Boki78-va samara ispod kruske
Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977
-
Boki78
Re: Boki78-va samara ispod kruske
Eto objasnjenja,a mi mozgali kakva to Samara ima takav menjac
Inace meni je taj dihtung prodat u kompletu za Samaru, koji pored njega ima i dihtunge malog dekla menjaca, uljne, vodene i benzinske pumpe i karburatora ...Ostalo makar lici da pasuje na Samare 
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Jeste za 110 dihtung.
- Milan 2107
- Automobil: 2107 e39 525D
ja sam sebi sve dihtunge na mjenjaču samarinom napravio od hamer papira i namazao hermetikom i drži već 2 godine kap ulja pustio nijeBoki78 wrote:Bice kad prvo zamazem novcanikbruyoni wrote:Pa kad ste već krečili mogli ste i te felne da zamažete malo![]()
Prolazi nam tako komsija, i posto vec neko vreme mlatimo po menjacu, cak i u sitne sate, zastane i pita nas oce li to do Nove godine da se zavrsi![]()
Elem, menjac je veceras svecano sklopljen.![]()
Zanimljivost, vezana za Ruske "originalne" delove. Ovaj put je dihtung kucista menjaca u pitanju. Istu anomaliju ima papirni dihtung kojeg sam ja kupio kod Ruskog, kao i Elektronicarev dihtung od klingerita.
Zašo voziti nivu sa 1.7i koja troši 10L benzina kad možete voziti nivu sa 240D MB motorom koja troši 12L dizela
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
ccc... dobro me podseti da iskontrolišem ono moje "rusko" crevo što sam menjao početkom godine.
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Kvalitet,prva liga!!!

...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
-
Boki78
Muka sa ovim crevom i jeste to sto se ne vidi bas na prvi pogled. Treba bas da ga posebno posmatras ne bi li ovo uocio. Prvi put sam sasvim slucajno, i bez posebne namere da to ucinim, primetio ovakav raspad. Posle toga barem jednom nedeljno pogledam creva izmedju slavine grejaca i pumpe ...bruyoni wrote:ccc... dobro me podseti da iskontrolišem ono moje "rusko" crevo što sam menjao početkom godine.
Ko zna odakle ovaj fuseraj stizealtinjanin wrote:Kvalitet,prva liga!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Boki78
Danasnja epizoda, "Osveta korektora", kocenja dakako. Taman pomislih eto bar je ta muka resena za narednih par meseci (cuj godina) kad ne lez vraze.
Odem na besplatan tehnicki pregled, koji se odrzava kao deo akcije "Ispravno vozilo, bezbedno vozilo" i dobijem odusevljavajucu informaciju da mi kocnica na zadnjem levom ne radi. Na rucnoj radi savrseno, da covek ne poveruje kociona sila sa preko dvadeste godina starom sajlom i isto toliko dobosima ista na oba tocka.
Elem sta cu prvo, logicno aj smaraj Elektronicara
, pa odmah po povratku kuci dignem zadnji tocak, zavrtim isti, pokusam da kocim i nista.Nakon toga isto sa podglavljenim kljucom izmedju petog cilindra i poluge tada ukoci. Daklem jasno k'o dan korektor ne pusta ulje ka cilindru levog dobosa. Milina sto se ove godine tice, to je tek treci korektor 
Donekle vezano za ovu pricu i sledeci fenomen, poprilicno cest na samarama. Do letos sam imao problem sa lupaknjem koje je dolazilo iz zadnjeg desnog tocka. Ono se najjace culo pri manjim brzinama, dok bi pri vecim gotovo nestalo. Dizanjem zadnjeg desnog tocka u vis, te okretanjem tocka zvuk bi se cuo. Skidanjem dobosa bi zvuk nestao, daklem lezaj nije. Prva pomisao je da je dobos ekscentrican, i to je razumna pretpostavka.Ipak pregledanjem celog mehanizma se moglo primetiti da je jedan od malih federa koji drzi pravac pakni istegnut. Zamenom je problem nakratko resen, ali ubrzo se pojavio ponovo. Tokom voznje sam slucajno primetio, a isto cuo i od Eletronicara za identicno iskustvo kod njega, da se zvuk gubi ukoliko se poluga rucne digne za jedan zubac. Vodjen tom informacijom pritegnem sajlu rucne, i to gotovo za 1cm, kocnica pocne da radi na 3cem zubcu, i da kopa na 4tom, i zvuk nestane potpuno.
Rezime, ukoliko vam se ovo desava sa Samarom, prvo probajte da dignete polugu rucne za zubac, pa ako zvuk nestane dotegnite sajlu. Tek ako ni to ne pomogne razmisljajte o menjanju dobosa. Meni je malo falilo da se izujem za nove dobose, a nisu bas dzabe
Odem na besplatan tehnicki pregled, koji se odrzava kao deo akcije "Ispravno vozilo, bezbedno vozilo" i dobijem odusevljavajucu informaciju da mi kocnica na zadnjem levom ne radi. Na rucnoj radi savrseno, da covek ne poveruje kociona sila sa preko dvadeste godina starom sajlom i isto toliko dobosima ista na oba tocka.
Elem sta cu prvo, logicno aj smaraj Elektronicara
Donekle vezano za ovu pricu i sledeci fenomen, poprilicno cest na samarama. Do letos sam imao problem sa lupaknjem koje je dolazilo iz zadnjeg desnog tocka. Ono se najjace culo pri manjim brzinama, dok bi pri vecim gotovo nestalo. Dizanjem zadnjeg desnog tocka u vis, te okretanjem tocka zvuk bi se cuo. Skidanjem dobosa bi zvuk nestao, daklem lezaj nije. Prva pomisao je da je dobos ekscentrican, i to je razumna pretpostavka.Ipak pregledanjem celog mehanizma se moglo primetiti da je jedan od malih federa koji drzi pravac pakni istegnut. Zamenom je problem nakratko resen, ali ubrzo se pojavio ponovo. Tokom voznje sam slucajno primetio, a isto cuo i od Eletronicara za identicno iskustvo kod njega, da se zvuk gubi ukoliko se poluga rucne digne za jedan zubac. Vodjen tom informacijom pritegnem sajlu rucne, i to gotovo za 1cm, kocnica pocne da radi na 3cem zubcu, i da kopa na 4tom, i zvuk nestane potpuno.
Rezime, ukoliko vam se ovo desava sa Samarom, prvo probajte da dignete polugu rucne za zubac, pa ako zvuk nestane dotegnite sajlu. Tek ako ni to ne pomogne razmisljajte o menjanju dobosa. Meni je malo falilo da se izujem za nove dobose, a nisu bas dzabe
-
Boki78
I tako ...
Danas se odrzala mini Samara zurka kod Elektronicara. Naravno Samara u dvoristu nikad dosta, pa smo eto uspeli umuvati 4 komada

Ja sam imao zabavu sa mojim "The One and Only" petim kocionim cilindrom ...

Pera sa brisacima i tablom osiguraca ...

A Elektronicar sa kocnicama ...

Manje vise svi sem mene su uradili sto je trebalo, mozda sam cak i ja, al za to trenutno nemam definitivne dokaze
Elem pokusam ja da montiram novi peti kocioni cilindar, i svi holenderi sem jednog lepo ulaze na ruku. Taj jedan je kao za inat na dugoj cevi koja dolazi od glavnog kocionog i ne mili mi se da je menjam, pogotovu sto je napolju 'ladno, ona dugacka pa jos ispod auta ... U stari cilindar upadaju svi holenderi. U novi na mesto gde taj jedan nece, preostala tri hoce ...
Kako se mrak priblizavao, odlucim se da vratim stari, makar nesto ce da koci, i tako uradim. Sad da ne bude da nista nisam radio, malko prepodesim mehanizam petog kocionog ne bi li vise pustao ulje ka tockovima (ili tocku u mom slucaju). Izventiliramo kocnice i stvar proradi. Kocnice zabadaju na jaci stisak, nos ne tone, tj oseca se da i zadnje rade. Medjutim sada je hod pedale kocnice dosta duzi, iako se isprva cinilo da je kraci (dok je motor bio iskljucen).
Sad pitanje, ako neko zna. Da li taj produzeni hod pedale moze imati veze sa mehanizmom petog kocionog i time sto sada malo vise pusta u zadnje cilindre. Ako ne, da li se moze resiti stelovanjem serva, tj onog nosica sto ide u glavni kocioni cilindar?
Danas se odrzala mini Samara zurka kod Elektronicara. Naravno Samara u dvoristu nikad dosta, pa smo eto uspeli umuvati 4 komada

Ja sam imao zabavu sa mojim "The One and Only" petim kocionim cilindrom ...

Pera sa brisacima i tablom osiguraca ...

A Elektronicar sa kocnicama ...

Manje vise svi sem mene su uradili sto je trebalo, mozda sam cak i ja, al za to trenutno nemam definitivne dokaze
Elem pokusam ja da montiram novi peti kocioni cilindar, i svi holenderi sem jednog lepo ulaze na ruku. Taj jedan je kao za inat na dugoj cevi koja dolazi od glavnog kocionog i ne mili mi se da je menjam, pogotovu sto je napolju 'ladno, ona dugacka pa jos ispod auta ... U stari cilindar upadaju svi holenderi. U novi na mesto gde taj jedan nece, preostala tri hoce ...
Kako se mrak priblizavao, odlucim se da vratim stari, makar nesto ce da koci, i tako uradim. Sad da ne bude da nista nisam radio, malko prepodesim mehanizam petog kocionog ne bi li vise pustao ulje ka tockovima (ili tocku u mom slucaju). Izventiliramo kocnice i stvar proradi. Kocnice zabadaju na jaci stisak, nos ne tone, tj oseca se da i zadnje rade. Medjutim sada je hod pedale kocnice dosta duzi, iako se isprva cinilo da je kraci (dok je motor bio iskljucen).
Sad pitanje, ako neko zna. Da li taj produzeni hod pedale moze imati veze sa mehanizmom petog kocionog i time sto sada malo vise pusta u zadnje cilindre. Ako ne, da li se moze resiti stelovanjem serva, tj onog nosica sto ide u glavni kocioni cilindar?
Moze biti dve stvari po meni,prvo da nije dobro izluftirano,sto iskreno sumnjam.Drugo je da je problem u samom glavnom kocionom,da su gumice porozne.
Mozda bi se moglo korigovati na sipki serva,probaj kad vozis da pritisnes kocnicu tek onako da je malo stisnuta i vidi da li odmah hvata,ako ne moze da se produzi sipka,ako odmah hvata onda ili nije dobro izluftirano,ili ne valja glavni kocioni.
Kolko ja znam peti kocioni ne sme da ima veze sa hodom pedale.
Mozda bi se moglo korigovati na sipki serva,probaj kad vozis da pritisnes kocnicu tek onako da je malo stisnuta i vidi da li odmah hvata,ako ne moze da se produzi sipka,ako odmah hvata onda ili nije dobro izluftirano,ili ne valja glavni kocioni.
Kolko ja znam peti kocioni ne sme da ima veze sa hodom pedale.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
-
Boki78
Mislim da je izluftirano OK, i to ne samo zato sto smo nas dvojica luftirali
, vec sto sam stvarno gledao u crevo i nisam pustioni jedan tocka dogle god je bio mehurica. Meni je padalo na pamet da menjam glavni kocioni, ipak je 21 godnu star. Mislim da na blag pritisak pedale ne hvata, ali to moram i da proverim sa barem jednim prednjim jednim tockom u vazduhu.
Hvala i za savet i za pomoc danas!
Hvala i za savet i za pomoc danas!
Ako je 21 god. star,odavno je zreo za zamenu 
A za savet i pomoc i drugi put
A za savet i pomoc i drugi put
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Dug hod pedale može biti posledica raznih stvari. Prvo, vazduh. Ako je prethodno radila kako treba, a nisi čačkao oko serva, onda nije do one osovinice. Moguće je da se na nekom od točkova paknovi malo više udalje od doboša. Meni se na nivi to dešavalo jer je bio pukao prsten u kočionom cilindru kod točka. Taj prsten služi da se klipovi ne vrate previše.

Ovaj na slici je ispravan. Rešenje je kupiti nov cilindar. Kao probu uraditi sledeće: Povuci ručnu, nadrukaj kočnicu, sačekaj malo i opet nagazi. Ako je sad na normali, to znači da imaš problem koji sam opisao (jer u ovom slučaju ručna nije dozvolila da se paknovi vrate). Može da se ublaži i dotezanjem sajle za ručnu ali pošto je sad zima to ne preporučujem.
Drugi put mi se desilo da pedala bude nekad viša, nekad malo niža. Ustanovio sam da na jednom prednjem točku imam mali luft u ležaju, pa disk malo odgurne pločicu i onda posle ona treba da se približi, a to se odrazi na hod pedale. To je rešeno dotezanjem ležaja.
Eto, pokušaj sa tim.

Ovaj na slici je ispravan. Rešenje je kupiti nov cilindar. Kao probu uraditi sledeće: Povuci ručnu, nadrukaj kočnicu, sačekaj malo i opet nagazi. Ako je sad na normali, to znači da imaš problem koji sam opisao (jer u ovom slučaju ručna nije dozvolila da se paknovi vrate). Može da se ublaži i dotezanjem sajle za ručnu ali pošto je sad zima to ne preporučujem.
Drugi put mi se desilo da pedala bude nekad viša, nekad malo niža. Ustanovio sam da na jednom prednjem točku imam mali luft u ležaju, pa disk malo odgurne pločicu i onda posle ona treba da se približi, a to se odrazi na hod pedale. To je rešeno dotezanjem ležaja.
Eto, pokušaj sa tim.
-
Boki78
Super ideja i koristan savet. Probacu prvom prilikom
Hvala!
-
Boki78
Jel zna neko kakva je marka "Breda" po putanju druk lagera? Izgleda da mi je ponovo umro mucenickom smrcu
Vec sam probao orignalne ruske, komada dva, domaci koji je izdrzao cak nekih 4-5000km, pa sad da malo prosaram sa strane...
Danas sam bio do Sabca, sve je bilo savrsena ali na (ne)srecu na parkingu pred stanom pocne prvo da cvili pa da na pritisak klopoce. Sasvim moguce je i da je zasekao korpu, uglavnom iznenadicu se kad skinem menjac, pa kako god
Danas sam bio do Sabca, sve je bilo savrsena ali na (ne)srecu na parkingu pred stanom pocne prvo da cvili pa da na pritisak klopoce. Sasvim moguce je i da je zasekao korpu, uglavnom iznenadicu se kad skinem menjac, pa kako god