Problem sa startovanjem

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Cika Steva
Automobil: 110

Re: Problem sa startovanjem

Post by Cika Steva »

I ja sam imao slicnu pojavu sa verglanjem. Problem sam resio zamenom automata (elektromagnet) na anlaseru. Evo vec treca godina kako palo bez problema i to svaki put. :)

lada-senta

Post by lada-senta »

Kazem,bio kod viklera,rekli da probali kodnjih na klupi i sve radi. I zato mislim da imaju pravo,jer kada nece na kluc da pali,skinem onu malu papucu,pa vezem na kratko sa velikim srafom,kao kod traktora rade,onda pali uvek na prvo!

francuz

Post by francuz »

Probaj to isto posle duze voznje. Ako i tada upali onda nije do automata. Automat zna da zeza kada je motor i sam anlaser vruc.

Cika Steva

Post by Cika Steva »

Ok za elektromagnet - spulnu, nego prekidacki deo (kontakti bakarni) je otisao. Vidi na slici sto sam oznacio plavim kvadratom. Bar kod mene to je bilo.

lada-senta

Post by lada-senta »

Paa,Cika Steva ja se toliko ne razumem,ali sutra cu ici na duzi put,pa cu usput da belezim sve......mada bi po meni vikler trebao da detektuje taj kvar,kad mu odnesem anlasser.

Cika Steva

Post by Cika Steva »

Desava se da anlaser na probi bez opterecenja radi sasvim normalno, pa majstor kaze ok je. Na vozilu sa opterecenjem ako su bakarni kontakti osteceni, nagoreli nece da prenesu svu potrebnu struju za verglanje. Te kontakte mozes da vidis jedino ako raspertlujes automat, jer taj deo presom je hermeticki zatvoren. Sumnjam da su to radili. Ne mora da sam u pravu, samo ti dajem sugestije kad si vec postavio pitanje, a ja sam imao slican slucaj. :sad:

lada-senta

Post by lada-senta »

Hvala,danas sam opet isto prosao. Sve normalno,pa na granici red,auto se potpuno zagreje,i eto nece da pali,verovatno cu skinuti anlasser i odneti da se promeni taj magnet.Samo me malo cudi,ako je tako lako resiti,zasto nije to uradio taj tip,od koga sam uzeo auto? Zasto su se mucili da naprave drugi spoj sa relejom,da tako jacaju struju. Auto je predhodni vlasnik nozio u jedan cuveni servis u subotici,koji su bas vodili sve,kod vrata sam imao ulepjeno njihovu etiketu,kad je stavljeno ulje,antifriz,kajsevi kad su menjani itd....
Ali vako moze da pogresi,odnecu da se promeni,pa da vidimo sta ce biti posle.

Cika Steva

Post by Cika Steva »

Rekao sam, moj problem koji je bio slican, tako sam resio. Mozda je kod tebe neka druga greska - kvar, pa nece pomoci zamena automata. Zato treba sistematski pregledati ceo sistem za paljenje dok ne dodjes do otkrivanje greske. Pada mi napamet, jesu li caure, biksne u redu? Da nisu istrosene? Da nemaju lufta? Lose caure isto prouzrokuju tesko ili nikakvo verglanje, narocito kod vruceg motora. To iskustvo sam imao sa Z-101. Jos nesto. Kako si spomenuo da su sa "relejom jacali struju" budi smunju da sa spulnom elektromagneta nesto nije u redu. Mozda usred nekog proboja skratila se duzina provodnika (smanjenje broja zavojaka na spulni). Ili zbog nekog slabog, loseg spoja ne dolazi pun napon na papucicu elektromagneta. U svakom slucaju zelim ti srecu u defektazi!

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

ako seu cetkice lose onda ni spulna ne moze da povuce kotvu bendiksa dobro, treba pregledati i stanje cetkica

lada-senta

Post by lada-senta »

E ljudi,ajde ovde da nastavim pricu,jer ko zna mozda ono sto sam ranije napisao i ovo novije su u vezi. Naime kod problema sa stratovanjem sam opet ocistio kontakte brave kod volana,pa proveravao cetkice i sve kako je cika steva i elektronicar napisao. I mozda ne svesno ali sam nesto uradio,jer je problem nestao ,nije zezao kod paljenja ni kod hladnog motora,ni kod toplog.
Ali juce uvece sam jos vozio auto,oko 7 satio stao u garazu,nista nisam primecivao,danas ujutro sednem u auto,da krenem,i NISTA! Ni mali bip-od kompjutera. Uzeo ja unimer i izmerim u akumulatoru jedva napona....stavim punjac i za dobrih pola sata punjenja opet izmerim,pa jos samo 9V . Akumulator kupjen pocetkom aprila,znaci maltene nov od 84 Ampera.Pa pitanje,gde moze za jednu noc da mi nestane toliko struje,sta moze to da potrosi?????Jer jeste juce padala kisa ali je auto u garazi,a dok sam vozio,nije bilo problema,pa bi ja isklucio kratak spoj zbog prokisnjavanja.Pitao sam i majstora ko je prosli put radio na kolima,da nije slucajno nesto lose spojio,kaze milion posto da nije.Mozda me mnogi smatraju ludim,sa tim fantom greskama koji se mozda ne javljaju kod svakog..ali ajde da menjamo kola za pola godine,pa mi posle recite,dali izmisljam....Cak sam stavio i diagnostiku,i ne ispisuje nikakav kvar,ni na pending -listi sto bi bilo u vezi sa elektricnom instalacijom.Jos toliko,majstor mi je rekao da proverim masu,jer je uglavnom losa masa uzrok takvih pojava. Pa proverio sam,masa mi je spojena fabricki,kod motora,sve je cisto i dobro zategnuto.
Ako neko ima ideju ,sta moze biti,ili je imao slicno,nek mi napise iskustva.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Loša masa ne može biti uzrok pražnjenja akumulatora, loša masa (tj. veliki prelazni otpor koji onda djeluje u seriji sa ostalim otporima u tom krugu) može biti uzrok da neki uređaji ne rade, dakle akumulator traje duže, ali dobro ljudi koji nisu učili elektrotehniku obično za sve probleme sa strujom krive lošu masu. Dakle, za pražnjenje akumulatora moraš imati tok struje koji će ga isprazniti, što znači ili ti je neki uređaj ostao uključen, ili negdje imaš spoj sa masom (ne kratki, jer bi onda povukao veliku struju i izbio osigurač, nego preko nekog većeg otrpora), pa ti konstantno vuče struju.
Uzmeš taj unimer, spojiš ga u seriju na akumulator i mjeriš struju. Vjerojatno nije jaka ta struja koju vuče, jer bi onda primjetio neke druge probleme, tako da ćeš je moći izmjeriti tim običnim unimerom. Onda otkopčavaj malo po malo neke potrošače i vidi kada struja padne, to je to. Npr. kod mog kolege s posla je bio radio taj koji mu je praznio akumulator preko noći i to je našao na ovaj način. Možda sada ispadne da te zajebavam, ali u tvom slučaju ja bih počeo od HHO generatora :)
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

HHO :lol:

Možda jednostavno crko akumulator, meni je isto tako samo prestao ali nakon 5+ godina. Upalio, dovezao se do Nove Pazove, bio u pogonu, krenuo kući, prc! Struja nekih 7,5V.
OK moj je bio stariji ali Varta, ako si uzeo neku sečuvaj bože marku onda možda i on riknuo samo tako. I kako si uspeo 85a da uguraš u ladu? Mislim en znam dal može da škodi ali ako je predviđeno 55Ah a ti ubacio preko 50% više.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

bruyoni wrote:HHO :lol:

Možda jednostavno crko akumulator, meni je isto tako samo prestao ali nakon 5+ godina. Upalio, dovezao se do Nove Pazove, bio u pogonu, krenuo kući, prc! Struja nekih 7,5V.
OK moj je bio stariji ali Varta, ako si uzeo neku sečuvaj bože marku onda možda i on riknuo samo tako. I kako si uspeo 85a da uguraš u ladu? Mislim en znam dal može da škodi ali ako je predviđeno 55Ah a ti ubacio preko 50% više.
E moram ovo da ispravim. Dakle:
"Struja nekih 7,5V" - To je napon nije struja
"kako si uspeo 85a" - vidim da svi volite pisati ampere, ali nisu, to su ampersati odnosno Ah. I onda nisu mjera za struju (pa čak niti maksimalnu, npr. 55Ah akumulator može dati, pišem po sjećanju, preko 400A maksimalnu struju pri startu), nego za kapacitet akumulatora, odnosno energiju koju akumulator može isporučiti, od potpuno napunjenog do potpuno ispražnjenog stanja (bar teoretski, iako to u praksi ovisi o režimu pražnjenja, pa nikada nije taj broj koji piše)

Dakle možeš staviti akumulator kolikog hoćeš kapaciteta, ne može škoditi, bitno je da je napon dobar (dakle 12V) i maksimalna struja koju taj akumulator može dati prilikom starta mora biti bar ona propisana, a slobodno može biti veća. Ako pogledaš podatke akumulatora vidjet ćeš da maksimalna struja uvijek raste sa kapacitetom, dakle to se svede, da moraš staviti minimalno akumulator propisanog kapaciteta (Ah, ili Wh), a možeš veći, manji ne bi bilo dobro, jer se može pregrijati, dakle i crći.
Na jačinu struje u strujnom krugu utječe ukupan ekvivalentni otpor svih potrošača, unutarnji otpor akumulatora i napon akumulatora. Unutarnji otpor akumulatora mora biti jako puno manji od otpora priključenih potrošača (jer je akumulator naponski izvor), tako da on ne utječe bitno na jačinu struje u krugu (ova dva otpora se gledaju serijski). Dakle nemoguće je da akumulator da previše struje, što se neki boje, ako stave "prejak" akumulator.

Nadam se da su sada stvari oko akumulatora malo jasnije.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

lada-senta

Post by lada-senta »

Hmm,neznam,i ja sam milio na nesto mtakvo,da mi neki uredaj konstantno vuce struju.Ajde da krenemo od Raschine omiljene tacke,zanci HHO generator-e pa taj jos nije ni montiran,tako da nije bila dobra ideja:-P
Od tada sam napunio akumulator,mora da je bio potpuno prazan,jer je jako vukao struju.Imam punjac 20A pa je ga napinio za 4 sata,malo vise-jedino sam primetio da je i sam akumulatoir bio mlak,a punjac otprilike 40 stepeni celziusovih.To sam napisao samo zato,mozda znaci nekom,ko se vise razume.
Od tada auto opet radi,pali na prvo,ide nema nikakvih problema. I to mi je cudno,da to se ne javlja svake noci,nego samo juce,bas me interesuje sta ce biti sutra ujutro.
Ako moze malo detaljnije kako da merim pojedinacno instrumente? VEcina je stalno priklucene,naporimer radio uopste nije bio ukluceno .Treba da skinem zicu napajanja sa uredaja,jedan po jedan,i da merim napon akumulatora??To mohu sa alternatoorm,anlaserom,radiom,itd,ali naprimer ECU ne mogu da isklucim.

lada-senta

Post by lada-senta »

E pa ujutro je bio 10,5 V napon,samo jos to neznam,kako da nadjem problematicni deo,ali cu probati da se pozabavim stime....

Post Reply