Antifriz

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

ladetina

Re: Antifriz

Post by ladetina »

Problem rijesen na sledeci nacin.
Utvrdimo da je boca ponovo pukla. (ranije sam pisao da vec 5-6 puta mijenjam ekspanzionu posudu za 7 godina koliko je stara moja lajka). Buduci da je prosla mijenjana 13.06. i da je, valjda pod garancijom, odem ponovo do servisa a tamo se zatekne i gazda (poznajemo se). Radnici, druga pjesma, svi ste stavili da nadju zasto boca puca. Utvrdimo da je var na limu ispod boce tako lose uradjen da je bukvalno napravljen siljak koji je ispod boce. Cim se boca malo naduva ili pomjeri ili sta ti ja znam ona se lijepo probije. Postavimo gumenu oblogu ispod boce i nadam se da je to to. Naravno, uvazili su reklamaciju, dosuli permanta oko 1,5 l i sad lajka ponovo jezdi kao nova :)
Za rash-u, u pravu si, ni moja 110 1,6 8v nema rucnu ozraku, ima ona dva crijevca, majstor mi potanko objasnio.
Evo jos jedne sitnice o kojoj, jednostavno, ne bi razmisljali pa se nadam da ce neko odavde da izbjegne maltretiranje i gatanje zasto posude cure.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Sticajem okolnosti sam bio prinuđen da ispustim komplet antifriz star negde 2 godine pa sam se dao u potragu i nigde u NS G11 tj. TL774C da se nađe, a da je normalna cena i relativno normalan proizvođač, svi samo imaju ili G12 ili onaj običan BS6580 koji neki prodavci pokušaju da poture kao G11. Očekivao sam da će ga biti relativno lako naći obzirom da ga pravi i FAM i rafinerija u BG i NS ali mrka kapadoduše Nisotec mi je bio ok ali kolega ga je uzeo za dolivanje što sam iskoristio da ga istestiram i na optičkom refraktometru u odnosu 1:1 je držao samo na -20 pa sam odlučio da ga ne uzimam. Nudili su mi još i Valeo i Total po 390 odnosno 450 rsd litra ali ni jedan n i drugi proizvođač mi nikad nisu bili omiljeni.
Skoro sam se psihički spremio da uzmem Motul po ceni od skoro 800 din/l kad mi nalete Wurth po 370 din/l (stara cena). Juče sam ga provere radi zamešao u odnosu 1:2 i bacio u zamrzivač na -21 i jutros nije imao nikakvih tragova kristalizacije a po specifiakciji u odnosu 1:2 drži do -18 (2:3 do -24 i 1:1 do -36) sad sam ga bacio na tester i odnos 1:1 pokazuje -40, što se mene tiče odlično temperaturu drži a i marka je (iako pakerska) prilično pouzdana.

bruyoni

Post by bruyoni »

Jedno pitanje ovde da ne otvaram temu. Ima li ko viška čep hladnjaka, onaj mali plastični čep za ispuštanje vode na samom dnu. Ili ako zna gde ima da se kupi.
Koliko vidim isti je kod samare i kod nive
Image

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

kad dolazis po njega ? :?

bruyoni

Post by bruyoni »

hmm... Aj videću danas i sutra na buvljaku pa ako ne nađem možda naj bolje da mi pošalješ taj čep kao ljubavno pismo jer me nešto sad ne vodi put ka BG, možda vozom jedan dan jedino pa da odem negde na burek kad sam već tamo :D

bruyoni

Post by bruyoni »

Ostao sam dužan zbog čega mi je trebao čep.
Nisam hteo Elektroničaru da uzimam jer je verovatno original pa kao nekom zaista zatreba, ovaj sam uzeo za 30 dinara :)

Image

Sad vrlo lako mogu bez skidanja suspleha da sakupim cistu tecnost i da je vratim ako je zdrava i sveza. Menjao sam ulozak termostata i sasvim uspesno sam skoro sve sakupio. Izgubio sam jedin oko 1-1,5 dcl jer jos nisam nabavio neku slavinicu pa sam sve radio tako sto bi prstom zacepio prvo kad izvrnem cep (ok ovo ce morati da se radi i kad stavim slavinicu) a potom i kad sam zavrnuo ovaj modifikovan sam na holenderu morao držati prst pa kad sam ga skroz uvrno morao sam i nataći crevo.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

posto je bio ovaj sa odvodom i jesi li ga uzeo u prodavnici ili na najlonu?
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

bruyoni

Post by bruyoni »

Napravio.
Čep je bio običan koji standardno ide u hladnjak, napravio sam u njemu otvor 6mm a onaj deo gde se hvata rukom sam razbušio na 11mm.
Metalni deo na koji je nakačeno crevo je brza spojka za komprimovani vazduh i nju sam uglavio u čep i učvrstio epoksi smolom.

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

to bi trebalo da ide u uradi sam..... ;)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

lada-senta

Post by lada-senta »

Hmm,nije stvar losa,ali ako znate da na prednjoj strani motora postoji sraf za odpustanje antifriza,pitanje koja je svrha ovog?:-P Cak sta vise ako tu(na hladjaku) ispustam,onda iz motora nece sve izaci. Naravno kako kome,ali meni odgovara i onaj sraf,pa drzim levak,ni tamo ne gubim mnogo.

bruyoni

Post by bruyoni »

Ne moram suspleh da skidam.
za 90% stvari kad se iz hladanjaka ispusti je dovoljno

Boki78

Post by Boki78 »

Na Samari nakon isticanja svog sadrzaja kroz tu rupu na hladnjaku skidanjem mesinganog srafa na bloku motora istekne dodatnih ~3l tecnosti. Kako u Samaru upada oko 7-7.5l antifriza onda se procenti lako vide. Kako je na motoru iz 112 lade, to vec ne znam :)

bruyoni

Post by bruyoni »

Pa da, ostane u bloku ali ne skidam blok! Ako budem skidao blok antifriz će mi verovatno biti poslednja briga.
Šta ste se navatali ko da je ovaj čep čudovorni lek za honovanje cilindara bez gubljenja rashladne tečnosti, služi da zameniš creva, mali hladnjak, termostat, u krajnjem slučaju ceo hladnjak a da ne bacim antifriz.

Post Reply