Generalka
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
Re: Generalka
diskutabilno je samo dal sam da radi zbog ustede tih 150 eur - onda ima slobodnog vremena (nezaposlen, student), ili vise novaca moze zaraditi istovremeno radeci svoj neki posao a generalku da prepusti nekome ko se malo bolje u to razume (zavisi sta covek ima - pare ili vremena)
Pera wrote:Nije velika pamet to sam uraditi,treba imati malo smisla,a od alata treba kilo kljuc i steznik za uvlacenje klipova u blok,verujem da bi se snasao da to pozajmi od nekoga.
Ima lepo multimedijalno uputstvo,gde je svaki korak u radi prikazan slikom,ne vidim sta bi mogao da zeznes ako imas imalo smisla.
Lako je rasklopiti i sklopiti trebas imati malo znanja oko merenja i utvrdjivanja sta je ispravno a sta ne,a od alata tu su i mikrometar za unutrasnje mere,za spoljasnje,sabijaci opruga ventila,komparater...
pero lako je to za nekoga ko je to naucio ili vec radio , ali ovako kao sto ti rece- nece bas lako ici. pa veliki broj ljudi cita i gleda slike kako uzubiti razvodnik, pa nemoze to odraditi samostalno. kad je zavrsena masinska obrada- treba znati, sta gde ide, treba znati oznake, treba znati dosta toga- najmanji je problem steznik za karike (napravi se od lima za 5 min... usteda od 150 evra??????? a sta ce pomisliti onaj koji sam sklapa motor, a nema znanja i iskustva vec to radi prateci knjige i uputstva, kad se nece okretati radilica posle montiranja i i zatezanja klipnjaca za istu?? pomislice - bolje da sam dao pare majstoru, nego da sad lupam glavu, ko zna gde sam zajebao.. i jos milion sitnih trikova ima, koji se nemogu nauciti iz literature, vec iz prakse. malo si previse uprostio taj posao, tako da svim onima koji to nisu radili ili vec naucili kako se radi- platite majstoru da to odradi. pozzz
-
Boki78
Pa i to ne valja, jer onda niko novi nece nista naucitigedora wrote:tako da svim onima koji to nisu radili ili vec naucili kako se radi- platite majstoru da to odradi. pozzz
Ovako,smatram da ako imas kvalitetnu masinsku radionicu,da ti ne treba ni komparater ni mikrometar.Prvi put sam radio generalnu i bez jednog,i bez drugog,Odneses blok,radilicu i ljudi lepo premere i kazu ti koje su opcije.
Ja opet naglasavam,treba imati malo smisla i osnovnog znanja,ostalo ce se sve videti iz uputstva,ipak je to Samara,a ne svemirski brod,a vidjao sam sta mogu da urade razno-rani majstori,tako da nema pravila.
Nista nisam uprostio,nije to sveto pismo,ne zuris nigde i ne radis na normu,radis svoj auto.Sve se moze ispratiti,ako nesto zaskripi pomogao bi neko sigurno,ja sam prvi put radio sam i mogu samo reci da ako se sve isprati po ps-u,tesko da moze da se napravi neka greska.
Uostalom,ako vec mislis/misli da nisi sposoban da to uradis sam,ja bih razmislio o zameni Samare za neku noviju Samaru.Pogotovo ako limarija jos nije sjajna,enterijer,gume,trapovi...
Za 800 e vec mozes naci jako dobru,a tebe bi generalna sa radom majstora kostala sigurno 500 e,a cisto sumnjam da je sve ostalo cakum-pakum,razmisli i o tome.
Ja opet naglasavam,treba imati malo smisla i osnovnog znanja,ostalo ce se sve videti iz uputstva,ipak je to Samara,a ne svemirski brod,a vidjao sam sta mogu da urade razno-rani majstori,tako da nema pravila.
Nista nisam uprostio,nije to sveto pismo,ne zuris nigde i ne radis na normu,radis svoj auto.Sve se moze ispratiti,ako nesto zaskripi pomogao bi neko sigurno,ja sam prvi put radio sam i mogu samo reci da ako se sve isprati po ps-u,tesko da moze da se napravi neka greska.
Uostalom,ako vec mislis/misli da nisi sposoban da to uradis sam,ja bih razmislio o zameni Samare za neku noviju Samaru.Pogotovo ako limarija jos nije sjajna,enterijer,gume,trapovi...
Za 800 e vec mozes naci jako dobru,a tebe bi generalna sa radom majstora kostala sigurno 500 e,a cisto sumnjam da je sve ostalo cakum-pakum,razmisli i o tome.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
ja se necu dalje upustati u polemiku da ne ispadne da trosim tastaturu... pero, lako je to onome ko je gledao kako se radi, nekome ko je to radio u prisustvu (i instrukcije) iskusnijeg, i nekome kome je to stalan posao.... ali da ne duzim, nemoze se to uz pomoc uputstva... razmisli malo, to otprilike dodje kao kad citas uputstvo i sednes da vozis auto (znas sve- rucna, kvacilo, gas menjac, kocnica-) ali nisi nikad radio pre pa nastaju problemi, ali je zato tu instruktor..kazu ti majstori opcije- klipovi standard, hilznovan blok, lezajevi radilice prva specijala- i .. sta dalje? da ne nabrajam- treba znati dosta stvari- od toga, kako odvrnuti zapekli sraf bez kidanja, preko toga kako pravilno postaviti kariku,kako idu oznake, kako pravilno okrenuti klip,kako pravilno podmazivati pri sklapanju, pa do toga kako - evo recicu primer, podignuti pritisak ulja na full sredjenom ladinom motoru (na primer od lade 2107), a ne startovati motor uopste pre toga.... svako dobro .. pozzzzzzPera wrote:Ovako,smatram da ako imas kvalitetnu masinsku radionicu,da ti ne treba ni komparater ni mikrometar.Prvi put sam radio generalnu i bez jednog,i bez drugog,Odneses blok,radilicu i ljudi lepo premere i kazu ti koje su opcije.
Necu ni ja trositi tastaturu,nisam gledao od iskusnijeg nista,nije mi to stalan posao,uradio sam to prvi put i ispalo je odlicno,cak sam nesto i naucio,i nista losije nisam uradio ni od jednog majstora,bilo pravog majstora ili "majstora" 
svaka tebi cast pero na hrabrosti.ja se ne usudjujem da prckam oko motora.evo neki dan sam imao havariju na staroj samari...prokuvala i pomesala antifriz i ulje.tarifa 40e kod majstora za skidanje glave, a kad sam ga pitao koliko bi kostalo da se jos zamene karike, kaze to je 150e...da sam video kako se to radi mozda bi probao sam da odradim ali opet treba imati i alat...
Samara 4ever
Jbg,hrabrost se rodila iz nedostatka finansija...
.... Tako da se ,opet, vraćamo na ovo što je Elektroničar rekao ....elektronicar wrote:diskutabilno je samo dal sam da radi zbog ustede tih 150 eur - onda ima slobodnog vremena (nezaposlen, student), ili vise novaca moze zaraditi istovremeno radeci svoj neki posao a generalku da prepusti nekome ko se malo bolje u to razume (zavisi sta covek ima - pare ili vremena)
http://www.palvet.webs.com/
-
Boki78
Malo da se digne tema iz mrtvih, posto ne znam u sta pametnije da smestim pitanje.
Cesto se pominje duvkanje na otvoru sipke meraca nivoa ulja. Skoro sam to gledao i duvka, ali ni u jednoj fazi zagrevanja motora se ne vidi nikakav dim vec se bezbojan gas oseca pod prstima. Da li je to to duvkanje o kome se prica ili se pak misli na duvkanje dima? Auto ne trosi ulje, zapravo malo me brine koliko ne trosi jer na 10000km nisam dosuo ni gram ulja a jedva da se nesto malo pomerio nivo na sipci. Vodu takodje nisam primetio trosi znacajno. Sa vremena na vreme dospem skroz ograniceno. Majoneza na cepu nema ni u naznakama.
Cesto se pominje duvkanje na otvoru sipke meraca nivoa ulja. Skoro sam to gledao i duvka, ali ni u jednoj fazi zagrevanja motora se ne vidi nikakav dim vec se bezbojan gas oseca pod prstima. Da li je to to duvkanje o kome se prica ili se pak misli na duvkanje dima? Auto ne trosi ulje, zapravo malo me brine koliko ne trosi jer na 10000km nisam dosuo ni gram ulja a jedva da se nesto malo pomerio nivo na sipci. Vodu takodje nisam primetio trosi znacajno. Sa vremena na vreme dospem skroz ograniceno. Majoneza na cepu nema ni u naznakama.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
To što duva na tom otvoru isti taj gas duva i na iberlaufu. Ako je tako kao što kažeš, onda vrati iberlauf u filter i uživaj.
-
Boki78
Iberlauf nisam ni skidao sa filtera. Meni je nekako logicno bilo da posto crevo iz bloka ide u poklopac dekla ventila, pa odatle u filter to ima neku svrhu tj. da nesto treba da tim crevima ide (duva .. ). Sa druge strane nisam bas ni siguran da cela ta skalamerija ne sluzi nekom izjednacavanju pristiska (ili cemu vec) pa rekoh da mi neko iskusniji odagna sumnje i malo podeli znanja 
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
ja mislim da je tebi motor odlican. samo benzin (ili plin, ne znam na sta vozis), i vatra po gasu. ne daj da se ulenji pa da pocne da trosi ulje 
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
-
Boki78
Skupa ta logorska vatrica
U subotu sam nalio 10l benzina. Od tada presao 130km i kazaljka opet u istom polozaju kao pre. Uglavnom mesana gradska voznja, tj hard core centar (aka slavija, bulevar, dorcol ... ) ali i sa povoljnijim trasama tipa auto put, novosadski, novi most preko ade, j. gagarina.