Grijanje ladilaka u ekstremnim uvjetima

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Grijanje ladilaka u ekstremnim uvjetima

Post by rascho »

Imam pitanje. Dokle vam dođe temperatura u ekstremnim uvjetima vožnje? Ali stvarno vrlo ekstremnim. Naime, ja mislim da mi je s hlađenjem sve u redu. Prije par mjeseci sam isprao sustav hlađenja i zamijenio antifriz. Također sam vodom i sredstvom za odmašćivanje dobro izvana oprao hladnjak. Lada drži temperaturu izvrsno u normalnim i malo abnormalnim uvjetima vožnje. To znači da mi se temperatura (gledano na unutarnjem pokazivaču, nebitno da li je on točan ili ne) drži oko 90 (sada ljeti), maksimalno kazaljka dođe malo iznad 90, tek toliko da lijevi rub kazaljke malo pređe desni rub crte od 90. Nazovimo tu temperaturu 93. minimalno se spusti do (opet paušalno) 87, dakle otprilike isto na obe strane oko 90. Pri stajanju na semaforima i na suncu koje prži, ventilator se pali i drži temperaturu u tim granicama, pri normalnoj vožnji po lokalnim cestama, čak i do 100km/h, temperatura je uvijek u zadanim granicama. Kažem, nebitno je da li su vrijednosti temperature točne, ali odkada sam ga kupio, pokazivanje temperature je isto, a mijenjao sam dva puta senzor i jednom cijelu instrument tablu. No to nije problem jer je do sada sve kako treba biti. Međutim, prošle i ove godine, primjetio sam da, kada je vanjska temperatura oko 40C i naprezanje motora su velika, npr. vožnja autocestom pri 140km/h ili vožnja po velikom usponu, jako dugo vrijeme (konkretno uz Velebit) kazaljka temperature dođe na sredinu između crte od 90 i 110 (iza crte od 110 počinje crveno područje), dakle reklo bi se negdje oko 100C. Čim uspon završi ili se skinem s autoceste temperatura padne u vrlo kratkom roku na oko 90C. Dakle moj zaključak je da je s hlađenjem sve u redu, ali da li je s grijanjem motora sve u redu? Odnosno da li mi se motor previše grije u tim ekstremnim uvjetima, a ako da zbog čega bi to moglo biti? Da li se vama motor toliko grije u ekstremnim uvjetima (napominjem vanjske temperature moraju biti oko 40C, jer mi je sipod 30C sve u redu), pri tome uzeti u obzir da mi je skok temperature u ekstremnim uvjetima, u odnosu na "normalne" skoro 10C? Motor mi nije niti jednom prokuhao, niti došao do crvenog, ali mi se ne sviđa što se toliko približi. I opet ponavljam u svakodnevnoj vožnji kroz gradsku gužvu se to ne događa, samo na autocesti ili na velikim (i dugim) usponima, tako da molim komentare samo na to.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Re: Grijanje ladilaka u ekstremnim uvjetima

Post by altinjanin »

Mislim da ti je sve o.k sa motorom i hladjenjem,ipak su ovo zaista nenormalne temperature i uslovi voznje...meni npr.po gradu,stani-kreni,semafori kazaljka uvek,ali uvek predje 90 stepeni za oko 2 mm,cim krenem brze,nizbrdo,pada naravno ispod 90,otprilike za 2mm,ventilator pali dosta cesto.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

francuz

Post by francuz »

Kod mene u slicnim uslovima zna da dogura i do 105. Naravno pri normalnim uslovima 90 do 95.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Sve ti je u redu sa hladjenjem , leti kad su temperature velike koncentracija kiseonika (O2) je mala , pa samim tim i auto odnosno motor se vishe napreze - vece zagrevanje .... ventilator ti radi pali se taman kad treba i meni je to smetalo pa sam uzeo da merim temperaturu na samom bloku motora najveca temperatura ja bila 112.36 stepeni ovaj sam podatak zapisao, mereno uz pomoc infracrvenog termometra http://www.industrijska-merenja.rs/Mera ... ometri.htm
dok je u autu (samara) skala stajala skoro na crvenom naravno ventilator je bio ukljucen !
Kad idesh uz brdo (uspon) normalno je da ce ti se motor pre zagrejati svima je tako , shto se auto brze krece temperatura bi trebala da je manja ali zbog visoke temp vazduha tesko da moze da bude tako !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

rascho

Post by rascho »

OK. Razumijem ja princip rada i zašto se više grije, nego me je samo zanimalo da li je to u granicama normale ili je ipak previše, ali ako se svima toliko grije onda je valjda OK. Nekako mi u tim trenutcima izgleda kao da će svaki čas prokuhati, pa me strah stiskati gas, zato sam pitao.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Nece da prokuva osim ako ti je u sistemu voda umesto antifriza !
Mom drugu na Golfu (Gti 16v) temeratura je na 105 stpeni !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ma normalno je to. Najviše može da utiču naslage na unutrašnjoj strani hladnjaka, ne znam kako si ispirao ali ako si samo vodu koristio najverovatnije nisi skinuo ništa od nasalga osim ono što nije već krenulo samo da se odvaja.
Pazi sistem je još i pod pritiskom, ne ogromnim ali do 2 bar , što diže temperaturu ključanja rashladne tečnosti na nekih 120-130 stepeni (na normalnom pritisku ključa pri 105-110)

rascho

Post by rascho »

Isprao sam kvalitetno. Prvo sa Liqui Moly sredstvom, s kojim sam vozio cijeli dan, i već je to izbacilo hrpu smeća pri ispuštanje antifriza. Onda sam pumpom mješavinu od pola octa, pola vode protjerao nekoliko puta kroz sistem, i onda sa ogromnom količinom vode isprao, dok nije počela izlaziti čista voda. Zato kažem, hlađenje mi je 100% dobro, jer odmah nakon prestanka opterećenja motora (npr. silazak sa autoceste ili prestanak uzbrdice), bez obzira na visoku vanjsku temperaturu, meni temperatura antifriza pada na 90, radi se o sekundama (možda 20-30s nisam mjerio), praktički možeš gledati kazaljku kako se miče prema dolje. Jedino sam htio znati da li se i kod ostalih grije toliko više u ekstremnim uvjetima, ili moram potražiti neki kvar. Ali ako je tako kod svih, onda su se valjda oni u tvornici pobrinuli, da lada ipak to može izdržati. To sam, u biti, i pretpostavljao, ali sam htio umiriti savjest :)

Post Reply