Misljenje za velicinu guma...
Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986
-
lada-senta
Re: Misljenje za velicinu guma...
Pa 120 Eura trazi tip za cetiri skoro nove gume,sa sarama oko 8 mm,ali ako j eto toliko matoro onda nista,nameravam da idem na more sa kolima,to nije lokalna voznja.....
cizma glavu cuva a subara je krasi.U toj izreci ima dosta istine a sto se tice guma najsigurnije je ako je moguce kupiti nove gume.Ja na svojoj samari koristim samo tigrove gume i nemam nikakvih problema.Zimi su wintera a preko leta su pre bile 4 -620 pa 4-621 i sada su letnje sigura.Bolje platiti i 7000 din nove tigrove gume nego uzimati neke strane polovne gume iz uvoza.Da su one bile dobre nebi ih menjali a sto se tice putovanja na more tada su visoke.temperature vruc asfalt i vazduh pa je zbog vase bezbednosti bolje kupiti novu gumu nego polovnu nije skupa nova guma kad je bezbednost.u pitanju.Tako barem ja mislim da je najbolje i najsigurnije za mene i putnike u kolima.Ali svako ima pravo na svoje misljenje.
-
lada-senta
Ima pravo Zile,uzecu nove gume,pa bi imao pitanje za clanove naprimer u Novom sadu ili blizini. Tu sam proverio Tigar sigura kosta 5080 a Fulda 5800 din/po gumi. Jel ima tolike razlike,da mi vredi otici naprimer do Novog Sada,ili da uzmem tu? Pitam zbog razloga,jer kad sam pitao u drugom topiku za anlasser,dobio sam kao odgovor skoro pola cene....
vredi da platis za fulde, 5 klasa su bolje od tigra.
tigar moze da hvali samo ko nije nikad vozio neke ljudske gume.
tigar moze da hvali samo ko nije nikad vozio neke ljudske gume.
j***** auto bez kardana
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Da si rekao Pirelli, Dunlop, Continental, pa ajde, al Fuldu i Tigar je besmisleno porediti, Tigar je Michelinova tehnologija, iste gume samo drugi natpis, Michelin se pravi u Pirotu za celu Evropu.
svako ima svoje misljenje sto se tice guma.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
U Pirotu se sa natpisom Michelin i aktuelnom Michelin tehnologijom prave samo neki modeli guma za skutere.
Sve ostalo su tzv treća ruka (kasne dve generacije) guma pod brendovima Tigar, Riken i Kormoran
Tako da Tigar nikako nije isto što i Michelin osim što je Michelin vlasnik.
Sve ostalo su tzv treća ruka (kasne dve generacije) guma pod brendovima Tigar, Riken i Kormoran
Tako da Tigar nikako nije isto što i Michelin osim što je Michelin vlasnik.
jesi li vozio fuldu nekad na nekom autu?Miljan wrote:Da si rekao Pirelli, Dunlop, Continental, pa ajde, al Fuldu i Tigar je besmisleno porediti, Tigar je Michelinova tehnologija, iste gume samo drugi natpis, Michelin se pravi u Pirotu za celu Evropu.
kad sam kupio belu specijalku bile su na njoj nove tigrove 175/70/13. posle par nedelja voznje sam skoro sebe uspeo da ubedim da su ok. mekane, udobne, malo losije drzanje u krivini ali mislio sam da je zato sto sam iz lade koja je bila spustena i rasirena seo u obicnu ladu.
onda mi naleti kombinacija da pazarim polovne fulda carat assuro 185/60/13 za sitne pare. kupim i montiram. razlika trenutna i ogromna! nos auta u krivini ide gde zamislim. nema podupravljanja kao sa tigrovkama. jednako udobne ali tise. kocenje 30% bolje na suvom i 100% bolje po kisi a gume sa 4mm sare, dakle istrosene do pola! dakle po stoti put, tigar je govno.
j***** auto bez kardana
I na nekim uporednim testovima (izvor IPG) Tigar, iako naša najbolja guma, jako se loše kotira na uporednim testovima. Razlike u smesi između različtih modela su minimalne.
Međutim, uzimajući u obzir kupovnu moć prosečnog srpskog vozača ...
Međutim, uzimajući u obzir kupovnu moć prosečnog srpskog vozača ...
http://www.palvet.webs.com/
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Vozio sam zimske Fulda Kristal, posle njih Winteru, a sad BF Goodrich Winter G, izmedju Goodricha i Wintere nema neke razlike, po snegu idu kao po suvom, a Fulda je klizala kao luda.djape1977 wrote:jesi li vozio fuldu nekad na nekom autu?Miljan wrote:Da si rekao Pirelli, Dunlop, Continental, pa ajde, al Fuldu i Tigar je besmisleno porediti, Tigar je Michelinova tehnologija, iste gume samo drugi natpis, Michelin se pravi u Pirotu za celu Evropu.
kad sam kupio belu specijalku bile su na njoj nove tigrove 175/70/13. posle par nedelja voznje sam skoro sebe uspeo da ubedim da su ok. mekane, udobne, malo losije drzanje u krivini ali mislio sam da je zato sto sam iz lade koja je bila spustena i rasirena seo u obicnu ladu.
onda mi naleti kombinacija da pazarim polovne fulda carat assuro 185/60/13 za sitne pare. kupim i montiram. razlika trenutna i ogromna! nos auta u krivini ide gde zamislim. nema podupravljanja kao sa tigrovkama. jednako udobne ali tise. kocenje 30% bolje na suvom i 100% bolje po kisi a gume sa 4mm sare, dakle istrosene do pola! dakle po stoti put, tigar je govno.
A normalno da ce sa sirim i nizim gumama da se ponasa bolje, da si stavio 175/70 Fuldu ne bi tako pricao.
-
lada-senta
Hmm,nisam ja hteo da genrerisem tolike emocije,ima pravo zile da svako ima drugi ukus,samo ja ove godine planiram letovanje sa kolima da idemo. Relacija duga oko 1000 Km u jednom pravcu,sa dosta planinske deonice,a tamo su bas krivine,i jos i uspon,pa opterecuje gume.Sve u svemu,ja delim djape-tovo misjenje,verovatno cu uzeti Fulde,vec sam ih imao,i jako su se dobro pokazale!
I jos jedno pitanje,posto na internetu sve vise vidjam,ove pene sto se stavja u gume kod montiranja,pa navodno ako posle bude manja rupa,nece da ispusti guma,jer ova smesa dopire do rupe,i zacepi ga. Jel neko probao? Neznam da navedem proizvodaca,samo se secam,da je pakovanje bilo zeleno:)
I jos jedno pitanje,posto na internetu sve vise vidjam,ove pene sto se stavja u gume kod montiranja,pa navodno ako posle bude manja rupa,nece da ispusti guma,jer ova smesa dopire do rupe,i zacepi ga. Jel neko probao? Neznam da navedem proizvodaca,samo se secam,da je pakovanje bilo zeleno:)
Ta pena služi za privremenu popravku gume, znači kad ti se guma probuši - "napumpaš" je tom penom i miran si do prvog vulkanizera, pod uslovom da je neko razumno oštećenje. Gledao sam jednom test na SAT-u tih proizvoda i, za divno čudo, izgleda da radi posao.
E sad, kao što sam rekao, ta pena o kojoj ja govorim služi za krpljenje ali ne verujem da će imati nekog efekta ako je upumpaš odmah pri montaži a pneumatik se probuši posle nekoliko meseci i par hiljada kilometara.
E sad, kao što sam rekao, ta pena o kojoj ja govorim služi za krpljenje ali ne verujem da će imati nekog efekta ako je upumpaš odmah pri montaži a pneumatik se probuši posle nekoliko meseci i par hiljada kilometara.
To ti je kerov k***c od opterećenja za iole novije pneumatike... Jedino ako planiraš da odvozaš par brzinaca na reliju do mora.lada-senta wrote:Relacija duga oko 1000 Km u jednom pravcu,sa dosta planinske deonice,a tamo su bas krivine,i jos i uspon,pa opterecuje gume.
[img]http://i220.photobucket.com/albums/dd85/BKStmo/CopyofA002.jpg[/img]
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Ko što BSK kaže ta pena nije za preventivnu upotrebu nego samo kad se guma već probuđši i to samo ako je ubod do nekogg prečnika, ako je guma rasečena na nešto recimo neki flah male su šanse za popravak. Postoji i preventivna pena koja se sipa u pneumatik pre pumpanja i stoji u samoj sve dok se ona ne probuši kada pravi neku uslovno rečenu zakrpu koja drži ali se opet mora svratiti do vulkanizera da propisno zakrpi gumu.
kad vec pominjete tigar wintera ili winter1, nisam u zivotu vozio gume koje se losije ponasaju u krivini na suvom. toliko lose da sam posle prve krivine stao da proverim da nije kojim slucajem ispustila guma. za poredjenje, barum polaris se ponasaju normalno, kako bi vec ocekivao od zimske gume.
j***** auto bez kardana