curi ulje iz menjaca
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
- altinjanin
- Automobil: lada 112 16v
Re: curi ulje iz menjaca
Meni je to jako cudno,boja ulja vise vuce na motorno ulje,nego na menjacko ulje.Necu da se nerviram,koliko sam video sa glave se ne sliva.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..
- altinjanin
Reseno!
Skinuli su taj odusak,ocistili,izbacili malo ulja iz menjaca.
Inače, kada posumnjate da ste sipali malo više ulja ili antifriza ili bilo čega drugog u auto možete uzeti jedan malo veći špric i crevo od infuzionog sistema. Nastavite crevo na špric i izvučete višak uradi sam metodom.
http://www.palvet.webs.com/
-
lada-senta
E posto nisan nasao odgovarajuci topik,da ne otvaram novo,da tu pitam.
Jel neko ima,ili da je nasao na internatu,neku tabelu o tome,kako je optimalno Ladi 112 1,5 16V menjanje brzine,kod kojeg obrtaja za koju brzinu ili slicno. JA nisam kupio kao novog,pa nemam nista za njega.
Jel neko ima,ili da je nasao na internatu,neku tabelu o tome,kako je optimalno Ladi 112 1,5 16V menjanje brzine,kod kojeg obrtaja za koju brzinu ili slicno. JA nisam kupio kao novog,pa nemam nista za njega.
- altinjanin
Menjas dok ne dodje do isprekidanih crtica
na obrtometru 
-
lada-senta
Pa naravno,ali me naprimer konkretno interesuje,ako prebacim u petu i idem naprimer auto putem,koji je taj opseg obrtaja,koji rezultira najmanju potrosnju? Neznam,dali lada voli vece obrtaje naprimer 2500-3000 ili da idem brzinom koju moze da postigne kod 2000 obrtaja?
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Odgovor na to pitanje nije ni blizu jednostavan. Ako ti netko da jednostavan odgovor, a pri tome zauzme stav kao da je u 100% pravu, budi siguran da nema pojma o čemu govori. Teoriju o potrošnji goriva možeš naći ovdje http://drumskavozila.files.wordpress.co ... goriva.pdf a kada to pročitaš shvatit ćeš da se ne isplati s tim razbijati glavu. 
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...
- Imre
- Automobil: Honda Civic Tourer
Pre par godina kad sam isao u Perast,drzao sam na 2500 obrtaja (oko 90/km),tako mi je komp. pokazivao potrosnju na otvorenom 4.9-5.2,na nizbrdicama sam kocio motorom.Do Perasta sam imao prosecno potrosnju 5.6.Ali to nikad vise necu raditi u zivotu!Necu ni da kazem,koliko mi je trebalo vremenski. 
-
lada-senta
Pa Rascho,u ovom Pdf-u je dato resenje,posto pise,da je po pravilu potrosnja motora na manjim opterecenjima uvek veca,zbog nize efikasnosti...znaci bolje ako drzim na vecem obrtaju,mada do neke granice. To meni znaci,ako mogu da biram,dali idem u 3. brzini,sa 3000-3500 obrtaja,ili u 4. sa 2000-2500 onda mi je bolje da drzim u trecoj.Mada mozda gresim.Iz prakse,to je sigurno,de ako su veci obrtaji,motor manje oseti trenutne oscillacije,kao i u opisu pise uticaj kirivine itd....MAda me je licno iznenadio da benzinski motor zna MAximum 35% da bude efikasan,a dizel 46%.JA sam mislio da sa silnim kompjuterima i diznama smo stigli do nekih 60 % efikasnosti,kod benzinca....Pa dobro,pomiricu se da trosi koliko trosi:-)
- altinjanin
Koliko?Imre wrote:Pre par godina kad sam isao u Perast,drzao sam na 2500 obrtaja (oko 90/km),tako mi je komp. pokazivao potrosnju na otvorenom 4.9-5.2,na nizbrdicama sam kocio motorom.Do Perasta sam imao prosecno potrosnju 5.6.Ali to nikad vise necu raditi u zivotu!Necu ni da kazem,koliko mi je trebalo vremenski.
-
rascho
- Automobil: Lada 112 1.5 16V
Ali ako ispravno protumačiš taj uradak, vidjet ćeš da uvijek postoji određeni broj okretaja gdje je minimum potrošnje u svakoj brzini (za svaku brzinu različit i ovosi o uvjetima vožnje). Ispod tog broja potrošnja raste i iznad tog broja potrošnja raste, a koji je to broj ti ne znašlada-senta wrote:Pa Rascho,u ovom Pdf-u je dato resenje,posto pise,da je po pravilu potrosnja motora na manjim opterecenjima uvek veca,zbog nize efikasnosti...znaci bolje ako drzim na vecem obrtaju,mada do neke granice. To meni znaci,ako mogu da biram,dali idem u 3. brzini,sa 3000-3500 obrtaja,ili u 4. sa 2000-2500 onda mi je bolje da drzim u trecoj.Mada mozda gresim.Iz prakse,to je sigurno,de ako su veci obrtaji,motor manje oseti trenutne oscillacije,kao i u opisu pise uticaj kirivine itd....MAda me je licno iznenadio da benzinski motor zna MAximum 35% da bude efikasan,a dizel 46%.JA sam mislio da sa silnim kompjuterima i diznama smo stigli do nekih 60 % efikasnosti,kod benzinca....Pa dobro,pomiricu se da trosi koliko trosi:-)
Ali ono što je bitnije je da ti drugi faktori više utječu na potrošnju, npr. kod vožnje autoputom najbitniji faktor je otpor zraka, kod gradske vožnje najbitniji faktor je stajanje na semaforu, odnosno kretanje i kočenje. A kako smo svi uglavnom ograničeni s nekim vremenskim ograničenjma onaj pokus koji je Imre napravio možemo uraditi jednom godišnje (možda sam i prečesto rekao), tako da kada ipak uzmeš sve realne uvjete u obzir, jako malo možeš promijeniti potrošnju, pazeći na broj okretaja, osim ako si trenutno neki divljak na cesti, pa možeš početi voziti normalno i onda se to osjeti na potrošnji, ali ako si trenutno normalni vozač ne isplati se razbijati glavu s tim. Vjerojatno možeš više uštediti ako popiješ jednu kavu manje dnevno.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kratko i jasno najbolje i najefikasnije menjanje brzina jeste na max obrtnom momentu motora(ako je put ravan ili nizbrdo onda zbog akumulacije sile u vozilu se umanjuje za 15-20 %). sve ispod toga je gusenje, a preko toga je forsiranje...kvaka je sto auto put nije beskonacan i ravan, sve to treba prilagoditi uslovima i ogranicenjima puta a i svojim mogucnostima da upravljate vozilom
(ne mozete voziti 5. na 3200 obrtaja kroz kanjon Morace na primer) ... 
a to opet nema mnogo veze sa potrosnjom. jer nekome blokiraju kocnice , nekome lezajevi ,neko ima ispumpane gume, opalu kompresiju na jednom ili vise cilindara , lose gorivo ... itd a idealan put bez kreni stani ne postoji....
a to opet nema mnogo veze sa potrosnjom. jer nekome blokiraju kocnice , nekome lezajevi ,neko ima ispumpane gume, opalu kompresiju na jednom ili vise cilindara , lose gorivo ... itd a idealan put bez kreni stani ne postoji....
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Pozdrav svima.Da li se uje u menjaču doliva kroz otvor gde je merna šipka ili ima neko drugo mesto za dolivanje tj.menjanje ulja.Predpostavljam da postoji neki bušon sa donje strane menjača za ispuštanje ulja.Možda su ovo smešna pitanja ali kad nemaš kanal možeš samo da nagađaš.
- altinjanin
Da,tu se doliva.