zazor ventila premali ili kada je preveliki? Meni logično da je ovo drugo. I da li može klackalica da se izvadi bez skidanja bregaste, recimo? Ovo čisto hipotetički pitam....

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Kod mene se cuju klackalice svaki put kad upalim i prestane cim se digne ulje 10-20 sekundi, stelovao sam ventile i nista, ja bi rekao da je do klackalica jer sam ih ja menjao i od tad mi se tako cuje.

Dare

Post by Dare »

Ja osim lanca i lančanika ništa na motoru nisam menjao. Sve fabričko.

Otprilike je tako kako si opisao.

Da li ima načina da se klackalica izvadi, bez skidanja bregaste? Npr da se šraf za štelovanje skroz uvrne koliko može, da li bi tada imalo mesta za izvlačenje klackalice?

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

e to nisam probao al mogu sutra da probam pa ti javim, imam komplet glavu.

sad nesto gledam i nema nesto mesta da mozes da ga izvadis, ako sraf zavrnes do kraja mozda malo zafali da ga izvuces, mozda bi i morao da napnes ventil da bi smaknuo klackalicu a tu moze da izleti osigurac od ventila i onda si u problemu, nek ti neko iskusniji nesto kaze a ja cu ipak sad da probam da izvadim klackalicu :D

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

moze da se skine, ne bas lako al malo poguras i gotovo :)

nije mi bila opruga na klackalicama tako da nju nisam imao kako da probam da smaknem al ona je u gornjoj tacki na klackalici rasecena tako da je mozes lako smaknuti
Bregastu stavis na nulu za taj ventil koji hoces da skines, zavrnes srafove za stelovanje do kraja, mozes da je skines na stranu (levo-desno), ili je gurnes prema ventilu a kad vracas samo je povuces sa srafcigerom, ja nesto ne bi tako skidao a ti kako hoces ja sam ti samo pokazao kako moze, bolje je skinuti bregastu i sve lepo proveriti ako te vec plasi sto lupa. ;)

djape1977

Post by djape1977 »

nemoj koristiti attachment za postavljanje slika vec dodaj.rs, imageshack ili neki od mnogih online file storage servera!!!!
j***** auto bez kardana

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

ok, ako smem da znam sto ne ovako a sto onako :D
ipak sam nov ovde :)

Dare

Post by Dare »

Bravo care!

Jel ovo baš od Lade motor ili nije?

Ja jedino mogu da pretpostavim da možda imam luft u ovoj kugli na koju se klackalica oslanja. Ne znam iz kog drugog razloga bi lupala (ako je ona uopšte).

Može li u situaciji sa slike i šraf da se izvadi ili ga zaklanja kućište bregaste?

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

lada 1.6
probam ovako bez opruge klackalica radi koliko hoces a zato postoji opruga koja drzi klackalicu, na ovoj glavi su klackalice isle ukrivo i otisla bregasta nacisto i takodje su malo krive na ovoj novoj sto mi je sad na autu

e za sraf cu ti kazem sutra da li moze da se izvadi al cisto sumljam posto je on dugacak
p.s. ako prestane da lupa kad izvrsis operaciju javi da skidam moju bregastu :)

lasta
Automobil: niva

Post by lasta »

Image
trebao bi promjenit
ove dvije plastike
desna je umirivač lanca i nije je problem zamjenit
a ljeva je tzv,banana španer klizač lanca
može lupat zbog jednog ili drugog
meni je tako lupkala
pa sve jače i jače
promjenim umirivač lanca i smiri se kad nakon 20000km opet
kad otvorim ventil deklo a umirivač cjeli
kupim cjeli set i krenem mjenjat kad ono banana klizač otišo
i promjenim sve i sad ima preko 100000km
bez problema
dobro provjeri te plastike
lasta

Dare

Post by Dare »

To sam ja zamenio pre godinu dana (ili malo više) i gotovo da se ništa nije promenilo. Uzgred, ovo na slici je sistem za 1,7i koji ja nemam, nego imam 1,7.
Aleko, gledaću sutra da otvorim poklopac ventila i da premerim zazore i da opipam koliko je stegnut lanac (mada ne sumnjam za sad na njega). Ne verujem da ću nešto ozbiljnije da čačkam ako ustanovim da je sve na mestu jer auto odlično ide, mirno radi, ma kao nov je motor bukvalno. Jedino me taj zvuk nervira, a ne znam još uvek od čega potiče

Post Reply