Antifriz

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

stefanm
Automobil: ford, lada

Re: Antifriz

Post by stefanm »

u motore sa aluminijumskim blokom (hladnjak se podrazumeva)- sipa se g-12, kod onih motora gde blok nije od aluminijuma vec je samo hladnjak aluminijski sipa se gore pomenuti g-11 (vw specifikacija)... e sad ti vidi, nece mu skoditi g-12 (ako ti finansije dozvoljavaju)
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Kako sam razumeo G12 nije baš namenjen motorima sa raznorodnim komponentama.
Nešto ima veze sa tim što u sebi on ima u principu samo inhibitore korozije za aluminijum koje aluminijum pokupi dok onih za gvožđe ima u mlaom broju pa ne uspeju da zaštite svu površinu nego se desi još i neka rekacija koja krene da napda blok... tako nešto sad prepričavam iz glave ako je neko hemičar mogao bi podrobnije da objasni.

Ovaj G48 (G11) što sam kod mene sad sipa u sebi na sebi ima "Alu protekt" oznaku a i čak piše da je namenjene za motore kod kojih se kombinuju metali.

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

generalno gledajuci, u pravu si, mada praksa jos uvek nije pokazala da je g-12 naneo neku stetu bloku koji nije alumunijski, sto neznaci da je i nece naneti nakon napr 15-20god konstantne upotrebe
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

bakivet
Automobil: l 110 8v

Post by bakivet »

Danas sam uzeo G12 na MBS-ovoj pumpi u Kumodražu po 290 din. /l. Najjeftinija varijanta, za sada. Uzeo sam 4l. Sutra ispiram hladnjak i menjam tečnost. Vreme je :)
http://www.palvet.webs.com/

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

taj sam i ja sipao,tj.dopunio sistem.nego malo mi je curkao hladnjak,jos u martu sam primetio da je u dnu malo vlazno,pa sam na predlog Bruyonia i mojih iz servisa sipao Wurth onaj aditiv za zaptivanje hladnjaka,i moram priznati da je bilo ok,ni kapi,medjuti pre par dana opet vidim isto,na ostom mestu,a evo vec 3 dana opet nista,mada tad kada sam primetio padala je kisa,pa mozda i nije hladnjak,ne znam,sipao sam 200ml vode,pa sad pratim,ali izgleda da ce morati zamena da padne...jbg 55e je nov..
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

bakivet

Post by bakivet »

Jbg., meni je pre 4 god. svirnuo radijator za grejanje. "em li ga od čega.
Valjda negde , u ponekom servisu (moj ćale voli te "ovlašćene" i dr. "specijalne" servise), sipaju jači antifriz nego što treba i on progrize. Sumnjam da je ,gore, bilo nekih mehaničkih oštećenja.
E , a onda je majstor koji je menjao taj radijatorčić sipao neki jeftini antifriz koji je uvrio na proleće i izleteo na čep. To je tako teralo, sve dok nisam instalirao t. davač od Juga na donje crevo. Sad ,za nedaj Bože može i voda.
Međutim , ubrzo , potom, otišla je boca za rashladnu tečnost. NJu sam menjao sam. Ona stara se , pri dnu , totalno istrošila (u Ladinom servisu u Paštrovićevoj hteli da mi menjaju pumpu za vodu ?!)
Ovaj G12 (piše na uputstvu) može da se meša sa svim drugim rashl. tečnostima na bazi Monoetilenglikola, tako da , može da se doda ,kasnije i poneki jeftiniji , zlu ne trebalo. http://www.adeco.rs/images/UserFiles/Im ... zantin.jpg

Od kog materijala su mali i veliki hladnjak u 110-kama 8v 2003. g.? Od aluminijuma ili nekog drugog metala?
Koji antifriz bi , teoretski, mogao da ih "progrize"?

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Od aluminijuma.imam ja grejanje,ubija kol'ko greje,necu nista dirati dok bas ne pocne da curi.Ne znam zaista,pretpostavljam da ako sipas 100 procentni,ali ko je lud da sipa,mada ima svakakvih likova...
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

bakivet

Post by bakivet »

He, he, ne diraj ništa! Lada je to. Znaju takve stvari i same od sebe da se srede :)

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Koliko sam ja shvatio neke stvari čitajući po internetu, antifriz G12 sipa se u rashladni sistem vozila gde je kompletan sistem aluminijumski - hladnjak, blok i glava motora. Antifriz G11 koristi se tamo gde su hladnjak i blok aluminijumski a glava ne.

Jel moze neko ovo da potvrdi ili demantuje?

I još jedno pitanje - da li su na ladama 11* i glava i blok aluminijumski ili nisu?
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

bakivet

Post by bakivet »

Mislim da nisu, ali nisam siguran.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Blok je čelični glava je aluminijumska.
I da, nisam se do sad sreo sa autom da ima alu blok i glavu od čelika tako da si Ajvanho verovatno mislio obratno i za takve motor je G11.
Za G12 sam i ja čitao tačno to što ti kažeš da je namenjen za komplet alu motor.

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

bruyoni wrote: nisam se do sad sreo sa autom da ima alu blok i glavu od čelika .
Moja greška. :oops:
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

ladetina

Post by ladetina »

Molim za malu pomoc. Prosle sedmice sam u ovlascenom servisu lade zamijenio kompletan permant. Sipao sam g12 (crvenu modricu). Ocito je da nisu dobro ozracili jer mi je danas posuda kompletno prazna a ispod hladnjaka mokro (pretpostavljam/nadam se da je tekucina iscurila pod pritiskom zbog vazdusnog cepa).
Buduci da, kao sto znate, nisam majstor za opravke koliko je komplikovana ozraka na 110 8v jer mi se kod njih ne ide nikako ponovo t.j. smijem li se kao totalan nestrucnjak prihvatiti da to sam odradim (uz vasu pomoc).

bakivet

Post by bakivet »

Vidi gde curi i zašto curi.
Da li je pukla posuda, ili ti je otišao termodavač. U suprotnom, opet će ti se desiti isto i džabe ćeš baciti antifriz.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Ove novije lade (moja je iz 2001 i ima to) imaju samoodzračivanje. Ništa se ne odzračuje ručno, sistem se sam odzrači. Kako ćeš to prepoznati? Ako imaš ona dva tanka crijevca što vode na ekspanzionu posudu (jedno ide sa glavnog hladnjaka, jedno sa grijača kabine), to je to. Za starije ne znam da li to imaju. To su broj 16 i broj 2 na donjoj slici.

http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... 09-1-1.jpg
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Post Reply