Podizači gepeka
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
Podizači gepeka
Da li je neko imao problema sa podizačima gepeka. Kod mene ljeti rade bez problema, a zimi neće da drže gepek nego padaju. Da li ih je neko mijenjao?
Re: Podizači gepeka
Pogledaj deo na kome se kace opruge koje drze gepek, blize zadnjem sedistu. Videces da taj metal ima 3 pozicije za kacenje opruga, tako da mozes u 3 razlicita nivoa da zategnes oprugu.
Zategni je na maximum i resen problem.
Zategni je na maximum i resen problem.
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Ja sam to prosle zime menjao,tako je i kod mene bilo,pa kad sam dobio po ledjima,odmah sam zamenio,cini mi se da je komad bio 600 dinara.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Ne znam o kakvim oprugama priča Ladolez, možda je to na 110, ali na 112 vrata drže oni amortizeri. Kada počnu padati moraš kupiti nove, nema im pomoći. Samo pazi da kupiš za Ladu, jer sam se ja jednom zajebo i kupio za punta, iako su fizički isti oni za punta su puno slabiji, pa opet nisu mogli držati vrata gore. Eventualno možeš skinuti oba, pa ih probati sabiti rukom o pod, možda ti je samo jedan riknuo, a drugi valja, jer samo jedan amortizer ne može držati vrata otvorena.
Last edited by rascho on Tue Nov 20, 2012 10:29 am, edited 1 time in total.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
Kod mene na 110 su one žičane opruge. Jel mogu da se zategnu?
http://www.palvet.webs.com/
- Cika Steva
- Automobil: 110
Ovako na prvi pogled treba da mogu 
-
rascho
Onda je skineš, vidiš ako je rastegnuta, i onda je malo stisneš, s nekim metalnim stagama i lagano griješ brenerom. Trebala bi ostati u tompoložaju u kojem si je zagrijao. Tako sam ja riješio rastegnute federe koji drže pakne na zadnjim kočnicama. Doduše ne znam da li taj proces može imati nekih posljedica, ali kod mene je uspjelo 
Nisam stručnjak ( možda se javi neki) ali , koliko znam grejanjem se menja struktura metala i to može uticati da opruga "ukrti" i pukne.
-
rascho
Znam da može imati posljedica, ali mislim da ovisi i o sastavu opruge, odnosno materijalu od kojega je napravljena. Ali to bi valjalo da se javi netko tko se razumije u tehnologije materijala.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Grejanjem olakšavaš plastičnu deformaciju pa što omogući da se opruga trajno deformiše, donekle to utiče na elastična svojstva ali kod ovako nebitnih opruga to nije problem.
Prepreku može predstavljati to što je ta opruga em umorna em u opuštenom stanju skroz sabijena, znači namotaj naleže na namotaj, pa grejanjem bez smanjenja broja namotaja nećeš ništa postići. Najbezbolnije je da skineš oprugu i da odneseš kod nekog ko ih pravi i da ti napravi takvu istu samo kruću ili da probaš da nađeš novu.
Prepreku može predstavljati to što je ta opruga em umorna em u opuštenom stanju skroz sabijena, znači namotaj naleže na namotaj, pa grejanjem bez smanjenja broja namotaja nećeš ništa postići. Najbezbolnije je da skineš oprugu i da odneseš kod nekog ko ih pravi i da ti napravi takvu istu samo kruću ili da probaš da nađeš novu.
-
rascho
Ja sam pošao od pretpostavke upravo da se opruga malo razvukla, dakle da nisu namotaju naslonjeni jedan na drugoga u opuštenom stanju. Naravno ako jesu, onda grijanjem ništa ne dobiva. Kod mene je upravio bio primjer da je opruga bila razvučena, pa sam je grijanjem vratio u originalno stanje. Ali radilo se o onim malim oprugicama koji drže kočione pakne da se ne kreću okomito na smjer vožnje, što naravno nije isto kao i ova velika opruga.
Ako se već odluči za mijenjanje opruge, onda se može poigrati sa ovim postojećima. Npr odrezati komad, pa grijanjem napraviti onu kuku za kačenje na vrhu. Ako zajebe ionako će kupiti novu
Ako se već odluči za mijenjanje opruge, onda se može poigrati sa ovim postojećima. Npr odrezati komad, pa grijanjem napraviti onu kuku za kačenje na vrhu. Ako zajebe ionako će kupiti novu
Sećate se prosečnih vozača Z101? Svaki je imao letvu u gepeku za podupiranje 5. vrata. Tako .... 
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
ili da nekom selnom ili uzicom uhvati 3-4 namotaja da im ne da da se razvuku, to ce sigurno uslovno pojacati oprugu
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
bruyoni wrote:... sigurno uslovno ...
bravo prijatelju, ovaj lapsus me vratio u zivot