Problem sa startovanjem
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Re: Problem sa startovanjem
Ne mjeriti napon, nego struju. Dakle odspojiš jednu klemu akumulatora (+) i spojiš između kleme i žice unimer i staviš ga da mjeri struju (ovo radiš sa ugašenim autom, naravno), i onda odspajaš pojedine potrošače. Naravno, bitno je primjetiti da, u slučaju (za koji smatram da je malo vjerojatan) da ti nešto vuče veliku struju može riknuti unimer, pogotovo ako je jeftini kineski. Ali, velim, ako ti treba cijela noć da se isprazni, onda je struja sigurno vrlo mala, pa će i jeftini kineski unimer to moći svladati.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
-
lada-senta
E hocu ovo da resim,pa sam sa mojim znanjem sve pregledao,pa nasao sledece. Imam razdejivac upaljaca,za GPS itd....E pa ovo mi je bio ozbiljniji,koji je imao i USB utikac na sebi,pa mi je to riknuo.Jedan poznanik,ko je elektricar za stanove,ponudio da ce mi ga popraviti. I popravio,i to sam otad koristio...ali kada sam danas pogledao temeljnije,na zici ovog razdeljivaca postoje znakovi.Naime jedna zica je skroz crna a druga,sa malim belim linijama. E pa ove dve zice su bile vezane obrnuto.Prugasta sa crnim i crna sa prugastom. Sada idem da kupim nov razdeljivac,mozda je to u pitanju......
-
lada-senta
Evo da dodam,nije to bio problem,ili mozda postoji i drugi,jer oted je opet pao napon sa 12,7V za oko 3 sata na 12,4V.
MEni je dosta ovog,ako nekome treba "dobar" auto,evo ga nosite:-)
MEni je dosta ovog,ako nekome treba "dobar" auto,evo ga nosite:-)
-
rascho
Nećeš ti da me poslušaš 
Fino ti kažem, mjeri struju i trenutno ćeš vidjeti promjenu, ne moraš čekati 3 sata kao sa naponom. Priključiš unimer kako sam ti opisao, i vidiš koliku struju pokazuje. Čim isključiš jedan potrošač vidjet ćeš pad struje. Ako struja ne padne znači nije on i ideš dalje. Za 3 sata ih sve provjeriš i nađeš gdje je krivac.
Fino ti kažem, mjeri struju i trenutno ćeš vidjeti promjenu, ne moraš čekati 3 sata kao sa naponom. Priključiš unimer kako sam ti opisao, i vidiš koliku struju pokazuje. Čim isključiš jedan potrošač vidjet ćeš pad struje. Ako struja ne padne znači nije on i ideš dalje. Za 3 sata ih sve provjeriš i nađeš gdje je krivac.
-
lada-senta
Uredu probacu sutra,kad stignem,valjda cu uspeti:-)
-
lada-senta
E ovako. Nisam ja probao,nego ima tu jedan majstor,koji je jako dobar,ali sto se kaze -kosta ko kajgana:-)
E odneo sam kod njega auto,posto je dosta experimenta. On je uradio sledece. Skinuo mi je ne + klemnu,nego bas - i tamo merio Ampere.Navodno,ako neko ima slican problem,i hoce kuci da proveri,ta cifra bi smela da bude najvise 0,003 A a kod mene je 0,03 i ponekad jo skace gore.Posle podne mu nosim auto,da detaljno pregleda...ali radio smo vec isklucili,nije to problem. Akumulator je izmeren,dobar je,znaci nesto kod instalacije.
E da i hvala onim clanovima,koji ne gledaju da nekome eventuaálno pomognu,nego hoce da izkoriste trenutnu situaciju.....svaka vam cast......
E odneo sam kod njega auto,posto je dosta experimenta. On je uradio sledece. Skinuo mi je ne + klemnu,nego bas - i tamo merio Ampere.Navodno,ako neko ima slican problem,i hoce kuci da proveri,ta cifra bi smela da bude najvise 0,003 A a kod mene je 0,03 i ponekad jo skace gore.Posle podne mu nosim auto,da detaljno pregleda...ali radio smo vec isklucili,nije to problem. Akumulator je izmeren,dobar je,znaci nesto kod instalacije.
E da i hvala onim clanovima,koji ne gledaju da nekome eventuaálno pomognu,nego hoce da izkoriste trenutnu situaciju.....svaka vam cast......
-
lada-senta
E hajde da zavrsim pricu,kada vec toliko vas prati ovo,mozda nekoga i interesuje,iako ne pisu. Danas je auto gotov,problem-ili resenje bio malo slozen.Sa jedne strane je Cika Steva imao pravo,kod anlassera su bile krive cetkice,nije dobijao struju....ali je bio problem i kod alternatora,otisla takozvana diodna loca,i kaze majstor zato mi je stalno vukao struju. I ako to jos nije dosta,i kontakt brava je promenjena,je je u onom utikacu ispod kormila bila oxidirana druga "noga" te papuce sa osam "noga".I nasli su i jedan relej,koji ponekead nije isklucio.Sada je valjda u redu.....
-
lada-senta
I opet se pokvario,...ebem ja majstore:-)
Hajd da se nadovežem na temu, pošto je u osnovi, problem sa startovanjem:
Već dan ili dva imam problem sa paljenjem. Auto slabo vergla. Kao da krene sa verglanjem pa "prokliza" i "odustane" . Neće nikako da "zavrti" . Posle 5-6 pokušaja kad "ubode" i zavrti upali iz prve. Nisam siguran o čemu je reč? Struje ima. Videću ujutru da zamenim svećice, mada nisam siguran oko podešavanja zazora .... Imaju li negde da se kupe one pločice za podešavanje zazora ?
Drugi problem, koji me malo više brine je - ulje. Već par dana, kada dam kontakt, upali se lampica za ulje . Ona dole, desno, iznad lampice tečnosti za brisače. Mislio sam , u početku, da je to jer sam kola parkirao na nizbrdici, međutim, juče sam bio na ravnom i baš sam proverio nivo ulja. Ulja ima . Ostalo mi je još oko 3000km do zamene. Ali kad dam kontakt lampica počne da svetli (ostale ne) ,blinka i kad auto krene - ugasi se. U uputstvu kaže da je to indikator nivoa ulja i "hermetičnosti sistema za ulje". Šta gog mu to značilo ?!
Već dan ili dva imam problem sa paljenjem. Auto slabo vergla. Kao da krene sa verglanjem pa "prokliza" i "odustane" . Neće nikako da "zavrti" . Posle 5-6 pokušaja kad "ubode" i zavrti upali iz prve. Nisam siguran o čemu je reč? Struje ima. Videću ujutru da zamenim svećice, mada nisam siguran oko podešavanja zazora .... Imaju li negde da se kupe one pločice za podešavanje zazora ?
Drugi problem, koji me malo više brine je - ulje. Već par dana, kada dam kontakt, upali se lampica za ulje . Ona dole, desno, iznad lampice tečnosti za brisače. Mislio sam , u početku, da je to jer sam kola parkirao na nizbrdici, međutim, juče sam bio na ravnom i baš sam proverio nivo ulja. Ulja ima . Ostalo mi je još oko 3000km do zamene. Ali kad dam kontakt lampica počne da svetli (ostale ne) ,blinka i kad auto krene - ugasi se. U uputstvu kaže da je to indikator nivoa ulja i "hermetičnosti sistema za ulje". Šta gog mu to značilo ?!
http://www.palvet.webs.com/
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
To za ulje nemoj obracati paznju,bitno da ima ulja,da si merio,cepaj i vozi,meni ponekad pali to,i za sijalice,pa ugasi,tako da sam oguglao na to.A sto se paljenja tice...hm..je l' pumpa zuji?
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
Proveriću još jednom , ujutru, ali deluje kao da zuji.
http://www.palvet.webs.com/
-
rascho
Ako si siguran da neće da zavrti onda je nešto vezano za anlaser. Svjećice nisu sigurno jer da je do njih onda bi normalno verglao samo bi teže palio. Što se tiče tih lampica koje pokazuju nivo raznih tekućina (ulje u karteru, brisači, ulje u kočnicama) senzori su napravljeni tako da kada riknu upale lampicu. Znači ako imaš dovoljno ulja, a lampica se pali, vjerojatno ti senzor počinje rikavati. Ako te živcira lampica ili zamjeniš senzor ili (jeftinija varijanta) ga otkačiš, pa više ne svjetli. Taj koji tebi svjetli je kada se nagneš odozgo da vidiš filter ulja, onda malo ispod i desno od filtera.
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Moram se nasaliti Bakivet nemoj se ljutiti
,Rascho,pa ti mislis da Bakivet zna gde je filter ulja,ondo skora nije znao gde je modul paljenja!!!
[salim se ,jos jednom nemoj se ljutiti Bakivet,bilo je jace od mene]

...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
sto se tice paljenja problem oko svecica nije jer nebi upalila kad bi neka svecica pravila problem.najverovatnije ti je do alnasera ili automata.prvo sto ces da uradis je da dobro stegnes kleme na akomulatoru i namazi malo tovatne mast zbog oksidacije.drugo moguce da ti je los kontakt izmedju kabla i automata ili sam kontakt unutar automata.trece.izgleda da je doslo do istrosenosti cetkica pa jedna cetkica nema donar kontakt sa kolektorom na rotornom delu pa tako umesto 4 cetkice da ostvare kontakt ostvaruje samo 3 ili 2 cetkice pa alnaser nema snage da okrece punom brzinom.
-
rascho
Pa i bilo mi je malo čudno zašto mu je ta lampica veći problem od lošeg paljenjaaltinjanin wrote:Moram se nasaliti Bakivet nemoj se ljutiti![]()
,Rascho,pa ti mislis da Bakivet zna gde je filter ulja,ondo skora nije znao gde je modul paljenja!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
[salim se ,jos jednom nemoj se ljutiti Bakivet,bilo je jace od mene]
![]()
![]()