Samara 1.5 gubi stuju i trese na ler gasu...

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

magnetizam
Automobil: Samara2109 1.5

Samara 1.5 gubi stuju i trese na ler gasu...

Post by magnetizam »

:hello Evo 'vako, prvo da se predstavim... Ja sam Nemanja Mladenović, po zanimanju grafički dizajner, iz NiŠ :) ... Nedavno sam na poklon od kuma, a kum nije dugme, dobio Ladu Samaru 1.5 91' godište. I od tad se arsotiman mojih dnevnih muka proširio za nekih 30% :mrgreen: ... Tu je bilo, do sad, mnoštvo problemčića koji zagorčavaju šofersku sreću, bila je kod električara pošto nije lepo punila akumulator i gasila se u toku vožnje bez mogućnosti da se upali dok se ne napuni akumulator što je i logično... I čini mi se da je električar menjao četkice i da je promenio regler (za regler nisam siguran ali proveriću to kod njega)... Ali od tad problem sa akumulatorom više nisam imao... pu pu pu... (inače akumulator je skoro pa nov). Ali je Samara, od početka, neprijatno seckala najviše kod prebacivanja iz prve u drugu brzinu i motor joj je radio užasno neravnomerno kad je skroz spušten sauh (čas brže, čas sporije) pa je morala konstantno da ide na blago podignut sauh i onaj točkić za ler gas je bio poprilično odvrnut i motor je radio veoma glasno (Čitaj: Pio je gorivo ko Rus vodku...). Čitajući na ovom blogu našao sam negde da je moguće da se zapušila elektronska diznica i to je bilo tačno, neko je stavio slike karburatora, ne mogu tačno da se setim ko, i tačno nacrtao mesto diznice (puno mu hvala ko je da je), ona je izvadjena i tu se skupile neke trunke veličine pirinča, da Bog sačuva :mrgreen: ... To je očišćeno, vraćeno, i Samara je počela da radi neuporedivo mirnije i bolje... Maltene je počela da prede, ali je ta sreća bila kratkog daha :evil: ... Sada u leru trese ko luda, sve se unutra trese da na momente pomislim da ima masažere u ona podrpane sedišta... I što me još više brine je to što kad je u leru svetla su slabija nego kad dam gas, i kad stisnem kvačilo da promenim brzinu svetla se malo zaguše (a to se nije dešavalo pre čišćenja elektronske dizne)... Isto mašina sad (posle čišćenja dizne i zavrtanja točkića za ler gas) malo sama koči kad povećavam stepene brzine, na više, a ne dam gas malo više odmah (ako me razumete šta hoću da kažem). Znači ako sam u drugoj i dam malo jači gas (ne preveliki) i kad prešaltam u treću i pustim kvačilo ( a ne dam gas u baš u toj stotinki) motor u trećoj sam vraća tj. koči... A takodje mi je pre par dana menjač nešto flešno i nije nikako ali nikako hteo da ubaci u rikverc, pa sam otišo do drugara koji je nešto promrčako u kanalu i napravio da može, ali sad teže ulazi nego ranije... :( A ima i neki spoj ispod volana i na kontakt bravi za paljenje, ako malo pomerim ključ u bravi na dole nešto škljocne i svetla se ugase, vratim na gore opet nešto škljocne i svetla se upale... A ispod table i volana de su one godža žičke ima neki spoj, jer dok vozim i danas mi se auto ugasi u toku vožnje i skazaljke totalno pobrljave, skoro sve ode u maximum (npr. skazaljka za gorivo od u max) i kola nema šanse da se upale dok ne izudaram onu tablu i dok ne promrljam one žičke dole, i čim skazaljka za gorivo počne da pada na normalu ( tj. skoro na minimum pošto je to njeno, jel te, normalno stanje xD ) auto se lagano pali, inače pali ko mina na pola ključa... :) E sad S.O.S u čemu je moj problm(i) :lol: Da se razumemo da pare za majstora baš i nemam... Uglavnom bi ja sam tu nešto buvao i petljao i muvao pa mi je potreban neki mudri, molim bez prevelike ironije i crnog humora :shoot , savet iskusnog mučenika samarićanina koji prošao kroz isti krug pakla koji sad mene napinje da izgledam ovako :angry ... xD I izvinjavam se zbog ovog, prvog, maratonskog posta (u budućnosti ću da se kanališem samo na jedan problem, ali treba da počnem od negde) ali posle ovog kucanja se nekako osećam malo lakše... xDDD

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Re: Samara 1.5 gubi stuju i trese na ler gasu...

Post by Dare »

Zdravo i dobrodošao u Lada klub.

Karburator ti preporučujem da opereš ovim
Image

Dobija se mala cevka s njim. Lepo rastaviš karb, i u svaku rupu i diznu ušpricaš ovaj sprej. Začudićeš se količinom prljavštine koja će izaći, a posle će auto mnogo bolje da radi.
To što svetla oslabe kad pustiš gas je normalno. Za trešenje u leru prvo proveri da nije premali ler gas, treeba da je oko 800 obrtaja, tj doboljno veliki da se motor ne trese, a dovoljno mali da ne bruji. Elektro dizna se proverava tako što u leru skineš onu žicu s nje i ako je ispravna motor će se ugasiti.
I da, zamena svećica neće negativno uticati na rad motora. :)

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

a sto se tresenja tice, moguce je da vuce i fals vazduh negde, proveri sva creva, a narocito na servo kocnica jer je bas to crevo meni zadavalo probleme par puta. takodje, mogao bi da promenis i filter za vazduh i benzin (to nije neki trosak veliki).

sto se tice struje, tu ti stvarno toplo preporucujem da nategnes dzepove i odes kod elektricara jer mislim da to nije posao za amatere. ja sam par puta nesto pokusao da eksperimentisem, pa jednom umalo nisam zapalio kola. tako da, lepo kod skolovanih ljudi za te stvari, platim, ali mi mirna glava. verovatno ti problem pravi kontakt brava, ali ne bi ja tu cackao nista bez majstora. i preporucujem ti da to resis sto pre, sa strujom se nije zezati. nesto ce, ne daj Boze u voznji da izvarnici, svasta ima da se desi.

proveri stanje ulja u menjacu, moguce je da nema dovoljno ulja.

dobrodosao inace, i bez nervoze, Lada je to, uvek ima nesto da se cacka, a i lako se popravlja. ;)
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

magnetizam

Post by magnetizam »

Prvo Velika Hvala vam ljudi što ste se odazvali ovako brzo! Vaši komentari i saveti (bez preterivanja) zlata vrede :prvi za početnike i amatere kakav sam na primer ja! :D

@Dare hvala na preporuci to uzimam da uradim čim prestane ova kiša i ostale padavine, pošto nemam svoju garažu, živim u zgradi :( ! Nikad nisam skidao karburator ali se nadam da ću da napravim sve kako treba jer sam povuko na obe dede :lol: a obe dede su bili fenomenalni mašinci i elektronci i šljakali, u svoje vreme, po mašinskoj i elektronskoj kad su te fabrike bile bre giganti, kamo lepe sreće i da je danas tako pa da sa vama komentarišem kako ladu da prepravim u elektroladu visokih performansi! :) A što se tiče elektro diznice, kad skinem kabli ništa se ne dešava, što najverovatnije znači da je "kaputt"... Pa ću i to da menjam... Ali sam juče, da otvorim haubu, povuku malo jače ručku za otvaranje i puče sajla za otvaranje pa sad i oko toga treba da se majem :evil: a da ne spominjem fantoma koji mi je do sad izlomi retrovizor, oba zadnja štop svetla (najverovatnije čekićem) i pre neki dan skinuo nov prednji brisač i iskrivio držač za 90 stepeni... Nego sreća onaj ruski metal jak, pa sam ispravio ono, ne mogu da ga uhvatim ko je :angry ali doćiće golupčić da kljuca žitance pa će da bude :hit ... Sve u svemu hvala na savetu, sve što si reko ima da uradim, počevši od diznice pa do rasklapanja karba, samara pali na pola ključa tako da ne verujem da su svećice loše ali od nove rezerve ne boli glava :) I da, ler jeste smanjen ali sam vidjao i tiše Samare od moje koje jednostavno predu a ova moja kašljuca, pa bi to da sredim, ja sam na žalost perfekcionista pa me sve te sitnice :evil: ...

@BokeYGTi hvala na odazivu na moju S.O.S poruku :D servo kočnica je maltene nov ali isproveravaću sva creva, sumnjam i na držače motora da im nije otišla ona guma pa da prenose vibraciju, mada ne znam dal to da popravljam jer ovako imam Samaru koja te komplet masira dok, recimo, stojiš na semaforu i čekaš zeleno! :lol: ... Filtere vazduha i goriva sam promenio i oni su veoma malo stišali rad motora ali je to nedovoljno... Kad povučem malo sauh motor radi mirnije, tj. brže pa ne trese, ali i povećava potrošnju, do sad je uništavala gorivo, kad joj zamenim el.diznicu ima da vidim rezultate... Kontakt brava definitivno ima prekid, a ima i spoj ispod volana, tj. ispod instrument table i definitivino će morati kod električara, ona je već bila i platio sam mu ali mi to nije sredio (to me najviše nervira, uzme ti pare a ne napravi sve kako treba)... :!: Inače svi kažu za tog električara da je odličan majstor... Potpuno si u pravu, sa elektrikom nema zajebancije, to što pada napon to nije dobro i to je JOB za znalca... I da, kako da promenim ulje u menjaču? I gde da dosipam ulje ako fali ili da ga kompletno promenim i neke preporuke za marku i oznaku ulja... Bio bih zahvalan! Pozdrav Samarićani!!!

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Puno sreće sa radovima.
A što se tiče tog fantoma, ja se naježim kad tako nešto čujem. Ne znam kakvi su to ljudi ali znam da kada bih ga uhvatio i objasnio mu neke stvari nasamo bez publike, mislim da mu tako nešto nebi palo na um.

magnetizam

Post by magnetizam »

Ma samo ga čekam na :hit ... Sad sam prčkao oko Samarićanina i primetio jednu čudnu stvar (za mene je čudna ali je to možda normalno)... Kad, u leru, pretiskam (pumpam) kočnicu motoru se poveća broj obrtaja i ima više struje, kad pustim kočnicu motoru se automatski smanji broj obrtaja i pada napon... Da li to vuče negde falš vazduh, ne znam, gledao sam i sve je lepo zategnuto šelnama, to jedino da uzmem novo crevo pa da probam, ne znam kako drugčije da proverim... A elektronskoj diznici kad skinem kabli ništa se ne dešava, apsolutno ništa, proverio sam glinericom i ima sturje u kabliću koji ide na diznu, ali radi bez kabla kao i sa njim...

Boki78

Post by Boki78 »

magnetizam wrote:Ma samo ga čekam na :hit ... Sad sam prčkao oko Samarićanina i primetio jednu čudnu stvar (za mene je čudna ali je to možda normalno)... Kad, u leru, pretiskam (pumpam) kočnicu motoru se poveća broj obrtaja i ima više struje, kad pustim kočnicu motoru se automatski smanji broj obrtaja i pada napon... Da li to vuče negde falš vazduh, ne znam, gledao sam i sve je lepo zategnuto šelnama, to jedino da uzmem novo crevo pa da probam, ne znam kako drugčije da proverim...
Crevo serva ili sam servo ide ka izmaku.Crevo serva je dzabe, reda 200-300rsd, dok servo ima svoje bolne momente i ide od nekih 3500/4000sd pa cak i preko 20000rsd za lucas.
magnetizam wrote:A elektronskoj diznici kad skinem kabli ništa se ne dešava, apsolutno ništa, proverio sam glinericom i ima sturje u kabliću koji ide na diznu, ali radi bez kabla kao i sa njim...
Isecena kao i kod vecine drugih samara.

magnetizam

Post by magnetizam »

Uh Braćo mojaaa, mani taj Lukas! :lol: Servo je maltene nov, super koči (pu pu pu) ne bi trebalo da je on problem... A ne razumem ovo "Isecena kao i kod vecine drugih samara."!?

Boki78

Post by Boki78 »

Nema to veze sto je nov, ako je neki npr. MS sport, ili "ruski originalni", on ni nov ne radi kako treba. Koci OK, ali davi motor. Zapravo pritiskanjem pedale kocnice ne bi trebalo nista da ti se desi sa motorom, ne bi trebalo da se kazaljka ekonometra mrda, ne bi trebao da menja broj obrtaja ...

Ja pretpostavljam da ti pricas o ler dizni. Pa za nju ti kazem da je isecena. Nije moguce da ti radi na leru jednako i sa strujom i bez nje u suprotnom.

magnetizam

Post by magnetizam »

Ok, ja ne razumem termin "isečena", zato što mi je ovo prvi, lični, auto u životu :) pa sam totalni amater :oops: ... Ali polako učim... Kapiram da termin "isečena" isti što i zalepila ili neispravna... A meni je situacija malo više komplikovana, jer je auto počeo da gubi napon tek kada je ta elektronska ler dizna (koja je izgleda neispravna) izvadjena i očišćena i kad je zavrnut ler gas na karburatoru, na dizni je bilo puno nekih trunkica (pršavštine) i to je gušilo auto pa je, dok ler dizna nije bila očišćena, ler gas morao da bude odvrnut onako fino da se auto ne bi gasio + se vozilo sa malo podignutim sauhom i tad u tom periodu pritisak na kočnicu nije imao nikakav efekat na rad motora, ali je motor bio mnoooogo bučniji... Sad je možda i na karburaturu previše zavrnut ler gas, nemam obrtometar pa ne mogu da vidim na koliko obrtaja radi... Samo znam da sad mirnije radi ali trese ko lud... Ima tu dosta problema...

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

kao sto sam pretpostavio, servo je pri kraju. proveri crevo koje ulazi u servo, od pocetka do kraja, i sam onaj plasticni čep, mozda tu ne dihtuje kako treba. ako je to sve kako treba, servo ti je za zamenu jer je popustio unutra. ja sam moj morao da menjam jer je jedan od simptoma bio bas taj kao kod tebe. inace, ja sam stavio MS, ne secam se koliko sam ga platio, pise negde na forumu, ali evo vec, ja mislim 4. ili 5. godina kako radi kao prvog dana. ;)

sto se tice ler dizne, mislim da je to i kod mene iseceno, iliti premosceno, stoji cisto da stoji, ali nema nikakvu funkciju. ja mislim da bi ti pola problema resio kad bi ugradio plin :D
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

magnetizam

Post by magnetizam »

Plastični čep je rasklaćen onako fino, mrda u svim pravcima, to sam malopre baš zapazio... Crevo mi deluje nekako matoro, ali deluje zdravo... :D A za plin se već razmišljam, samo da naletim na neki dobar polovnjak, pošto keš za novi nemam a i ne ide novi plin u ovaj predratni tenk da se buta...! xD

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

El. dizna ima iglicu koja zatvara kanal za ler kad je otpustena, a pod dejstvom elektromagneta u dizni uvlaci se i otvara kanal za ler, kad crkne dizna onda motor ne moze da radi na leru, gasi se (ili moze jako lose kad do kraja zavrnes sraf za ler gas), pa ljudi iseku iglicu na ler dizni i vise ne zatvara kanal za ler, radi normalno, a ona stoji tu samo da zatvori rupu.

magnetizam

Post by magnetizam »

Miljan wrote:El. dizna ima iglicu koja zatvara kanal za ler kad je otpustena, a pod dejstvom elektromagneta u dizni uvlaci se i otvara kanal za ler, kad crkne dizna onda motor ne moze da radi na leru, gasi se (ili moze jako lose kad do kraja zavrnes sraf za ler gas), pa ljudi iseku iglicu na ler dizni i vise ne zatvara kanal za ler, radi normalno, a ona stoji tu samo da zatvori rupu.
hmm... Pa meni se motor gasi kad zavrnem točkić za ler, a i kad je odvrnut, baš loše radi (nemirno, trese se sve živo). Znači mora da menjam tu diznu, a za početak bi trebalo da kastriram tu iglicu! :xixi

Boki78

Post by Boki78 »

magnetizam wrote: Znači mora da menjam tu diznu, a za početak bi trebalo da kastriram tu iglicu! :xixi
Ta dizna na nasem trzistu skoro da ne postoji u originalu, i njih sam se namenjao dok mi nije dosadilo :D . Sem toga i sa ispravnom diznom zavisis od onog kontrolercica ler dizne koji pak zavisi od najtrulije komponente na samari (table osiguraca). U principu pristroj ti diznu i zaboravi je :)

Post Reply