Lada Niva 1.9 mTDI

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Post Reply
cjumper
Automobil: LADA NIVA

Lada Niva 1.9 mTDI

Post by cjumper »

Lada Niva:
- 1.7 + karburator weber
- kilometraža: 87000 km
- godina: 1998.
- gume: VOLTYRE -175/80-16 - Rusija

Evo slike:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by cjumper on Sat Apr 12, 2014 9:10 pm, edited 1 time in total.

cjumper

Re: LADA NIVA 1.7

Post by cjumper »

Otkako sam ju kupio:
- zamenjeno: ulje u motoru, filter ulja, filter zraka, filter goriva
- provjereno: ulje u getribi; kardanima; diferencijalu
- dopunjena mast na dvije mazalice, ostale još one dvije nedostupnije.

NIVA UZICE
Automobil: lada niva

Post by NIVA UZICE »

a samo da te pitam koliko ti trosi benzina gradske voznje ? interesuje me moja prosipa benzin kao luda :D

cjumper

Post by cjumper »

NIVA UZICE wrote:a samo da te pitam koliko ti trosi benzina gradske voznje ? interesuje me moja prosipa benzin kao luda :D
Još nisam točno izmjeril, ali sudeći po padanju kazaljke od goriva puno... :(

dejo

Post by dejo »

Odlično izgleda Niva.
Trpaj plin u nju

cjumper

Post by cjumper »

Stigli su i prvi problemi.

Od samog početka kad sam kupio Nivu u vožnji su se osjećale vibracije.
Naravno, vibracije i zvukove uobičajene za Nivu ne ubrajam u to. (Pred par godina imao sam se prilike voziti jedno 500km u Nivi 1.7i 2008. g)

U servisu u kojem sam mijenjao ulje i sve ostalo rekli su mi da je vjerovatno labav lanac. Skinuli su poklopac motora i lanac je stvarno bio labav, mogao se je pomicati prstom, a i vodilice su bile malo potrošene.

Sve su to skinuli, zamijenili lanac, vodilice i napinjač. I dogovorio sam se za srijedu (sutra) da dođem da naštelaju ventile.

No danas sam se vozio sa Nivom; kad je hladna nekako i upali,
užasno trokira nebitno dali su veći ili manji okretaji i dali je je hladna ili topla
kad sam stao ugasila se je i više ju nisam mogao upaliti, uspio sam tek kad sam stisnuo gas do kraja onda je poprimila

Koliko se ja razumijem u mehaniku; motor nije u fazi, raštelano paljenje, raštelan karburator.

Molim za daljnje savjete, ipak imate više iskustva sa Nivom nego ja !!!

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

moguće da je promašeno kod uzubljivanja za jedan zub. Imao sam takav slučaj na staroj nivi 1,6 koju sam imao pre ove. "majstor" tako sklopio. Posle zamene lanca poželjno je na razvodniku naštelovati paljenje jer lanac pokreće razvodnik (pored ostalog). Kad si stavio nov lanac on je za nijansu kraći, tj nije još istegnut i onda razvodna ruka za malo promašuje idealan položaj. Onaj pravi klizač ti preporučujem da staviš obavezno od 1,7 plastičan, nikako metalni od od 1,6 motora jer vrlo brzo pukne i počne lanac da testeriše.
E sad, ne znam kako su ti dijagnostifikovali labav lanac ako si imao vibracije u vožnji. Labav lanac se čuje s prednje strane motora i ne izaziva vibracije cele nive. Vibracije najčešče potiču od kardana, ali mogu i od ostalih obrtnih delova. Npr od hardijeve gume. I zapamti, ne postoje normalne vibracije. Ispravna niva mora glatko da se kreće od 0 do 150 km/h

cjumper

Post by cjumper »

Dare wrote:moguće da je promašeno kod uzubljivanja za jedan zub. Imao sam takav slučaj na staroj nivi 1,6 koju sam imao pre ove. "majstor" tako sklopio. Posle zamene lanca poželjno je na razvodniku naštelovati paljenje jer lanac pokreće razvodnik (pored ostalog). Kad si stavio nov lanac on je za nijansu kraći, tj nije još istegnut i onda razvodna ruka za malo promašuje idealan položaj. Onaj pravi klizač ti preporučujem da staviš obavezno od 1,7 plastičan, nikako metalni od od 1,6 motora jer vrlo brzo pukne i počne lanac da testeriše.
E sad, ne znam kako su ti dijagnostifikovali labav lanac ako si imao vibracije u vožnji. Labav lanac se čuje s prednje strane motora i ne izaziva vibracije cele nive. Vibracije najčešče potiču od kardana, ali mogu i od ostalih obrtnih delova. Npr od hardijeve gume. I zapamti, ne postoje normalne vibracije. Ispravna niva mora glatko da se kreće od 0 do 150 km/h
Lanac se je čuo kad je auto radio u leru i to je sad riješeno (taj zvuk tj. vibracija su nestali).

Gume smo izbalansirali na 0 g tako da one sigurno ne tresu.

Vibracija se događa kad idem u brijeg ili kad stisnem gas do kraja (znači pod opterećenjem), u petoj brzini se praktički ni ne vozim zbog zvukova i vibracija.
Kad se krećem po ravnom konstantnom brzinom ili idem nizbrdo nema nikakvih zvukova ni vibracija.

A sad nakon promjene lanca Niva trokira nenormalno i kad se topla ugasi (npr. kad staneš na stopu i pustiš gas) nema šanse bar 1 min da ju upališ.

Neznam što da napravim, ako ko ima iskustva neka piše !!!

Planiram otići k tom majstoru da mi naštela ventile, karburator i stavi motor u fazu i da završim priču sa njime.
A onda se bacam na ugradnju plina.

Dare

Post by Dare »

Što se tiče vibracija, proveri Hardijevu gumu. Moguće da je pokidana i kada se optereti ona se deformiše i eto vibracija.
Image

Ovu sliku sam našao na Internetu i ovo je drastičan primer kako guma ne sme da izgleda.

cjumper

Post by cjumper »

Dare wrote:Što se tiče vibracija, proveri Hardijevu gumu. Moguće da je pokidana i kada se optereti ona se deformiše i eto vibracija.

Ovu sliku sam našao na Internetu i ovo je drastičan primer kako guma ne sme da izgleda.

Ne snalazim se baš najbolje, gdje se ta guma točno nalazi ? :?

Dare

Post by Dare »

Nalazi se između menjača i reduktora. Vidi se kad se podvučeš pod auto. Slika gore ^^^^^^

cjumper

Post by cjumper »

Dare wrote:Nalazi se između menjača i reduktora. Vidi se kad se podvučeš pod auto. Slika gore ^^^^^^
Danas sam podigao Ladu sa servisa, izmjenjeni su uz već nabrojeno; lanac, natezači, vodilice.......sve 4 svijećice, rotor u razvodnoj kapi......vodenu pumpu...

Sad Lada dosta dobro pali i hladna i topla.

Jedan dio vibracija je nestao (pretpostavljam ove vibracije od labavog lanca), no jedan dio je još uvijek ostao.

Diferencijale i kardane smo provjerili i ništa nema lufta i hardijeva guma je kao nova.

No primjetio sam jednu stvar, kad dam gas do kraja kad se otvori druga klapna vibracije se značajno smanje. Tako da mislim da zapravo motor vibrira zbog lošeg ili loše naštelanog karburatora.

Pošto ovaj karburator nije originalni, zanima me koji je karburator najbolji za moju Nivu, da ga kupim i riješim to konačno ?

Dare

Post by Dare »

Očigledno se ne razumemo oko reči "vibracije"
Pod tim pojmom se kod nive podrazumeva trešenje reduktora i cele lade u vožnji. Još niko nije prijavio vibracije motora.

cjumper

Post by cjumper »

Dare wrote:Očigledno se ne razumemo oko reči "vibracije"
Pod tim pojmom se kod nive podrazumeva trešenje reduktora i cele lade u vožnji. Još niko nije prijavio vibracije motora.
Vibracija cijele nive postoji, i koliko mogu osjetiti izviru tu negdje oko reduktora ili mjenjača.

Ali mislim da se događa i nepravilnost pri radu motora zbog lošeg karburatora (ili loše naštelanog karburatora). Jer kad stisnem gas do kraja i kad se otvori druga klapna vibracije se smanje. Mogu biti dva slučaja: 1. da nakon otvaranja klapne motor počne raditi normalno???
2. Da se baš na tim višim okretajima ponište te vibracije tj. izađu iz neke rezonancije ???

cjumper

Post by cjumper »

Bio sam na mjerenju kompresije u Ladinom servisu (Panda) u Čakovcu.

Situacija je ovakva: 1. cilindar malo manje od 11,5
2. cilindar 13
3. cilindar 12
4. cilindar 11,5

Pa me zanima koliko su dobri ili loši ti rezultati tj. koja je kompresija kod Lade 1.7 karb. kad je nova ?

Post Reply