Nakon dan se ugasi, i evo vec dva-tri zadnja dana opet ugasena. I cini mi se da malo bolje radi.
Napominjem da nisam imao problema sa potrosnjom, prosjecno oko 8,5l sto je vise nego zadovoljavajuce po mojim, skromnim kriterijumima.
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
promeni ti tog majstora sto pre...ladetina wrote:Na zalost, meni je plin podesavan samo na leru i autokalibracija. dodatni problem je sto u servisu covjek koji spoji EC ocitava problem, vrti glavom i na moje pitanje "Sta se desava?" on odgovori "Ne moras ti sve znati"![]()
I onda nista ne napravi.
Nadam se da cu poslije vikenda, servisa i odlaska plinadziji imati bolje vijesti.
Pozdrav.
rascho, bez ikakve zle namere s moje strane, mislm da oko problema koji ima covek nije potrebno rasklapanje na takve sitnice, detalje, maltene na nivou atoma i milisekundi. moje je misljenje da time coveku stvaras vise nedoumica (iako si to tacno opisao i dobro poznajes problematiku) i mnogo bi jednostavnije bilo kad bi to rasklapanje izbegao i odgovoris mu kratko i jasno sta da odradi- da li dijagnostiku, da li stelovanje smese, da li nesto trece...ljudi traze odgovore tipa- odvrni plin, zavrni plin, teraj na dijagnostiku, promeni to i to i sl.. ovako...rascho wrote:Reci ti njemu šta ne znam ne moram ni platiti
Inače sada sam pročitao malo tvoje postove sa početka i uvjeren sam da si od početka imao prebogatu smjesu. Sada je možda malo bolje, ali je vjerojatno još uvijek prebogata. Naime, otežan rad na leru dok je na benzinu, trza pri laganom gasu i loše pali, a nakon odspajanja akumulatora, sve radi normalno, to su očigledni znakovi prebogate smjese.
Evo da ti malo pojasnim. Kada je smjesa prebogata na plinu, ECU smanjuje vrijeme ubrizgavanja. Npr. na mojoj ladi je vrijeme ubrizgavanja u leru 3,5ms. Ako staviš prebogatu smjesu ECU polako to vrijeme pomiče prema dolje, pa može otići i na 2,5ms (niže od toga nisam probavao, a vjerojatno može). Kada onda prebaciš na benzin ECU još uvijek pokušava raditi sa 2,5 ms a to mu je premalo benzina i onda ima poteškoća u radu. Kada odspojiš akumulator, ta vrijednost se automatski vrati na 3,5ms i motor opet radi normalno. Isto bi se desilo i da se voziš na benzinu neko vrijeme, ali je odspajanje akumulatora jeftinija varijanta.

Slažem se ja s tobom, ali ako si pročitao temu malo od početka, onda možeš vidjeti da je to problem koji se već duže vuče. U početku su savjeti bili malo općenitiji, ali kako se problem ne rješava, onda počneš davati više detalja, da uputiš čovjeka prema rješenju. Na žalost, bar prema mom iskustvu, kada ne znaš apsolutno ništa o problemu, često budeš žrtva pimplanja od plinadžije do servisera, jer svaki kaže da je do onog drugog. Šta misliš zašto se ja toliko razumijem u tu problematiku?gedora wrote:rascho, bez ikakve zle namere s moje strane, mislm da oko problema koji ima covek nije potrebno rasklapanje na takve sitnice, detalje, maltene na nivou atoma i milisekundi. moje je misljenje da time coveku stvaras vise nedoumica (iako si to tacno opisao i dobro poznajes problematiku) i mnogo bi jednostavnije bilo kad bi to rasklapanje izbegao i odgovoris mu kratko i jasno sta da odradi- da li dijagnostiku, da li stelovanje smese, da li nesto trece...ljudi traze odgovore tipa- odvrni plin, zavrni plin, teraj na dijagnostiku, promeni to i to i sl.. ovako...
Ovo me podsjeća na moju najgoru dilemu u životu. Kada stojiš i čekaš tramvaj pola sata, šta onda? Ako odeš a on baš dođe ispadneš budala, a ako i dalje čekaš pa čekaš još pola sata ispadneš budala što nisi otišao nakon prvih pola sata. Jednostavno situacija je takva da se osjećaš kao budala bez obzira šta napravio. Tako je i s majstorom, možda je ovaj kod kojeg ideš baš na rubu da riješi problem, pa još samo jednom da odeš... A ako odeš kod drugoga on počne sa istim stvarima koje je ovaj već radio, onda tek popizdiš. Ako ipak malo znaš o tematici možeš donijeti školovanu odluku, isto kao sa tramvajem s početka priče, kada bi znao koliko je blizu, lako bi se odlučio.jeronimo wrote:a ako vam neko iz nekoliko puta ne resava problem i oni najuprniji ili najneinteligentniji bi skapirali da moraju dalje