Generalka

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Dimce
Automobil: Lada Samara

Post by Dimce »

Pero tebe taj auto bas izasao dosta valjda neces imati nista da cackas kad sredis ovo sada
Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.

Pera

Post by Pera »

Bolje u startu vise,nego posle po malo,u sustini mogao je jos ovako da se vozi,ali nema snage koliko bi trebalo da ima,a i kad aktiviram klimu,tek tada ne bi imao,ovo je najbezbolnije resenje.

Inace uzecu Valeo set,kosta manje nego Ruen,a kazu da je neuporedivo bolji,ovaj Ruen sto sada dolazi kazu ne uzimaj ni za zivu glavu,nista ne valja.

I ja se konacno nadam da necu imati vise sta,da zavrsim motor,aktiviram klimu,montiram ove podizace i centralnu sto sam uzeo i to ce valjda biti to :mrgreen:

Gile_NBGD

Post by Gile_NBGD »

Pero raspitaj se ti malo bolje za cene seta kvacila...Valeo je stvarno jedan od najboljih,ali nije uopste tako jeftin.Tako da bi bilo dobro da obratis paznju da ne kupis nesto sto samo pise Valeo....

Pera

Post by Pera »

Ko ce ga znati,kazu mi da je to koreanski Valeo,u svakom slucaju bolji je sigurno od Ruen-a,pa sad ako ode sta da mu radim :?

Pera

Post by Pera »

Da kazem da sam danas odneo motor na obradu,radice hilznovanje,obradu radilice i glave.Izgleda da je motor pre imao neku havariju,jel je radilica vec bila radjena,tako da ce sad morati na drugu specijalu :roll:
Uzeo sam Kolbenschmidt klipove i karike,cena 15400,ali se nadam da ce vredeti.
Danas sam gledao ovo Valeo kvacilo sto sam uzeo,i stvarno izgleda kvalitetno.Kod lamele mi je cudno,sto umesto jedne od onih pet ili sest opruga,na svakom mestu ima jednu vecu,a unutar nje i jednu manju oprugu,nemam ideju zbog cega...
Kazu da je u ponedeljak gotov.

samara1500

Post by samara1500 »

Verovatno jedna opruga prva ulazi u zahvat, a malo kasnije i druga da spreči veća ugaona pomeranja. Nego, gde na kraju ti uze tu Valeo lamelu? Baš me zanima kako to izgleda, a treba i ja da je menjam uskoro na svojoj Samari...
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

Gile_NBGD

Post by Gile_NBGD »

Koreanski Valeo?E,svasta...Francuzi ili su skroz pukli,pa prave delove za sve tipove automobila ili se to neki Kinezi(pirati) sluze dobrim brendom....

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Re: Generalka

Post by BokeYGTi »

cisto informativno, koliko bi kostao jedan generalni remont samarinog 1.3 motora? mozda bi odradio to u skorije vreme, pa da znam sta me ocekuje...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

komplet remont glave - kvalitetniji ventili, vodjice, gumice, ravnanje glave, slajfovanje siceva ventila ~ 150eur
hilznovanje bloka 75 eur
ostali delovi oko 125-150 eur
ma racunaj ako su ti klipovi dobri - generalka motora minimum 300 eur
a ako moras da razbusujes blok na specijalu onda menjas i klipove pa sad zavisi za kojeg proizvodjaca se odlucis, al onda za generalku racunaj oko 500 eur

Boki78

Post by Boki78 »

elektronicar wrote:al onda za generalku racunaj oko 500 eur
To bi nam bio jedan od nacina da udvostrucimo vrednost automobila :lol:

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

nazalost, bez obzira sta uradio na autu to vrlo malo utice na promenu njegove vrednosti
prvu samaru koju sam kupio za delove po ceni od 100 eur dobio sam sa navodno sveze generalno remontovanim motorom i secam se da je lik govorio da je ulozio oko 500 eur za generalku; dobio sam i 3 alu felne ... nazalost auto mu je vrlo brzo ostao nekoristen i zarastao u travu, tako da u momentu kad sam ga ja kupovao vec je proslo vise od godinu dana lezanja u travi a samo par stotina km posle generalke i sto je najinteresantnije nisam mu ja ubijao cenu vozila, doveo me lik koji je dogovorio vrednost vozila za 100 eur. Ja sam jednostavno isplatio i odslepao vozilo.
Posle sam na neverovatan nacin i ja ostao bez tog motora al to je sad vec druga prica ;)

Boki78

Post by Boki78 »

elektronicar wrote:nazalost, bez obzira sta uradio na autu to vrlo malo utice na promenu njegove vrednosti
Slazem se.Ono sam napisao u saljivom tonu, motivisan onim zlobnom salom o udvostrucivanju vrednosti juga nakon sipanja goriva do punog rezervoara :D

Ne znam koliko postoje isplative investicije u stare lade koje bi im mogle osetnije dici trzisnu vrednost.Ali ne bi trebalo zapustati auto, pogotovu u smislu tehnicke ispravnosti. Malo ko od nas, ili ajd da to kazem pouzdano samo u svoje ime, bi mogao izdrzati teret odrzavanja novog vozila bez vece teskobe.

Pera

Post by Pera »

Ja bih gore navedeno ipak malo korigovao.
Pod obavezno:
kompletan remont glave,u Mr-u je kostao 55 e,ventili kompletni su bili oko 25 e,vodjice mislim oko 1200 din,gumice 400 din.Bregasta se premeri,ako je dobra nema potrebe da se menja.Tako radjena glava je na kraju zavrsila kod naseg elektronicara i kolko znam i dalje radi dobro,tako da mislim da je 150 e ulaganje u glavu malo preterano.
Blok,ja sam mislio da je hilznovanje bolje,ali iz svog iskustva i jos nekih vidim da je to operacija velikog rizika,bolje je ako se moze izbusiti na prvu ili drugu specijalu,busenje je prilicno jeftinije od hilznovanja,ako se secem dobro negde oko 30 - 40 e.
Obrada radilice,tu je negde oko 50 e ako me secanje dobro sluzi,plus lezajevi radilice,koji kostaju negde oko 20 e.
Klipovi Druzbini garnitura su oko 6000 din,i prilicno su kvalitetni.
Tu treba dodati zaptivace (oko 1700 din),koji semering,ulje,filteri ( jos oko 2500),zupcasti kais oko 600 din.
E sad idu stavke koje mogu prilicno da povecaju cenu operacije,ali ako su dobre ja ih ne bi menjao:
Uljna pumpa,kosta oko 3500,ako ima dobar pritisak ulja i kada se pali hladan lampica ne gori jedno vreme,smatram da je ispravna,tako da kada sam radio generalnu na prvoj Samari nisam je menjao i do dan danas je radio sa njom
Set kvacila,nema sta mnogo da se prica,ako je dobar teraj dalje
Pumpa za vodu,opet ako je dobra ne menjaj nista.
Spaner zupcastog kaisa,ako ne zuji ne menjaj.

Ako mene pitas za misljenje,podrazumeva se da ces voziti auto jos koju godinu,skini multimedijalno uputstvo,zasuci sam rukave i odradi generalnu sam,nije neka mudrost i tu ces jos ustedeti bar 150 e.Tako sam radio generalnu na prvoj Samari i ispalo je odlicno,nikada pre nisam radio tako nesto,uputstvo,pratis korak po korak i nema sta da pogresis,ako nesto zapne pomoci ce ti neko za toliko.
Kad podvucem crtu,bolje sam prosao sa tom prvom generalnom,jer nikakvih problema nisam imao i mnogo manje sam ulozio,dok sam za ovu drugu puko skroz,te ne valja jedno,te drugo,a ulozio sam tri puta vise para.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Pera wrote:
Ako mene pitas za misljenje,podrazumeva se da ces voziti auto jos koju godinu,skini multimedijalno uputstvo,zasuci sam rukave i odradi generalnu sam,nije neka mudrost i tu ces jos ustedeti bar 150 e.Tako sam radio generalnu na prvoj Samari i ispalo je odlicno,nikada pre nisam radio tako nesto,uputstvo,pratis korak po korak i nema sta da pogresis,ako nesto zapne pomoci ce ti neko za toliko.
Da ovo moze ako taj neko zna sta radi i ako ima sav potreban alat!

Pera

Post by Pera »

Nije velika pamet to sam uraditi,treba imati malo smisla,a od alata treba kilo kljuc i steznik za uvlacenje klipova u blok,verujem da bi se snasao da to pozajmi od nekoga.
Ima lepo multimedijalno uputstvo,gde je svaki korak u radi prikazan slikom,ne vidim sta bi mogao da zeznes ako imas imalo smisla.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Post Reply