Boki78-va samara ispod kruske

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Post Reply
elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Boki78-va samara ispod kruske

Post by elektronicar »

Boki78 isprobava kvalitet patosa zicanom cetkom i brusilicom :kez

Image

... nakon nekoliko pokusaja i dalje nije uspeo da unisti patos ... :P

Image

... tragovi rdje jedva se naziru ...

Image

... ali Boki78 ne odustaje ...

Image

... nakon mukotrpnih pola sata zicana cetka se raspala (pametniji popusta :P ) i nanesena je temeljna boja:

Image

Image

Image

... usput primetili smo puknuti ogranicavac otvaranja vozacevih vrata, ali to cemo popravljati u nekoj drugoj fazi ...

Image

posle nanosenja body 950 kompresorom, to otprilike izgleda ovako:

Image

ustvari cela zanimacija je pocela zbog curenja antifriza po kabini zbog curenja na ventilu prema malom hladnjaku. S obzirom da je Boki78 plivao u antifrizu vozeci se prema meni, morali smo sve iz kabine da povadimo i operemo, a usput smo krenuli i u ovakve dodatne avanture.

Image

Image

... nekoliko dana posle pranja zbog susenja izolacije konacno smo mogli vratili izolacioni materijal na svoje mesto (ta zvucna i termo izolacija se jako tesko susi)

Image

Boki78 uspeo je negde da nabavi novi izolacioni materijal da pojacamo izolaciju pa smo ga ukrojili preko postojece izolacije kao drugi sloj:

Image

pri sklapanju nastupilo je ciscenje od lavova i tigrova koji su se zavukli u ventilacioni sistem (ustvari imam osecaj da je unutra bio ceo zoloski vrt) :mrgreen:

Image

pri svemu tome uvek u hodu smo otklanjali sitnice, nedostajala je ova gumica koja sprecava vibracije ventilatora kabine a bas ona lako ispadne i zagubi se ako se ventilator vadi ispod haube, srecom pronasli smo istu takvu u tavanu i ugradili je ...

Image

Image

naravno zamenili smo i sve neispravne sijalice :shock:

Image

... bilo je dosta zanimacije oko mehanizma pomeranja vozacevog sedista napred/nazad al problem pretpostavljamo da dolazi usled deformacije sanki kojima se sediste ucvrscuje za patos. Naime debljina izolacije je povecana pa odbija sanjke a stezanje srafovima formira luk od sanjke ali time cemo se jos zabavljatineki drugi put.

Ono sto moraju znati svi koji se upustaju u ovakvu avanturu je da se povecanjem debljine izolacije pomeraju sve rupe kojima je tepih i zavrsne lajsne bilo pricvrsceno za patos pa je jako tesko vratiti sve srafove na svoje mesto.

:evil: kocnice ne funkcionisu najbolje :evil:
peti kocioni cilindar sigurno nije ni funkcionisao otkad se mehanizam raspao :(

Image

Image

Image

Image

... nista strasno ... jos nesto metalnog novca pronasli smo po dzepovima i pokupovali novi peti kocioni cilindar, nove paknove i sitnice da sredimo sve ove nedostatke ...

... nastavak citajte u sledecem broju naseg stripa ;)

(kocnice, zupcasti kais, spaner, vodena pumpa, vodena creva kompletno, manzetna letve volana ... ma ko zna dokle ce nas voditi put kroz ovu avanturu al pretpostavljam dok god ima metalnog novca po dzepovima da zvecka ... )

dejo

Re: Boki78-va samara ispod kruske

Post by dejo »

Dobra limarija.
Fino ste odradili posao.

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Problem sa sedistima se resava lako-bolje ukrojis izolaciju (na mestu ispod "sanke" sedista iseces parce izolacije i izbacis), zbog malo vece izolacije oce da zapinju malo sedista kada se pomeraju, ali vremenom nalegne.
Inace posao dobro odradjen :prvi

Pera

Post by Pera »

Bolje je da je umesto Bodija 950 nanesena neka zastita na bazi katrana,to su one koje su crne i uvek pomalo masne,u slucaju da i ponovo procuri ili kondenzovanja vlage,mnogo bolje izdrzavaju nego Body 950,on se osusi ceo,a ono nikad nije skroz suvo.No pre svega pohvale za kolegijalnost ;)
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Dobro odrajena limarija !
Ja sam meni na samaru stavljao Mipa-u i shto kaze Pera malo je masna !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Boki78

Post by Boki78 »

Bogme ovo ispade prava avantura :) Kao sto je elektronicar rekao, pocelo je sa curkanjem slavine grejaca.Prosto neverovatno kako jedan deo od nekoliko stotina dinara moze napraviti visestruko vecu stetu.Uglavnom istina jeste, na putu ka njemu sam plivao u licnom bazenu :D Sada je vec situacija drugacija, a radovi su i dalje u toku.

Mozda slike i ne docaravaju meru koliko je rad bio temeljan.Jedno vece smo skidali enterijer i izolaciju, koja je potom dobro isprana vodom, da bi se nakon toga susila nedelju dana.Slavina i mali hladnjak su vraceni, pa je ponovo nalivena rashladna tecnost ne bi li se videlo da li ce curkati, i to je tako trajao par dana da bi se uverili da je sve ok. Potom su proveravana sva creva te sva i zamenjena :D Stavljene su i nove selne. Limarija se vidi sa slike, rdja je ociscena kako se najbolje moglo, pa su isla dva sloja osnovne pa body ... Uglavnom covek bez iskustva ne moze ni sanjati koliki je to posao dok ga jedno makar ne vidi.

Kad se samo setim da mi je proletalo korz glavu da ovo krenem sam, najezim se.Koliko toga nisam znao, ne mogu ni opisati.Sa druge strane kada bi elektronicaru vezali oci i dalje bi uspeo da uradi sve ovo bez problema, zna auto u sraf :)

Od korisnih informacija, bilo je pisanja po forumu da se azmafon vise ne proizvodi.Proizvodi se i ima ga u slobodnoj prodaji.U Beogradu se moze naci u STR Promet u Vojvode Stepe i u Termodomu. Ja sam uzeo kod ovih prvih jer su mi bili blizi.Cena je 350din po tabli. Moze se naruciti i direktno od proizvodjaca, al tu budite spremni na to da su "mnogo zauzeti"

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Sve ovo, samo bez skidanja instrument table, sam radio 2,3 puta i postane rutina posao :) - samo daj Boze da ga vise nikad ne radim.
Ja sam preko farbe stavio tu crnu masu (bitulit, katran ili vec kako se zove-ne mogu da se setim), mada mislim da je i ovako ok.

Boki, "ubio si mnogo muva jednim udarcem" :D
Cestitke Elektronicaru za obavljeni posao 8) i pitanje, da li je skup majstor? :D :)

Boki78

Post by Boki78 »

zlatko83vr wrote: Boki, "ubio si mnogo muva jednim udarcem" :D
Jeste, a bogme su se skupljale veoma dugo :)
zlatko83vr wrote: i pitanje, da li je skup majstor? :D :)
Nema para kojim bi se to moglo da plati :) Voleo bih da vidim bar jedan zvanicni/ovlasecni/... servis koji bi toliko detaljisao i dao isti kvalitet rada sa sve njihovim normama po zahvatu i ceni sata ...

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

OK, kocnice uradjene, sad koci ko prava Samara ;)

ali, ali, ...

krecemo sa zamenom zupcastog kaisa, spanera i vodene pumpe. Sve dobro osmisljeno i sad to nabrzaka da odradimo :xixi

Image

i sve bi to zaista bilo na brzinu da nije vodene pumpe da napravi problem. Vodena pumpa ne moze da se skine ako se ne skine ovaj zastitni lim, a da bi njega skinuli trebalo je prvo skinuti remenicu sa bregaste. E sad ni to nije bio problem kad se ne bi pojavio sledeci problem - smeta i brezon za ucvrscivanje spanera i sama vodena pumpa da se izvuce taj lim. Sto je najinteresantnije ne moze zastitni lim od pumpe a ne moze ni pumpa zbog zastitnog lima a ne mogu ni zajedno oboje :evil:

Image

pronadjeno je resenje da se otpusti prednji nosac motora, motor se malo podigne uz istovremeno pritiskanje na kos skoljke kako bi se stvorila visinska razlika i izvukao ovaj zastitni lim (uz okretanje lima ka slobodnom prostoru u pravcu pozarnog lima pa se malo zakosi):

Image

Image

posle se na slican nacin izvuce i vodena pumpa uz zakosavanje:

Image

sledi ciscenje:

Image

evo kako smo mi podizali motor, mada moze i na druge nacine ...

Image

konacno dolazimo i do ugradnje novih delova:

Image

sve lepo montirano :) neobicno zabrinjavanje sto kais naleze na zupcanike vodene pumpe prema unutrasnjoj ivici. Cemu li su pravili tako duboke zube na zupcaniku kad kais naleze iskljucivo na unutarnji deo ? Pregledom stare vodene pumpe vidimo identican trag naleganja kaisa. Pregledom jos jedne polovne pumpe iz tavana vidimo identican trag naleganja kaisa :(
Valjda tako mora :?
Vidi se trag naleganja kaisa po staroj pumpi na prethodnim slikama; gore.
Pri zatezanju kaisa dolazimo na ideju da bi kais trebalo (na osnovu prethodnih iskustava) biti jace zategnut, ali tu vreba opasnost ! Zatezanjem zupcastog kaisa vidno se napreze vodena pumpa i mora se biti oprezan jer pretezanjem kaisa skracuje se radni vek vodene pumpe !!! :x

Image

Sledi probna voznja i motor deluje savrseno, kocnice takodje, ali ??? Nesto struze nepravilnim ritmom ??? Menjac ? Homokineticki zglob ? Zastitni limovi prednjih kocionih diskova ? ... ? ... ???

Ma nista od toga. Remenica radilice zapinje o sus pleh ili po naski kako se kaze nekakav zastitni lim sa donje strane motora kojeg vecina Samara odavno nema.
J..o te sus pleh Bojane :x Rukom malo pokusam da pokrivim sus pleh i ponovo u probni krug.

Sad vec puno bolje ali opet se ponekad cuje. :angry
Pogledam kad ono mogu rukama da zaljuljam motor na nosacima. Nosaci motora - gumeni delovi - vremenom omeknuli i postali nefunkcionalni.
Tu dolazi nas drugar Pera sa ovog foruma i kazem mu ti vozis i idemo do prodavnice. Pera vidno zbunjen struganjem ali se opustio kad sam mu objasnio o cemu se radi.
Novi bocni nosac motora samo 1000,00 dinara.
Opet skidamo sus pleh, pa anlaser pa tek onda mozemo skinuti taj nosac motora. Mrak vec pao i stresla se vlakna i u trecoj sijalici, malo zahladnilo al ekipa sa foruma ne posustaje pa makar i bez sijalice zamenili taj nosac motora.
Montiramo nosac na menjac, montiramo anlaser, pokusamo gurnuti centralni sraf kroz gumeni deo nosaca motora al saraf nece pa nece da udje :evil:
OK, moramo naci jos jednu sijalicu i u steku nalazimo onu ogromnu od 200 W.
I opet nece.
Morali smo sve ponovo skinuti :sad:
i evo gde je lezalo iznenadjenje :

Image

ko se jednom opece ubuduce pazi, pa da ne prodjete kroz istu skolu evo vam za nauku:

Image

ko bi se setio da pogleda kroz rupu da pri izlivanju gume nije upao deo mase ? :shoot

Image

eto i to zavrsismo ...

Sad sledi testiranje nekih 150km i ako se sve pokaze dobro vracamo Samaru Bokiju78 na uzivanje. :angel
Pitate se a sta je sa vozacevim vratima, pomeranjem vozacevog sedista, bendiksom anlasera, farbanjem auta, manzetnom letve volana, ugradnjom autoradija, ugradnjom automatskog palenja svetla prema zakonu, ... ?

Ma sve cemo to odraditi, al izgleda da se nasem Boki78 procepao dzep i negde se rasuli oni metalni novcici pa cemo malo da sacekamo sa svim time. :)
Izmedju ostalog i nas fotograf se umorio slikajuci pa cete za sledeci nastavak naseg stripa malo sacekati da se svi lepo odmorimo i malo uzivamo u onome dokle smo stigli ovom avanturom ...

Citamo se u sledecem broju ... :hello

Boki78

Post by Boki78 »

elektronicar wrote:OK, kocnice uradjene, sad koci ko prava Samara ;)
:) 8) Hvala!

A za ovo ostalo, svaka cast & hvala! Mogu reci da mi je bas zao sto nisam mogao da gledam uzivo.:(

BTW za nepoverovati jedna iglica od one cetke kojom sam strugao rdju mi se ni sam ne znam na koji nacin zabila u prst na nozi.I ono copanje koje sam pripisao zulju je bilo od nje.Danas je ispala, nakon malo prelezanih 38.6+C uz pratnju kojecega :D Elem sledece struganje samo u full HTZ opremi :lol:
elektronicar wrote: J..o te sus pleh Bojane :x Rukom malo pokusam da pokrivim sus pleh i ponovo u probni krug.
E jeste.Zovne elektronicar mene i kaze upravo ovo "J..o te sus pleh Bojane " E sad bilo bi super da sam ja za zivota cuo za sus pleh.Ono jeste da sam ga vise puta skidao, i isto toliko puta vracao :kez al dzaba kad nisam cuo termin. I tako kazem ja njemu, ovo prvo sa j... sam cuo, al ovo drugo te ne razumem :lol:

Uglavnom moram da nabavim jos novih sijalica.Jednu sam ja samo pipnuo, doduse vrelu o 'ladan metal :lol: .Druga nam je pukla na oci bez vidljivog povoda, a sad i treca ode :D ...

djape1977

Post by djape1977 »

stavi jednu od ovih novih "stedljivih" sijalica u stek lampu, mnogo su manje osetljive na drmanje
j***** auto bez kardana

vazman
Automobil: Lada 111+2103

Post by vazman »

Nema šta, elektronicaru svaka cast. 8)

:prvi :prvi
Image
"Službeno vozilo": Astra - čeka da bude zamjenjena sa Vestom :)
Ponosan vlastnik:
Lada 1500 SL/2103, g. 1979, certifikat oldtimera
Lada Riva 1600/2107, g. 1985, certifikat oldtimera

Boki78

Post by Boki78 »

Vratila se lada kuci.Ide ko zmaj! Kocnice su za moje skromno iskustvo sa samarom potpuno drugacije.Pre su bile mnogo tvrdje.Sada su mekane, sa mnogo lepom modulacijom. Onaj azmafon ju je utisao, pa ne mogu da prepoznam auto, jedva i automat zmigavaca cujem :lol:

8)

dejo

Post by dejo »

Vidis kako Samara propjeva kad dođe u ruke pravog majstora.

Boki78

Post by Boki78 »

Istina.E bogme sad cemo svaki feler da joj smlatimo, jedan po jedan :D

Post Reply