Bez obzira na fabricke preporuke, kod nas u servisu mi preporucujemo i vrsimo zamenu ulja na 10 000 km, mada kupac nece izgubiti garanciju ako vrsi zamenu na 20 000 km i pridrzava se fabrickih uputstava, a sta ce biti posle garantnog roka sa takvim motorom to ce vlasnik osetiti. Mada opet i vlasnik ne mora mnogo da se sekira ako vozilo prodaje sa predjenih 100 000 km, sekirace se drugi vlasnik
Motorna ulja
Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
Re: Motorna ulja
Preporuke mnogih proizvodjaca automobila je da se zamena ulja vrsi na 20000 km, al to je i iz razloga sto su vozila projektovana na 100-150 000 km, a posle opet da uzmes novi auto. Pa od cega bi fabrike zivele ako bi savremeni auto trajao 500 000 km ?
Bez obzira na fabricke preporuke, kod nas u servisu mi preporucujemo i vrsimo zamenu ulja na 10 000 km, mada kupac nece izgubiti garanciju ako vrsi zamenu na 20 000 km i pridrzava se fabrickih uputstava, a sta ce biti posle garantnog roka sa takvim motorom to ce vlasnik osetiti. Mada opet i vlasnik ne mora mnogo da se sekira ako vozilo prodaje sa predjenih 100 000 km, sekirace se drugi vlasnik
Šta mislite o konstatacijama iznetim na ovom blog-u ?
http://motornaulja.blogspot.com/2009/12 ... t-one.html
Vidim da konstatuje da je Lukoil lux korektan za benzinske motore sa TNG, a da za starije motore sa TNG preporučuje Lukoil Super?
http://motornaulja.blogspot.com/2009/12 ... t-one.html
Vidim da konstatuje da je Lukoil lux korektan za benzinske motore sa TNG, a da za starije motore sa TNG preporučuje Lukoil Super?
http://www.palvet.webs.com/
- milanovic986
- Automobil: Lada 112 1.5 Li '04
Na istom blogu i pise, izmedju ostalog, da Lukoil nema kvalitet kao na pocetku prodaje kod nas i da vise nije za preporuku. I cene su podigli pa vise nisu bas toliko konkurentni.
Ko hoce da izdvoji malo vise za ulje, neka kupi Liqui Moly leichlauf MoS2 10w-40. Ja sam kupio skoro. Platio sam 3700 za 5 litara.
Ko hoce da izdvoji malo vise za ulje, neka kupi Liqui Moly leichlauf MoS2 10w-40. Ja sam kupio skoro. Platio sam 3700 za 5 litara.
- tomo 110
- Automobil: lada 110 1.5 16v
Zdravo, Imam prijatelja koi vozi ladu samaru 1.3 sa okolo 110000km .I namerava da unutrasno opere motor za LUKOIL LUSH OIL.Do sada nije radio takvo nesto,dali ima neku veliku korist od toga ili je samo marketing.I dali je moguce da se desi poslem unutrasnog ispirnja da pocne da curi ulje oko dixtunga na motoru,da razjede gareza i neke naslage pa cak ida se desi da poveca potrosnja ulja u toku voznje.Do sada ni ja nisam koristio ovako ulje za ispiranle motora ni na drugim vozilima.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Nije neki bauk ali samo pažljivo i po uputstvu, sa tim uljem se ne vozi. Nakon tretmana postoji opasnost od začepljivanja kanala ako je unutrašnjost motora u baš zapuštenom stanju jer se može desiti da se odvoje krupniji gareži koji se zaglave u kanalu, znači nakon tretamana smao polako i pažljivo sa slušanjem motora i gledanjem u kazaljku temperature
samo postuj uputstvo na ambalazi, i nemoj da se brigas. sipali su to u mercedese i u porshe-e pa im nista nije falilo, cak naprotiv. posle lepo sipaj lukoilovu polusintetiku i teraj.videces posle u cemu je razlika...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Da li može u Nivu 2008.g kastrol magnatek 10 40? Sipam isto ulje u drugi auto i mogu da kažem da sam za sad zadovoljan, kupujem u servisu gde popravljam auto.
U servisnoj knjizi piše da je sipano mineralno 15 40 al ne piše koje. Koje mi ulje i filter preporučujete?
U servisnoj knjizi piše da je sipano mineralno 15 40 al ne piše koje. Koje mi ulje i filter preporučujete?
Тормоза не откажут на спуске - на подъём не заглохнет мотор.
naravno da moze, jedino sto ako bas hoces da ulje radi kao u novom autu sipas u staro engine flush(sredstvo za ispiranje naslaga u motoru). pustis da odradi prema uputrstvu(obavezno u leru bez turiranja) i ispustis , zamenis filter i sipas novo ulje dalje teras nornmalno...
Koji engine flush da kupim?
Тормоза не откажут на спуске - на подъём не заглохнет мотор.
Motul engine clean http://www.youtube.com/watch?v=aOln8-zeLQk
Mada su ljudi podeljeni oko toga da li da se upotrebljava uopste flush.
Mada su ljudi podeljeni oko toga da li da se upotrebljava uopste flush.
Samo Samara Srbina Spasava
svi koji su ga upotrebljavali(onako kako je propisano) terali su duze nego oni koji nisu sa istim uljem. jednostavno koksanje kod motora je normalna pojava(pogotovo u gradskoj voznji i terenskoj) a ovim se to umanjuje...
I ja mislim da to pomaze, ali prvi put sipati kada je auto presao mnogo, kazu da moze biti opasno... Ja nisam probao, pa nemam iskustva..
ENGINE FLUSH (PRANJE, ISPIRANJE MOTORA) JE NAJČEŠĆE PRANJE SAVESTI (zbog nepotpunog održavanja ili neredovnog menjanja ulja) ILI ISPIRANJE MOZGA ukoliko vam to skupo naplate a najverovatnije vam nije ni trebalo.
Ovo vam je kao šta je starije kokoš ili jaje. Naime ukoliko motor nije prešao mnogo km (manje od 100 hiljada) 99% da vam ovo ne treba a verovatno ne bi škodilo ili štetilo motoru. Ako pak jeste prešao mnogo km (preko 200 hiljada) možda mu i treba ali onda potencijalno može biti i štetno.
http://motornaulja.blogspot.com/2009/06 ... -prvi.html
ENGINE FLUSH (PRANJE, ISPIRANJE MOTORA) JE NAJČEŠĆE PRANJE SAVESTI (zbog nepotpunog održavanja ili neredovnog menjanja ulja) ILI ISPIRANJE MOZGA ukoliko vam to skupo naplate a najverovatnije vam nije ni trebalo.
Ovo vam je kao šta je starije kokoš ili jaje. Naime ukoliko motor nije prešao mnogo km (manje od 100 hiljada) 99% da vam ovo ne treba a verovatno ne bi škodilo ili štetilo motoru. Ako pak jeste prešao mnogo km (preko 200 hiljada) možda mu i treba ali onda potencijalno može biti i štetno.
http://motornaulja.blogspot.com/2009/06 ... -prvi.html
Samo Samara Srbina Spasava
ako ga motul pravi i preporucuje na svaku drugu zamenu, a kod opterecenih motora na svaku onda ima nesto u tome. a da si video kako zna da zakoksa motor pa i na vrhunskim uljima kada se gnjavi po gradu ili pregreva od turiranja u mestu kroz blato i oranje...
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Ja koristim taj Castrol ali nisam siguran da li beše 10 40 ili 15 40.Desmo wrote:Da li može u Nivu 2008.g kastrol magnatek 10 40?
A pre toga sam sa Valvolinom prešao više od 100 000km ali nema više tog tipa koji sam uzimao.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Ja sam protiv tih priručnih sredstava za ispiranje, to u principu prodaju razređivač za velike pare. Ako baš mora da se odradi ispiranje onda sam za to da se odradi po PS-u sa uljem za ispiranje. Realno ako je stavljano kršteno ulje sa normalnim periodima zamene nema nikakve potrebe za ispiranjem. Stvaranje koksa je pre svega probem na zapadu gde su neki proizvođači krenuli da navode sumanute kilometarže koje se mogu preći između zamena ulja kao i korisnici koji te intervale slepo prate uprkos tome što recimo ne izlaze iz grada ili voze u gas-patos režimu.