Antifriz

Moderators: BokeYGTi, dejo, Miljan

djape1977

Post by djape1977 »

bilo koji firmirani je ok
teoretski g-12(roze tecnost) je za motore sa aluminijumskim komponentama mada lajke gutaju sve

!!!!voditi racuna!!!!!!

licno mi se desilo da se na -18*c pri oko 100km/h smrzla tecnost u hladnjaku(naravno pukao je) par dana pre toga merio sam koncentraciju antifriza i pokazivalo je oko -23*c. kako: pa na -18 pri 100km/h realna temp. vazduha na hladnjaku je oko -40 (wind chill factor) prema tome moja preporuka je 50% antifriz
j***** auto bez kardana

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Zar motor makar malo ne zagreje antifriz pri 100km/h... :mrgreen:
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

djape1977

Post by djape1977 »

na tim temperaturama je termostat skroz zatvoren, voda uopste ne cirkulise kroz hladnjak vec samo kroz glavu i blok. kad sam usao u grad i naravno usporio odmah je prokuvao jer mu nije vise cirkulacija vazduha oko bloka dovoljna za hladjenje
j***** auto bez kardana

kizahood
Automobil: Lada Niva

Re: Antifriz

Post by kizahood »

choksi wrote:Pošto najavljuju hladnu zimu...
Au, al' su se za'ebali :D

djape1977

Post by djape1977 »

nije ni tako losa stvar to globalno zagrevanje, ustedecemo neki dinar
j***** auto bez kardana

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

I onda kazite da nije zdravo zagrevati motor u mestu...
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

djape1977

Post by djape1977 »

kad je bas hladno zdravo je, ali nisam siguran da bi pomoglo u ovom konkretnom slucaju.

jos jedan glup kvar: iste zime2004/05(secate se vec, bilo je poprilicno snega i mraza), takodje u voznji, donji nosac alternatora na mojoj tadasnjoj 2007 1300s se izvalio iz bloka?!?!?!?! zavaren isti dan, vracen isti kais i alternator i sve ok do prodaje tog auta 6-7 mes. kasnije. zamor materijala? hladnoca? pojma nemam!
nikad nisam cuo da se to desilo bilo kome na bilo kom autu

da predupredim pitanja:
alternator ispravan, nije blokirao
vod. pumpa takodje
kais propisno stegnut, ne previse

da se vratim na antifriz/hladnjake
moj drugar iz zemuna koji drzi autoservis koji radi i krpljenje hladnjaka se tradicionalno razbija od posla zimi. mnogo vise busnih i puknutih hladnjaka nego leti,
jedan od fazona: kad duze vreme vozite sa vodom u sistemu pa predjete na antifriz, on razbije kamenac koji se nakupio po svim spojevima i savovima rashladnog sistema pa cesto procuri na sve strane
j***** auto bez kardana

SERZAS

Post by SERZAS »

uhhhhh... :D

Pa ovde cim otvorim vrata je -18 :D :D :D

Neznam nemam problema sa zamrzavanjem bilo kakve tecnosti...
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Jel moze jos neki savet o ispiranju rashladnog sistema? U pitanju je 112-ka 1.5 16v. Ovaj antifriz u sistemu je vec star jedno 2.5 godine a i dosao je skoro do minimuma pa sam mislio da mu odradim ciscenje, i onako cu je poterati ovih dana kod majstora na redovan servis ali nesto nemam poverenja da ce mi ljudski isprati sistem.
Na aleku i motoru sam ispirao tako sto bi dolio sirceta i tako vozio jedno dan dva onda to ispustio, potom usuo destilovanu da dodatno ispere potom nju ispustio i tek onda sipao antifriz. Sad ne znam smem li sa sircetom to da odradim, mislim hoce li sirce ostetiti nesto (napominjem da nemam plin). Cuo sam jos neke fore da se moze odraditi sodom bikarbonom, rastvoris 50-60g u casi pa to sipas u posudu pa onda ona radi. Ili mi je bolje da me oderu za neko namensko sredstvo za ciscenje sistema? :?

PS-ima li neka preporuka za antifriz za 112?

PPS-nisam to sam radio na ovoj ladi, znam gde su cepovi na bloku i hladnjaku ali gledam ono rusko servisno uputstvo i spominju skidanje jos nekog creva koje ide do usisa, a Ruski bas ne znam pa me interesuje jel i to da skinem pri ispustanju ili su to oni odradili samo provere radi? I jel ima jos koja mera predostroznosti pri ispustanju antifriza. Evo i slike da znate sta pricam.

Poz i Hvala

Image Image

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

Ne mogu da nadjem da kupim antifriz koji mi je vec u sistemu (a prerano za menjati), pa se pitam... Da li su svi G12 antifrizi medjusobno izmesljivi? Mislim, da li je oznaka G12 za neki standard u smislu hemijske kompatibilnosti antifriza ili ne?

Ako ne, sa cim se moze supstituisati Felix Carbox G12?

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

da svi g12 su medjusobno kompatibilni, problem pravi mesanje g11 i g12 jer su na razlicitoj bazi(g12 je organski obicno) i onda se javlja stvaranje silikata...
a postoji i g12 +, univerzalni za sve sisteme... ;)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bruyoni

Post by bruyoni »

G12 ti je oznaka VW grupacije a inače je u pitanju BASF glysantin G30 (sigurno ga ima u Tempu), ako ne piše neka od te dve oznake onda tražiš odobrenje TL-744D/F
Gde si našao Felix antifriz u Srbiji?

Boki78

Re:

Post by Boki78 »

bruyoni wrote:Jel moze jos neki savet o ispiranju rashladnog sistema? U pitanju je 112-ka 1.5 16v. Ovaj antifriz u sistemu je vec star jedno 2.5 godine a i dosao je skoro do minimuma pa sam mislio da mu odradim ciscenje, i onako cu je poterati ovih dana kod majstora na redovan servis ali nesto nemam poverenja da ce mi ljudski isprati sistem.
Nemam odgovor, al imam pitanje. Zbog cega ti je bitno da sistem ispiras hemijom, a ne vodom, ukoliko u njemu nemas prirucnih sredstava za krpljenje hladnjaka, tekucu vodu i slicno? Sem toga antifriz od 2.5 godine je i dalje pri ili oko kraja roka, a ne debelo iza njega :)

bruyoni

Post by bruyoni »

Malo je starije to moje pitanje ali da odgovorim :D Zato što je i bilo malo hemije kao obične vode kada sam dolivao kad mi je na varu pukla ekspanziona posuda. Takođe negde u to vreme sam prešao na G11 kako fabrika zahteva pa sam hteo da isperem stari antifriz (ne mogu da se setim jel bio onaj plavi ili G12) Samo sam sirćetom isprao dan dva čisto ako su se stvorile neke naslage kamenca od obične vode.

Boki78

Post by Boki78 »

U tom slucaju, sretno! :)

Post Reply