Nedostaje vode u sistemu
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Nedostaje vode u sistemu
Prije nego sto odem u servis ima li neko ideju. Lajka je 110 1.6 8v 2005. god.
Prije par dana lokva ispod auta, pretpostavljam permant. U ekspanzionoj posudi nema vode.
Odem da kupim permant i predjem 10-ak KM (temperatura raste ali se uredno ventilator upali i svede na normalnu) i kada sam se vratio, parkirao, otvorio posudu sistem napuni posudu vodom skroz do nivoa od 2/3 (kako bi i bilo normalno). Zatim se polako poce vracati u sistem i opet vrati sve u motor. (Opet ispod minimuma u boci). Dosuo sam malo manje od litre permanta.
Trenutno se nista ne desava, kao da je sve u redu. Inace, nikada nisam primjetio da negdje curi voda, buduci da parkiram na betonu pa bi se vidjelo.
Da li nekome pada na pamet sta je razlog da je "povratio vodu" a sada se ponasa normalno?
Prije par dana lokva ispod auta, pretpostavljam permant. U ekspanzionoj posudi nema vode.
Odem da kupim permant i predjem 10-ak KM (temperatura raste ali se uredno ventilator upali i svede na normalnu) i kada sam se vratio, parkirao, otvorio posudu sistem napuni posudu vodom skroz do nivoa od 2/3 (kako bi i bilo normalno). Zatim se polako poce vracati u sistem i opet vrati sve u motor. (Opet ispod minimuma u boci). Dosuo sam malo manje od litre permanta.
Trenutno se nista ne desava, kao da je sve u redu. Inace, nikada nisam primjetio da negdje curi voda, buduci da parkiram na betonu pa bi se vidjelo.
Da li nekome pada na pamet sta je razlog da je "povratio vodu" a sada se ponasa normalno?
Last edited by ladetina on Wed Oct 03, 2012 3:53 pm, edited 1 time in total.
Re: Nedostaje vode u sistemu
Verovatno termodavač. Trebalo bi da ima 2. Jedan je, verovatno riknuo pa ti ventilator kasno pali.
Mogućnost 2: Sipao si običan antifriz umesto G12 koji "ključa" na znatno višoj temperaturi od običnog.
Proveri koja je varijanta. Ako je br.1 verovatno moraš u serrvis,br. 2 možeš rešizi i sam. Ispusti antifriz i sipaj G12 po proizvođačkom uputstvu.
Mogućnost 2: Sipao si običan antifriz umesto G12 koji "ključa" na znatno višoj temperaturi od običnog.
Proveri koja je varijanta. Ako je br.1 verovatno moraš u serrvis,br. 2 možeš rešizi i sam. Ispusti antifriz i sipaj G12 po proizvođačkom uputstvu.
http://www.palvet.webs.com/
Nikada do sada nista u nju nije sipano osim u ovlastenom servisu. E, sad ako su oni sipali nesto drugo... a mislim da su nasuli zelenu Modricu....
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Negde ti curi i to verovtno kad je vruć pa ispari, dobro pregleldaj sva creva kao, naleganje šelni kao i oba hladnjaka
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Da budem iskren ja nisam shvatio šta se kod tebe događa nakon sipanja antifriza. Ono kako ja zamišljam, a iz tvog opisa, je da ti nivo antifriza u ekspanzionoj posudi prvo raste, a onda pada, ali mi nije jasno da li se to odvija u kratkom vremenskom periodu, dok ti gledaš u posudu, ili kroz neki duži period, a ti nekoliko puta provjeravaš nivo pa si to vidio.
Druga stvar, kako si zaključio da antifriz ode u motor, ako si našao lokvu ispod auta? Hajde probaj to detaljno opisati i navedi vremnski period u kojem si promatrao nivo antifriza.
Npr. moje iskustvo, kada je curilo na pumpi, po danu dok vozim nivo uopće ne pada, a kada ga ostavim preko noći, dočeka me prazna posuda. Kada je curilo na crijevu, nivo se pomalo spuštao konstantno, ali to je bilo vrlo malo, pa sam morao dolijevati jednom mjesečno.
Druga stvar, kako si zaključio da antifriz ode u motor, ako si našao lokvu ispod auta? Hajde probaj to detaljno opisati i navedi vremnski period u kojem si promatrao nivo antifriza.
Npr. moje iskustvo, kada je curilo na pumpi, po danu dok vozim nivo uopće ne pada, a kada ga ostavim preko noći, dočeka me prazna posuda. Kada je curilo na crijevu, nivo se pomalo spuštao konstantno, ali to je bilo vrlo malo, pa sam morao dolijevati jednom mjesečno.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Opisani slucaj se desio jednom. Znaci, kada sam sa praznom posudom otisao da kupim permant, vratio se onda se to desilo. Vise nisam imao problema.
Slazem se sa Bruyonijem vjerovatno negdje curka po malo pa su mi u servisu dosuli nesto sto nije g12. isprovjeravacu danas sva crijeva pa se javim.
Slazem se sa Bruyonijem vjerovatno negdje curka po malo pa su mi u servisu dosuli nesto sto nije g12. isprovjeravacu danas sva crijeva pa se javim.
-
rascho
Znači ovako. Vidio si lokvu ispod auta i posuda je bila prazna. Otišao si kupiti antifriz i vratio se bez dopunjavanja antifriza, kada si otvorio haubu posuda je još uvijek bila prazna. Kada si otvorio posudu, ona se počela ispunjavati antifrizom, nivo je došao do 2/3 posude i zatim se ponovo posuda ispraznila? Je li to sada točno?
Inače nije bitno da li je G11 ili G12 u sistemu, bitno je da ne miješaš ta dva. Curka ti sigurno negdje čim je bila lokva ispod auta. Ako je cijelu posudu ispraznilo preko noći, provjeri da ti ne curi na pumpi , kao kod mene što je bilo.
Što se tiče tog naglog punjenja posude, to je vjerojatno zato što si naglo otvorio posudu, bez da si pustio sistem da malo odstoji, pa je došlo do nagle promjene tlaka i gurnulo je antifriz prema mjestu najnižeg tlaka, a to je bio otvoreni čep.
Inače nije bitno da li je G11 ili G12 u sistemu, bitno je da ne miješaš ta dva. Curka ti sigurno negdje čim je bila lokva ispod auta. Ako je cijelu posudu ispraznilo preko noći, provjeri da ti ne curi na pumpi , kao kod mene što je bilo.
Što se tiče tog naglog punjenja posude, to je vjerojatno zato što si naglo otvorio posudu, bez da si pustio sistem da malo odstoji, pa je došlo do nagle promjene tlaka i gurnulo je antifriz prema mjestu najnižeg tlaka, a to je bio otvoreni čep.
U Lade 110,111,112...ISKLJUCIVO sipati samo G12 antifriz.....najbezbolnije ti je ako naspes neki drugi da ti pukne ekspanziona posuda(ili ce ti se stalno gubiti tecnost ako ti je cep na istoj dobar).....ili ako je ona jaka razvalice ti gumena creva,a mozda i semering vodene pumpe.....110,111,112 ne pale ventilator pre 108 stepeni temperature motora i dok ta voda dodje ohladjena iz hladnjaka u blok,u bloku je vec 110-112 stepeni ....to obicni antifrizi ne trpe....
-
rascho
Zanimljivo, tu sam informaciju i ja vidio, ali evo ne mogu je potvrditi na svom autu. Kod mene je 1.5 16V iz 2001 EURO 3. Baš sam pratio temperaturu preko OBD-a i kretala se između 88C i 93C, kroz gradsku gužvu i naravno ventilator se palio. Ta temperatura preko OBD-a (znači daje je ECU) se poklapa sa temperaturom koju pokazuje pokazivač na instrument tabli. Što će reći da za moju ladu vrelište nije kritično, osim ako dođe do pregrijavanja, ali to je onda problem koji se zasebno rješava. Naravno da bolji antifriz nije na odmet imati, ali nemojmo širiti paranoju, pa da svi počnu mijenjati antifriz bezpotrebno. Ja sam do ovog ljeta koristio ovaj http://www.maziva.hr/web/images/stories ... _Super.pdf , a sada sam prešao na ovaj http://agroultrastop.com/pdf/ENG/AntifrizBSSuper_e.pdf .Oba imaju vrelište na 108C nakon razrjeđivanja sa vodom (1:1, a taj omjer koristim) i nikada mi nije zakuhao.
Ako pak pogledaš ovdje http://www.blauparts.com/vw/vw_fluid/vw ... luid.shtml vidjet ćeš da se hvale sa G12+ antifrizom koji ima vrelište na 175C (nerazrjeđen), dakle za pretpostaviti je da i on u omjeru sa vodom 1:1 ima 108C kao i inin al super koji je "stari zelenoplavi" antifriz.
Dakle, puno više možeš promjeniti vrelište antifriza promjenom omjera miješanja sa vodom, nego kupnjom "boljeg" antifriza.
Naravno ne želim reći da svi kupujemo najjeftiniji antifriz, jer on osim točke smrzavanja i točke vrenja ima i antikorozivna svojstva, tako da svakako treba voditi računa o kvaliteti antifriza, ali ne treba panično prelaziti na G12, ako trenutno nije u autu, a auto nema problema sa hlađenjem/grijanjem.
Ako pak pogledaš ovdje http://www.blauparts.com/vw/vw_fluid/vw ... luid.shtml vidjet ćeš da se hvale sa G12+ antifrizom koji ima vrelište na 175C (nerazrjeđen), dakle za pretpostaviti je da i on u omjeru sa vodom 1:1 ima 108C kao i inin al super koji je "stari zelenoplavi" antifriz.
Dakle, puno više možeš promjeniti vrelište antifriza promjenom omjera miješanja sa vodom, nego kupnjom "boljeg" antifriza.
Naravno ne želim reći da svi kupujemo najjeftiniji antifriz, jer on osim točke smrzavanja i točke vrenja ima i antikorozivna svojstva, tako da svakako treba voditi računa o kvaliteti antifriza, ali ne treba panično prelaziti na G12, ako trenutno nije u autu, a auto nema problema sa hlađenjem/grijanjem.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Moja radi sa G11 bez ikakvog problemam ko što je i Rus preporučio.
Ne kuva, ne troši vodu, ne izlazi na čep... i čini mi se da ima manje taloga nego što je bilo sa G12.
Čak sam negde čitao da VAZ ne preporučuje upotrebu OAT antifriza u svojim motorima tako da te priče o isključivo G12 u ladam ne piju vodu, evo ove nove priore i kaline isto koriste G11
Ne kuva, ne troši vodu, ne izlazi na čep... i čini mi se da ima manje taloga nego što je bilo sa G12.
Čak sam negde čitao da VAZ ne preporučuje upotrebu OAT antifriza u svojim motorima tako da te priče o isključivo G12 u ladam ne piju vodu, evo ove nove priore i kaline isto koriste G11
Kako god, ali meni je , već , pucala ekspanziona posuda. Da li od starosti ili zbog antifriza. Tek, menjao sam je.
Od prošle godine koristim MBG-ov G12 (crvene boje) . Nije skup i prošle zime se pokazao ok.
Od prošle godine koristim MBG-ov G12 (crvene boje) . Nije skup i prošle zime se pokazao ok.
http://www.palvet.webs.com/
-
rascho
Ekspanziona posuda ima na sebi čep koji ima ventil, koji je zadužen za održavanje konstantnog tlaka u posudi. Ako ventil na čepu rikne, tlak može porasti preko vrijednosti koju posuda može izdržati. Imao sam isti problem. Zamjena čepa je rješenje.bakivet wrote:Kako god, ali meni je , već , pucala ekspanziona posuda. Da li od starosti ili zbog antifriza. Tek, menjao sam je.
Odogovor na Racho-in komentar.
Sve je tako, osim sto sto je lokva nastala u roku od vrlo par minuta (samo sam nesto otisao u kucu i kada sam se vratio - lokva ispod auta).
Inace, za 7 godina koliko je moja lajka stara (kupio sam je novu) 4 puta mi je pucala ekspanziona posuda. U servisu nisu znali da objasne tu pojavu, nego su je mijenjali (jednom u garantom roku a tri puta sam placao).
Jos jedna stvar. Voda u sistemu je vrlo, vrlo prljava. idem na pranje sistema, ubacujem g12 pa cemo da vidimo.
Sve je tako, osim sto sto je lokva nastala u roku od vrlo par minuta (samo sam nesto otisao u kucu i kada sam se vratio - lokva ispod auta).
Inace, za 7 godina koliko je moja lajka stara (kupio sam je novu) 4 puta mi je pucala ekspanziona posuda. U servisu nisu znali da objasne tu pojavu, nego su je mijenjali (jednom u garantom roku a tri puta sam placao).
Jos jedna stvar. Voda u sistemu je vrlo, vrlo prljava. idem na pranje sistema, ubacujem g12 pa cemo da vidimo.
-
rascho
Što se tiče posude, zamijeni čep, to će ti sigurno pomoći, nije skup. Što se tiče prljavog antifriza, prvo ustanovi zašto je prljav, ako ti miješa ulje i antifriz, onda prvo to riješi, pa tek onda mijenjaj antifriz, ako je od hrđe, onda definitivno mijenjaj i stavi bolji. Sustav hlađenja je zatvoren i u pravilu prljavšitna ne smije ulaziti. Također ako ti curi npr. na pumpi, bilo bi dobro to ustanoviti, pa antifriz mijenjati kada mijenjaš pumpu. Naime, serviseri znaju ispuštati antifriz na način da se on sliva preko nekog dijela motora u veliku posudu, pa ga onda vrate u sustav (vidio svojim očima). Tako antifriz pokupi mast i prljavštinu sa tih dijelova koje dodirne i sve skupa završi u sustavu hlađenja (još jedno moguće objašnjenje zašto ti je antifriz prljav).
Dakle, moj ti je savjet prvo ustanovi odakle curi i zašto je antifriz prljav, pa kada to riješiš onda ispiranje i zamjena.
Dakle, moj ti je savjet prvo ustanovi odakle curi i zašto je antifriz prljav, pa kada to riješiš onda ispiranje i zamjena.
Prosle godine radio veliki servis i mijenjao (naplatili su mi vodenu pumpu
).
Nadam se da su je i zamijenili. A cepova sam zamijenio i vise nego posuda.
Sto se tice prljavstine, vjerovatno je hrdja tako izgleda.
Nista, radimo na pronalazenju gdje curi pa onda nastavljamo dalje.
Nadam se da su je i zamijenili. A cepova sam zamijenio i vise nego posuda.
Sto se tice prljavstine, vjerovatno je hrdja tako izgleda.
Nista, radimo na pronalazenju gdje curi pa onda nastavljamo dalje.