Klapna, regulator grijanja, ili ...

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Re: Klapna, regulator grijanja, ili ...

Post by jeronimo »

neko ozicenje ili blok za regulaciju temperature nema trece. jedino sto neko mora to i da pregleda i PREMERI (od gledanja nema selameta.... :D )
zasto se ne dogovoris sa kolegom kada se vec ponudio da proveri....?
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

zmaj145
Automobil: lada112

Post by zmaj145 »

Ja imam opasnih problema sa grejanjem. Necu nabrajati sta mi ne radi vec samo ono sto mi radi na autu. Radi mi ventilator od grejanja/hladjenja. Grejanje nemam uopste. Smrzavam se dok vozim. U kabinu mi ubacuje samo hladan vazduh. Odakle da pocnem rasturanje auta ?

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Počni tako što ćeš u kabini auta da skineš onaj centralni rešetkasti otvor kroz koji u kabinu ulazi vazduh. Polugu za regulisanje smera vazduha postavi tako da je klapna za smer vazduha skroz otvorena, i da kroz taj centralni otvor vidiš onu drugu klapnu koja reguliše da li vazduh ide preko grejača ili ne. Daj kontakt i okreći regulator temperature na centralnoj jedinici. Ako se klapna (ona druga) ne pomera, onda znači da je u pitanju mikro motor. Ako se klapna pomera onda nemaš dotok tople vode u grejač (što je malo verovatno).
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Ajvanho wrote:Počni tako što ćeš u kabini auta da skineš onaj centralni rešetkasti otvor kroz koji u kabinu ulazi vazduh. Polugu za regulisanje smera vazduha postavi tako da je klapna za smer vazduha skroz otvorena, i da kroz taj centralni otvor vidiš onu drugu klapnu koja reguliše da li vazduh ide preko grejača ili ne. Daj kontakt i okreći regulator temperature na centralnoj jedinici. Ako se klapna (ona druga) ne pomera, onda znači da je u pitanju mikro motor. Ako se klapna pomera onda nemaš dotok tople vode u grejač (što je malo verovatno).
Dobar savjet, samo bih ja dodao da nije malo vjerojatno ovo sa protokom vode. Kod mene je upravo to bio problem, a u zadnje vrijeme sam vidio po drugim forumima da su ljudi imali problema upravo s tim i na drugim autima. Pogotovu, ako je imao problema sa miješanjem ulja i antifriza nekad ranije.
Prije nego što počne raskapati, ja bih dodao par testova koji se mogu napraviti bez raskapanja, a da čovjek bar dobije ideju da li je do klapne ili do grijača.
Prvi test možeš napraviti s ugašenim autom, samo s kontaktom, a možeš i u vožnji kako se sjetiš. Staviš ventilator puhanja na 1 (možda radi i na 0, ali nisam siguran) i vrtiš onaj prekidač temperature sa plave na crvenu točku. Mora se čuti zvuk micanja klapne, ali isto tako se može osjetiti promjena zvuka cirkulacije zraka (zato je bolje ventilator na 1) ako je klapna ispravna. Drugi test je sa dobro ugrijanim motorom, po mogućnosti nakon tjeranja auta u visoke okretaje (da pumpa malo zavrti antifriz). Dakle, staviš temperaturu na plavu točku i ventilator na 1, zrak staviš da puše na vozača, znači na one otvore pored desne vozačeve ruke. Zavrtiš auto na malo veće obrtaje (temperatura antifriza je već ranije na 90), ne treba dugo dovoljno je 5-6s i naglo prebaciš na crvenu točku. Držiš ruku ispred otvora za zrak. Ako na trenutak osjetiš topli zrak, pa se onda rashladi, to znači da je zaštopan grijač, nije do klapne. Ako oba ova testa ne daju apsolutno nikakvu promjenu, onda je vjerojatnije da je do klapne, pa ti ne gine rastavljanje.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

zmaj145
Automobil: lada112

Post by zmaj145 »

OKretao sam onaj prekidac sa plave do crvene tacke samo pod kontaktom cujem da mi radi motor al ne cujem da se bilo sta otvara. sada idem da to rasklopim i pogledam klapnu grejaca.

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

nesto citam i koliko sam shvatio ta klapna vrsi neku regulaciju izmedju radijatora i kabinskog prostora.znaci motoric nju otvara i zatvara u zavisnosti od zadate zeljene temperature.dali moze ta klapna da bude stalno otvorena i da ukljucujem sam vemtilator kad mi je hladnije da duva.

rascho

Post by rascho »

Postoji. Prvi način je da mehanički zaglaviš klapnu u jednom položaju i da ti tako stalno stoji. Ali pošto ne postoji položaj koji bi ti pasao i ljeti i zimi, to ti nikako ne bih preporučio.
Drugi način je opisan na http://лада2111.рф/
Tu je baš fino opisano kako sa tipkom možeš kontrolirati otvaranje i zatvaranje klapne sa shemama (samo potraži po siteu).
Treći način je da kupiš ispravan regulator grijanja (onaj na kojem određuješ temperaturu i brzinu vrtnje ventilatora) i on ti poprilično dobro održava temperaturu. Ovo zadnje sam ja napravio (stari mi malo brljavio, pa čas hladno čas vruće) i zadovoljan sam, jedino što košta 6000din, što nije malo.

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

dali postoji neki nacin da se taj problem resi zauvek a da nebude mnogo skupa investicija da se klapna pomera rucno a ne preko motorica ili koje kakvih senzora za temperaturu.znaci rucno otvaram i zatvaram klapnu.koja uloga je te klapne.dali ima slavina kao kod samare.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Nema slavine.Ta klapna jedino pravi problem ako pukne posto je od plastike,a ako stavis aluminijumsku onda nema brige.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

lada-senta

Post by lada-senta »

Judi,ako je vec grejanje,jel zna neko cemu sluzi ono dugme ,levo pored regulatora grejanja u kabini,crno kvadratno dugme,ima na njemu kao neki presecani krug,kad se stisne,neki ventil zatvori neku klapnu u grejnom sistemu,ali jos mi niko nije znao da kaze cemu konkretno sluzi....ako neko zna,nek kaze.Hvala.

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Koje dugme?Ja to nemam,prvi put cujem.A sta se desava kada ga pritisnes?
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Recirkulacija vazduha za modele sa ugrađenom klimom, kod nas ničemu ne služi.

rascho

Post by rascho »

bruyoni wrote:Recirkulacija vazduha za modele sa ugrađenom klimom, kod nas ničemu ne služi.
Služi, služi, stoji ondje i vadi mi živce. Stalno pokušavam nešto smisliti kako da ga iskoristim i ne mogu se ničega sjetiti. Ako netko ima ideju neka kaže :)

lada-senta

Post by lada-senta »

Altanjanin,kako sam i opisao,pored regulatora termostata ima jedno dugme,i ako ga pritisnem onda uvlaci sa vakumom neki klip,i zatvori nesto u unutrasnjem strujanu vazduha....probao sam neki dan,ako ovo zatvorim,i uklucim grejanje bas se oseca da vremenom postaje vazduh ugusjiv,uopste se ne mesa sa vazduhom spolja. Meni je jedan majstor rekao da ako to zatvorim,onda taj isti vazduh struji u kabini i valjda zbog razloga da ne da da se mesa sa hladnim,pre zagreje.
A rascho,na drugom topicu smo pisali kod rada na niskim obrtajima,pa sam postavio sliku...e ta bela cev,sto sam rekao da mi ulazi u kabinu,ide mi kod ovog klipa.

rascho

Post by rascho »

E pa da, to bi trebalo tako raditi, ali očigledno, ovisno o tržištu, su isporučivali razne varijante. Kod mene kao i kod bruyonija se s tim dugmetom možeš samo igrati.

Post Reply