Problem nakon ugradnje TNG
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Re: Problem nakon ugradnje TNG
Evo mene opet. Nakon sto sam promijenio skoro sve dijelove, kao sto vec znate, auto se primirio i radio normalno. U zadnjih par dana imam problem sa paljenjem. U stvari, prilikom paljenja vergla dugo. Uglavnom 3-5 sekundi pa onda sastavi i onda opet radi, uglavnom bez problema. Sta moze biti uzrok losem paljenju, svjecice su nove ngk, iz servisa. Mozda kablovi?
kablovi-ne bi trebalo da su uzrok tome. proveri zazor na svecicama (posto si stavio novei najverovatnije nisi podesavao zazor na njima) i podesi ga ako nije dobar. od zazora svecice direktno zavisi koliko brzo ce se smesa paliti. varnica na svecici se prenosi eksponencijalnom brzinom, pa nije isto kada varnica "putuje" 0,6mm ili recimo 1 mm. pozzz
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Pretpostavljam da pališ na benzin. Također je moguće da loša smjesa na plinu otežava paljenje na benzin. Meni je bilo, npr. da kada rikne map senzor na plinskom railu, jedva pali na benzin, jer onda na plinu smjesa bude debelo prebogata. Dakle opet probaj foru sa odspajanjem akumulatora prije jutarnjeg paljenja. Ako nakon odspajanja akumulatora uapli bez problem, znači da je do plina, a ako i onda neće, onda ćemo početi dijagnosticirati ostale dijelove.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Raso,
upravo to, resetovao ECU i pali bez greske. Sta mi je sad ciniti?
upravo to, resetovao ECU i pali bez greske. Sta mi je sad ciniti?
-
rascho
Ovako na pamet, s obzirom da nemaš problema u vožnji na plin (nisi se žalio pa predpostavljam), rekao bih da je prebogata smjesa na plinu. Zbog toga teže pali, jer onda na benzinu bude presiromašna. Ovo možeš provjeriti na nekoliko načina. Prvi najjednostavniji, ali i najnepouzdaniji je auspuh. Pogledaš u auspuh i ako ima crnih naslaga, kao dizelaši, znači da je smjesa prebogata, a ako je auspuh samo crn, kao obojan crnom bojom, ali bez debljih naslaga onda je to dobro. Ali velim, ovo je malo triki jer bi morao znati kako ti auspuh izgleda kada je smjesa dobra. Ono što je pouzdanije su svjećice. Nakon vožnje na plin ugasiš auto i pogledaš svjećice. Kada je sve u redu svjećice moraju biti onako pepelasto sive, ako su crne, znači da je prebogata smjesa. Upišeš u google "reading the spark plugs" i imaš primjera s fotografijama gdje su te stvari objašnjaene. Treći, i najkompliciraniji je lambda sonda. Izvadiš lambda sondu i vidiš njenu boju. Vrijedi kao i za svjećice, ako je sve u redu mora biti pepelasto siva, a ako je crna znači prebogatu smjesu. Naravno, ovo sam napisao samo radi informacije, ne znači da ćeš stalno vaditi svjećice, ili lambda sondu pa provjeravati, ali dobro je znati.
Na sreću ovaj se problem lako riješi. Najvjerojatnije je potrebno samo kompjutersko poštelavanje plina. U rjeđem slučaju, može biti crknuti map senzor na railu plina (kao kod mene), ali to se odmah vidi na plinskom kompjuteru, jer uvijek prijavljuje premali tlak u railu. Ili može biti da neki od injectora ne zatvara dobro, pa uvijek ima viška plina. Ovo je malo teže dijagnosticirati. Npr može se javljati missfire, ali ne mora. U glavnom, ako je sve drugo ispravno, a smjesa se ne može nikako komjuterski podesiti, onda posumnjaš na injectore. Ovdje ti naravno može pomoći čitanje svjećica, jer je moguće da na onom cilindru gdje je neispravan injector bude svjećica najcrnja.
Ali naravno uvijek počinješ od najjeftinije i najjednostavnije varijante, a to je kompjutersko podešavanje smjese.
Na sreću ovaj se problem lako riješi. Najvjerojatnije je potrebno samo kompjutersko poštelavanje plina. U rjeđem slučaju, može biti crknuti map senzor na railu plina (kao kod mene), ali to se odmah vidi na plinskom kompjuteru, jer uvijek prijavljuje premali tlak u railu. Ili može biti da neki od injectora ne zatvara dobro, pa uvijek ima viška plina. Ovo je malo teže dijagnosticirati. Npr može se javljati missfire, ali ne mora. U glavnom, ako je sve drugo ispravno, a smjesa se ne može nikako komjuterski podesiti, onda posumnjaš na injectore. Ovdje ti naravno može pomoći čitanje svjećica, jer je moguće da na onom cilindru gdje je neispravan injector bude svjećica najcrnja.
Ali naravno uvijek počinješ od najjeftinije i najjednostavnije varijante, a to je kompjutersko podešavanje smjese.
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
rascho wrote:Ali velim, ovo je malo triki jer bi morao znati kako ti auspuh izgleda kada je smjesa dobra.
-
Boki78
Za tu akciju moras prvo ukljuciti auspuhelektronicar wrote:Pogledas auspuhe kod komsija
![]()
![]()
![]()
![]()
Evo da se javim i prijavim rjesenje problema. Nadam se da cu nekome skratiti muke i sacuvati koju crnu vlas u glavi (ja sam za ovo vrijeme gotovo osijedio 
Prije dva dana ostavim auto kod majstora koji mi je ugradjivao plin i kazem da ili nalazi problem ili da skida sve.
Sada sam dobio nov auto
Ako sam ja dobro razumio (nije bas neki koji hoce da se rasprica) neki povratni ventil na membrani je ostao u nekom polozaju (nije se vratio) i auto je prakticno stalno dobijao plin i gusio ga na malim obrtajima.
Molim Vas za ispravku ako nesto nisam dobro shvatio samo da pomognem drugima koji budu imali slican problem.
Prije dva dana ostavim auto kod majstora koji mi je ugradjivao plin i kazem da ili nalazi problem ili da skida sve.
Sada sam dobio nov auto
Ako sam ja dobro razumio (nije bas neki koji hoce da se rasprica) neki povratni ventil na membrani je ostao u nekom polozaju (nije se vratio) i auto je prakticno stalno dobijao plin i gusio ga na malim obrtajima.
Molim Vas za ispravku ako nesto nisam dobro shvatio samo da pomognem drugima koji budu imali slican problem.
-
rascho
Vidiš, jesam ja po simptomima pogodio da je prebogata smjesa, samo sam fulao dio koji je riknuo